Nosferatu: Phantom der Nacht (1979)
Genre: Horror
Speelduur: 107 minuten / 96 minuten (Engelstalige versie)
Alternatieve titels: Nosferatu the Vampyre / Nosferatu: Phantom of the Night / Nosferatu de Vampier
West-Duitsland / Frankrijk
Geregisseerd door: Werner Herzog
Met onder meer: Klaus Kinski, Isabelle Adjani en Bruno Ganz
Gesproken taal: Duits, Engels en Roemeense
Releasedatum: 15 maart 1979
Plot Nosferatu: Phantom der Nacht
"Time is an abyss... profound as a thousand nights."
Jonathan Harker wordt naar Graaf Dracula's kasteel gestuurd om hem een huis te verkopen in Virna, waar Jonathan zelf ook woont. Geïnspireerd door een foto van Jonathan's vrouw, vertrekt Graaf Dracula naar Virna en brengt de dood en de pest met zich mee.
Count Dracula
Abbess
Captain
Clerk
hugohei
Voor een deel opgenomen in Delft. Er spelen dan ook een paar Nederlandse acteurs in mee (Rijk de Gooijer, onder andere).
Goodfella
Aparte versie van het overbekende Dracula-verhaal; heel weinig dialoog en veel (tergend) langzaam voortkabbelende scènes die veel bijdragen aan de vreemde sfeer van deze film. Zo hangt er wel constant een duister sfeertje, maar is de film gewoon helemaal nergens spannend. Erg apart. Ik houd het maar op 3 sterren... leuk geprobeert, 't is weer eens wat anders.. maar toch niet een helemaal geslaagd experiment.
Idd leuk om een aantal Nederlanders in bijrollen te herkennen
corbijn
wat een ophef toen van o.a. maarten het hart over die duizenden ratten die de massaal de dood vonden tijdens de opnamen.
filmfann
Mooie film, ik had toen de poster in mijn kamer hangen. De BLOEDmooie Adjani en de “lelijke” Kinski samen op een plaatje is bijzonder om te zien.
JackTorrance
ik vind de sfeer bijzonder onprettig (dus goed gelukt).
goeie film wel, raar en bijzonder.
mdj
Zeer gestileerd gebracht. Deed af en toe wat aan Bergman denken zelfs (met name die scene op het plein met die grafkisten). Echt spannend is het nergens nee maar wel intrigerend. Maarten 't Hart heeft een verhaal over Herzog en de ratten geschreven in een verhalenbundel met, dat verhaal heeft iets met zeereis in de titel. Volgens hem is die Herzog knettergek. In een extra op mijn dvd vertelt Herzog dat er geen rat verloren is gegaan en als ik het goed begrepen heb dat hij zelf een soort nieuw referentiepunt in de Duitse cinema wilde worden (zelf moest hij door de oorlog een generatie eerder teruggrijpen).
ToNe
Het blijft raar om te zien;
Rijk de Gooijer die Van Helsing laat arresteren.
De film gaat meer de Bram Stoker-kant op in plaats van het herkauwen van Murnau's Nosferatu.
Alleen combineert Kinski de hoffelijkheid van Dracula met de weerzinwekkende grimas van de Rat.
Het beeld van Dracula is door de jaren heen een stereotype geworden.
Christopher Lee, de oom en het neefje in The Munsters, de vampier van Sesamstraat [Count von Count].
Zelfs Blacula heeft trekjes van de type die Bela Lugosi onsterfelijk maakte.
Kinski doet het wat dat betreft niet slecht als een gedrocht met melancholische trekken. Vooral de scenes waarbij zijn gezicht half verlicht te zien is, kun je allerlei karaktereigenschappen van afleiden.
Eenzaam, gedoemd, maar ook berekenend en onbetrouwbaar op elke morbide manier.
Herzog heeft oog voor mooie beelden en net als Coppola's verfilming van hetzelfde verhaal, zijn de scenes in Transylvannië apart.
De scene waarbij Harker zichzelf snijdt en de graaf onbeschaamd het bloed likt is meestelijker dan die van Coppola.
Deels omdat het Keanu Reeves niet is, deels omdat Nosferatu het beest zich laat zien.
Jammerlijk is de karaktermoord van Nosferatu/ Dracula, die verdrongen wordt door de globale uitbraak zoals die in de Dead-movies en andere 'epidemie' films.
Querelle
Weer een typische Herzog film. In het begin moest ik er even inkomen. De sfeer was gruwelijk, maar het werd niet spannend. Maar de film wordt steeds verder de hoogte ingetild. Met als climax een serie ijskoude scenes. ratten op het marktplein, een stapel kisten op een vlot in een stromende rivier, en elke keer als Klaus Kinski in beeld komt. Behoorlijk geniale bewerking van dit Dracula verhaal.
Is er ook een duits gesproken versie van deze film? want de acteurs spraken allemaal zeer slecht Engels.
Queto Yurlunyur
Alle dialoogscenes zijn twee keer geschoen: één keer in het Duits en één keer in het Engels, de laatste met het oog op de internationale distributie (waarbij de Engelse versie inderdaad vrij belabberd geacteerd is).
Querelle
Oef, deze film heeft zoveel indruk gemaakt dat ik weer snel ouder werk van Herzog wil zien. Wat een meesterlijke en eigenzinnige regisseur!
Sneakerjeans29
En Lo van Hensbergen
dragje
Aan te raden zijn de verzamel boksen met werken van Werner Herzog. Inderdaad een zeer eigenzinnige regisseur. Ik ben ook een redelijke fan geworden.
Querelle
Die ga ik ook zeker nog kopen, al heb ik het meeste ervan al gezien. Ze zijn niet erg duur.
Silvio Dante
Beste Kinski-Herzog samenwerking dat ik tot hiertoe bekeken heb.
Een ode aan de stomme film, een grote verbetering in vergelijking met de versie uit 1922 én waarschijnlijk de strafste draculaverfilming dat ik al gezien heb.
Dat laatste is volgens mij te wijten aan het feit dat de film zich niet gaat fixeren op de Dracula historie (iedereen kent het nu wel vanbuiten denk ik) maar wel op de beelden en manier van vertellen.
Denk maar aan de gruwelijke openingsscène, het beeld van die vallende vleermuis of de waanzinscène op het marktplein.
Een typisch kenmerk van Herzog is ook dat hij alles zo authentiek weergeeft, geweldig is dat!
Verder alweer een dikke chapeau voor Kinski - hij acteert hier alweer subliem.
3.5* met kans op vehoging!
Op naar Fitzcarraldo en Cobra Verde.
klute89
Ik ben erg benieuwd naar deze film. Is deze ergens te koop in de winkels?
mister blonde
Ja, in de betere dvdzaak te krijgen. Boudique (ook online) en Velvet hebben hem sowieso. Zit ook in de onmisbare box van Herzog die overal voor een euro of 40 te koop is. Heb je er nog 4 geweldige film van Herzog en met Kinski bij.
Adrenal
Mijn eerste Herzog en eveneens die waarvan ik het minste verwachtte. Hij voldeed nipt aan mijn (niet te hoge) verwachtingen door een paar mooie beelden en goede acteerprestaties, maar hij was nooit eng of spannend en soms zelfs een beetje saai.
Baggerman
Verder alweer een dikke chapeau voor Kinski - hij acteert hier alweer subliem.
Helemaal mee eens!
Kinski is briljant, schitterend de scène waarin hij aanbiedt de bloedende vinger van Ganz 'schoon' te likken, wat wordt geweigerd, waarna hij langzaam wegschuifeld en dan werkelijk bliksemsnel omdraait om alsnog de vinger schoon te likken!!!
Ganz speelt trouwens ook erg sterk. Wat is hij eigenlijk een prima acteur!
Leuk ook John Leddy in de film te zien!
klute89
Gisteren, heb ik dan eindelijk mijn eerste Herzog gezien.
Een erg mooie en sfeervolle film, met een verbluffend mooie soundtrack.
De acteerprestaties waren prima, en Adjani was een genot om naar te kijken.
Er waren bepaalde scene's erg sterk en boven al creepy. Vooral de openingsscene, waar er mummies worden gefilmd. Brrr.
Ik heb genoten, en het smaakt naar meer.
Ik heb genoten, en het smaakt naar meer.
heb je die van 1922 al gezien
hij is wel niet van deze regisseur
klute89
Jazeker, die heb ik zeker gezien. Ook een erg goede film.
Baggerman
hij is wel niet van deze regisseur
Is ie nu wel of niet van deze regisseur?
(die in dat geval nu ongeveer 150 jaar oud zou moeten zijn!)
klute89
(die in dat geval nu ongeveer 150 jaar oud zou moeten zijn!)
Zou kunnen

Bijzonder veel series verlengd: zit jouw favoriet er ook tussen?

Dit is de ultieme kijkvolgorde voor alle Marvel-films tot 2026

Netflix voegt in maart 'The Invisible Man' toe: waar kijk je de horrorfilm nu?

WOII-klassieker 'A Bridge Too Far' over slag bij Arnhem zondag op televisie

Trouble in Paradise
Komedie / Romantiek, 1932

3 Women
Drama / Mystery, 1977
transylvaniakleine stadcoffinpestkasteelvampierbedschipbitehuisonafhankelijke filmbloedcowardlinessdoktergood and badgypsies german expressionismrats invasion dracula