• 9.374.535 stemmen

The Bourne Ultimatum (2007)

Thriller / Actie | 115 minuten

Genre: Thriller / Actie

Oorsprong: Verenigde Staten / Duitsland / Frankrijk / Spanje

Geregisseerd door: Paul Greengrass

Met onder meer: Matt Damon, Julia Stiles en David Strathairn

Gesproken taal: Engels, Frans, Arabisch, Russisch en Spaans

Releasedatum: 13 september 2007

Plot The Bourne Ultimatum

"Remember everything. Forgive nothing."

Jason Bourne is de aan geheugenverlies lijdende spion, die toe is aan een volgende poging om meer te weten te komen over zijn eigen identiteit. Na een fatale schietpartij in Moskou reist Bourne de hele wereld af, van verscheidene steden in Europa, via Tanger (Marokko) naar New York, terwijl hij achtervolgd wordt door moordenaars van officiele en minder officiele groeperingen.

avatar van Niveath

Niveath

Traag eerste uur, daarna wat beter. Slechts een lang slot van de eerste 2 films. Het camerawerk is niet vernieuwend meer, maar nog steeds goed te pruimen tijdens de vele achtervolgingen.

Eén lang kat-en-muis-slot van de Bourne-trilogie. Helaas niet zo geweldig als hier vaak beweerd wordt.

avatar van Mattson

Mattson

avatar van vinzk

vinzk

Supervette film! Zoals iemand anders hier al zei: fuck Bond, geef mij Bourne maar!

Komt er nou nog een 4e deel?:

Jason Bourne 4 Now Aiming for Summer 2011 | /Film - tinyurl.com

avatar van aburex

aburex

Deze film vind ik de beste van de drie. Deel 1 stelt ht pesonage Burne voor maar men blijft nog in het ongewisse. In deel 2 is er duidelijk meer actie (ook een andee regisseur: Paul Greengrass) en in deel 3 waar eindelijk Bourne te weten komt hoe d or in de steel zit komt de flitsend actie nog meer tot zijn recht (weer geregisseerd door Greengrass). Soms zijn de actiescènes wat over the top (who cares), maar dit kan d epret niet bederven. Ik vind dez trilogie één van de beste ooit

Alleen jammer dat ze het concept gestolen hebben van XIII.

Concept ... welk concept?

avatar van Shinobi

Shinobi

Alleen jammer dat ze het concept gestolen hebben van XIII.

Daar moest ik eerlijk gezegd ook lichtelijk aan denken.

Any way, ik vond dit deel beter dan deel twee. De hand-to-hand combact is als vanouds weer terug. Echt knap hoe ze dat doen en soms echt onnavolgbaar.

Verder krijg je weer wat meer te weten over z'n verleden, niet al te veel. Maar wel iets waarmee je genoegen neemt.

3, 5 Sterren van mij.

avatar van hannes64

hannes64

• 1926 berichten

Dit is voor mij de ultime trilogy....trouwens , laten ze er maar meer van maken.
Ik heb de 3 delen op bluray gezien en ze blijven steengoed.
Dit deel begint waar the bourne supremacy eindigt...en hoe!!!!
`T zijn inderdaad geen meesterwerken, maar als spionage-actiefilms stijgen ze ver boven allerlei zulk soort films uit.
Damon is perfect gecast als Bourne ( webb ).
En ook Stiles heeft hier een wat grotere en belangrijkere rol......het einde ...kippenvel ( dat lachje op nicky haar gezicht, dat bourne al 3 dagen vermist is )
Over een paar maanden nog `s zien, ze worden steeds beter hoe vaker je ze ziet.
Voor mij...maak er meer.

avatar van DaKKiE1984

DaKKiE1984

Ik reageer niet vaak op films maar wil dit nu toch even doen.

Ik vind dit een ontzettend goede actiefilm met nog een goed verhaal er in ook.

Normaal gesproken zou ik nooit een 4,5 geven voor een actiefilm, maar deze zit zo geweldig in elkaar dat hij het gewoon verdiend.

Goed gespeeld ook door Damon trouwens, heb hem nog niet beter gezien.

En natuurlijk zijn de eerste 2 films ook zeer goed, alleen is het te lang geleden dat ik ze gezien heb om ze nu op dit moment een cijfer te geven.

Weet iemand iets over een vervolg trouwens?

avatar van CarverS

CarverS

Superfilm in zijn genre. Meerdere keren gezien. Camerawerk super, aktie gedoseerd, wordt nooit langdradig. Succesformule blijft wel hetzelfde door alle delen heen. Dus hoop op een verrassender vierde deel.

avatar van Actionfreak

Actionfreak

Prachtige thriller net al de andere delen.

avatar van Yermove

Yermove

Alleen jammer dat ze het concept gestolen hebben van XIII.

hoe kunnen ze het gestolen hebben als XIII pas in 2008 uitkwam en The bourne ultimatum reeds in 2007???

avatar van J. Clouseau

J. Clouseau

Yermove schreef:

XIII is ook een stripreeks, die al loopt sinds 1984.

Helaas hebben de makers van de reeks een klein beetje de mosterd gehaald bij Robert Ludlums boeken over Jason Bourne (het eerste verscheen al in 1980). Dus zo gestolen is het concept nu ook weer niet.

Beste deel van de reeks.

Visueel is het wat stijlvoller. Dat is het verschil eigenlijk. Wat meer aandacht gegaan naar kleurgebruik en de locaties zien er ook wat beter uit.

Maar verder doet dit me toch ook weinig. Meer achtervolgingen in deze, maar geen enkele die in de buurt komt bij de car chase uit deel 2. Het dakjeslopen in Marokko was zelfs saai op sommige momenten.

Verder is Greengrass niet geschikt voor snelle montage en warrig camerawerk. Hij lijkt de feel compleet te missen en moddert maar wat aan. Al kan ik me bij alle manie wel wel wat voorstellen als men ook over een "pompende" soundtrack spreekt. Voer voor de massa vind ik het. Het is flauw, braaf en gematigd en overtuigt allerminst. Meer een filmpje om half dommelend vanuit de zetel te kijken.

Soms aardig om volgen, hoewel ik duidelijk de meer gestileerde en speelse aanpak verkies wat betreft dit soort tracking/spionage gedoe. Of misschien is het gewoon wachten op een regisseur die wel de ballen heeft om er iets grauw, grimmig en actievol van te maken.

Deed me verder iets teveel denken aan van die Tv-politieserietjes (CSI en crap) qua verhaal/sfeer en het einde is echt een pussy oplossing. Compleet belachelijk, al is het ook gewoon omdat ik totaal geen affectie met het Bourne personage had. Film had mogen stoppen het moment dat hij in het water belandde. Alternatief was hij gewoon dood gebleven, maar dit was echt drie keer niks.

Visueel beter, en vermakelijk. Maar teveel in elkaar gedraaid voor de massa. 2.5*

Pastichio Rocker

Wat is er mis met voer voor de massa als dat hetgene is wat je kan/moet verwachten bij een film als deze? Heeft deze reeks dan ooit de intentie gehad om géén voer voor de massa te zijn? Je hebt de eerste twee delen ook gezien dus je zou verwachten dat je dat onderhand wel zou weten en je er niet klakkeloos vanuit kan gaan dat ze zomaar even het hele concept omgooien om de arthouse liefhebbers ook maar te plezieren. Een compleet belachelijke redenering, wat ik je brom. Wat dat betreft ben jij af en toe net zo voorspelbaar in je mening als al die voorspelbare en voor de massa gemaakte films die je kijkt en beoordeelt.

Pastichio Rocker schreef:

Voor alle duidelijkheid, jouw redenering, niet de mijne.

Pastichio Rocker schreef:

Wat dat betreft ben jij af en toe net zo voorspelbaar in je mening

Dat doet me in ieder geval goed, zijn er toch nog mensen die lezen wat ik schrijf.

Onderhond schreef:

Voor alle duidelijkheid, jouw redenering, niet de mijne.

Dat blijkt wel weer ja. Maar zo'n belachelijke redenering is het niet als je er een beetje logisch over nadenkt/na kan denken.

Onderhond schreef:

Je bent dan ook het populairste jongetje van de klas hier, dus je doet jezelf te kort om te denken dat niemand die schrijfsels van jou zou lezen. Maar dat doe je dan ook niet, want recensies zijn er voor om door andere users gelezen (en bekritiseerd) te worden, en dat weet jij heel goed. Anders zou je net zo goed op dat blogje van je kunnen blijven posten als je zou willen dat niemand je mening zou lezen.

avatar van Mr Marchoso

Mr Marchoso

Het is een spannende film op sommige momenten. Het ziet er op zich mooi en verzorgt uit, maar het trekt mij voor geen meter. Soms in de film helpt het snelle monteerwerk, op andere momenten c.q. de meeste momenten werkt het ongelovelijk tegen. Door dat rappe gedoe is het bij vlagen moeilijk te volgen en verlies ik een beetje de scenes uit ogen.

Bij een aantal scenes zit ik op het puntje van mijn stoel, bij andere slaat de regie de plank volledig mis. Bijvoorbeeld bij die veel te langdradige achtervolging in een of ander Arabisch land. Dat haalt de snelheid volledig uit de film.

Het verhaal is naar mijn mening voorspelbaar. Jammer.

Verder is het jammer dat Damon de hoofdrol speelt. Een van de mindere acteurs in Hollywood wat mij betreft.

Overall gezien een redelijk film, sommige scenes waren zeer vermakelijk en goed. Het meerendeel van de film vond ik tegenvallen. 2,5 sterren.

Het is vooral belachelijk om het erover te hebben, aangezien het volledig rond verzinsels van jou draait. Nogmaals wat je aanhaalt is door jou verzonnen, heb ik verder niks mee te maken.

lol, je moet wel erg laag vallen om de discussie draaiende te houden, niet? En om dan toch nog even te antwoorden, ik mag eigenlijk helemaal niet klagen vind ik zelf.

Enige wat ik eigenlijk wou zeggen is dat het nogal logisch is dat mijn mening voorspelbaar is. Dat geldt trouwens voor zowat alle reguliere posters hier.

Maar het is toch zo moeilijk om hier op MM bij de kern te blijven zonder dat mensen met allerhande zelfverzonnen dingen op de proppen komen.

avatar van Linn

Linn

Pastichio Rocker schreef:

Jeezus wat ben jij gefrustreerd zeg!!!

Linn schreef:

Jeezus wat ben jij gefrustreerd zeg!!!

Yep, maar daar heb ik medicijnen voor. Enne... Nooit tegen leuke meisjes.

avatar van Linn

Linn

Waarom verander jij je berichten altijd zoveel? Jij kunt slowchatten in 1 hokje.

Linn schreef:

Omdat ik altijd met iets beters kom nadat ik op [Plaatsen] heb gedrukt. Ben nogal perfectionistisch namelijk.

avatar van Zizzo

Zizzo

een goeie afsluiter van een mooie triologie. een film serie die lekker vlot loopt en een goed doorlopend verhaal.

avatar van Tomson_

Tomson_

Ik vind dit het beste deel van de trilogie. Het tempo in deze film is iets hoger dan de vorige twee delen en dat maakt het kijken van deze film een stuk aangenamer.

Wel ben ik het met Onderhond eens wat betreft het camerawerk. De actie is vaak nogal chaotisch in beeld gebracht. Gelukkig was het al wel wat minder dan in het tweede deel, waar er soms echt geen touw aan vast te knopen was.

Al met al kijkt deze een stuk lekkerder weg dan de vorige twee delen. Het acteren is vrij goed, muziek kan er ook mee door. Een lekker tempo en goede actie zorgen voor 4 sterren voor dit derde deel.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Het is alleen maar beter geworden met de Bourne-trilogie! Wat een mooi slot . Dit is zonder twijfel het beste deel. Ook hier staat Greengrass aan het roer en dat is een begenadigd filmmaker hoor. Die schokkende camerabeelden van hem vind ik ook niet zo storend, omdat dat nu eenmaal passend is bij de actiescenes. Hij weet de juiste toon in dat camerawerk ook te vinden.

avatar van Stephan

Stephan

Wat een actie... zalig. Vind Damon ook de perfecte agent.

avatar van booyo

booyo

Als je zin hebt in een no-nonsense actie film moet je deze opzetten. Blinkt uit in haar genre. Zeker het bete deel in de triologie!

avatar van Justinw

Justinw

Alleen jammer dat ze het concept gestolen hebben van XIII.

Nu je het zegt, ik speelde vroeger XIII veel op de xbox heel veel

En inderdaad daar raakt hij ook bewusteloos op een boot en spoelt aan, en weet zich niks meer te herinneren. Maar toch blijft dit voor mij de beste actie triologie

avatar van Ninto

Ninto

Sorry hoor, maar het is andersom. De schrijver van de XIII strips heeft ook ooit eens gezegd een aantal dingen van de boeken van Ludlums te hebben overgenomen. Niet andersom dus. Maar wat maakt het allemaal uit, ik vond de film XIII ook heel lekker

avatar van Xen0n

Xen0n

Deze maar weer eens uit de kast gepakt, en wat blijft hij vet! Het cijfer met 0,5 verhoogt. Wat een geweldige trilogie, met een goed einde om op verder te gaan.

Ik zit met smart te wachten op het 4e deel.