• 9.161.686 stemmen

Les 12 Travaux d'Astérix (1976)

Animatie / Avontuur | 82 minuten

Genre: Animatie / Avontuur

Alternatieve titels: Asterix Verovert Rome / Asterix en de Helden / The Twelve Tasks of Asterix / Les Douze Travaux d'Astérix

Oorsprong: Frankrijk / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: René Goscinny, Henri Gruel, Albert Uderzo en Pierre Watrin

Met onder meer: Roger Carel, Jacques Morel en Pierre Tornade

Gesproken taal: Frans

• Netflix Bekijk via Netflix

Plot Les 12 Travaux d'Astérix

Julius Caesar gaat bij wijze van alternatief plan over tot een weddenschap met de Galliërs, waarbij Asterix en Obelix twaalf opdrachten moeten uitvoeren. Als ze daarin slagen, zal Caesar het Romeinse Rijk opgeven, maar als ze falen, moeten de Galliërs zich overgeven.

Astérix / Idéfix / Caius Pupus / Deux sénateurs (stemrol)

Obélix / Employé sur la balançoire (stemrol)

Abraracourcix / Assurancetourix (stemrol)

Le réceptionniste de la maison qui rend fou (stemrol)

Jules César / Jupiter (stemrol)

Voix additionnelles / Premier conseiller (stemrol)

Voix additionnelles (stemrol)

Voix additionnelles / Le chef indien (stemrol)

Grande prêtresse / Cléopâtre (stemrol)

Cylindrique le Germain, prof de karaté allemand (stemrol)

avatar van RuudC

RuudC

Ik durf toch wel te stellen dat wanneer je deze niet in je jeugd gezien hebt, je dan ook wel echt iets gemist hebt. Niet dat Asterix en de Helden de beste tekenfilm ooit is, maar het heeft een uitstraling waar je U tegen zegt. Ten eerste is daar al de geslaagde verwijzing naar de opdrachten van Heracles. Julius Caesar is het Gallische dorpje natuurlijk hartstikke beu en ik word er altijd weer gelukkig van wanneer Asterix en Obelix op pad gaan: direct of indirect om Caesars plannen te dwarsbomen. Hun twaalf opdrachten behoort tot mijn favoriete avonturen. Ieder keer weer tachtig minuten topvermaak.

Simpel gezegd is het een lekker vlotte tekenfilm waar de twaalf opdrachten voor de juiste afwisseling zorgen. Visueel gezien is dit geen heel beste prent, maar het geheime wapen is het gigantische arsenaal aan briljante oneliners (Brutus, doe dat mes weg. Je zult nog iemand verwonden). Daardoor wordt de film in de eerste plaats gewoon erg grappig, maar eigenlijk ook erg memorabel. Binnen bepaalde kringen haal ik die quotes met plezier aan. Verder is het Asterixhumor op z’n best. Ik heb alle reguliere strips, maar weinig zijn zo fantasierijk als deze. Prachtige scenes op het pleziereiland, in de grot van het beest (ohh, lekker!!!) en in het Colosseum. Heerlijk kleurrijke (en lekker simpele) personages en ongelooflijk grappig. Altijd weer een feest om deze te zien.

avatar van alexspyforever

alexspyforever

Deze tekenfilm is bekend onder verschillende titels: De 12 werken van Asterix, Asterix verovert Rome, Asterix en de helden. Persoonlijk vind ik de "12 werken "de meest gepaste titel. Jammer genoeg hebben ze op de DVD gekozen voor de suffe titel "Asterix en de helden". Dit is voor mij zonder meer de beste Asterix-tekenfilm. Dit is tot nog toe de enige Asterix tekenfilm die niet gebaseerd is op een stripalbum. Juist er zijn inderdaad leesboeken en strips beschikbaar van dit verhaal maar deze werden uitgebracht NA de film. Ik moet me voor de rest aansluiten bij wat RuudC heeft gezegd.

avatar van Black Math

Black Math

De derde film die ik tijdens een Asterix-marathon gisteren met twee vrienden heb gezien. Het oorspronkelijke idee was om deze film te bewaren voor het laatst, maar na het Asterix en de Knallende Ketel-fiasco was het verlangen naar één van de twee films die we als beste beschouwen (de ander is Asterix en Cleopatra) te groot om nog langer te wachten.

Het begint al goed met Hoefnix, de smid, die vier Romeinen achtereenvolgens met een enkele vuistslag de grond is slaat. Erg droog. De rest van de film is vrij uniek, want niet gebaseerd op de stripalbums. Dit is echter geen nadeel, er is nu immers volop tijd voor een overdaad aan vermakelijke onzin.

De film kent vele hoogtepunten, met name door sommige one-liners en opmerkingen als "Bij Osiris en bij Apis, je bent een everzwijn" van de hypnotiseur, "Stilte, bij mij!" door Jupiter, of opmerkingen over laagvliegende vogels door Obelix, die vaak de meest droge opmerkingen op zijn naam heeft. Verdere hoogtepunten zijn het eiland van plezier, de krokodillen die verdwaasd aan de onzichtbare lijn hangen en natuurlijk het huis waar je gek wordt. Ook leuk is de laatste opdracht waar het hele dorp inclusief kippen zich in de arena van het Colosseum begeeft. Tenslotte een anticlimax: was het dan maar allemaal een tekenfilm?

Heerlijke onzin dus, ruimschoots 4* waard.

avatar van Herculaas

Herculaas

Ik heb Asterix en de helden als kind tientallen keren gezien. Laatst heb ik hem voor het eerst sinds vele jaren weer eens bekeken. Hij blijft goed overeind, al valt nu wel op dat het visueel soms wat primitief is.

Afwisselend verhaal vol knipogen naar de echte wereld, kleurrijke personages en memorabele quotes dat recht doet aan de albums. Ik heb het Franse origineel nooit gezien, maar de Nederlandse stemmencast is uitstekend. Het stemwerk is sfeervol en ook taalkundig en stilistisch is er niets op aan te merken. Voor mij blijven dit de 'echte' stemmen van Asterix, Obelix en Caesar.

De vier punten die ik deze film geef zijn door de hoge jeugdsentimentfactor misschien wat gul, maar ik heb er gewoon als vanouds van genoten en dat geldt lang niet voor elke film van vroeger.

avatar van Metalfist

Metalfist

Er zijn hier helemaal geen everzwijnen!

Gisteren raakte het droevige nieuws bekend dat Albert Uderzo is overleden. Niet alleen één van de regisseurs van deze Les Douze Travaux d'Astérix maar ook één van de bedenkers van Asterix en zijn kornuiten. Medebedenker René Goscinny was al lang geleden overleden (een jaar nadat deze film werd uitgebracht zelfs) en met zijn 92 jaar heeft Uderzo er toch een mooie carrière opzitten. Als eerbetoon dan maar eens aan de meest gelauwerde Asterix animatiefilm op MovieMeter begonnen. Vreemd genoeg eentje die ik als kind nooit heb gezien.

Terwijl ik de andere Asterix animatiefilms wel veel heb gezien, geen idee hoe dat ooit is misgelopen. Het verhaal kende ik wel (recent zelfs nog maar gekocht) en eigenlijk is dat vreemd aangezien dit de enige film is die niet op een bestaand verhaal is gebaseerd. Blijkbaar hebben ze het later toch nog opnieuw uitgebracht onder de titel Asterix Verovert Rome. Soit, maakt op zich weinig uit maar je voelt wel dat dit een buitenbeentje is in de reeks. De personages zijn hetzelfde gebleven uiteraard, maar het lijkt wel alsof Goscinny en Uderzo gewoon eens compleet iets anders wilden doen. Veel gepraat over goden, geesten, etc en het is allemaal gewoon wat minder gebaseerd op historische gebeurtenissen. Dat neemt echter niet weg dat hier wel weer die typische Asterix humor in zit in de vorm van knipogen naar hedendaagse zaken zoals bijvoorbeeld een Belgische kok - met een Brussels accent - die Manneken Pix heet en één van de godinnen die wel erg veel wegheeft van Brigitte Bardot. Alleen jammer dat het uiteindelijk allemaal wel erg vlotjes gaat. Het zouden nagenoeg onoverwinnelijke taken moeten zijn, maar Asterix en Obelix ondervinden er weinig last van.

Langs de andere kant zorgt dat er wel voor dat hier een serieus tempo achter zit. Wat wil je ook als 12 proeven in een dikke 80 minuten moet proppen. Qua animatiestijl lijkt hier ook wel wat meer werk ingestoken te zijn in vergelijking met de twee voorgangers (Asterix de Galliër en Asterix en Cleopatra) en dan is het eigenlijk des te jammer dat die DVD uitgave zo belabberd is. Ik heb sowieso al de rode boxset waar één van de films in ontbreekt (er is ook nog een blauwe boxset waar Asterix en de Knallende Ketel wel inzit) maar die is a) ook nog vreselijk gecropt (je moet maar eens letten op de scène waar de 12 proeven van Hercules worden getoond) en b) bevat enkel maar Nederlandstige audio.. Lijkt me toch een kleine moeite om Frans en subtitles te voorzien maar ja, van zo'n belabberde boxset kun je blijkbaar niet meer verwachten.

Het verbaast me dan ook dat dit op Bol.com voor zo'n 50 euro (!) de deur uitgaat. Als je eens een rommelmarkt doe, dan zul je deze ook wel tegenkomen. In ieder geval, ik heb warmere herinneringen aan de twee voorgangers dus die hebben een halfje extra gekregen maar dit is toch ook wel weer een erg vlotte zit. Geen idee meer of ik de andere films ook nog heb gezien, kan zijn dat de strips gewoon erg hard in mijn hoofd zitten.

avatar van Film Pegasus

Asterix en de 12 werken, onder de regie van de tekenaars zelf. Niet op basis van één van hun stripverhalen maar met een eigen script. Later weliswaar omgezet naar een strip. Op zich wel goed, met de originele schrijvers en tekenaars is het ook een goed script. Ze kennen ook hun eigen personages zodat het geen genant evenwicht wordt tussen nostalgie en lekker hip doen voor de jonge kijkers.

Het blijft een Belgische animatie uit de jaren '70 met de middelen en de kennis die toen voor handen lagen. Maar door zo dicht bij de strips te blijven qua stijl en invulling, is het toch een cultklassieker geworden die de tijd heeft doorstaan.

avatar van Antonev

Antonev

Film Pegasus schreef:

Belgische tekenaars hebben vele fantastische stripreeksen voortgebracht. Maar deze productie (en natuurlijk de strip zelf) is volledig van Franse makelij.

Desalniettemin is dit gewoon een pareltje van een animatiefilm. Qua inhoud, humor en animatie is het heel dicht bij de originele stripreeks gebleven. Asterix en Obelix strips stonden altijd bol van de humor, zonder dat het kinderachtig werd.

In de tijd van de videorecorders hebben we deze eens opgenomen van televisie. De publieke omroep zond toen een hele reeks Asterix en Obelix films uit, waaronder ook Asterix en Cleopatra. Dat is eveneens een zeer genietbare animatiefilm.

Enfin, de videoband waarop we deze hadden opgenomen is helaas al jaren geleden verloren gegaan. Ik heb hem toevallig enige tijd geleden op YouTube gezien, maar daar viel de kwaliteit wat van tegen. Netflix heeft ‘m onlangs ook uitgebracht.

Fijn dat er nog mensen zijn die dit de moeite waard vinden.

avatar van david bohm

david bohm

Geinige tekenfilm met de bekende Galliërs en dus heel vertrouwd. Voor mij is het kafkaeske huis het hoogtepunt hoewel de finale er ook mag zijn.

Het stuk met de "administratieve formaliteit" blijft legendarisch. Is me bijgeblijven sinds de eerste keer dat ik deze film zag, en toen was ik misschien half zo groot. De rest is wel lollig en gelukkig een stuk beter dan de film met Cleopatra, maar verder blijft het wel erg simpel natuurlijk.

avatar van Woland

Woland

Best vermakelijk tekenfilmpje. Ik heb vroeger wel behoorlijk veel van de stripboeken gelezen, maar kan me niet herinneren deze ooit gezien te hebben. Hoe dan ook, het is niet wereldschokkend, qua animatie is het soms zelfs een beetje lelijk al blijft het qua stijl wel dichtbij de stripboeken. Maar de sfeer is leuk, de grappen en grollen zijn niet altijd even leuk, maar meestal prima doorheen te komen en op momenten zelfs best geestig (zoals de bureaucratenscene). Prima manier om een goed uurtje te besteden.

avatar van Foose

Foose

Staat blijkbaar op Netflix, als kind heel vaak gezien, maar wist er niet zo veel meer van.

Heerlijke film, absoluut de beste van de Asterix reeks. Heb er met plezier naar gekeken.