• 9.375.880 stemmen

Geregisseerd door: George Miller

Met onder meer: Mel Gibson, Joanne Samuel en Hugh Keays-Byrne

Releasedatum: 17 januari 1980

Plot Mad Max

"The maximum force of the future."

In een anarchistische, futuristische samenleving zaaien bendes motor- en autorijders terreur onder de bevolking. Max maakt deel uit van een politie-eenheid die als taak heeft deze bendes tegen te houden. Wanneer Max zich realiseert wat de gevolgen kunnen zijn voor hem en zijn gezin, besluit hij te stoppen met dit levensgevaarlijke werk. Maar het blijkt niet zo gemakkelijk te zijn om aan zijn oude leven te ontsnappen.

avatar van rep_robert

Lekker rauw cultfilmpje dat ondanks het brakke acteerwerk van iedereen toch bijzonder vermakelijk blijft om naar te kijken. De film zit vol gekke typetjes, mooie beelden van een desolaat Australië en lekkere vette actie. En dat met een laag budget!

avatar van GuyB

GuyB

Dit pittige filmpje is wel voor mij weggelegd.

Prachtige achtervolgingen, auto's en motors, het Australische landschap, de sfeer en Mad Max. Deze items vormen een mooie mix in de film waar ik bij het zien van de poster al wist dat ik 'm ging kunnen waarderen. Tijdens het kijken ruik je die benzinegeur, voel je die warmte van de tarmac en het scheurende rubber.

Mel Gibson wordt in het begin erg mysterieus en stoer weergegeven maar z'n nog iéts te jonge stem in die tijd verknoeit het een beetje. Nog altijd een tof personage. Wanneer ie échter mad wordt komt het pittig. Lijkt nog beter in zijn rol te passen als wildeman.

Het grotere deel van de cast acteert slecht. Je zou haast kunnen stellen dat belabberd acteren een vereiste is in dit pulpfilmpje. De slechterikken zijn overdreven karikaturaal en konden gemakkelijk ook voor gevangenen in Escape From New York gecast zijn of voor de slechterikken uit Cobra. Ze zijn van het soort gekken op een motor die perfect staan als tegenspelers van Mad Max. Je zit de hele film te wachten tot ie ze aanpakt.

Muziek is bij momenten zeer goed, zoals wanneer Max zijn vrouw bedreigd wordt. Visueel vind ik alles degelijk rekeninghoudende met de leeftijd en het toen al niet te grote budget voor deze film. Met het geluid is echter iets raars aan de hand, voice-over?

Het laatste kwartier van de film is wel groots als je het mij vraagt, die motard z'n headfirst crash tegenover een truck: geen schijn van kans. Dan valt het op hoe de film zichzelf visueel overtreft, de muziek nog beter wordt en Mel Gibson toont wat een topacteur hij is.

Overall rauw ook en zo lust ik het wel.

avatar van bozzy

bozzy

mooi sfeertje in de film ik vind deel 2 iets beter maar deze mocht er zeker ook wel zijn.

Lekkere brute film!

avatar van DragQueen

DragQueen

Niet geheel slecht, deze film. Dit werdt de doorbraak voor Mel Gibson destijds. De film is best sfeervol, met de post apocalyptische settings. Ook de ondersteunende muziek is goed. Verder wordt er niet groots geacteerd, en is het verhaal niet hoogstaand. Maar de film is wel vermakelijk. 3 Sterren.

avatar van mnrk

mnrk

I am the Nightrider. I'm a fuel injected suicide machine. I am the rocker, I am the roller, I am the out-of-controller!

Blijft nog steeds een "klassieker/cult film" deze 1e Mad Max film....

De gehele film heeft een prima sfeertje, mede door de setting en aankleding is het allemaal leuk om naar te kijken....ook zit de vaart er lekker in.

Het acteerwerk is ook in orde (een jonge Mel Gibson,zet een prima MM neer) en de overige cast vult de rest goed aan (Hugh Keays-Byrne als Toecutter en Steve Bisley als Goose).

avatar van K. V.

K. V.

Het was soms een wat verwarrende film, die vooral abrupt eindigde. 't was niet mis, maar toch maar goed voor een keertje.

Nu weet 'k ook waar de makers van Saw hun idee van de zaag en de enkel hebben gehaald.

avatar van Sid-the-gekste

Sid-the-gekste

Echt een top film.. Ik hou echt van zulke films motorbende's v8 motors heerlijk gewoon..

avatar van Zinema

Asfaltscènes.

Het eerste deel van de beroemde trilogie is niet voor niets een klassieker. Een van de eerste films waarmee Gibson een groter publiek bereikte, kent een typische exploitation-feel. Wat vooral opvalt is dat, ondanks het warrige verhaaltje, de film zeer ‘eigen’ aanvoelt. Met dank aan dat gruizige gevoel, mede veroorzaakt door de continue dreiging van een griezelige bende criminelen en een paar sterke asfaltscènes.

Goed.

avatar van pieterTk

pieterTk

Heerlijke film, met lekkere actie. Weer eens genoten.

avatar van Spetie

Redelijk filmpje, maar niet echt veel bijzonders.

Australië heeft het typische landschap voor een postapocalyptische setting en dat komt hier ook wel redelijk goed terug. Verder is het allemaal redelijk onderhoudend, maar spannend of echt heel goed wordt het nooit.

De personages en typetjes zijn vooral heel onwerkelijk. Een aantal rare typetjes, maar echt leuk worden ze nooit. Het mooiste aan Mad Max zijn vooral de achtervolgingen per auto en per motor. Het sfeertje is ook wel aardig, maar her en der oogt het ook wel wat gedateerd allemaal.

Gibson doet het niet onaardig, en op zich ben ik wel benieuwd hoe het verder gaat. Ik zal mijn verwachtingen in ieder geval niet te hoog instellen.

avatar van domkey

domkey

avatar van jerry r

jerry r

33 jaar geleden voor het eerst gezien en nog steets een goede film .

maar deel 2 is nog beter.

het word tijd dat George Miller met Mad Max: Fury Road komt

avatar van NYSe

NYSe

Een film die voornamelijk na de openingsscène met een enorm potentieel kampt. Maar helaas, het hele geval voelt daarna bijzonder klungelig aan.

De personages naast Max blijken bijzonder oninteressante karikaturen, maar hebben om miraculeuze redenen meer screentijd dan hij. De film weet het eerste uur nog nauwelijks welke kant het op moet gaan en wanneer zich dan eindelijk iets aandient wordt het hele gebeuren in twintig minuten afgeraffeld.

Dat de film ook nog belabberd acteerwerk bevat, bijzonder slecht gemonteerd is, tenenkrommend cheesy scènes met Max als huisvader kent en zichzelf begeleidt met een soundtrack vér over de top maakt het hele geval er niet beter op.

Door de onevenwichtige structuur slaagt de film er nauwelijks in de aandacht vast te houden. Tegen het saaie aan.

avatar van Sjoerdow

Sjoerdow

NYSe schreef:

Jij slaat echt de spijker op zijn kop met dit stukje tekst. Complimenten daarvoor. Je bent echter vergeten dat de actiescènes werkelijk nergens op slaan.

avatar van RuudC

RuudC

Gewoon een grindhousefilmpje toch? Dat de film een succes was, verandert er niets aan dat het budget laag en het verhaal en uitvoering goedkoop is. De sfeer is wel goed, maar dat verandert er op zijn beurt weer niks aan dat er weinig spektakel is. De races zijn eigenlijk heel saai. Men wil wel doen voorkomen dat het een post-apocalyptische (post-nucleaire) setting betreft, al kwam dat op mij niet over. Het wereldje van Mad Max doet eerder aan als anarchistisch Australië. De overdreven typetjes zijn wel leuk, maar dat komt eigenlijk alleen tot zijn recht in de soms toch lekker harde actie. Voor een goedkope film krijg je nog flink wat te zien, al weet je als kijker wel dat het de kunststoffen stuntmannen zijn die sneuvelen in plaats van de acteurs. Het verhaal heeft mij gewoon te weinig te bieden. Mel Gibson is hier trouwens ook verre van bijzonder. Geen idee eigenlijk waarom deze zo hoog scoort, terwijl veel soortgenoten gemiddeld een ster lager zitten.

avatar van Loepsaal

Loepsaal

Lekkere wraakfilm, het slechte acteerwerk komt het weirde sfeertje ten goede.

Gibson kan nog steeds niet acteren, maar daar denken anderen ongetwijfeld genuanceerder over.

avatar van schram101

schram101

Matig.

De films liggen al maanden klaar maar om een onverklaarbare reden kwam het kijken er steeds niet van. Vandaag mezelf er toch maar aan gewaagd maar van een koude kermis thuisgekomen. Mad Max valt namelijk behoorlijk tegen.

Aan de desolatie locaties ligt het niet en ook niet aan het toekomstbeeld dat de film schetst. Dat doet Miller namelijk uitstekend. Mel Gibson moest het acteren hier echter nog leren. Jammer, want ik verwachtte veel van zijn rol. Ik zijn recente werk is hij meestal goed te pruimen en een bad-ass als dit zag ik hem graag neerzetten. Wat echter het meeste stoorde waren de bijrollen en dan voornamelijk de badguys. Waarom films in de 70-er jaren deze karakters toch altijd zo belachelijk neerzetten is mij een raadsel. Tot op het kinderachtige af zelfs. Ieder spoortje van dreiging gaat hierdoor verloren waardoor je nooit in de film komt.

Maar wanneer deze over-the-top characters dan flinke rake klappen krijgen zou ik het de film nog wel kunnen vergeven. Echter is de uiteindelijke clash tussen goed en kwaad in zo weinig screentime gepropt (20 minuten?) dat ik dit toch een deceptie wil noemen. Niet dat het zo slecht is, de achtervolgingen en uberhaupt de scene's op de snelwegen weten best te boeien maar verder heeft het allemaal weinig om het lijf

avatar van Montorsi

Montorsi

Wel leuk een keer gezien te hebben. Ik vond de stunts en de actiescenes best spectaculair, maar je ziet er vaak wel aan af dat er niet veel budget te besteden was.

Toch had dit wat ruwer mogen zijn om echt indruk te maken. Het was bij vlagen redelijk cheasy allemaal met die criminelen erbij, een grimmigere toon had veel gescheeld denk ik.

Ik hou het op een kleine 3*

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Ik had er iets meer van verwacht. De bendeleden vielen me eigenlijk al direct tegen toen ze hun helm afdeden en wazig begonnen rond te lopen. Mad Max, koele broeder van het corps, wil de misdaad bestrijden. Hier en daar zorgt dat wel voor wat vermaak maar over het algemeen bleef het allemaal iets te tam. De muziek bleef ook maar doorratelen. Opnamelocaties zijn prachtig en beeldcomposities waren eveneens best fraai dus jammer dat het allemaal wat verstrooid raakt in bijkomstige zaken waarbij de aandacht wat onevenwichtig is verdeeld.

avatar van JT Chinaski

JT Chinaski

Een van de vetste filmposters wat mij betreft .

avatar van Beertje45

Beertje45

voor mij de beste uit de reeks, in lederen pakken gehulde agenten maken jacht op gespuis in een post apocalyptische toekomst, gebruik makend van superopgefokte wagens. Had destijds op mijn Corsatje met 900 cc ook Interceptor vermeld, heb daar veel reactie's opgehad. haha

avatar van Insignificance

Insignificance

Dystopische roadfun met gave auto's. Brak, gammel en een zeer beperkt budget dat zich uiteraard laat voelen, maar ook lekker ruig met een exploitation sfeertje, dolle muziek en theatrale figuren die de wegen veilig en onveilig maken. Nightrider is echt geweldig met dat non-stop getetter van hem en de actie mag dan malle speed-ups en weinig vloeiende knipkunsten kennen, stiekem is dat heerlijk. Het opent dan ook ijzersterk, spijtig dat de film iets te vaak het asfalt verlaat. Gooit toch wat de rem er op.

avatar van schram101

schram101

Wat is er met die mooie poster gebeurd?

avatar van Marvinleeaday

Marvinleeaday

Hmm, deze Max ging nog wel. Maar in mijn hoofd was hij beter, anno 2013 viel hij wat tegen.

Een gewoon vecht, schiet en achtervolg filmpje wat niet veel om het lijf heeft.

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

Bah.

Vond er maar weinig aan. Altijd maar diezelfde ellenlange asfaltwegen en stofferige landschap. Mooi voor even, maar op de langen duur had ik het wel gezien. Verder nergens echt indrukwekkend. Een wat lacherige bad guy en een piepjonge Mel Gibson.

Flauw.

avatar van filmkul

filmkul

Klassieker met redelijke cultstatus. Geen ingewikkeld plot, maar toch een zeer spannende wraakfilm. Tevens de doorbraak van Gibson. De actie is goed, zeker voor die tijd. Prima rauwe apocalyptische actiefilm. 4,0

avatar van Angelo2

Angelo2

Aardige cultfilm met een aantal goede, spectaculaire scenes op de Australische snelweg. Helaas gooien het rommelige script en verhaal wat roet in het eten. Ook was het acteerwerk niet al te best. Wel leuk om Mel Gibson op jonge leeftijd te zien. De badguys waren verder niet echt indrukwekkend. Verknipte personages kunnen leuk zijn zoals in bijvoorbeeld A Clockwork Orange, om maar wat te noemen. Hier pakte het echter niet goed uit, ik vond ze niet grappig maar eerder lachwekkend en irritant. Over het algemeen was de film wel vermakelijk met een paar leuke achtervolgingsscenes. Een zesje

avatar van LOTR-lover

LOTR-lover

Deze film gekeken op aanraden van een vriendin die Mad Max nog uit d'r jeugd kent. Ik had hoge verwachtingen door haar enthousiasme maar die verwachtingen zijn helaas niet echt waargemaakt. Ik vind Mad Max vooral een film met veel potentie waarbij ik uiteindelijk het gevoel heb dat ze niet goed wisten welke kant ze op zouden gaan met de film waardoor het geheel nogal warrig aanvoelt. Het is uiteindelijk meer een cultklassieker voor de mensen die 'm in die tijd dat 'ie uitkwam gezien hebben, denk ik.

Overigens vind ik de motoren en auto's wel fenomenaal. Het is een soort 70's versie van Need for Speed. Helaas vind ik het verder allemaal nogal warrig en chaotisch en daardoor kwam ik nooit echt in het verhaal. Vind de setting ook niet echt passen maar dat schijnt in de volgende delen wel te veranderen. En Mel Gibson als jonkie is natuurlijk wel grappig om te zien.

6/10 (IMDB

avatar van namingway24

namingway24

Ik kon me nog maar weinig van Mad Max herinneren. Na een avondje Cinema Egzotik kwam ik er achter dat ik alleen de laatste twintig minuten nog in mijn hoofd had. En ik moet zeggen, pas dan vind ik de vaart er echt inkomen.

Het eerste uur heeft zeker zijn momenten met een paar stevige auto-achtervolgingen en aardige stunts, maar het is wel wat chaotisch. De film focust zich niet exclusief op Max maar voor een groot deel op zijn collega's en de motorbende. Er zitten een paar erg merkwaardige personages tussen en de film blijft iets te lang bij ze hangen terwijl ze raar staan te doen en vreemde speeches houden. Het geeft wel het gevoel van een toekomst waar alles en iedereen vogelvrij is, maar het gevoel van directie is een beetje zoek.

Als de film zich meer gericht had op Max en zijn gezin was de impact waarschijnlijk groter geweest. Nu moeten we zeker drie kwartier wachten voordat de man van de titel de focus van de film wordt. Ik moet zeggen dat Gibson het aardig doet, hoewel ik nooit een fan van de man ben geweest. Maar hier is hij zo jong dat je hem nauwelijks herkend, en hij doet het niet slecht.

De uitgestrekte wildernis van Australië en de verpauperde huizen geven een goed gevoel van een desolate toekomst, en de outfits zijn wat aan de campy kant, maar wel cool. Ook de vette wagens krijgen aardig wat te verduren in de spectaculaire actiescènes. Het laatste deel laat een sterke indruk achter, maar daarvoor is het wat rommelig. De bad guys zijn dan wel karikaturen, maar je ziet ze er toch wel graag aangaan. Het is wel lekker abrupt afgelopen en laat je enigszins tevreden achter.

Niet slecht, maar de ultieme cultklassieker is het niet.