Genre: Actie / Avontuur
Geregisseerd door: George Miller
Met onder meer: Mel Gibson, Joanne Samuel en Hugh Keays-Byrne
Releasedatum: 17 januari 1980
Plot Mad Max
"The maximum force of the future."
In een anarchistische, futuristische samenleving zaaien bendes motor- en autorijders terreur onder de bevolking. Max maakt deel uit van een politie-eenheid die als taak heeft deze bendes tegen te houden. Wanneer Max zich realiseert wat de gevolgen kunnen zijn voor hem en zijn gezin, besluit hij te stoppen met dit levensgevaarlijke werk. Maar het blijkt niet zo gemakkelijk te zijn om aan zijn oude leven te ontsnappen.
Max Rockatansky
Nightrider's Girl
Nurse
Mudguts
Jordy
Heb de films lange tijd geleden allemaal eens gezien, toen vond ik ze goed. Dit was geloof ik de beste, hou het voorlopig op 3 en een halve ster.
Blindfold
Deze heb ik het langste al niet gezien, maar volgens mij word deel 2 als de vetste beschouwd. Deze had een beetje te kampen met een laag budget dacht ik.
Jordy
ja ik ben bang dat ik het 1 en ander door elkaar haal.. misschien was deel 2 inderdaad die ene die ik wel goed vond..
vic
de eerste keer dat ik hem zag vond ik hem helemaal niets maar na deel twee te hebben gezien ben ik deze weer gaan kijken en hij werd een stuk beter
FisherKing
een reeks als lethal weapon; maar iets beneden dat hoge niveau.
Jos2
Ga fietsen. Mocht LW willen. Bovendien hebben de twee series, behalve de hoofdacteur, niks gemeen.
as
yyyyyeeeeeeeaaaaaa. max will return.
Gibson krijgt er 25 milj voor!!!!???
ik hoop dat het maar goed gaat.
Banjo
- 2032 berichten
Ja mad max dat waren tijden. een ford in de woestijn (reigin of fire) die aangevallen werd door tuig. en het ging allemaal om de bezine (waar heb ik dat vaker gehoord)
JoeHallenbeck
****
Volgens mij beschrijf je nu deel 2 (The Road Warrior).
****
Je hebt deel 2 voor ogen. En waarschijnlijk denk je dat deel 3 het tweede deel is....
as
Verdorie, hebben we net besloten de trilogie te draaien in het beam-cafe komt de eerste weer op TV. Ach, de liefhebbers willen ze vast ook nog wel eens op groot doek zien, of niet?
Jos2
Draaien jullie de originele versie of de Amerikaans nagesynchroniseerde? (Beiden staan op de dvd)
as
Uiteraard de orginele ausie versie. Heb de Engelse/Amerikaanse nagesyngroniseerde(?) versie van het eerste deel wel eens gezien op de BBC, een paar jaar geleden maar dat was wel klote hoor! En ook nog eens slecht gedaan. Heb wel eens gelezen dat ze bang waren dat mensen de film niet konden volgen in de Australische versie (HAHAHA dumb Americans). Ik heb er zelf nooit echt problemen mee gehad.
Queto Yurlunyur
(HAHAHA dumb Americans)
Heeft niets met 'dom' te maken, is gewoon een kwestie van gewenning. Tussen Nederlanders en Vlamingen treden soortgelijke problemen ook nog wel eens op.
as
Ja, weet ik. Ik kon het even niet laten. Het komt ook allemaal weer bij elkaar. Mad max4 is voor onbepaalde tijd uitgesteld door de oorlog in Irak. Ze zouden gaan filmen in Nambie(?schrijf ik het goed?). Vandaar een beetje die opmerking. De eerste Mad max buiten Australie.
bioscoopzaal
Blijft een geweldige b-actiefilm, ook na hem voor de zoveelste keer gezien te hebben. Dat lekkere anarchistische randje kom te tegenwoordig niet zo heel erg vaak meer tegen, net als het opvallende snelheidsgevoel in achtervolgingsscènes.
De dvd heeft trouwens twee verschillende audio-tracks: de verschrikkelijke Amerikaanse dub en de originele Australische versie. Toch wel knap hoe hij dat vuistdikke Australische accent in de loop der jaren heeft omgezet in een Amerikaans.
voor de rest: 3.5 sterren
bioscoopzaal
Is het verhaaltje trouwens niet een beetje erg spoilerig? De moord op z'n vrouw gebeurt immers pas bijna aan het einde van de film, op 1 uur en 10 minuten, om precies te zijn ...
Mansonite
Deze film blijft een echte cultklassieker, was toen als jonge knaap zot van die bikers en vooral de leider was zo'n freaky type. Het geluid van de gierende banden en als de turbo aansloeg van de interceptor(?) waren pure adrenalinestoten. Een film die nooit aan tijd zal inboeten
93.9
Erg goede actiefilm!
Ze weten heel goed een bepaald naargeestig sfeertje te creeren en dat maakt deze en deel 2 gewoon heel goed!
chrissie
Ondanks de omschrijving van de periode als postapocalyptisch, viel me nu toch op dat dit meer van toepassing is op delen 2 en 3. In het eerste deel is er al wel benzineschaarste maar
iedereen is nog "normaal" gekleed, er is nog veel groen, boerderijen en dieren, er zijn nog gewone dorpjes met winkeltjes ed.
Bovendien was er nog iets dat me nu pas opgevallen is, na het zien van 1 en 2 na elkaar: in beide films sterft het hondje. Zou Mel geen hondenvriend zijn?
chrissie
Dacht je dat Mel dat verzon...?
Neen hoor, zo dom ben ik niet. Maar het viel me gewoon op.
Engine-339
Erg vermakelijke film, je verveelt je geen ogenblik en ik heb nog geen enkele keer gedacht: "even iets drinken" ofzoiets...
Ze laten ook haast alles zien: Zijn vriend verbrand, afgeslachte hond etc. Viel mij nog mee dat je de lijken van zijn vrouw en kind niet zo goed te zien waren
Engine-339
Kan iemand mij trouwens uitleggen wat "postapocalyptisch" betekent? Het staat voor zover ik weet niet in het woordenboek...
PartyMarty
De Apocalyps is de ondergang van de wereld (laatste boek vd bijbel). Post is een voorvoegsel wat zoveel betekent als 'erna'. Bij elkaar opgeteld slaat post-apocalyptisch dus op de samenleving/wereld na een kernoorlog (in dit geval althans).

Furiosa: A Mad Max Saga

1985

Mad Max 2
1981

Justin Kurzel wil 'Mad Max'-prequel maken: 'Hoe zag die wereld eruit?'

Post-apocalyptische actiefilm 'Mad Max' van regisseur George Miller morgenavond op televisie

Nieuwe Mad Max-film is grootste filmproject in Australië ooit

Blade Runner
Sciencefiction / Thriller, 1982

Thirteen Lives
Drama / Biografie, 2022
chain babyexploitatievillainbrugpost-apocalyptischdystopiematter of life and deathpetrolaustraliëbenzine motorrijderburgerwachtagentpartnertruckgasoline motorfietsmotorbendeexploding carcultfilmadventurerangryhostileaggressiveaction heroout of fuel good versus evilviolenceantagonisticforcefulharshominousurgent