Irréversible (2002)
Genre: Drama / Thriller
Speelduur: 97 minuten / 86 minuten ('Irréversible - Inversion Intégrale')
Alternatieve titel: Irréversible - Inversion Intégrale
Bekijk via Prime Video
Bekijk via CANAL+
Plot Irréversible
"Time destroys everything."
Twee vrienden, Marcus en Pierre, zijn in Club Rectum op zoek naar een persoon met als bijnaam 'de lintworm'. Marcus is blind van woede en Pierre onderneemt vruchteloze pogingen om de wraaklust van Marcus te temperen door op hem in te praten. Waarom Marcus zo obsessief op wraak uit is blijft vooralsnog onduidelijk.
Alex
Mick
Mourad
Layde
SaNDuTjE
Imagination is more impotant than knowledge
Dan lees ik wel een boek...
Nee serieus, wat heeft dit hiermee te maken. Eerst moet de scene ingekort worden en nu al helemaal worden geschrapt?
speranza
Dat heeft hij toch ook niet beweerd?
chevy93
Eerst moet de scene ingekort worden
haha, waarom?
Omdat het ontzettend ziek is. Omdat verkrachtingen voorkomen in de wereld.
Omdat je min of meer de pijnlijkheid mee maakt als je het 10 minuten moet zien.
Omdat als je berichten over verkrachtingen hoort je er nu een bepaald beeld bij hebt.
Omdat je geduld getest wordt. Omdat mensen steeds meer bepaalde entertainment zoeken in films als geweld en seks. Maar niet als het 10 minuten pijnlijk in beeld gebracht wordt.
Omdat je de scene niet snel of nooit meer zal vergeten. Omdat de klap alleen maar erger is zo. Om er zo bitter mogelijke nasmaak aan te geven.
En nog wel meerdere redenen.
chevy93
Geen van die redenen vind ik steek houden. Alleen die laatste regel, maar dat hoeft niet per se op deze manier.
speranza
Kun je verkrachting tussen spoilers zetten?
Fortune
tjah, als je zelf niet een reden kan bedenken waarom moet je jezelf afvragen waarom jij niet weet waarom die in de film zit.
chevy93
Drogredenen zijn niet echt bevorderend voor een discussie...
Ik kan overigens best redenen bedenken waarom Noé de scène erin stopt. Het effectbejag is bij veel mensen wel erg groot. Maar mag ik daarom geen kritiek hebben op de scène?
Dat is waar.
Maar zijn toch genoeg redenen om te bedenken.
Het kan op een andere manier maar denk dat Noe ook gewoon een schokkende scene wil neerzetten. Niks geen flair of verbloeming maar gewoon hard, realistisch en ondraaglijk lang.
Omdat deze scene de absolute kern van de film vormt misschien ? En Noé's cinema is direct en in your face, dus ze overlaten aan de verbeelding van de kijker zit er (gelukkig zou ik zeggen) niet bij.
SaNDuTjE
Ik doelde niet op jou maar op een andere reactie. Maar beide slaan op de lengte en/of relevantie van de scene.
De complete film is duidelijk bedoelt als een klap in je gezicht en dan vraag je je af waarom dit in beeld gebracht moest worden.
Lijkt me toch vrij duidelijk.
chevy93
Je quote mij, dus je reageert op mij. Niet opeens gaan doen alsof je neus bloedt. Je gooit verschillende meningen door elkaar en maakt er naargelang een eigen potje van.
Omdat deze scene de absolute kern van de film vormt misschien ? En Noé's cinema is direct en in your face, dus ze overlaten aan de verbeelding van de kijker zit er (gelullig zou ik zeggen) niet bij.
En Noé's cinema is direct en in your face
Sinds het een blammage zou zijn voor de auteursstempel van de regisseur in kwestie.
SaNDuTjE
Dat moet ook niet, maar Noé kiest voor deze benadering.
Fortune
Dit is juist de film die Noe bekend heeft gemaakt en we kennis maken met zijn stijl.
Toch zou het enorm dom zijn daarin gas terug te nemen als het essentieel is voor de kern van je film. Ben blij dat er regisseurs zijn die dan even niet naar het gros van het publiek kijken en toch de film maken die ze zelf voor ogen hebben.
chevy93
Ik vond het juist gas terugnemen. Het is het enige stukje van de film waarbij ik rustig heb kunnen kijken.
Fortune
? en het laatste stuk van de film dan, straalt juist veel rust uit.
Vind het ook een mooie tegenstelling van grofheid, lelijkheid en rust en mooiigheid.
speranza
Die tegenstelling is inderdaad juist heel mooi.
chevy93
? en het laatste stuk van de film dan, straalt juist veel rust uit.
SaNDuTjE
Inderdaad want dat is het echte hoogtepunt van de film. En dat was zonder het contrast met het rauwe, gitzwarte begin lang niet zo geslaagd geweest.
DwarreI
El ralpho
Tijd maakt alles kapot.
Irréversible, is toch wel een van de bekendste films (zoniet bekendste) film die Frankrijk ooit geproduceerd heeft. En een ieder die de prent bekeken heeft en hem nu goed of slecht vindt moet toegeven; indrukwekkend is de film zeker. De film zet in het eerste gedeelte de grauwe realiteit van onze samenleving vandaag de dag perfect neer. Dingen die hier dagelijks op willekeurige plekken in de wereld gebeuren maar die niemand wil zien. Reken maar dat deze film je ze laat zien.
En dit gebeurd dan ook zonder blikken of blozen. De beruchte scene van de verkrachting mag met recht o.a. de benamingen onzedelijk, misselijkmakend, zorgwekkend en ontoepasselijk toebedeeld krijgen. Deze scene is ziek en laat je walgen, maar werkt wél mee aan de impact die de film in zijn geheel op de kijker heeft. Overal op de wereld gebeuren dit soort gruwelijkheden, je hoeft het nieuws er maar op na te slaan en je leest/ziet dit soort berichten terug. Irréversible plaatst je hier middenin en toont je de werkelijkheid zoals die is. En die werkelijkheid komt aan als een mokerslag die nog lang na zal dreunen. De krant openslaan zal voor mij nooit meer hetzelfde zijn.
De film kan voor sommigen op bepaalde punten langdradig en nietszeggend zijn wat ik hier terug las in sommige reacties; echter moet dit je liggen. De film neemt de tijd om jou zowel de pijn als het geluk van de personages te aanschouwen en dit is erg sterk en mooi in beeld gebracht. In mijn optiek is dit juist de kracht van de film. De maximale beoordeling en een plek in mijn top 10. Schokkend, beeldschoon, zorgwekkend en angstaanjagend tegelijk. Een film met lef zonder beperkingen die alles laat zien.
SaNDuTjE
Goed stuk El ralpho. Je hebt duidelijk de essentie van de film ervaren.
El ralpho
Goed stuk El ralpho. Je hebt duidelijk de essentie van de film ervaren.
De film is gewoon niet voor iedereen weggelegd dankzij zijn stijl, maar als je je openstelt krijg je een stukje cinema voorgeschoteld waar je U tegen zegt..jij hebt de essentie ook duidelijk begrepen gezien je hoge score
deze film verdient niet minder
moviemafketel
- 19752 berichten
Hij zei de essentie ervaren. Niet de essentie begrepen. Ik begrijp het allemaal prima, maar vind het allemaal niet zo bijzonder.
Black Math
Ik durf ondanks mijn 5* ook niet te zeggen dat ik de essentie heb begrepen. Lees net in een interview dat de rode tunnel ook bedoeld is als metafoor voor het geboortekanaal. Had ik nog helemaal niet over nagedacht.
Ook grappig om te lezen dat een film waar Noé zelf van moest huilen Grave of the Fireflies is.
Goldenskull
waar Noé zelf van moest huilen Grave of the Fireflies is.

Vijf films buiten het horrorgenre die evengoed als griezelijk beschouwd kunnen worden

Vijf goed beoordeelde films die voor opschudding zorgden

Amazon Prime Video voegde deze week onder meer deze titels toe

Vijf van de beste meest verontrustende films ooit gemaakt

La Haine
Drama / Misdaad, 1995