• 11.285 nieuwsartikelen
 • 163.476 films
 • 10.415 series
 • 30.336 seizoenen
 • 618.007 acteurs
 • 193.922 gebruikers
 • 9.026.289 stemmen
Avatar
 
banner banner

Nosferatu: Phantom der Nacht (1979)

Horror | 107 minuten / 96 minuten (Engelstalige versie)
3,33 360 stemmen

Genre: Horror

Speelduur: 107 minuten / 96 minuten (Engelstalige versie)

Alternatieve titels: Nosferatu the Vampyre / Nosferatu: Phantom of the Night / Nosferatu de Vampier

Oorsprong: West-Duitsland / Frankrijk

Geregisseerd door: Werner Herzog

Met onder meer: Klaus Kinski, Isabelle Adjani en Bruno Ganz

IMDb beoordeling: 7,4 (40.697)

Gesproken taal: Duits en Engels

Releasedatum: 15 maart 1979

 • On Demand:

 • Netflix Niet beschikbaar op Netflix
 • Pathé thuis Niet beschikbaar op Pathé Thuis
 • Videoland Niet beschikbaar op Videoland
 • Amazon Prime Niet beschikbaar op Amazon Prime
 • Disney+ Niet beschikbaar op Disney+
 • Google Play Niet beschikbaar op Google Play
 • meJane Niet beschikbaar op meJane

Plot Nosferatu: Phantom der Nacht

"Nosferatu… he who is doomed to wander alone in darkness."

Jonathan Harker wordt naar Graaf Dracula's kasteel gestuurd om hem een huis te verkopen in Virna, waar Jonathan zelf ook woont. Geïnspireerd door een foto van Jonathan's vrouw, vertrekt Graaf Dracula naar Virna en brengt de dood en de pest met zich mee.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Externe links

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van djordy von trier

djordy von trier

 • 107 berichten
 • 0 stemmen

Ik heb hem gezien toen ik 11 was ofzo, maar ik herinner me de film nog heel goed en vond hem prachtig herzog geeft nosferatu wel een twist gegeven maar voor mij was dat niet erg, natuurlijk is hij niet zo goed als de originele maar verdient ook niet zo'n laag gemiddelde op MM *4.5


avatar van baspls

baspls

 • 4118 berichten
 • 1673 stemmen

Kan iemand me uitleggen wat precies het verschil is tussen de Engelse en de Duitse versie. Volgens Wikipedia zijn die back-to-back opgenomen, dat vind ik moeilijk te geloven. Ik denk dat de Engelse alleen gedubt en geedit is. Ik vermoed dat de Duitse het beste is en wil die eigenlijk gaan kijken. Tenzij iemand me het tegendeel kan bewijzen?


avatar van Kuck-x

Kuck-x

 • 402 berichten
 • 731 stemmen

baspls schreef:

Kan iemand me uitleggen wat precies het verschil is tussen de Engelse en de Duitse versie. Volgens Wikipedia zijn die back-to-back opgenomen, dat vind ik moeilijk te geloven. Ik denk dat de Engelse alleen gedubt en geedit is. Ik vermoed dat de Duitse het beste is en wil die eigenlijk gaan kijken. Tenzij iemand me het tegendeel kan bewijzen?

De dialoogscènes zijn inderdaad twee keer opgenomen, in het Duits en in het Engels. Ik heb de Engelstalige versie gezien en vind die voor geen meter klinken. Diverse bronnen op internet beweren dat de Duitse versie de betere is ('de acteurs meer op hun gemak') en ook Herzog zelf zou dat vorig jaar nog hebben bevestigd: Re-release of Werner Herzog's 'Nosferatu': 'It's not a remake' - LA Times - latimes.com


avatar van baspls

baspls

 • 4118 berichten
 • 1673 stemmen

Bedankt Kuck-x! Ga de Duitse verzie opzoeken, die is ook langer (meestal een goed teken bij horror).


avatar van baspls

baspls

 • 4118 berichten
 • 1673 stemmen

Was erg benieuwt naar deze remake van Nosferatu. Helaas hebben ze de namen uit het boek van Bram Stoker hier wel gebruikt, zou toch leuker zijn geweest als ze de Duitse namen aanhielden.

Klaus Kinski speelde eerder al Renfield in Nachts, wenn Dracula erwacht met Christopher Lee als Dracula. Hier vind ik hem ook wel sterk als de graaf, al zou het misschien beter zijn als hij niet sprak. Zijn make-up is in ieder geval erg gaaf. Het monsterlijke uiterlijk dat de duitsers de vampier geven vind ik wel wat hebben. Toch is Max Schreck wel wat beter in make-up naar mijn idee. Bruno Ganz was een prima vertolking van Jonathan Harker al is zijn acteerwerk in latere films veel beter. Er komen ook een paar Nederlandse acteurs voor in deze film (bijna alle extra's zijn ook Nederlands) namelijk Rijk de Gooyer, Lo van Hensbergen, Margiet van Hartingsveld en Tim Beekman.

Er zijn een hoop veranderingen ten opzichte van het boek en ook een paar tegenover de eerdere film. Het kasteel van Dracula is in werkelijkheid een ruïne en sommige reizigers denken in een spookkasteel te belanden. De vampier is extreem gevoelig voor daglicht (dat werd voor het eerst gebruikt in de 1922 film). Ook komt Jonathan wel heel makkelijk in Transsylvanië, een stukje op een paard en de rest te voet. De rol van Dr. Van Helsing is heel erg klein, bovendien is hij geen vampierjager maar een wetenschapper. Aan het einde word Harker de nieuwe vampier... Dat was dan wel weer erg gaaf, hoewel het einde wel erg anticlimactisch was.

De muziek van Popol Vuh en de gebruikte muziek van Wagner was wel lekker sfeervol. De film heeft ook best een prettige sfeer al had dat van mij veel meer gemogen.

De film is grotendeels opgenomen in Nederland. In Delft en andere plaatsen in Noord-Holland maar ook ergens in Gelderland (Ik herkende een boordje met "Gelders..." erop). De opening met de vergane lijken is gefilmd in Mexico in een Inca graf. Transsylvanië is gefilmt in delen van Zuid-Duitsland en Tsjecho-Slowakije. Ergens was het erg gaaf dat inplaats van in een studie een keer echt in de bergen word gefilmt en dat was ook wel mooi. De mooie slow-motion van een vleermuis is geleend uit een documentaire.

De film kwam moeilijk op gang en was niet super spannend of erg geslaagd maar ik vond het wel wat hebben allemaal. De beelden waren wel goed opgenomen en ik vond dat Kinski er goed uitzag in de make-up. Leuk om een keer gezien te hebben. Zal weer eens een keer de 1922-film kijken, daar heb ik lang geleden ooit wat fragmenten uit gezien.


avatar van knusse stoel

knusse stoel

 • 3156 berichten
 • 3810 stemmen

Zoals de meesten van de films over Dracula, is ook dit een heerlijke film waarin met weinig middelen een spannend verhaal wordt neergezet. Ik hoop dat ze hiervan nog veel zullen maken met dezelfde kracht als deze film!


avatar van Boeikens

Boeikens

 • 4358 berichten
 • 4964 stemmen

Nosferatu uit 1922 heb ik nooit gezien, misschien maar eens op zoek gaan , maar deze hier (Duitse versie) is in ieder geval apart.

Stokers alom gekende verhaal wordt hier uiterst sfeervol weergegeven. Deze sfeeropbouw is vooral te danken aan de prachtige lichteffecten, passende begeleidingsmuziek en super acteerwerk. Het van zich uit al passende Dracula gezicht van Kinski wordt hier mooi uitgewerkt en hij speelt zijn rol zeer goed.

De spanning is mede de traagheid van de film eerder nul maar de volledige kijkbeurt verveelt nooit.

3*


avatar van John Milton

John Milton

 • 21681 berichten
 • 11816 stemmen

"Hören Sie, die Kinder der nacht wie sie Musik machen"

Wanneer stopt iets een remake te zijn en wordt het een een liefdevolle hommage? Het antwoord op die vraag is ook mij onbekend, maar wellicht dat Werner Herzogs Nosferatu: Phantom der Nacht ons er iets over kan vertellen. Naast de moeite die Herzog zich getroost heeft met deze adaptatie van Stoker's Dracula, bleek zijn liefde voor de originele Murnau film uit 1922 ook uit zijn woorden: Herzog noemde Nosferatu, eine Symphonie des Grauens (1922) in een radio interview in 1998 de grootste Duitse film ooit. De film werd tegelijkertijd in het Duits en Engels opgenomen, ik heb de Duitse versie gezien aangezien die Herzogs voorkeur geniet.

Deels gefilmd in Delft en Schiedam (je herkent Nederland meteen), en deels op dezelfde locaties als waar Max Schreck destijds werd vastgelegd, voelt de film behoorlijk historisch authentiek. Visueel is het sowieso een plaatje. Cinematografisch hangt er eenzelfde ethereal beauty over de film als die Isabelle Adjani van nature uitstraalt. Het voelt als een angstige droom, net als het viool spelende jongetje lijken de gebeurtenissen zich op een ander vlak van de realiteit af te spelen. De onnavolgbare Kinski is geweldig als Nosferatu en de muziek geeft het geheel tegelijkertijd iets sacraals en beangstigends.

Herzog fans kunnen hun hart ophalen aan Nosferatu: Phantom der Nacht. Dezelfde kwaliteit die films als Aguirre, der Zorn Gottes (1972) en Fitzcarraldo (1982) bezaten, is ook hier aanwezig. De reguliere horrorfanaat die hoopt op griezelen in de traditionele zin van het woord, kan echter wellicht beter verder kijken. Dit is een hommage aan de stomme film van Murnau en het tempo ligt soms laag. Voor de filmliefhebbers die dat niet afschrikt, is Herzogs Nosferatu warm aanbevolen.

4*


avatar van joolstein

joolstein

 • 9248 berichten
 • 7695 stemmen

Herzogs versie van de remake van Nosferatu is nogal wisselvallig. Met vlagen is er schitterende camerawerk maar daar tegen is het acteerwerk verschrikkelijk houterig. Kinski is nog best een overtuigende vampier, al doet hij toch veelal Max Schreck na. Leuke van de film is dat een groot gedeelte in Delft is opgenomen. Hierdoor komen in bijrollen ook nog wat Nederlandse acteurs voorbij.


avatar van Phantasm

Phantasm

 • 6792 berichten
 • 6714 stemmen

Niet echt goed en niet echt slecht, ik vind gewoon de versie van 1922 gewoon een stuk beter.


avatar van alexspyforever

alexspyforever

 • 21078 berichten
 • 2328 stemmen

Het is dat baspls deze had genomineerd anders had ik deze wellicht nog steeds niet gezien. Het is duidelijk een remake van de silent uit 1922. Hetzelfde plot wordt vrij slaafs gevolgd met de vampier die bijna een kopie lijkt van de originele. De vampier heeft deze keer wel de naam Dracula gekregen in tegenstelling tot het origineel waarin de graaf Orlok werd genoemd om copyright inbreuken te vermijden. Helaas was het duidelijk dat het om het verhaal van Dracula ging dus werd de silent lang geband. Ondertussen hadden we ook Lugosi en later Stephen Lee als Dracula gekregen waardoor het wellicht vreemd is om Dracula te linken aan de kale Kinski. Neen dit is toch gewoon Orlok. Sfeervol is deze prent wel, maar brengt buiten kleur en spraak toch weinig nieuws.Op visueel vlak is er voor de horrorfan veel te genieten. Qua plot en karakterontwikkeling blijft het dan weer vrij mager en speelt ook veel op suggestie. Kinski is goed in zijn rol maar ik mis toch die echte creepiness die Max Schreck aan de dag legde.


avatar van jono

jono

 • 335 berichten
 • 3912 stemmen

Nosferatu: Phantom der Nacht is een vrijwel exacte remake van de zwijgende klassieker 'Nosferatu, eine Symphonie des Grauens' uit 1922. De film volgt precies hetzelfde verhaal: een jonge Duitse makelaar (Bruno Ganz) wordt naar Transsylvanië gestuurd om een huis te verkopen aan de excentrieke graaf Dracula (een onherkenbaar geschminkte Klaus Kinski). Wanneer de graaf naar Duitsland komt, brengt hij de pest met zich mee en zaait dood en verderf.

De film is gedeeltelijk opgenomen in Delft en er zijn aardige bijrollen voor de Nederlandse acteurs Rijk de Gooyer en John Leddy (Koos Dobbelsteen uit Zeg 'ns Aaa). Hoewel ik de film best aardig vond (vooral de scènes met de ratten zijn mooi gefilmd), wordt het eigenlijk nooit echt eng. Mijn voorkeur gaat daarom toch uit naar het origineel. Binnenkort maar weer eens herkijken. 3*


avatar van Kondoro

Kondoro

 • 10774 berichten
 • 2523 stemmen

“Death is not the worst. There are things more horrible than death.”

Een film die ik al meerdere horror challenges ben tegen gekomen en waar eigenlijk mijn interesse wel door werd gewekt. Ik ben zelf nog niet echt te vinden geweest in dit gebied qua films: dracula en vampieren. Ik ben zoals sommigen weten meer een zombie fan geweest maar ik begin wel steeds meer vermaak te vinden in de vampier films. Ik heb dus ook nog nooit de film uit ’22 gezien, al staat die wel snel op de planning want als zelfs joolstein kippenvel krijgt tijdens die film dan is die erg goed. Een leuke aftrap dus deze film, maar soms vond ik hem niet het gene wat ik had gehoopt.

De film is vrij rustig in mijn beleving, er gebeuren hier en daar wel dingen maar er zat geen bombastisch verhaal in en ik vond dat er qua horrorbeelden toch wel weinig te zien viel. Het was voor mij ook wel meer de sfeer die de film afmaakte, zeker wanneer Jonathan het kasteel van graaf Dracula binnen wandelt hangt er een zeer nare sfeer. En ook als Dracula in het dorpje rond dwaalt is de sfeer er niet op vooruit gegaan. De film heeft het dus echt te doen met de kracht van de film zelf, dus vooral de beelden maar ook het uitstekende acteerwerk van onder andere de recent overleden Bruno Ganz en Klaus Kinski als de zeer creepy graaf Dracula.

Ik heb helaas de Engelse versie gepindakaast, want ik denk dat ik bij het kijken van de Duitse versie wat meer overdonderd zou zijn geworden zeker na het lezen van een paar berichten hier op moviemeter. De film was zeker vermakelijk, duurde niet te lang en had een duistere sfeer.

3.0*


avatar van shrink

shrink

 • 2004 berichten
 • 2255 stemmen

Matige film. Wel leuk dat veel gefilmd is in Nederland. Ik vond het een aparte film, die me niet boeide. Het einde was wel beter dan de klassieker trouwens. Nosferatu zelf vond ik eerder lachwekkend dat eng. Dan kun je beter naar Salems Lot kijken!


avatar van Noodless

Noodless

 • 9242 berichten
 • 5852 stemmen

Klaus Kinski zit gegoten in de rol van Dracula en Isabelle Adjani weet vaak met haar mysterieuze en soms hysterische blik de juiste snaar te raken. Helaas zijn de andere rollen zeer matig qua invulling. De rol van Van Helsing heeft heel weinig invulling, de handlanger is iets te komisch en Jonathan die naar het kasteel van Dracula gaat te oppervlakkig. De reden hiervoor is ook wel dat de film meer het verhaal van de klassieker 'Nosferatu, eine Symphonie des Grauens' uit 1922 volgt. De sfeer is wel een pluspunt en sommige scènes zien er echt wel goed uit zoals de scènes met de ratten en rond de pest. Dit is een van de meer getrouwe verfilmingen van Bram Stokers roman, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de film uit 1931 en de verfilming uit 1958 van Hammer Film Productions, die allebei grote afwijkingen in de plot vertonen. Echter weet dit verhaal van Dracula mij veel minder te raken dan het verhaal zoals in Bramstokers Dracula 1992. 5/10


avatar van Shadowed

Shadowed

 • 8759 berichten
 • 5475 stemmen

Herzog doet horror.

Meteen ook de eerste film die ik van hem mag zien. Zelfs na het aanklikken van ruim 3.000 films ben ik blijkbaar nog nooit tegen een Herzog aangelopen. De verwachtingen waren dan ook best hoog, maar deze bewerking van de klassieker uit de jaren '20 is helaas op zowat exact hetzelfde niveau.

Ik vond vooral het camerawerk binnen deze film erg lelijk. Slecht in beeld gebrachte omgevingen en de beelden binnen het kasteel voelen al helemaal amateuristisch aan. Het mag duidelijk zijn dat ze de camera met de hand hebben vastgehouden. Het levert een hoop onevenwichtige shots op die de mooi ingerichte beelden op een matige manier presenteren.

Het acteerwerk is ook niet briljant. Kinski was waarschijnlijk weer onhandelbaar, maar zijn acteerwerk is niet per definitie vreselijk. De uitstraling heeft hij wel, maar soms schiet hij te veel naar overacting. Adjani doet het weer goed. Die vrouw heeft een hele aparte uitstraling die zelfs met de belemmering van moeilijke dialogen nog altijd sterk werkt. De rest van de cast ben ik alweer vergeten, maar een goede prestatie kan ik me niet voor de geest halen.

Visueel wisselend. Het kasteel is geweldig ingericht. Heerlijk gespeel met schaduw en verlichting die wat mooie stijloefeningen opleveren. Het dorpje zelf, notabene in Nederland geschoten, is wat minder interessant in beeld gebracht. Verhaaltje is niettemin hetzelfde voor een lang gedeelte als het origineel, pas richting het einde gaan ze een andere kant op.

Ik vond het vooral lang duren en het tweede deel lelijk in beeld gebracht. Eigenlijk wordt alles lelijk in beeld gebracht en ontbreekt er een echt bijzonder sfeertje. Dankzij wat prachtig gespeel met het licht kent de film nog wel zijn voordelen, maar ik vond het op hetzelfde niveau als de originele klassieker helaas.


avatar van Basto

Basto

 • 10223 berichten
 • 6850 stemmen

Shocktober #44

Ook deze in de herziening. Van het origineel was ik helaas niet onder de indruk, maar van deze wel. Dat heeft veel te maken met de aanpak van Herzog. Hij opent met beelden van versteende mummies gevolgd door een shot van een vleermuis. Zo zet hij de toon met een realistische haast antroposofische benadering. Haast documentair. De Hollandse locaties, waaronder Delft, waar ik nog een blauwe maandag ‘gestudeerd heb’, brengen het verhaal ook dichtbij.

De tocht naar Transylvanie sluit aan bij deze stijl. Eenmaal daar aangekomen zet Kinski een van zijn meest indrukwekkende personages neer. Natuurlijk lijkt hij sterk op de vampier uit de jaren 20, maar toch weet hij de perfecte balans tussen schichtig en bloeddorstig te vinden.

Terug in Delft vond ik de toevoeging van de pest een ijzersterke. Het decor vol ratten en doodskisten indrukwekkend en beangstigend.

Al met al een van de sterkste vampierenfilms. Ben iets minder enthousiast dan de eerste keer dat ik de film zag. Maar 4,5* vind ik het toch zeker waard.


avatar van blurp194

blurp194

 • 4583 berichten
 • 3628 stemmen

Het origineel was beter.

Deze versie van Herzog is wellicht een ode, maar je kan er ook een kopie in zien. Aan de ene kant wellicht zinvol, want met stemgeluid en in kleur in plaats van zwart-wit met tinten naar gelang de tijd van de dag. Aan de andere kant is het ook nogal overbodig, want de film is vrijwel precies hetzelfde. Kinski is af en toe wel gepast eng, maar Schreck was veel enger, en de stomme film werkte daar ook nog eens voor in zijn voordeel.

Leuk om Delft te zien, en de scene met de ratten op de kade is erg fraai - net als de scene op het eind op de markt. Zoveel ratten, hoe Herzog dat voor elkaar gekregen heeft. Ganz is ook leuk - goed om hem eens in een veel jongere rol te zien. Maar daar staat tegenover dat Adjani tegenvalt, en de door het limelight uit de stomme filmtijd geinspireerde kohl-ogen staan haar absoluut niet. En zoals wel vaker een paar kleine bijrolletjes van de toen bekende Nederlanders, maar als ze tekst hebben valt dat toch ook wel erg tegen.

Van Herzog had ik wel wat meer verwacht eigenlijk - meer dan dit slaafs namaken van het origineel, en ook meer dan wat ratten in Delft. Echt slecht is het dan wel niet, maar wel teleurstellend.