• 9.373.540 stemmen

Geregisseerd door: George Miller

Met onder meer: Mel Gibson, Joanne Samuel en Hugh Keays-Byrne

Releasedatum: 17 januari 1980

Plot Mad Max

"The maximum force of the future."

In een anarchistische, futuristische samenleving zaaien bendes motor- en autorijders terreur onder de bevolking. Max maakt deel uit van een politie-eenheid die als taak heeft deze bendes tegen te houden. Wanneer Max zich realiseert wat de gevolgen kunnen zijn voor hem en zijn gezin, besluit hij te stoppen met dit levensgevaarlijke werk. Maar het blijkt niet zo gemakkelijk te zijn om aan zijn oude leven te ontsnappen.

avatar van Jordy

Jordy

Heb de films lange tijd geleden allemaal eens gezien, toen vond ik ze goed. Dit was geloof ik de beste, hou het voorlopig op 3 en een halve ster.

avatar van Blindfold

Blindfold

Deze heb ik het langste al niet gezien, maar volgens mij word deel 2 als de vetste beschouwd. Deze had een beetje te kampen met een laag budget dacht ik.

avatar van Jordy

Jordy

ja ik ben bang dat ik het 1 en ander door elkaar haal.. misschien was deel 2 inderdaad die ene die ik wel goed vond..

avatar van dttom

dttom

Af en toe een beetje saai maar met het budget toch goed.

avatar van vic

vic

de eerste keer dat ik hem zag vond ik hem helemaal niets maar na deel twee te hebben gezien ben ik deze weer gaan kijken en hij werd een stuk beter

avatar van FisherKing

FisherKing

een reeks als lethal weapon; maar iets beneden dat hoge niveau.

Jos2

een reeks als lethal weapon; maar iets beneden dat hoge niveau.

Ga fietsen. Mocht LW willen. Bovendien hebben de twee series, behalve de hoofdacteur, niks gemeen.

as

yyyyyeeeeeeeaaaaaa. max will return.

Gibson krijgt er 25 milj voor!!!!???

ik hoop dat het maar goed gaat.

avatar van Banjo

Banjo

• 2032 berichten

Ja mad max dat waren tijden. een ford in de woestijn (reigin of fire) die aangevallen werd door tuig. en het ging allemaal om de bezine (waar heb ik dat vaker gehoord)

avatar van JoeHallenbeck

JoeHallenbeck

Banjo schreef:

****

Volgens mij beschrijf je nu deel 2 (The Road Warrior).

Banjo schreef:

****

Je hebt deel 2 voor ogen. En waarschijnlijk denk je dat deel 3 het tweede deel is....

as

Verdorie, hebben we net besloten de trilogie te draaien in het beam-cafe komt de eerste weer op TV. Ach, de liefhebbers willen ze vast ook nog wel eens op groot doek zien, of niet?

as schreef:

Draaien jullie de originele versie of de Amerikaans nagesynchroniseerde? (Beiden staan op de dvd)

as

Uiteraard de orginele ausie versie. Heb de Engelse/Amerikaanse nagesyngroniseerde(?) versie van het eerste deel wel eens gezien op de BBC, een paar jaar geleden maar dat was wel klote hoor! En ook nog eens slecht gedaan. Heb wel eens gelezen dat ze bang waren dat mensen de film niet konden volgen in de Australische versie (HAHAHA dumb Americans). Ik heb er zelf nooit echt problemen mee gehad.

avatar van Queto Yurlunyur

Queto Yurlunyur

as schreef:

(HAHAHA dumb Americans)

Heeft niets met 'dom' te maken, is gewoon een kwestie van gewenning. Tussen Nederlanders en Vlamingen treden soortgelijke problemen ook nog wel eens op.

as

Ja, weet ik. Ik kon het even niet laten. Het komt ook allemaal weer bij elkaar. Mad max4 is voor onbepaalde tijd uitgesteld door de oorlog in Irak. Ze zouden gaan filmen in Nambie(?schrijf ik het goed?). Vandaar een beetje die opmerking. De eerste Mad max buiten Australie.

avatar van bioscoopzaal

bioscoopzaal

Blijft een geweldige b-actiefilm, ook na hem voor de zoveelste keer gezien te hebben. Dat lekkere anarchistische randje kom te tegenwoordig niet zo heel erg vaak meer tegen, net als het opvallende snelheidsgevoel in achtervolgingsscènes.

De dvd heeft trouwens twee verschillende audio-tracks: de verschrikkelijke Amerikaanse dub en de originele Australische versie. Toch wel knap hoe hij dat vuistdikke Australische accent in de loop der jaren heeft omgezet in een Amerikaans.

voor de rest: 3.5 sterren

avatar van bioscoopzaal

bioscoopzaal

Is het verhaaltje trouwens niet een beetje erg spoilerig? De moord op z'n vrouw gebeurt immers pas bijna aan het einde van de film, op 1 uur en 10 minuten, om precies te zijn ...

avatar van Mansonite

Mansonite

Deze film blijft een echte cultklassieker, was toen als jonge knaap zot van die bikers en vooral de leider was zo'n freaky type. Het geluid van de gierende banden en als de turbo aansloeg van de interceptor(?) waren pure adrenalinestoten. Een film die nooit aan tijd zal inboeten

avatar van 93.9

93.9

Erg goede actiefilm!

Ze weten heel goed een bepaald naargeestig sfeertje te creeren en dat maakt deze en deel 2 gewoon heel goed!

avatar van chrissie

chrissie

Ondanks de omschrijving van de periode als postapocalyptisch, viel me nu toch op dat dit meer van toepassing is op delen 2 en 3. In het eerste deel is er al wel benzineschaarste maar
iedereen is nog "normaal" gekleed, er is nog veel groen, boerderijen en dieren, er zijn nog gewone dorpjes met winkeltjes ed.
Bovendien was er nog iets dat me nu pas opgevallen is, na het zien van 1 en 2 na elkaar: in beide films sterft het hondje. Zou Mel geen hondenvriend zijn?

avatar van Wouter

Dacht je dat Mel dat verzon...?

avatar van chrissie

chrissie

Wouter schreef:

Dacht je dat Mel dat verzon...?

Neen hoor, zo dom ben ik niet. Maar het viel me gewoon op.

PartyMarty

..... vernieuwde Mad Max, speciaal voor uw schone stoep!....

Engine-339

Erg vermakelijke film, je verveelt je geen ogenblik en ik heb nog geen enkele keer gedacht: "even iets drinken" ofzoiets...
Ze laten ook haast alles zien: Zijn vriend verbrand, afgeslachte hond etc. Viel mij nog mee dat je de lijken van zijn vrouw en kind niet zo goed te zien waren

Engine-339

Kan iemand mij trouwens uitleggen wat "postapocalyptisch" betekent? Het staat voor zover ik weet niet in het woordenboek...

PartyMarty

De Apocalyps is de ondergang van de wereld (laatste boek vd bijbel). Post is een voorvoegsel wat zoveel betekent als 'erna'. Bij elkaar opgeteld slaat post-apocalyptisch dus op de samenleving/wereld na een kernoorlog (in dit geval althans).

Bedankt

Any time!