Irréversible (2002)
Genre: Drama / Thriller
Speelduur: 97 minuten / 86 minuten ('Irréversible - Inversion Intégrale')
Alternatieve titel: Irréversible - Inversion Intégrale
Bekijk via Prime Video
Bekijk via CANAL+
Plot Irréversible
"Time destroys everything."
Twee vrienden, Marcus en Pierre, zijn in Club Rectum op zoek naar een persoon met als bijnaam 'de lintworm'. Marcus is blind van woede en Pierre onderneemt vruchteloze pogingen om de wraaklust van Marcus te temperen door op hem in te praten. Waarom Marcus zo obsessief op wraak uit is blijft vooralsnog onduidelijk.
Alex
Mick
Mourad
Layde
- 19752 berichten
Het blijft voor mij te afstandelijk. Ik voel me een echte buitenstaander die maar moet aanschouwen wat voor verschrikkelijke dag deze 2 mensen uiteindelijk hebben. Misschien ook wel door de Franse taal wat wat verder van mij afstaat dan het Engels. Ik bleef niet kwaad of verdrietig achter, terwijl Drama mijn lievelingsgenre is.
John Lee Hooker
Ja. Misschien moet dat ook wel. Dan zie je eens hoe hard het kan zijn... je kan stiekem meekijken.
- 19752 berichten
Nee, het is meer dat de maker denkt hoe kunnen we de kijkers eens zoveel mogelijk geschokt achter laten. Dat is bij mij niet gelukt, omdat het voor mij te afstandelijk overkwam. Had te weinig connectie met de hoofdpersonen. He wat erg voor die vrouw kwam in me op. Haar naam ben ik nu zelfs al kwijt, wat mij zegt dat ik veel te weinig van deze mensen af weet.
John Lee Hooker
Hmm... ik denk niet dat dát de bedoeling was van de regisseur. Je kan het opvatten zoals je zelf wilt.
- 19752 berichten
Een verkrachting van een kwartier is niet bedacht om thuis eens even lekker bij in een scheur te liggen, dat ben je wel met me eens denk ik. Het moet je schokken en perplex doen staan. Dat deed het bij mij dus niet. Het begon me zelfs te irriteren, omdat ik het nu wel wist.
SaNDuTjE
Je kijkt er duidelijk anders naar dan dat Noé het bedoeld heeft. Ook zoek je of kijk je naar de verkeerde zaken in deze film. Zoals gezegd gaat het niet om de spanning of de connectie met de karakters, maar om het scala van emoties die de karakters meemaken en dat je daar ongecensureerd getuigen van bent.
- 19752 berichten
Hij heeft het dus bedoeld dat je er als kijker eigenlijk helemaal geen emoties bij moet hebben?
Ik houd van films die bepaalde emoties bij me opwekken. Alleen kijken naar wat 2 mensen meemaken en daar niks bij moeten voelen, vind ik eigenlijk belachelijk. Film is emotie vind ik. Als je dat als maker niet eens wil bereiken, dan weet ik dat ik geen andere films van hem hoef te gaan kijken.
John Lee Hooker
Huh? Je moet niks.... 't is maar hoe je het zelf ervaart toch?
Maar als je op een uitgebreide biografie van de hoofdpersonen zit te wachten dan snap ik dat het tegenvalt. Die krijg je immers niet.
melvddonk
Maar dat het bij jou geen emoties opwekken wil niet zeggen dat het dat bij anderen niet doet. Deze film heeft zo ongelofelijk veel emoties bij me losgemaakt. Ik heb dit bij geen een andere film mogen ervaren.
SaNDuTjE
Hetzelfde hier. Iedere keer als ik er aan denk krijg ik weer precies dat nare gevoel als ik bij het kijken had, en dat heb ik ook nog bij geen enkele film zo sterk ervaren.
Ik zou haast een tissue pakken voor de mensen hier, de film maakt wel heel erg veel los. Op wat harde scenes na heeft de film me totaal niet emotioneel weten te pakken. Hoe kan de film dat eigenlijk wel doen? Er zit niet echt een diepere gedachte achter, dus ik krijg ook niet echt momenten van ontroering.
Wat mij betreft een goede en soms keiharde film, maar emoties...tsjah... Daar is het genre gewoon niet geschikt voor...
Tonypulp
Het drama genre niet geschikt voor emoties? Irréversible is juist een film die gedragen wordt door (bittere) emoties.
Ik vind het dan ook geen drama. Als ik 10 minuten naar een verkrachting zit te kijken, een kwartier naar een rondtollende camera, iemands hoofd ingeslagen zie worden door een brandblusser of een dialoog met de piemel van Cassel en de tieten van Bellucci continue in beeld krijg ik niet het idee dat ik naar een diepgaand drama zit te kijken nee
Dat de film shockeert is een feit, maar dat zijn gewoon emoties zonder al te diepgaande gedachten wat mij betreft. Heb emotioneel veel mooiere tripjes beleefd in films dan bij deze film.
SaNDuTjE

Het zijn juiste de verschillende (extreme) menselijke emoties die zo goed getoond worden. De geestelijke, benevelde toestand van Marcus, de woede uitbarsting van de verlegen Pierre en de natuurlijke relatie tussen Marcus en Alex zijn toch geen scenes die geen betekenis hebben.
Sorry, maar een camera 15 minuten lang rondtollen roepen bij mij geen enkele emotie op, behalve hoofdpijn. Snap ook niet dat je hiervan een traantje van zou moeten wegpikken omdat het zo prachtig is. En een natuurlijk relatie...tsjah... dat hebben we toch wel veel vaker gezien in films? Is toch ook weer niet zo bijzonder allemaal. En de woede uitbarsting vind ik wel weer mooi, maar meer omdat ik het geweld in films wel mooi vindt.
Fortune
Is ook geen film waarbij je een traantje moet wegpikken. Het zit in de opbouw van de film van hoe het eindigt dat het lot of toekomst onomkeerbaar is. Geeft een ontzettend wrang gevoel bij.
Het camera werk is juist ontzettend origineel, begrijp dat je er hoofdpijn van kan krijgen. Het is ook niet bedoeld om plezier te geven.
John Lee Hooker
Origineel en verassend gewoon.
Ik hou ervan als de regisseur z'n eigen ding doet.
Origineel is niet altijd goed, en dat het niet bedoeld is om plezier te geven vind ik ook maar een zwak argument. Als ik een film wil kijken moeten mijn ogen er niet van gaan spacen, hoofdpijnopwekkend kan wat mij betreft nooit positief zijn. Ook al wordt er mee uitgebeeld dat de beste jongen zich spaced.
Voor de rest is de film inderdaad erg origineel, alleen heb je toch die climax aan het begin van de film en wordt het eigenlijk steeds wat saaier. Heb ik het persoonlijk toch liever omgekeerd, aangezien je juist buiten adem van een film moet zijn op het moment dat de aftiteling draait. Nu heb je toch al het heftige aan het begin van de film en druk je na de aftiteling de film toch minder ongemakkelijk uit dan als de film heftig eindigt.
Knisper
Alsof de laatste minuten van deze film niet heftig zijn. Je moet je niet blindstaren op wat er letterlijk in beeld gebeurd, maar eens nadenken wat de gedachte en context bij die latere scènes zijn. Dat einde is verreweg het naarste van de hele film.
- 19752 berichten
Toch blijven de 2 relatief vreemdelingen voor mij waar ik weinig bij voel. Misschien was het allemaal wat harder aangekomen als ik een soort van band met de hoofdrolspelers zou hebben. Nu sta je er behoorlijk ver vanaf en dat doet de impact geen goed.
Zo kan ik er ook wel een diepere laag aan geven. Het is gewoon een leuk koppeltje dat goed bij elkaar past en later wordt dat abrubt verstoord door de afschuwelijke gebeurtenissen. Maar daardoor worden dialogen van 10 minuten lang op een bed niet veel interessanter voor mij.
lykathea
Zo kan ik er ook wel een diepere laag aan geven..
Ja, want wat Knisper daar doet is echt zooo vergezocht.
Ik ben niet degene die er diepere gedachten achter zoekt. Alleen omdat de flm omgedraaid is heeft het begin(hier dus het einde) een diepere lading. Vind ik pure onzin.
lykathea
Dan heb je wel een hele bekrompen en eenvoudige visie.
En trouwens, dat "alleen omdat de film..." maak je er geheid zelf van. Het is "mede omdat".
Knisper
GuyB
Vooral erg pijnlijk dat chronologische begin dat je op het einde dus te zien krijgt, lange tijd wordt je geconfronteerd met Belluci en Cassel hun geluk, wat prachtig gespeeld en in beeld gebracht is, en dat is bijna even pijnlijk als de verkrachting zelf als kijker.
- 19752 berichten
Jullie zaten dus echt met de tranen in de ogen toen je Bellucci op het laatst haar boekje in het park zag lezen? Een verkrachting op zich is al erg genoeg toch? Daar heb je toch niet de rest van de dag bij nodig om dat nog erger te gaan vinden? Zijn miljoenen stelletjes zoals zij. Het draagt zo weinig bij om het nog erger te maken.
Dan heb je wel een hele bekrompen en eenvoudige visie.
Ga even ergens anders trollen....
Wat voor perspectief? Als ik een normale horror/thrillerfilm kijk weet ik ook wel hoe het gaat eindigen. Het begint altijd lief en idealistisch en eindigt in een bloedbad. Toevallig is het hier omgedraaid, maar het neemt niet weg dat het lieve en idealistische niet anders is dan in 90% van alle andere horror/thriller films.
Dat bedoel ik, de shockerende scenes hebben op mij ook genoeg effect. Alleen dat gedoe eromheen wordt hier zo overdreven geprezen.
lykathea
Wat een dedain. Dat jij nou een eenzijdige visie overhoudt betekent nog niet dat een degelijke analyse van Knisper daardoor pure onzin is. Integendeel.

Vijf films buiten het horrorgenre die evengoed als griezelijk beschouwd kunnen worden

Vijf goed beoordeelde films die voor opschudding zorgden

Amazon Prime Video voegde deze week onder meer deze titels toe

Vijf van de beste meest verontrustende films ooit gemaakt

La Haine
Drama / Misdaad, 1995