• 9.422.018 stemmen

Gesproken taal: Arabisch, Engels, Spaans, Frans, Japans en Russisch

Releasedatum: 2 november 2006

• CANAL+ Bekijk via CANAL+

Plot Babel

"If You Want to be Understood... Listen."

Twee jonge tieners in Marokko gaan gewapend met het jachtgeweer van hun vader eropuit om hun kudde geiten te begeleiden. Onderweg besluiten ze om dit geweer te testen en dit heeft desastreuze gevolgen. Het leven van vier groepen mensen staan in direct verband met het voorval. We zien het verhaal van een Amerikaans toeristenechtpaar, een Mexicaanse oppas die twee kinderen de Amerikaanse grens over smokkelt en een Japanse dove tiener en haar vader. Hun gebrekkige communicatievaardigheden ten overstaan van de mensen om hen heen zorgen ervoor dat zij, ondanks een incident wat hen allen verbindt, volkomen geïsoleerd blijven.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van BlueVelvet

BlueVelvet

abeltjuh 25 schreef:

Zeer goede cast door Brad Pitt.

Ik neem aan dat hier een "o.a." mist? Of vind je de cast zeer goed, terwijl iedereen behalve Pitt matig presteert?

avatar van First Angelus

First Angelus

ikvoereendjes schreef:

Ha dan verwoord ik het verkeerd.

Wat ik probeer uit te leggen is dat er veel mensen zijn die een film kijken voor ontspanning en zware/confronterende/diepe/trieste thema's mijden. Niet zitten te wachten op sexuele frustratie en de uitting daarvan.

(dit zijn slechts voorbeelden).

De vraag is dan natuurlijk, is zo'n uiting van seksuele frustraties nodig in deze film?

Of het mislukt proberen van door te dringen bij de mensen door veel te lange natuurbeelden af te spelen?

Of het absurd langdradige en nodeloos geforceerde verweving van een verhaal dat an sich graatmager is?

Is dat allemaal nodig in een film waar het thema het aanvechten van zinloos geweld is?

Kan je beter niet gewoon een film maken dat rechttoe, rechtaan is, zonder de nodeloze constante plotwendingen?

En het criteria dat mensen de film slecht vinden omdat het niet een typische hollywoodstructuur heeft, is echt grote b*llsh*t.

avatar van abeltjuh 25

abeltjuh 25

BlueVelvet schreef:

Tuurlijk goede cast van allemaal. Maar ik bedoel met cast ''rolbezetting''.

avatar van BlueVelvet

BlueVelvet

First Angelus schreef:

Kan je beter niet gewoon een film maken dat rechttoe, rechtaan is?

Geef mij één reden waarom 'rechttoe, rechtaan' beter zou zijn.

Rechttoe, rechtaan staat over het algemeen gelijk aan onorigineel.

Wat vond je van Amores Perros?

avatar van ikvoereendjes

ikvoereendjes

First Angelus schreef:

doe nou niet zo onnozel, ik neem aan dat je wel behoorlijk wat berichten heb gelezen bij verschillende films van gebruikers die vol stonden met dingen als: "vage film", "slecht te volgen", "traag".

je kan er lang of kort over lullen maar veel mensen verwachten gewoon een intro, rising action, turning point, climax en dennoument.

En worden soms onaangenaam verrast door een film die de regels aan zijn laars lapt.

De keerzijde aan het verhaal is dat er ook genoeg mensen zijn die het een verijking vinden en gaan zoeken naar meer van dit soort films.

avatar van Rocco1984

Rocco1984

Vond het ook maar een matige film. Ik vond eigenlijk alles matig. Het ging van de hak op de tak. De make-up van Brad Pitt.

Nee, snap niet al die heisa voor deze film. Het enige wat ik leuk vond was het japanse meisje

haha

avatar van First Angelus

First Angelus

ikvoereendjes schreef:

Ik ben het redelijk beu dat iedereen zegt dat alleen hollywood als basis geldt of dat er zelfs een dergelijke basis is.

Laat al die bullshit over de standaardfilm vallen en ga uit van een film alsof er geen standaard is. Een film moet ontkoppeld bekeken worden van diegenen die errond liggen.

En als het verrijkend moet zijn, moet het wel goed zijn.

Om toch vergelijkend te doen (en mezelf dus tegen te spreken): Waarom is Crash zoveel treffender? Het is ook een verhaal (of verhalen eigenlijk) dat op zich niet vet is, maar het is wel rechttoe, rechtaan. En hier zijn geen geforceerd, irrelevant, naakte scenes in.

Amores Perros ligt nog steeds naast de video om te zien bij mij. Dus hier kan ik nog geen uitspraak over doen.

avatar van martenvde

martenvde

heb deze film in de bioscoop gezien, en ik moet zeggen dat ik hij nog wel een paar dagen door mijn hoofd gespookt heeft. Het was zeker geen film om makkelijk in te komen, en tijdens het kijken had ik het idee dat er veel dingen overbodig lang waren, maar na nog een keer kijken vond ik elke scene en dialoog erg goed passen in het geheel.

Had trouwens niet het idee dat het thema van de film het aanvechten van zinloos geweld was, maar dat het meer ging om alle vormen van miscommunicatie ( voor mij de link met de titel Babel ) waardoor er zoveel situaties uitlopen op geweld. Vond dat dit idee van miscommunicatie in heel veel scenes naar voren kwam, waarbij voor mij misschien het doofstomme meisje uiteindelijk nog wel degene was die haarzelf het best verstaanbaar/ te begrijpen kon uitdrukken.

Al met al maakte deze film voor mij de verwachtingen meer dan waar.

avatar van geuz

geuz

• 2058 stemmen

Babel is een topfilm, duurde net iets te lang maar een pareltje.

En zet je discussies voortaan voort in het Forum.

avatar van edwinb82

edwinb82

Ik had er ff iets meer van verwacht. Het is een lange zit Voor de moeite toch nog 2 sterren.

avatar van james_cameron

Knap gestructureerd, prachtig gefilmd en gemonteerd, mooie muziek en intens geacteerd, maar helaas zijn de verhaallijnen iets te dun om de volle lengte te blijven boeien. Hierdoor is de film iets minder indrukwekkend dan de eerdere twee delen uit de trilogie, Amores Perros en 21 Grams. Nog steeds sterk, maar de emotionele impact is wat minder en de verrassing van de puzzelachtige verhaalstructuur is er ook een beetje af.

avatar van gerrit019

gerrit019

- miscommunicatie - speelt door de hele film en haar verschillende scenario's een rol. Een apart thema gestoken in een lokatie\filmtechnisch prachtig jasje.

Mijn smaak is dit soort film niet. Daarvoor vind ik dat de verhaallijnen niet aantrekkelijk genoeg zijn. Ook vond ik persoonlijk het ietwat langdradig. Heeft waarschijnlijk wat mijn eigen "ongeduld" te maken maar toch .... 3* vanwege het prachtige filmwerk

avatar van Liwwie

Liwwie

Mijn smaak van film typisch wel. Uitstekend gecast, mooi camerawerk, weinig special effects, mooie verhaallijnen die prachtig samenkomen. Wat mij betrefct dé film van 2006.........

2X filmhuis is *****

avatar van matthijs_013

matthijs_013

Film duurde eigenlijk te lang. De film was opzich mooi, maar is vreemd te bekritiseren omdat de ene verhaallijn beter was dan de ander. Die van het Japanse meisje en de Mexicanen (op het eind vooral) waren erg mooi, maar die van Pitt en Blanchett vielen weer erg tegen. En dat dochtertje waar de Mexicanen op aan het passen waren leek erg op Dakota Fanning?

Apster

Prachtige film, vanaf het begin tot aan het ontroerende einde heeft de film me bij de strot gegrepen. Al flikt Iñárritu hier weer hetzelfde kunstje als in zijn vorige films, het maakte de film er niet minder om. Met Babel pakt hij het nog grootser aan en laat zien dat een handeling kan leiden tot een kettingreactie over verschillende werelddelen.

Met dit gegeven kan je prachtige cinema maken en dat doet Iñárritu ook met prachtige, soms dromerige beelden. Ook de acteurs spelen voortreffelijk, waarbij vooral Pitt en het japanse meisje opvallen.

Gelukkig vervalt de film ook niet in vals sentiment of een wijzend vingertje, als kijker mag je zelf je oordeel geven over wat er gebeurt. Natuurlijk snijdt Babel met het thema verwarring wel de nodige punten aan, vooroordelen over bepaalde volkeren en miscommunicatie dat voorkomt uit angst voor elkaar, maar hij legt het er niet te dik bovenop.

Ik geef iig 4,5* voor dit prachtige werkje, dat ik zeer binnenkort weer eens ga kijken.

matthijs_013 schreef:

Viel me ook op, het is het zusje van haar, Elle Fanning.

avatar van knife-and-fork

knife-and-fork

Had er meer van verwacht. Na overal lovende recensies te hebben gelezen met termen als 'meesterwerk' en 'geniaal' was ik toch enigszins teleurgesteld. Ik moest vooral tijdens het tweede uur af en toe moeite doen om mijn aandacht erbij te houden. Na een 'enerverend' eerste uur leek het verhaal daarna wat in te dutten.

Afgezien daarvan vond ik het toch een prima film. Niet zo goed als 21 grams, maar toch vermakelijk. Bovendien zette Brad Pitt een ongelooflijk goede rol neer.

Vandaar 3,5*

avatar van patrick17

patrick17

Ik had er ook veel meer verwacht en daarom valt de film misschien ook wel iets wat tegen..De verhalen kruisen elkaar allemaal dat is best wel goed in elkaar gezet maar het verhaal is maar mager..Misschien ook wel lichtelijk voorspelbaar dat je wist dat de vrouw geraakt wordt..Dat Japanse meisje was best wel zielig..je ziet ook hoe dat is zonder ''geluid''..

Ik vond hem tegen vallen..Brad Pitt ook niet echt veel gezien helaas..

2.5 *

avatar van gotti

Uitermate sterke film; zeker beter dan 21 Gramms (die uit de toon valt door zijn geliktheid) en net iets minder dan Amores Perros. Mooi hoe de drie verhalen door elkaar geweven zijn, alhoewel ik het Japanse verhaal (hoe schitterend hij ook was, vooral op auditief niveau) een beetje erbuiten vind vallen, doordat het maar weinig connectie met de andere twee verhalen heeft.

4*.

avatar van Big_bazznizz

Big_bazznizz

Knappe film, jammer dat het verhaal van de Japanse zo los stond van de andere 3 verhalen. Ook onrealistisch dat uit een gezin zowel de ouders als de kinderen in zo'n hachelijke situatie terecht komen en het allemaal overleven. Bovendien hadden ze al een broertje verloren. Toch erg indrukwekkend. 4 sterren

gotti schreef:

4*.

juist niet, vooral aan het einde, wanneer je weten komt hoe de japanse moeder gestorven is, dat geeft een hele andere kijk op de gehele situatie.

avatar van gotti

Vond het een beetje moster na de maaltijd, omdat die andere twee verhalen wel mooi door elkaar lopen en hier en daar op elkaar anticiperen. Had dat met het Japanse verhaal nauwelijks.

avatar van gotti

Vond die wel het beste overgens...

avatar van Mister_Movie

Mister_Movie

Ik wist niet dat deze film eigenlijk het sluitstuk was van een trilogie en heb dus ondervonden dat je het ook los kan bekijken. Toch een verhaal op zich.

Babel houdt de aandacht zeker wel vast, maar wist me nooit echt te fascineren. De zogeheten kettingreactie was ergens wel aardig om te volgen, maar gezien de opening zo extreem was, ga je toch niet geloven dat kleine dingen die je doet zo'n impact hebben. Vandaar weinig achteraf-gevoel, weinig nadenken over...

Van de drie verhalen vond ik het Japanse luik het minst interessant. Het lijkt de hele film door overbodig, maar dan op het einde wordt eindelijk de (vermoede) link gelegd. Maar dan heb je de film natuurlijk al gezien en ik had het gevoel er dan niet meer zoveel aan te hebben.

avatar van thomzi50

thomzi50

• 1993 berichten

Mister_Movie schreef:

het sluitstuk was van een trilogie

Ik kan dit toch geen deel van een trilogie noemen. 21 Grams, Amores Perros en deze hebben behalve vertelstructuur namelijk weinig met elkaar gemeen

avatar van Mister_Movie

Mister_Movie

Van de andere twee weet ik niks, maar 't staat op het hoesje.

avatar van Dudine

Dudine

Ik vond het een goede film

Heb m pas afgelopen dinsdag in de bios gezien, en het leek wel of hij echt veel korter duurde

Ook vond ik het leuk dat er 3 verhaallijnen inzitten die allemaal bij elkaar uit komen, goed gemaakt

avatar van jeronimus72

jeronimus72

een 2 voor deze ingewikkelde en moeilijk te volgen film..ondanks goed acteer werk..

avatar van thomzi50

thomzi50

• 1993 berichten

Heeft Inarritu nou ruzie met scriptschrijver Guillermo Arriaga - dat zei iemand - of niet?

avatar van as

as

thomzi50 schreef:

Klopt. De twee botsten bij deze laatste film ontzettend en willen (de eerste tijd )niet meer samenwerken.