• 9.376.398 stemmen

Irréversible (2002)

Drama / Thriller | 97 minuten / 86 minuten ('Irréversible - Inversion Intégrale')

Genre: Drama / Thriller

Speelduur: 97 minuten / 86 minuten ('Irréversible - Inversion Intégrale')

Alternatieve titel: Irréversible - Inversion Intégrale

• Prime Video Bekijk via Prime Video
  • CANAL+ Bekijk via CANAL+

Plot Irréversible

"Time destroys everything."

Twee vrienden, Marcus en Pierre, zijn in Club Rectum op zoek naar een persoon met als bijnaam 'de lintworm'. Marcus is blind van woede en Pierre onderneemt vruchteloze pogingen om de wraaklust van Marcus te temperen door op hem in te praten. Waarom Marcus zo obsessief op wraak uit is blijft vooralsnog onduidelijk.

avatar van Zwolle84

Zwolle84

jopie87
Het is geen groot geheim, maar ik zou toch wat spoilerhaakjes plaatsen als ik jou was.

Wat betreft je beleving: in mijn geval ging het me totaal niet over het begrijpen van het trucje of een eventuele moraal van het verhaal. Het ging mij vooral over de bevreemdende impact van eindigen bij het geluk. Doordat je dan al weet welke ellende er allemaal op zal volgen, voelt dat geluk nog harder aan dan de ellende zelf. Echt een gevoelsfilm die vreemde dingen deed met m'n emoties.

avatar van Boneka

Boneka

Zelden zo'n bagger gezien. Slechter dan slecht. Alles is compleet gestoord aan deze film. Goedkope doco rotzooi. 0 punten.

avatar van Shadowed

Shadowed

Boneka schreef:

Wat vond je dan precies zo slecht?

avatar van Basto

Basto

• 11951 berichten

Shadowed schreef:

Wat vond je dan precies zo slecht? Zal ik graag willen weten, want een 0,5* voor Irreversible zie ik zelden.

Er zijn er toch een kleine honderd uitgedeeld.

avatar van Shadowed

Shadowed

Basto schreef:

Er zijn er toch een kleine honderd uitgedeeld.

Goed opgemerkt. Ik pas mijn vraag even aan.

avatar van Boneka

Boneka

Camera buitengewoon grof. Hoop geschreeuw. Taalgebruik buitensporig geweld. Iemand neerslaan met een brandblusser tot zijn Hoofd helemaal kapot is. Zo laag heb ik het zelden gezien. Wat bezielt je om zoiets te maken. Bah!

avatar van Basto

Basto

• 11951 berichten

Boneka schreef:

Dat camerawerk is natuurlijk wel fenominaal. De mate van beweging staat gelijk aan de emotionele stemming van de hoofdpersoon. En de mens heeft zich wel tot ergere dingen verlaagd. De wereld is natuurlijk geen sprookje. De tijd maakt alles kapot is wat de maker wil zeggen, heb ik me laten vertellen.

Verder snap ik je wel, voelde me de eerste kijkbeurt ook wat geschoffeerd, maar moet m zelf hoog nodig herzien. Inmiddels zijn we toch alweer wat meer gewend qua grofheid. En filmtechnisch is het toch een knappe film.

Basto schreef:

moet m zelf hoog nodig herzien.

avatar van ILDIB

ILDIB

sommige stukken zijn geweldig intrigerend maar het probleem zit m in de eerste passage. zo druk en irritant gefilmd dat mijn interesse al minder werd. later werd die weer gewekt om weer in te zakken.

avatar van Antinous

Antinous

Deze film heb ik in de bioscoop nog gezien. ik vond hem erg vermakelijk en heb erg gelachen .vooral toen die verkrachtingsscene in het tunneltje kwam weet ik nog dat er vrouwen gingen huilen en onmiddellijk opstapten en hun vriend meesleurden uit de bios terwijl hun vriend nog kijkend naar het scherm uit de zaal aan de hand naar buiten mee getrokken werd hahahaha, wat zullen die gasten gebaald hebben dat ze niet meer verder mochten kijken ,dit vergeet ik nooit meer. ja kom op t´is maar een film maar absoluut niks voor vrouwen dus. maar van mij 5 sterren voor deze film.

Boneka schreef:

Juist daarom vond ik het zo vermakelijk ,lekker over de top allemaal en zeker geen film om bij in slaap te vallen.

avatar van DwarreI

DwarreI

Handig zeg die subtitles!

avatar van jippie2010

jippie2010

Vanavond op televisie... dapper...

Angel9999

Weer vanavond op Viceland voor de zoveelste keer op 1 jaar tijd. Apart. Maar wat ik nog opvallender vind , is dat meerdere mannen deze film een hele hoge score geven. Ik vraag me af waar deze score op is gebaseerd. Het zal vast door camera werk komen en niet eventueel door het effect van de film op iets tussen hun benen.

Angel9999 schreef:

Ik vraag me af waar deze score op is gebaseerd.

Dit is 'hogere cinema'. Die scène in Club Rectum is een hoogtepunt uit de filmgeschiedenis.

Effect tussen de benen?

Zoals wat, spontane impotentie? Ik mag hopen dat je niet denkt dat de gemiddelde man hier opgewonden van wordt?

avatar van jippie2010

jippie2010

Angel9999 schreef:

Weer vanavond op Viceland voor de zoveelste keer op 1 jaar tijd. Apart.

Volgens de statistieken is het voor de derde keer in historie op Nederlandse televisie.

Angel9999

Oké, ik geloof jullie, denk ik. Wel snelle reacties hoor , door mannen.

Maar goed, waarom die extreem hoge scores dan? Enlighten me please. Ty..

de grunt

Man, wát een beauty was ze.

Moeilijk te geloven dat ze al 38 (!) was ten tijde van de film.

Angel9999 schreef:

Oké, ik geloof jullie, denk ik. Wel snelle reacties hoor , door ma nnen.

Maar goed, waarom die extreem hoge scores dan? Enlighten me please. Ty..

laat ik alleen voor mezelf spreken, in plaats van je met kritieken te overspoelen.

klikklik

Niet mijn best verwoorde recensie ooit en er lopen oudere kleuters rond, maar aangezien ik aan een hele mooie Malbec zit ga je nu niet beter krijgen.

Is ontdekken wat anderen wél in een film zagen niet juist leuk om zelf te doen? Amélie en ik hebben daardoor een lange geschiedenis

John Milton schreef:

aangezien ik aan een hele mooie Malbec zit

Guilty pleasure?

John Milton

Nee, totaal geen guilty pleasure.

Sterker nog, not a pleasure at all. Maar wél een indrukwekkende ervaring die tot nadenken stemt, in al zijn narigheid. Waarom wordt het verhaal zo verteld? Wat doet dat met je beleving? Hoe blijft dat einde daardoor hangen?

The Rock (1996) is een guilty pleasure. Dit is echt van een andere orde.

En ja de grunt ik heb weekend. Lekker hoor, zo'n Argentijnse.

(En nee dat is geen seksistische opmerking Angel9999, het gaat over wijn )

avatar van Ste*

Ste*

• 2072 berichten

Ik ben een vrouw en vind het een geweldige film. Alleen al het effect dat de vertelvorm heeft. Heel wrang en bijzonder. Nee de film is heel vaak niet prettig om te zien, maar ja, dat is ook niet de bedoeling.

Moet hem eigenlijk weer eens herzien, weet niet goed waarom heb ik hem ooit verlaagd heb naar 4*.

avatar van Waverick

Waverick

John Milton schreef:
Effect tussen de benen?

Te 'moeten' zien hoe, als onderdeel van deze film, een vrouw langdurig anaal wordt verkracht doet mij eerlijk gezegd wel iets 'tussen de benen' en ik schaam me ervoor. Het is maar een film, maar als je dit even vergeet, voel ik me schuldig over de gevoelens die een dergelijke scene bij me oproept. Ik troost me met de gedachte dat militairen, als ze in gevecht zijn met de vijand, ook een erectie krijgen, vanwege de spanning.

Wellicht is dit een effect dat de regisseur wilde bereiken, een soort schaamtegevoel. Als je die kerel de tunnel ziet binnenkomen, denk je nog even: "Er wordt ingegrepen", maar hij loopt weg (een erg emotioneel moment) en de tragedie gaat verder... Overigens vind ik de bewuste scene erg knap gemaakt, met name door Bellucci. die deze moeilijke scene als slachtoffer toch zo 'echt' mogelijk moest laten lijken en Prestia, die hierin toch maar 'even' moest acteren dat hij hier echt plezier aan beleefde. Die agressie ook... (huu)

De film zit erg knap in elkaar en het standpunt is duidelijk: je kunt zaken die zijn gebeurd niet terugdraaien, en ook al kun je dit in een film wel, door eenvoudigweg de scenes achterstevoren af te spelen, wat er is gebeurd poets je hiermee niet weg. In deze film merk je naar het rooskleurige 'einde' dan ook dat je 'helaas' al op de hoogte bent van het naderende onheil, terwijl de protagonisten nog van niets weten. Je wilt ze bijna waarschuwen.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Pfff.....wat moet je zeggen als je dit aanschouwd hebt? Iemand die ik erg graag mag heeft iets dergelijks ondergaan en voor mij is het niet moeilijk in te leven in de daden van Cassel. Zou niet liever willen dan weten wie het waren en ze eens flink te molesteren. Sterker nog was met liefde a'la the ring door de tv gekropen om die hufter van een Lintworm de vernieling in te slaan in dat tunneltje. Maar goed, het moge duidelijk zijn dat een dergelijk onderwerp mij in den bijzonder raakt.

Terug naar de film. De film lijkt een lange aaneengesloten rits aan gewelddadige en shockerende beelden. Althans zolang de camera aan het draaien en het tollen is. Gelukkig wordt daar na een half uurtje van afgestapt en dringt ook door dat dit slechts gebruikt wordt als middel om de chaos en stress te verhogen die in de hoofdrolspelers is gevaren. De idiote wraakoefening wordt langzaam aan duidelijk gemaakt door steeds iets verder terug te kijken. Een soort van Memento -achtige logica ontstaat. Langzaam komt er op die manier logica en rede in en blijken de hoofdrolspelers toch ook gewoon redelijke mensen te zijn in abnormale omstandigheden. Wat onderandere volgt is een vrij brute en nogal ondubbelzinnig in beeld gebrachte verkrachtingsscene. Zoals ik zeg, bijna het waard om de tv stuk te slaan of om door het beeld te kruipen en die gast de strot dicht te knijpen. Wellicht dat hier zo mee gespeeld wordt om inderdaad de boven genoemde dualiteit in het seksuele aan het licht te stellen. Dat seks in de zin vooral een hele duistere kant heeft, met pijn, macht en vernedering. Verkrachting staat in die zin vind ik ook voor vernedering, en de macht over iemand willen hebben.

Verder wordt in die zin heel apart met de tijd gespeelt terwijl het moraal van het verhaal natuurlijk is, en de titel ook luidt, dat alles onomkeerbaar is, en dat terwijl Belucci zelf op een gegeven moment zegt dat alles al vast staat en alles met een reden gebeurt.

Bijzondere en hele aparte film, niet echt met iets te vergelijken.

avatar van nathaniel177

nathaniel177

dat camerawerk! Behoorlijk lelijk. Weet dat het na een tijdje weggaat maar heb stukken moeten doorspoelen omdat ik er gewoon niet door heen kwam en geen nederlandse ondertiteling had.

nathaniel177 schreef:

dat camerawerk! Behoorlijk lelijk.

Club Rectum

Dan heb je de mooiste scène doorgespoeld.

avatar van nathaniel177

nathaniel177

de grunt schreef:

Club Rectum

Dan heb je de mooiste scène doorgespoeld.

deels gezien dat stuk waar die vent zijn hoofd met een of andere brandblusser zijn hoofd ingeramd kreeg vond ik dan wel weer grappig gefilmd maar dat stuk daarvoor waar de camera een paar minuten rond blijft draaien vond ik maar niks

de grunt

Gisteren herzien en weer blijft hij door je hoofd spoken. Een rape-revenge film als geen ander. Straw Dogs verbleekt hierbij.

Deze parel verdient de Criterion treatment!

Fingers crossed