• 9.374.784 stemmen

Geregisseerd door: George Miller

Met onder meer: Mel Gibson, Joanne Samuel en Hugh Keays-Byrne

Releasedatum: 17 januari 1980

Plot Mad Max

"The maximum force of the future."

In een anarchistische, futuristische samenleving zaaien bendes motor- en autorijders terreur onder de bevolking. Max maakt deel uit van een politie-eenheid die als taak heeft deze bendes tegen te houden. Wanneer Max zich realiseert wat de gevolgen kunnen zijn voor hem en zijn gezin, besluit hij te stoppen met dit levensgevaarlijke werk. Maar het blijkt niet zo gemakkelijk te zijn om aan zijn oude leven te ontsnappen.

avatar van gotti

Had d'r meer van verwacht. Ben toch wel benieuwd naar deel 2 en 3. Voor de kenners: zijn die beter, of kan ik het hier beter bij laten?

3* voor voor Mad Max.

avatar van PartyMarty

PartyMarty

2 is de beste! Ik vind 1 beter dan 3, maar da's slechts een mening. Ik geloof dat de meesten 2 wel het beste vinden?!

mikey

post nuclear holocaust flick (i love that word) van hoog niveau. Max is lid van een soort politie-eenheid dat een conflict heeft met een agressieve motorbende. Hij besluit even te stoppen na een inzinking. Deze 'break' is wel van hele korte duur... 4. Erg B maar erg goed!

avatar van predator

predator

• 1950 stemmen

surrealistische, spannende actiefilm. Een film zoals ze alleen in Australië kunnen maken (met van die cynische humor). Iets minder dan deel 2, 0,5* eraf

avatar van skompie

skompie

Wel een vermakelijk filmpje, duurt niet lang en verveelt daardoor ook niet.
Alleen als je op de achterzijde van de dvd leest waar de film overgaat dan heb je het idee dat het alleen draait om de wraak op zijn vrouw alleen zijn vrouw word pas op het einde vermoord

avatar van Ravenstein

Ravenstein

Ondertussen is deze prent al meer dan een kwart-eeuw oud en ziet hij er gedateerd uit, maar iedereen zal moeten toegeven dat dit een brok pure dynamiet is!

Snelle auto-achtervolgingen, opgekropt geweld dat aan het einde tot een uitbarsting komt,

en een ongemakkelijk sfeertje zorgen dat dit in opzet bescheiden filmpjes uitgroeide tot een wereldwijd succes en van Mel Gibson een ster maakte.

Deel 2 was een veel invloedrijkere film (vooral bij de Italianen...), maar deel 1 is nog steeds de meest intense van de 3.

Deel 3 hadden ze voor mij niet hoeven maken.

avatar van gemaster

gemaster

Erg lekker low-budget filmpje. De achtervolgingen zijn lekker rauw en zorgen voor een goed gevoel van snelheid. Het verhaaltje stelt niet veel voor, maarja, who cares?

avatar van Frantic01

Frantic01

ik vond dit deel echter wel goed maar deel 2 vond ik beter.

avatar van olivier

olivier

Heb deel 2 al een tijdje op dvd staan (was te koop voor een prikje en volgens filmcritici is the road warrior de beste), hoe dan ook, door samenloop van omstandigheden had ik deel 2 nog niet gezien en vond het gisteren dus dé uitgelezen kan s om mad max 1 eens op tv te zien. En wàt een spektakel! Vanzelfsprekend is het plot een mager beestje, maar die beelden, de rauwheid, die -nooit gedacht het eens te zeggen - onaards goede mel gibson, die fabelachtige montage en misschien wel (oké samen met french connection dan) de beste car-chases uit de filmgeschiedenis! Zeldzame filmervaring: mad max is misschien wel één van de àllerbeste actiefilms aller tijden. Met één groot verschil: god moge weten waarom maar integenstelling tot andere suberbe actiefilms -matrix, terminator, etc - veroudert mad max niet!? Tijdloos gewoonweg! *****

avatar van olivier

olivier

Enkele dagen later: nu ook deel twee gezien. Geweldig, superbe, daar niet van, maar deel één wint zonder twijfel. Deel twee krijgt een iéts teveel sm-lookje en mist ook een tikkeltje de rauwheid van dit eerste deel. Het lowbudget maakt dit nét tot een geweldige filmbelevenis, terwijl het tweede deel toch wat grootser was qua budgetering... Het feit dat het tweede deel moet onderdoen voor dit eerste is echter eerder een compliment voor mad max dan voor the road warrior. The Road Warrior was geweldig, Mad Max daarentegen is fenomenaal!

avatar van Snuck

Snuck

afgelopen weekend de trillogy gekocht voor 15 euries en natuurlijk gelijk gekeken. ik vond ze nog net zo goed als toen ik ze voor het eerst zag. ik vind deel 2 nog steeds het best

avatar van Fangs

Fangs (crew films)

Snuck schreef:

Ik heb in hetzelfde weekend dezelfde box gevonden en ik heb dezelfde mening als jij: deel twee is het beste van de drie! Wat een toeval weer ja!

Mad Max veroudert niet ? Ga weg.

Enkele mooie actiescenes, leuk accentje, maar daar blijft het verder bij. Onnozel verhaaltje dat zich gelukkig niet te lang uitsmeert, maar waar weinig boeiends in te ontdekken valt.

Flauwe macho bikers met dito one-liners. Ik kijk Fist of The North Star nog wel een keer wil ik leuke post-apocalyptische pulp. 1.5*

avatar van Wouter

Met zeep!

Liever Brillo

avatar van Diesel

Diesel

Het sfeer is dreigend, de montage is stijlvol, Gibson speelt sterk en de actie is rauw en werkt adrenaline pompend. Trendsetter. 4*

avatar van Thomassio

Thomassio

Ondanks dat deze film al wat jaartjes oud is vind ik dat ie nog prima mee kan met wat er nu gemaakt wordt. Als je kijkt naar het camerawerk.... het ziet er allemaal heel scherp uit. De actie is misschien iets wat verouderd, maar dat vind ik geen probleem. Deze film bleef boeiend en in mijn ogen een klassieker.

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

In mijn herinnering was Mad Max toch wat beter. Bij herziening waren er net iets teveel zaken die me toch een beetje tegenvielen. Zo kwamen veel personages op mij nu nogal wat houterig en knullig over en vooral die motorrijders leken soms meer een karikatuur van de Village People dan onverschrokken geboefte. Moet zeggen dat ik de actie voor zo'n low budget film nog steeds heel behoorlijk vind, toch wel coole wagentjes hoor die Interceptor op methaan met turbo. Fast and the Furieus eat you're hard out!

De beoordeling zit ergens tussen de 3 en 3,5* maar omdat de knulligheid hier toch wel zo z'n charme heeft en omdat Mad Max toch wel wat van een klassieker is geef ik hem het voordeel van de twijfel. Ben wel benieuwd wat ik van deel 2 vind nu. In mijn gedachte was die beter, binnenkort maar eens kijken hoe de grijze massa mij blijft misleiden (of niet).

avatar van Waku

Waku

Gehypte film.

Er werd in der tijd zoveel comotie om gemaakt dat je er practisch niet bijhoorde als je Mad Max niet gezien had.

In realiteit valt de film wat tegen.

Het low budget straalt er vanaf.

avatar van Jan met de pet

Jan met de pet

Al met al goede film.....heb de film in 1979 gezien toen misschien een 4,0 nu in 2006 een 3,0

Waku schreef:

Het low budget straalt er vanaf.

Ik vind dat niet per se een andeel.

avatar van 007

Erg goeie film. Amaai. Ik had hem slechter verwacht maar hij steeg boven mijn verwachtingen uit. De film begon met een spannende achtervolging waardoor je al onmiddelijk werd meegezogen in de actie.

De actiescenes werder erg goed in beeld gebracht.

Erzaten enkele erg mooie shots in.

Het verhaal is erg goed en origineel.

De decors en de landschappen passen perfect en geven nog iets extra aan de film.

Er zaten enekel erg spannende scenes in, met momenten leek je naar een echte thriller te kijken, die erg goed in beeld gebracht werd.

Het acteerwerk valt erg goed mee, een jonge Mel Gibson doet het hier uitstekend.

En ook de muziek was echt prachtig en fantastisch goed, een beetje episch zelfs, net zoals de film.

Deze film is echt wel een meesterwerk in zijn genre, en ik begrijp eigenlijk niet waarom hij zo'n laag gemiddelde heeft.

En ik las hier dat enkele vinden dat het low budget er vanaf straalt, wel dat vind ik juist niet. 'Reservoir dogs' bv daaraan zie je dat het een low budget film is. Bij deze film helemaal niet.

4 sterren, maar na nog een kijkbeurt misschien 4.5 .

avatar van silhoupin

silhoupin

Een prachtklassieker die tot mijn verbazing een veel te laag gemiddelde scoort.

De begintiteling al... dadelijk ga je op het puntje van je stoel zitten, zo een prachtige suspencemuziek.

dit heb je over heel de film, met stuk voor stuk opeenvolgend spannende scenes, met prachtige muziek, een zeer sterke montage en heel mooi gefilmd.

Soms kreeg je zelf de indruk te kijken naar een hitchcock-thriller.

Bij elke scene sta je versteld van de kunstige afwerking.

Mel Gibson speelt hier een supersterke rol, de kwaaie wreker, de rol die hem zonder twijfel geschreven is (kijk maar naar de lethal weapon films).

Deze film staat ook los van deel 2 en deel 3.

In deze film krijg je nog een beschaafde indruk van de wereld, ook gibson's personage is menselijker en beschaafder in deze film. In deel 2 en 3 krijg je een verwoeste woestenij met alleen maar wilden en vuile personages, wat ook geld voor Max, die je zeer goed ziet veranderen van deel 1 naar deel 2.

Hierbij dus een zeer epische klassieker, een pracht van een suspence-sience-fiction-thriller.

zeer dik verdiend, 4 sterren.

avatar van jasha

jasha

Zeer degelijke film die de geschiedenis is ingegaan door het feit dat het de actiefilms zou hebben gemorderniseerd. Vond Mel Gibson voor één keer te pruimen (waarschijnlijk omdat hij net zoals Arnoldje en de terminator trilogie) amper iets moet zeggen...

Een 3.5 dus voor zijn belang, zijn goede actiescenes, omdat de Simpsons daar een leuke parodie hebben van gemaakt en vooral omwille van het feit dat de regisseur op het prachtig ideen kwam om Gibson zoveel mogelijk te laten zwijgen.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Net weer eens gezien, rare film eigenlijk. De soundtrack is af en toe lachwekkend en de acteerprestaties ook, maar er blijft toch een eerie sfeertje hangen dat ik me vanaf de eerste keer kijken al herinner. Absolute cult avant la lettre

avatar van Deckard

Deckard

Deze film onlangs op de BBC weer eens bekeken blijft aardig vermaak

avatar van starbright boy

Eigenlijk gewoon een cliche-western-plot met een verplaatste achtergrond.

Maakte zijn reputatie voor mij totaal niet waar. Daarvoor vond ik het te vaak ronduit lachwekkend in plaats van opwindend of spannend. Zeker ook de boeven in het verhaal. Zeker in het begin. Belachelijk slecht gebruikte muziek ook (die eerste scene tussen Gibson en zijn vrouw, mijn god). Een soort mislukte pseudo-Bernard Herrman score. Een paar aardige actiescenes. That's it. Voor de rest heb ik me zitten vervelen.

*pakt alvast een glaasje water*

avatar van rpjvdh

rpjvdh

Zeker wel leuk filmpje, ook al istie aardig gedateerd... Valt er wel aan af te zien, maar desondanks blijft hij boeien tot het einde...

Dat einde vond ik wel aardig zwak eigenlijk, veel te abrupt

avatar van Rancid

Rancid

Tja, dit beloofde een geweldige film te worden, ik hou wel van zo'n rauw, low budget sfeertje, met motoren, achtervolgingen, veel geweld en een daverende opbouwende spanning. Maar ook ik vond het einde veel te abrubt, ik had sowieso geen open einde verwacht eigenlijk. Nu moet ik dus Mad Max 2 maar eens gaan kijken, maar ik zag op imdb dat hoe-heet-ie-nou, die leider van de motorbende zeg maar, niet mee speelt?! Dan begrijp ik toch niet helemaal waarom je deel 1 niet een half uurtje langer laat duren en afwerkt... Ik wacht nog even met hier een cijfer voor te geven, eerst maar eens deel 2 kijken, als die er niet op aan sluit vind ik dat deel 1 niet ten goede komen. (Rare logica eigenlijk haha.)