Nosferatu: Phantom der Nacht (1979)
Genre: Horror
Speelduur: 107 minuten / 96 minuten (Engelstalige versie)
Alternatieve titels: Nosferatu the Vampyre / Nosferatu: Phantom of the Night / Nosferatu de Vampier
West-Duitsland / Frankrijk
Geregisseerd door: Werner Herzog
Met onder meer: Klaus Kinski, Isabelle Adjani en Bruno Ganz
Gesproken taal: Duits, Engels en Roemeense
Releasedatum: 15 maart 1979
Plot Nosferatu: Phantom der Nacht
"Time is an abyss... profound as a thousand nights."
Jonathan Harker wordt naar Graaf Dracula's kasteel gestuurd om hem een huis te verkopen in Virna, waar Jonathan zelf ook woont. Geïnspireerd door een foto van Jonathan's vrouw, vertrekt Graaf Dracula naar Virna en brengt de dood en de pest met zich mee.
Count Dracula
Abbess
Captain
Clerk
Drs. DAJA
Een absoluut meesterwerk deze film. De rustige maar groteske camerabewegingen plus de meesterlijk opgebouwde sanning maken dit tot één van mijn favoriete horrorfilms.
crack1
Kinski ten voeten uit,ze moesten hem zelfs niet sminken voor deze rol! Goede film,maar gedateerd.
3 mottige Kinski *.
Kuck-x
Kinski is een briljante Dracula, een nare, maar tegelijk triestige figuur. Zijn hijgerigheid na de ontmoeting met Ganz/Harker (ook geweldig) is prachtig. Knap ook de soundtrack, met eigenlijk maar twee steeds terugkerende thema's. Vooral de eerste keer dat Wagners Rheingold-ouverture wordt gebruikt, als Harker het kasteel nadert, maakte indruk op mij. Bij de opnamen in Delft kon ik maar niet het gevoel krijgen dat het zich in het verleden afspeelde. Ik zag alleen maar mensen verkleed rondlopen in een tegenwoordige stad. Had het licht gefilterd of gedempt moeten worden? Ik weet niet waar het aan ligt. De scènes met de ratten zijn dan weer fenomenaal. Ik vond het mooi dat de film de tijd neemt om het verhaal te vertellen. Helaas zag ik de Engelse versie, met waanzinnig zwakke synchronisatie - jammer!
Max en Joep
ik herinner me een langzame, nare, extreem depressieve film maar wel een parel.
het is lang geleden dat ik deze zag, zou hem graag weer eens zien.
en ik herinner me inderdaad ook magnifieke muziek (vooral de opneningsmuziek staat me nog goed bij, die bepaalt meteen de sfeer voor de rest van de film)
Friac
Helaas zag ik de Engelse versie, met waanzinnig zwakke synchronisatie - jammer!
Inderdaad niet zo'n beste Engelse versie, heb me vaak ook geërgerd aan de stemmen (en het hiermee gepaarde vaak houterige acteerwerk?).
Herzog heeft een erg mooie remake van Murnau's Nosferatu gemaakt. De beangstigende kernbeelden van het origineel blijven aanwezig - weliswaar in ietwat minder krachtige versie wat mij betreft - en de hele film is erg goed gefilmd en wordt ondersteund door een dijk van een soundtrack, die erg op de voorgrond treedt. Het begin van de film begon een beetje vlakjes naar mijn mening, maar dit betert zeker en vast naarmate de film vordert, met op het einde fantastische scènes van krioelende ratten en waanzinnige mensen op een dorpsplein waar tegelijk de dood ronddwaalt. Kinski is geen Max Schreck voor mij, maar hij zet wel een hele mooie en tragische graaf Dracula neer. Een bijzonder mooie horrorfilm, aan te raden voor elke filmliefhebber.
Zavo
Helaas zag ik de Engelse versie, met waanzinnig zwakke synchronisatie - jammer!
De Engelse versie is helemaal niet nagesynchroniseerd! Er zijn twee versies gemaakt, één met Duitse en één met Engelse dialogen met dezelfde acteurs.
Max en Joep
iemand ook maar enig idee waar ik deze film kan verkrijgen?
hij lijkt zo goed als onvindbaar.
Max en Joep
ja, maar dan krijg je weer dat geneuzel met bestellen in het buitenland enzo, ik weet niet hoe dat allemaal gaat.
irritant gedoe
PS
maar natuurlijk bedankt he.
ben toch maar eens aan het kijken of ik er uit kom
Baggerman
nou, we zullen eens kijken.
Play.com en BLAHDVD.com hebben hem ook. Play voor onder de 5 euro en zonder verzendkosten. Je hebt wel een creditcard nodig.
net even eea uitgezocht:
zonder creditcard houdt het op
(en ik wil geen creditcard aan laten maken, zeker niet voor 1 dvd'tje)
Kuck-x
Begrijp ik nu goed dat de film twee keer is opgenomen, in het Duits en in het Engels? Dan ben ik benieuwd hoe de Duitse versie klinkt - de Engelse klinkt echt belabberd, alsof de dialogen naderhand zijn ingesproken.
Hoe dan ook: ik kocht de dvd gewoon in Zwolle in de winkel...
Zavo
Ja, hij is twee keer opgenomen. De acteurs zijn allemaal Duits (op die paar Nederlandse bijrollen na
), dus de Duitse versie zal ongetwijfeld beter klinken, dat is ook degene die ik heb gezien.
MdB
Ik weet niet of er ooit een Nederlandse dvd is uitgebracht, maar op Amazon is hij wel te koop. Dat is volgens mij een versie in het Duits met Engelse ondertiteling.
Deze film is door A-film uitgebracht en zit ook in Werner Herzog boxset.
Friac
Zeer zeker, want op zich is het gewoon een erg mooie film om te bekijken. Remakes zijn wat mij betreft overbodig als ze niets extra (lees: positief) toevoegen aan het karakter van het origineel of als ze op zich gewoon niet de moeite waard zijn om bekeken te worden. Werner Herzog's Nosferatu is een film die weliswaar erg getrouw het patroon van Murnau's film volgt, maar verder is Herzog gelukkig niet bevreesd om sommige scènes van een extra esthetische laag te voorzien, dankzij het creëren van een bevreemdende sfeer (de scènes op het marktplein bijvoorbeeld), het toevoegen van heerlijke muziek of het werken met prachtig gekadreerde shots. Het is gewoon een mooie film op zich die toch wel voldoende anders aanvoelt dan het ijzersterke origineel, zeker en vast de moeite waard om gezien te hebben wat mij betreft.
dutchtuga
Meesterlijke film die een sfeer als geen ander weet te creëren. De scènes gefilmd in Delft en de scènes is Dracula's kasteel voelen enorm authentiek en angstaanjagend aan. Helaas heb ik de engelse versie gezien en is mij een waar meesterwerk ontnomen maar ik twijfel er niet aan dat dit bij Duitse herziening een hogere score krijgt.
dutchtuga
Uit het topic: 'Welke DVD's heb je als laatste aangeschaft':
Ricardo, ik hoop voor je dat dat niet de A-Film uitgave is. Die hebben namelijk alle Herzog/Kinski's in enkel de engelse track uitgebracht, nou maakt dat bij Phantom der Nacht niet zo ontzettend veel uit aangezien ze die film zowel duits als engels hebben geschoten (alhoewel het duits mooier is), maar bij de andere films uit die serie zou ik toch echt uitkijken.
Dennis, de versie die ik heb bevat dus inderdaad de engelse track terwijl de uitgave van Anchor Bay is en op het hoesje duits staat! Een grove fout als je het mij vraagt maar gezien de goedkope prijs zal ik er geen werk van maken. Ik heb wat geïnformeerd en de 2-disc uitgave, ook van Anchor Bay, bevat als het goed is wel de duitse versie.
Moest dat nou deze remake?
Van mij niet. Wat een saaie film, zeg.
Maar wat dacht je hier van?
wibro
Zeer teleurstellende Nosferatu verfilming die mij geen moment wist te boeien en voor mij eindeloos lang leek te duren. Het was voor mij onmogelijk om deze film in een keer af te kijken. Ik heb hem ook in drie gedeelten afgekeken. Film is geen schaduw van de klassieker van Murnau uit 1922. Herzog maakt van zijn Dracula een bijzonder tragisch en lachwekkend figuur, die mij geen moment wist te imponeren. Dat deze film gedubd was in het Engels vond ik ook niet geslaagd. Het leek wel of dat je na een nagesynchroniseerde film zat te kijken. Het acteren van de hoofdrolspelers, vooral van Isabelle Adjani, vond ik ook duidelijk onder de maat.
Neen, nogmaals, ik vind deze film een totale mislukking. Het is Herzog vergeven, want met Aguirre en Fitzcarraldo heeft hij bewezen dat hij wel degelijk een goed filmregisseur is.
Pieter Montana
Dan was het huren van die Herzog - Kinski box dan toch geen weggesmeten geld. Geen afvaren van rivieren, boten over land trekken of een andere grootse productie. Zelfs het theatrale acteren van Woyczeck of Cobra Verde blijft uit. Gewoon een eerbetoon aan de expressionistische Duitse film op een heerlijke manier. Kinski, ook in die andere films gewoonweg de ster, is fenomenaal als Dracula, een personage dat hier balanceert ergens tussen moordenaar en slachtoffer. Herzog levert een sterk staaltje regiewerk af, waardoor de film meer wegheeft van een horroropera.(wondermooi wanneer Adjani door de ratten gevulde straten dwaalt!. 4.5*
Halcyon
Een erg matige film als je het mij vraagt. Zoals ik al verschillende keren op MM heb vermeld ben ik een liefhebber van de originele novelle van Stoker. Als ik dan de kans krijg om de zoveelste filmadaptatie van dat boek te kunnen bekijken, laat ik die natuurlijk niet liggen. Tot op heden heb ik slechts één nagenoeg perfecte adaptatie gezien, namelijk die van Coppola uit '92. Niet voor niets ook de enige versie die quasi volledig trouw blijft aan het oorspronkelijke verhaal.
Het grootste probleem van deze film is dat hij veel te traag is. Simpelweg te traag. Er zijn te weinig spannende momenten en het tempo ligt in 95% van de film aan de lage kant. Het heeft er misschien ook mee te maken dat ik het verhaal ondertussen door en door ken en perfect weet wat er staat te gebeuren. Hoewel... Herzog heeft het aangedurfd om inhoudelijk toch wat af te wijken van Stokers verhaal. Niet dat er echt compleet andere plotlijnen aanwezig zijn, maar hij legt toch bepaalde accenten die in mijn ogen afbreuk doen aan het geheel. Om maar een voorbeeld te noemen: heel het gedoe met de pest en de rattenplaag.
Ik had ook flink wat moeite met de algemene sfeerschepping. Veel te veel dagopnames naar mijn zin en het kasteel van Dracula bracht niet dat gotische spektakel dat ik ervan verwacht/gehoopt had. Mooi interieur en mooi gefilmd wel, maar gewoonweg niet duister genoeg. Met het personage van Dracula net hetzelfde. Ik vond Kinski erg goed acteren, dat was het probleem niet, maar hij heeft mijns inziens niet het juiste gezicht voor deze rol. Te dikke lippen. Ja, het klinkt banaal, maar zijn lippen zijn te dik. Een goede Dracula heeft een spitse snuit met scherpe contouren.
Wel goed aan deze film zijn enkele individuele scènes. Zo is het diner in het kasteel erg surrealistisch verfilmd. Harker die niet bepaald verwonderd is over het bizarre uiterlijk van Dracula en Dracula zelf die geen seconde zijn ogen van zijn prooi kan afhouden. Ook het kleine violistje zorgt twee maal voor een welgekomen bevreemdend accent. Een ander pluspunt is de cameravoering. Er passeren geregeld mooie plaatjes, met sterke belichting en dito composities, waarin het silhouet van Dracula heel schrikwekkend in beeld wordt gebracht. Deze scènes zijn absoluut een meerwaarde, maar kunnen de langdradigheid van veel andere scènes helaas niet camoufleren.
Kortom, er zijn zeker bepaalde kwaliteiten aanwezig in deze film, maar hij kon me vooralsnog niet boeien zoals een film dat hoort te doen. Op het DVD-hoesje prijkten deze woorden: "One of the most extraordinary haunting horror films ever made." Laat ik daar nu spijtig genoeg niks van gemerkt hebben...
Halcyon
Dat is een beetje je eigen schuld dan, want de film is ook met Duitse audio te bekijken. Ben het voor de rest met je eens, behalve dan dat de versie uit '22 beter zou zijn.
Zavo
Volgens mij is dit ook geen adaptie van het boek, maar van de oude Nosferatu-film. En is een Dracula-film dan alleen goed als het boek gevolgd wordt?

Jammer dat je dit meesterwerk niet kon waarderen.

Zavo
Bijvoorbeeld ook de sequentie waar Harker naar Transylvanië reist. Uit het boek herinner ik me dat hij mee werd genomen door een koets en ergens middenin de wildernis werd achtergelaten om daar opgepikt te worden door Dracula's koets. Dat vond ik een bijzonder sterk element dat hier volledig werd vervangen door een Harker die te voet naar het kasteel afzakt.
Je zit het dus toch puur te vergelijken, dat vind ik jammer. Probeer de film op zich te beoordelen en niet in vergelijking met een boek. In deze film gaat het toch erg sterk om de sfeer en niet zozeer om dit soort plotdetails.
Halcyon
Ik beoordeel beide films op kwaliteit, niet op het feit of ze al dan niet trouw blijven aan het boek. Dat kan me uiteindelijk niet zoveel boeien.

'The Terminal' met Tom Hanks gaat vandaag het Netflix-aanbod verlaten

Trouble in Paradise
Komedie / Romantiek, 1932

3 Women
Drama / Mystery, 1977
transylvaniakleine stadcoffinpestkasteelvampierbedschipbitehuisonafhankelijke filmbloedcowardlinessdoktergood and badgypsies german expressionismrats invasion dracula