• 9.375.420 stemmen

Nosferatu: Phantom der Nacht (1979)

Horror | 107 minuten / 96 minuten (Engelstalige versie)

Genre: Horror

Speelduur: 107 minuten / 96 minuten (Engelstalige versie)

Alternatieve titels: Nosferatu the Vampyre / Nosferatu: Phantom of the Night / Nosferatu de Vampier

Oorsprong: West-Duitsland / Frankrijk

Geregisseerd door: Werner Herzog

Met onder meer: Klaus Kinski, Isabelle Adjani en Bruno Ganz

Gesproken taal: Duits, Engels en Roemeense

Releasedatum: 15 maart 1979

Plot Nosferatu: Phantom der Nacht

"Time is an abyss... profound as a thousand nights."

Jonathan Harker wordt naar Graaf Dracula's kasteel gestuurd om hem een huis te verkopen in Virna, waar Jonathan zelf ook woont. Geïnspireerd door een foto van Jonathan's vrouw, vertrekt Graaf Dracula naar Virna en brengt de dood en de pest met zich mee.

avatar van Querelle

Querelle

Nooit gelezen, maar ik heb ooit gehoord dat 't Hart niet zo'n hoge dunk van Herzog had, en hem gestoord noemde, of klopt dat niet?

Hoe heet dat boek?

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Querelle schreef:

Zit-ie er niet ver naast, toch. En andersom waarschijnlijk ook wel.

606 schreef:

Ned 2 zend deze zondag uit om 23:20

Kijken! Vooral die allerlaatste shot is het kijken al waard.

avatar van goongumpa

goongumpa

Querelle schreef:

Hoe heet dat boek?

Ja inderdaad,het was een fiasco, die ratten werden in schepen overgebracht, veel ervan stierven enz.

Ik ga het boek morgen zoeken.

avatar van Greeneyelady1

Greeneyelady1

Isabelle Adjani, een mooie vrouw om te zien op het witte doek. Halfbloedjes zijn meestal mooi (In haar geval half Algerijns, half Frans)

En dan de film: Kon mij helaas niet bekoren. Ik vond de film wat passief. Weinig akelige momenten zoals ik in eerste instantie verwachtte. Was eerder afstompend, dan dat ik daadwerkelijk spanning ervoer. En begrijp mij niet verkeerd, ik houd van oude films, maar deze vond ik wel erg oudbakken.

Daarom: 1,5 ster.

avatar van xenne

xenne

deze film hield me helaas niet in de ban.... acteerprestaties in deze film zijn belabberd, de film mist ook tempo & spanning.... Kinski is wel een goeie Dracula, maar da's uiteindelijk toch te weinig voor er iets boeiend van te maken....

notnotfun

Wat een bizarre sfeer weer. Werner Herzog does it again! .

avatar van IcU

IcU

Deze film kon mij absoluut niet bekoren. Het opvallende is wel dat de film van alles twee kanten heeft: De acteer prestaties waren erg beroerd, maar Klaus Kinski zet als Nosferatu wel iets moois neer. Daarnaast waren veel beelden lelijk geschoten (vooral in het begin van de film, en een paar uit de hand geschoten shots) maar er zaten ook een paar erg mooie beelden tussen. Over het algemeen wilt Werner Herzog te veel. Het beste voorbeeld hiervan zijn de ratten. Niets subtiel. Niets verbeeldend. Gewoon duizend ratten. Deze niet-subtiele laag ligt over de hele film heen. Dat is jammer.

Wel mooi zijn de beelden in Nederland. Mooie beelden van Delft. Dat was leuk om te zien. Jammer was het dan ook dat ik geen Nederlands woord gehoord heb.

avatar van krosnicky

krosnicky

wat een kut film zeg dat ik daar voor ben op gebleven ik snap het nog steeds niet .en dat ze dat horror noemen Harry potter en de steen der wijze is nog meer horror dan dit er zit maar 1 goed stuk in die film en dat is als Jonathan Harker die zelf verandert is in Nosferatu op het einde van de film met zijn paard weg rijdt dat is het beste stuk van de film en het zag er ook allemaal zo goedkoop uit ik snap niet dat deze zoon hoge score heeft

avatar van Dean Abbot

Dean Abbot

jezus. Wat een slechte film!

Komt vooral denk ik omdat de acteerprestaties gewoon nergens op trekken. Ook de spanning komt nergens goed uit de verf en sommige stukken zijn te langdradig. Wel een leuk einde!

yeyo

Acteerprestaties nergens op trekken Kinski is briljant en vertolkt een heel ander personage dan gewoonlijk. Ook Ganz vond ik best te pruimen.

avatar van Querelle

Querelle

Was het trouwens de Duitse of de engels gesproken versie?

avatar van Quentin

Quentin

De Engelse helaas.

avatar van Meneer Bungel

Meneer Bungel

Kinski is toch een wat pafferige en sullige versie van Dracula, die bij lange na niet kan tippen aan de intensiteit die ik bij Max Shreck aantrof. De Engelse dub hielp ook niet bepaald mee, maar het grootste struikelpunt is dat de film simpelweg (veel) te suf overkwam. De manifestatie van de pest was te tam, net als de ratten klaarblijkelijk.

Gelukkig was er ook nog veel moois om van te genieten, zoals de vele mooie locaties, schitterende shots en wat geslaagde scenes; Lucy aan het strand bijvoorbeeld. Helaas was het einde weer iets waar Jiskefet trots op zou zijn geweest: Rijk de Gooyer en zijn sullige ambtenaar in een droogkomische scene die constateren dat er geen mens meer over is om van Helsing te arresteren en Bruno Ganz die de schoonmaakster inzet om van de hostiekruimels te worden bervijd.

2,5*.

O, ja, nog even de soundtrack behandelen: bij vlagen schitterend en zeer passend maar op andere momenten veel te aanwezig en irritant. En konden ze niet een jongetje vinden die een paar fatsoenlijk noten op de viool kon spelen?

avatar van Kuck-x

Kuck-x

De film wist me weer van A tot Z te boeien. Kinski zet echt een heel mooie Dracula neer. Wat me deze keer wel stoorde waren de 20ste-eeuwse details. Moderne sloten aan de binnenkant van de deuren... Monumentschildje aan de gevel... De antiparkeerpaaltjes op de Markt; begrotelijk misschien om ze allemaal tijdelijk te verwijderen, maar toch..!

avatar van stalker

stalker

4,0

De inhoud van het Draculaverhaal is verschrikkelijk, eigenlijk een soort omgekeerde blijde boodschap waarbij mensen niet in de hemel komen maar in de hel. Maar in een tijd waarin we niet meer in een hemel en zeker niet meer in de hel willen geloven, worden de beelden die duidelijk naar de hel verwijzen, gebruikt om 'lekker' te griezelen en voor de amusementsindustrie brengt dat weer geld in het laatje.

Wanneer we minder rationeel waren en meer gevoel hadden voor het bovennatuurlijke, dan zou Nosferatu nooit amusement kunnen zijn. Maar omdat de rationele mens het toch niet gelooft, kan het sensatie en amusement blijven. Gelukkig heeft Herzog geen platte clichebeelden gebruikt en vertelt hij het verhaal in een rustig, bijna meditatief tempo. De reis naar het kasteel vond ik de mooiste scene uit de film, met overigens goede track van Popol Vuh.

Kijkers die graag platte horror willen, kunnen deze film beter overslaan. Maar deze film kruipt wél onder de huid, juist doordat (goedkope) shockeffecten gelukkig achterwege zijn gebleven en omdat Herzog kiest voor een nare afloop.

Een afgrijselijk verhaal.

notnotfun

De Engelse dub hielp idd niet mee, zo ook de filmlocaties hier in Nederland - haalde me teveel uit de film. (Nederland = IKEA).

avatar van megaman

megaman

Ik heb de originele Nosferatu op DVD maar nog steeds niet gezien. Gisteravond kwam ik de remake tegen op NED2. Aparte film wel. Langzaam met een vreemde sfeer....lastig om te omschrijven. Jammer dat hij niet op DVD is te vinden want dan had ik 'm kunnen toevoegen aan m'n Dracula collectie.

yeyo

Hij is wel degelijk te vinden hoor. Zit bv. in de Herzog-Kinski box van Anchor Bay.

notnotfun

Ook op ebay genoeg te vinden. Verschillende uitgaves zelfs, maar veelal de Duits gesproken versie (met Engelse subs) . Voor 8/9 euro (inclusief verzend) heb je hem.

avatar van Brix

Brix

• 19680 berichten

megaman schreef:

Heb je 'Shadow of the Vampire' al gezien?

Daarin speelt Willem Dafoe de rol van Max Schreck, tijdens de opnamen van 'Nosferatu'.

Misschien geen meesterwerk, en teveel hinkende op twee gedachten, maar toch vermakelijk, en Dafoe is memorabel in die rol.

krosnicky schreef:

en het zag er ook allemaal zo goedkoop uit

Volgens mij was dat totaal niet zo!

Locatie opname's in Delft, Schiedam en ook in het buitenland geven aan dat het niet echt goedkoop zal zijn geweest. Aankleding en kostuums waren ook niet echt goedkoop.

ik snap niet dat deze zo'n hoge score heeft

Misschien omdat het merendeel dit, terecht, wel goed vinden.

avatar van silversurfer

silversurfer

Zo dit was 1 kapot goeie film, alleen @ ending was beetje raar het was donker en dan inneens licht

krosnicky schreef:

Dit is een film die waarschijnlijk lang niet iedereen ligt, maar door zo een kinderachtig betoog komt je mening niet bepaald overtuigend uit de verf..

Trouwens, Nosferatu is geen horror in de traditionele zin van het woord. Net zo min als Aguirre geen epische avonturenfilm is en The Bad Lieutenant geen actievolle politiethriller is.

yeyo schreef:

Vooral niet als je gelijk begint met "KUT film". Ook als je zegt dat de film er goedkoop uitziet. Dan betwijfel ik eigenlijk wel of hij de film gezien heeft. Vooral de fenomenale sets (van het kasteel bijv.) die hier in voor kwamen, waren zeker niet goedkoop.

avatar van maarten1991

maarten1991

De vampier vind ik helaas minder indrukwekkend dan verwacht en de film is inderdaad wat passief. Daarintegen spreekt het geheimzinnige en zwijgzame me wel aan anders had ik de film nooit afgekeken.

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Aparte en wisselvallige adaptatie van Bram Stokers boek. Vooral de eerste helft blijft de film goed trouw aan het boek daarna maakt Herzog imo toch wat ongelukkige keuzes.

Mja, de film kent sterke sfeervolle stukken en Kinski zet best een overtuigende vampier neer. Gekweld, soms broos maar ook boosaardig sterk als een nachtelijk roofdier. Persoonlijk vind ik de scenes in het kasteel de beste van de film en natuurlijk is het leuk om die stukjes Nederland mooi in de film verweven te zien (alhoewel ik me wel wat stoorde aan bepaalde elementen die me nogal 'modern' overkwamen). Weet niet of ze in de 19e eeuw al zo massaal Amsterdammertje gebruikten (of Delftenaarertjes in dit geval).
Buiten deze prima te pruimen elementen kent de film helaas ook enkele belabberde stukjes met acteerwerk waarmee vergeleken de amateur toneelvereniging van Loon op Zand uit Oscarkandidaten bestaat. Tjonge jonge wat een houterig gedoe zeg.
Film kakt ook helemaal in in de tweede helft, dat gebeuren met die ratten en de plaag vind ik verre van indrukwekkend en snap ook niet waarom Herzog deze imo vreemde keuze gemaakt heeft. Tempo is hier totaal uit de film en van die berg suffe slaperige witte ratten raakt niemand onder de indruk vermoed ik.

Nog een minpunt is dat Herzog veel van het sensuele en erotische uit het oorspronkelijke verhaal heeft weggehaald en dat is meer dan een doodzonde met zo'n vrouw als Isabelle Adjani tot je beschikking! Moet zeggen dat de scenes met Lucy en Dracula best goed zijn maar het komt te laat en voelt daardoor een beetje als mosterd naar de maaltijd. Ik verheugde me echt op Dracula's bruiden maar helaas.

Gelukkig werd 13 jaar later alsnog de bijna perfect Stoker verfilming gemaakt, door een Amerikaan genaamd Francis ford Copolla.

2.5* voor Herzogs versie.

avatar van 93.9

93.9

Ontzettende cult-film.

Vreselijk amateuristisch Engels gesproken waardoor de acteerprestaties ook meteen benedenmaat aandoen.

Met allerlei details over die ratten enzo toch een bijzondere kijkervaring.

avatar van otherfool

otherfool

Tweede Herzog in korte tijd, tweede deceptie.

Door de knullige dialogen aan het begin had ik het gevoel naar een parodie te kijken. Als de ronduit creepy Dracula éénmaal ten tonele verschijnt wordt het wel beter, maar daarna verzandt de film weer in traag-, saai-, en lelijkheid.

1*.

avatar van lucdecoster

lucdecoster

Spijtig dat deze film in het Engels was, wat ik niet goed begrijp. Op internet zie ik nochtans fragmenten in het Duits. Voor de rest viel ik bijna in slaap dat ik zelfs niet door had dat er ook werd gefilmd in Nederland.