• 9.374.935 stemmen

Geregisseerd door: George Miller

Met onder meer: Mel Gibson, Joanne Samuel en Hugh Keays-Byrne

Releasedatum: 17 januari 1980

Plot Mad Max

"The maximum force of the future."

In een anarchistische, futuristische samenleving zaaien bendes motor- en autorijders terreur onder de bevolking. Max maakt deel uit van een politie-eenheid die als taak heeft deze bendes tegen te houden. Wanneer Max zich realiseert wat de gevolgen kunnen zijn voor hem en zijn gezin, besluit hij te stoppen met dit levensgevaarlijke werk. Maar het blijkt niet zo gemakkelijk te zijn om aan zijn oude leven te ontsnappen.

Rancid schreef:
Nu moet ik dus Mad Max 2 maar eens gaan kijken, maar ik zag op imdb dat hoe-heet-ie-nou, die leider van de motorbende zeg maar, niet mee speelt?!
Lijkt me logisch aangezien die tot pulp is gereden. Coole film dit verder maar Mad Max 2 oftewel The Road Warrior is nog veel beter. Wat zeg ik: briljant!

avatar van tuureluur

tuureluur

gotti schreef:

Had d'r meer van verwacht. Ben toch wel benieuwd naar deel 2 en 3. Voor de kenners: zijn die beter, of kan ik het hier beter bij laten?

3* voor voor Mad Max.

deel 1 is duidelijk de beste van de drie. toen nog onbekend (mel gibson dus ook) en een low budget. deel 2 is te doen maar is tocht een beetje standaard. en 3 is echt comercieel met tina turner als 2de hoofdrol. (thunderdome).

avatar van mikey

mikey

tuureluur schreef:

deel 2 is te doen maar is tocht een beetje standaard. (thunderdome).

Standaard? Eeeeh

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Deel2 is hands down de beste film!

orbit schreef:

Deel2 is hands down de beste film!

tuureluur schreef:

Vooropgesteld: dit is niet de mening die je meestal leest. Doorgaans wordt de tweede als de beste gezien (ook door mij) en standaard is een onbegrijpelijke kwalificatie. Een van de meest vernieuwende, invloedrijke en frisse films van de jaren tachtig.

De derde is de minste (alhoewel ik hem onderschat vind), maar zeker de moeite waard. De thunderdome-scene is misschien wel de beste uit de reeks.

Mijn favoriete trilogie.

Wouter schreef:

Mijn favoriete trilogie.

Alsmede ook een van de mijne.

avatar van Saldek

Saldek

Lekkere film met een verhaal met zoveel uitgestorven moraal en mensheid dat er ondanks de chaos geen sprake meer is van anarchie. De sfeer van het verhaal oefent op mij een onverklaarbare aantrekkingskracht uit, alsof ik zou willen in een wereld te leven zoals in het verhaal. Heb de film dan ook een aantal keer gezien. Misschien dat daarom deel twee en drie mij minder weten te fascineren: die 'aantrekkelijke' sfeer is in die twee zo goed als geheel verdwenen. Aan de andere kant is het ook verdraaid lang geleden dat ik die heb gezien, dus laat ik er geen oordeel over uit verder. Vanuit subjectief oordeel is deze mij een vette vijf waard. Objectief bekeken denk ik dat 3,5 zal volstaan. Dus laten we zeggen: ****

avatar van Wouter

De tweede werd pas echt na de apocalypse geplaatst.

avatar van mikey

mikey

Ik had ook het idee dat het hier gaat om een anarchistisch toekomstbeeld. Ik heb hem gisteren bekeken maar kon niets vinden over een evt. apocalypse, zoals in deel 2.

avatar van mister blonde

mister blonde

Het speelt zich inderdaad in 'de nabije toekomst' af. Slim trouwens om geen jaartal te noemen, zo wordt de film nooit (letterlijk dan) ingehaald.

avatar van otherfool

otherfool

Aardige, rauwe film, zonder echt bijzonder te zijn. Gelukkig dacht het publiek daar anders over en kwam er een tweede deel dat in mijn ogen superieur is aan dit filmpje.

2,5*.

avatar van finalman

finalman

Het einde was teleurstellend maar toch een 3 ***

avatar van Matchostomos

Matchostomos

Mad Matchostomos, of hoe 'Mad Max' zijn verwachtingen allesbehalve inlost

Als erkende klassieker weet deze prent namelijk enkel een voldoende te halen in de snedig gemonteerde en bijwijlen cartooneske actiescenes.

Autoachtervolgingen als deze vinden we enkel terug in terecht erkende prenten als 'The French Connection' en 'Bullit', al is laatstgenoemde superieur in zijn actie.

Voor het overige zijn we getuige van een geheel mislukte 'western on wheels', die zelden tot nooit een post-apocalyptische sfeer herbergt.

'Mad Max' mag dan beschikken over een licht grimmige fotografie, de nodige rauwheid mist deze prent wel degelijk. Daarvoor zijn verscheidene elementen verantwoordelijk en bijgevolg de absolute boosdoeners voor deze prent.

Allereerst krijgen we het ene onbeschaamd karikaturale personage na het andere voorgeschoteld, in een prent die zich overigens maar al te vaak serieus neemt.

Nog meer onbegrijpelijk en onaanvaardbaar is de muzikale score, die veel weg heeft van een mislukte ode aan Hitchcocks huiscomponist Bernard Herrman. De aanwezige sfeer wordt op die manier nodeloos afgebroken, daarbij vooral doelend op de romantische scenes.

Tenslotte vond Kanaaltwee het nodig om de Amerikaans gedubde versie uit te zenden, in plaats van de naar zeggen veel rauwere en originele Australische versie. Andermaal een smet dus op de rauwe sfeer die Miller blijkbaar voor ogen had, maar evenzeer op de prestatie van de fysiek indrukwekkende Gibson.

1.5* ...en laten we hopen dat Miller zich met het superieure tweede deel alsnog herpakt.

avatar van killerfreak

killerfreak

Op de begin- en eindscene na vind ik niet zo heel veel goede dingen aan deze film. Verhaal, mja. De piepjonge Mel redt zich nog wel een beetje en acteerprestaties van de rest vallen al bij al nog mee. Maar ik had eigenlijk zoveel meer verwacht van deze film.

Dus 'maar' een 2.5je

avatar van Silvio Dante

Silvio Dante

Saw niet zo origineel als gedacht?

Verder een lekker onafgewerkt, vuil, slordig B-filmpje dat van begin tot einde aanslaat. 3*

Matchostomos schreef:

Echt postapocalyptisch werd het pas in het (nog) betere tweede deel.

avatar van FredKrueger

FredKrueger

Echt een Geweldige film heb deze film zelf thuis

avatar van Coen

Coen

De cultklassieker uit down under waarin Mel Gibson zijn debuut maakte als acteur. De film werd gemaakt voor een appel en een ei (ongeveer $200.000), maar hij bracht een veelvoud op (ongeveer $99.750.000). Tijdens het filmen kende de productie vele geldproblemen. Een groot percentage van de (dure) achtervolgingen werd niet gefilmd en voor een bepaalde stunt moest regisseur Miller zijn eigen busje ter beschikking stellen! De film met een script vol gaten speelt zich af in de nabije toekomst. Criminaliteit is overal en de politie moet met alle geweld orde houden. Max Rockatansky is één van de beste agenten. Als interceptor, de laatste politiehorde op de weg als het ware, is het zijn taak om bijna ontsnapte wegcriminelen dood of levend te stoppen. Als Max een lid van een beruchte motorbende ombrengt beginnen de problemen. Zijn goede vriend Goose wordt uit wraak vermoord en zelfs zijn eigen familie is niet meer veilig. Voor Max is het nu persoonlijk. Hij trekt zijn leren pak aan, stapt in zijn interceptor. Voor het einde van de dag zal of hij of zijn vijand gedood zijn. Vanwege zijn geringe budget zijn er geen speciale effecten in de film gebruikt, maar de rauwe, haast apocalyptische wereld wordt met weinig middelen toch goed weergegeven. Het script heeft 'hier en daar' wel een los draadje, maar de actie, het geluid van de V8 interceptors en het debuut van Gibson maakt deze film een persoonlijke favoriet. ****

avatar van Betamax

Betamax

Prima film komt nu alleen wat gedateerd over.

Goed verhaal en veel aktie.

Martijnnn

Weet iemand waar je nog posters als deze kunt kopen.

Martijnnn

Dankje die site kende ik nog niet.

avatar van A.L.I.E.N

A.L.I.E.N

goede film.

en heb trouwens op wikipedia gelezen dat

er plannen zijn voor een vierde film.

Die zijn er al jaaaren.

avatar van Macmanus

Macmanus

Vond het nog steeds leuk.

Wel eens in een grijs verleden gezien deze film. Die scene als de vrouw van Gibson wordt overreden was me nog goed bijgebleven. Vooral het wat onheilspellende sfeertje spreekt me nog steeds erg aan. Natuurlijk zijn de criminelen nogal gay, hoewel die hoofdagent de kroon spant natuurlijk, maar toch hebben ze wel wat creepy's. Vooral als hun prooi probeert weg te komen. En toen ze reden over die wegen die kilometers lang doorgaan voelde ik wel de machteloosheid van de karakters, vooral als de vrouw van Gibson probeert weg te rennen.

Het mocht allemaal nog wel een tandje harder, ik had het opzich wel fijn gevonden als Gibson lekker los zou gaan. Vond het wat flauw dat die opeens in zijn been werd geschoten. Hij was zijn vrouw en kind verloren, dan ga je toch niet rustig stoppen voor een of andere dude langs de road. Lekker hard afmaken die basterds, wat ook wel gebeurde maar ik zou die gast niet de kans geven te ontsnappen gewoon neer knallen watje!

avatar van 606

super spannende film en koud sfeertje zo alleen op de lange weg

natuur was trouwens ook erg mooi.

avatar van Halcyon

Halcyon

Slap eerste deel! Ik had het gevoel dat er visueel veel meer in zat, zeker met een betoverende Australische outback als dienstdoende setting. Helaas komt de mooie omgeving niet helemaal uit de verf en ook montagegewijs loopt er een en ander mank. Wat actie betreft komt de film vooral in het tweede deel goed los met hier en daar een gave scène, maar als geheel is het toch allemaal "net niet". Hopelijk brengt het tweede deel meer spanning, actie en puike decors.

Martijnnn

Het grootste probleem van deel 1 was dat het geld op een gegeven moment op was. George Miller heeft zelfs zijn eigen auto beschikbaar gesteld voor een crash. (Dat busje dacht ik). Deel 2 ziet er in ieder geval prachtig uit mooi camera werk.

avatar van gortdroog

gortdroog

A.L.I.E.N schreef:

goede film.

en heb trouwens op wikipedia gelezen dat

er plannen zijn voor een vierde film.

dat zou goed nieuws zijn. ik vond deel een de minste van de 3, en dan nog 4* onheilspellende meesterlijke reeks