• 9.371.774 stemmen

Genre: Avontuur / Sciencefiction

Alternatieve titel: Jurassic Park 3D

Geregisseerd door: Steven Spielberg

Met onder meer: Sam Neill, Jeff Goldblum en Laura Dern

IMDb beoordeling: 8,2 (1.161.979)

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 30 september 1993

Plot Jurassic Park

"An adventure 65 million years in the making."

Wetenschappers slagen er in om dinosauriërs te klonen uit een druppel dino-bloed afkomstig uit een mug. De ondernemende miljonair John Hammond wil de gekloonde dino's aan het publiek laten zien en bouwt daarvoor een gigantisch thema-park. Een paar gelukkigen, waaronder een advocaat, een wiskundige, twee dino-experts en Hammonds kleinkinderen zijn die eersten die het park mogen bezoeken. Bij de eerste de beste onweersbui valt echter de elektriciteit uit in het park en slagen een aantal gevaarlijke dinosaurussen erin om uit hun verblijven te ontsnappen.

avatar van Toutatis

Toutatis

Knaller van 'n film. Ik denk dat niemand dat kan ontkennen. In de laatste reacties lees ik het "jeugdsentiment". Als het dat voor mij was, zou ik zeker hoger waarderen. Ik waardeer star wars om exact die reden heel hoog. Maar om Jurrasic Park "goed" te noemen gaat me te ver. Ik vind de film te voorspelbaar. De verhaallijn is flinterdun en weinig vernieuwend. De special effects ziijn echter niet te evenaren. Ik vind het dus jammer dat daar geen betere plot achter is gezet.

Acteerwerk vind ik ook erg matig. De film kon mij dus weinig boeien.

avatar van Tristan Scelso

Tristan Scelso

Deze film is erg goed en met een leuk onderwerp. Goede acteurs en goed geacteerd! Effecten ook erg goed.

avatar van Number23

Number23

Geweldig!! Ik kan deze film dromen, vol met momenten die me voor altijd bij zullen blijven!! Als 9-jarig snotjong dit juweeltje voor t eerst gezien en verkocht voor t leven!!!

Topmoment uit de film: als die advocaat naar de plee gaat, Sam Niell die zegt; when you gotta go, you gotta go hahaha

avatar van ehs21

ehs21

Slechts half uurtje meegepikt vandaag, maar ken de film natuurlijk wel. Ik vind het idee leuk bedacht maar de uitvoering is maar matigjes. Als die T-Rex door de omheining breekt en die kinderen aanvalt bijvoorbeeld. Dan houden ze het glazen dak van de auto als bescherming omhoog en daar komt dat beest dan niet doorheen. In die hele scene daar volgt de ene onlogische situatie de andere op. Flare wordt weggegooid en het beest wil er net achter aan gaan maar dan steekt Jeff Goldblum nog ff een nieuwe aan zodat ie opeens achter hem aangaat. Vervolgens het sneller naar beneden klimmen dan een auto kan vallen etc. Nee die dingen verpesten de film een beetje voor mij. SE zijn wel mooi, zeker voor die tijd. 2,5*

avatar van donkied

donkied

Heel aardig filmpje vond ik het. Maar ik heb ook zeker wel wat aanmerkingen.

Zo vond ik de uitvoering niet constant geweldig. Toch nog wel aardig wat ongeloofwaardige gebeurtenissen die echt wel wat beter hadden gekund.

Daar tegenover staan leuke acteurs in goed karakters.

avatar van Threeohthree

Threeohthree

Je bedoelt de dino's? Of dat die gast op de plee word opgegeten?

avatar van crazylegs

crazylegs

5.0

Jurassic Park staat op mijn tweede plaats in de top 10 van mijn films.

Werkelijk alles klopt aan deze film de spanning, humor, en de totale chemie van de acteurs is fantastisch. De special effects om er maar over te zwijgen.

avatar van MNV2

MNV2

John Hammond: All major theme parks have had delays. When they opened Disneyland in 1956, nothing worked!
Dr. Ian Malcolm: But, John. If the Pirates of the Caribbean breaks down, the pirates don't eat the tourists.

Jurassic Park is zo'n typische film die ik waarschijnlijk al een stuk of vijf keer gezien heb, en dan vooral als kind. Het is een Spielberg op zijn Spielbergst, een grootschalige avonturenfilm dat duidelijk CGI naar de 21ste eeuw gebracht heeft.

Nochtans wou Spielberg aanvankelijk alleen maar gebruik maken van animatronics, pas later in pre-production zag Spielberg dat CGI al geavanceerd genoeg was om er zijn dinosauriërs mee te laten bewegen. Een technologie die nog duidelijk in zijn kinderschoenen stond aangezien James Cameron een paar jaar eerder, in The Abyss en in Terminator 2: Judgment Day pas voor het eerst echt gebruik maakte van een volledig 'wezen' uit CGI. Natuurlijk is deze computertechnologie ook weeral ver gevorderd en zijn we al een King Kong (van Peter Jackson) en een Avatar verder maar de beelden van een paar bewegende brontosaurussen blijven toch wel adembenemend. Jurassic Park en The Lost World: Jurassic Park lijken trouwens ook wel geïnspireerd te zijn (naast het gelijknamige boek) op vroegere 'dinosaurus'-films zoals The Lost World uit 1925 en King Kong uit '33 (vooral het gevecht tussen Kong en de T-Rex is geweldig). Bij beide films probeerde men zo realistisch mogelijk dinosauriërs te laten bewegen, en hoe houterig of onrealistisch de prehistorische dieren ook bewogen, het publiek wilde kennelijk meer. De stop-motion effecten van Willis O'Brien in beide films stonden aan de basis van de special effects in films. De technologie evolueerde uiteindelijk ook nog naar go-motion effecten (eerdere Star Wars-films).

Technologisch is de film dus verbluffend, maar ook wat verhaal betreft is deze film een leuke ervaring. Het concept van een gigantisch pretpark met levende dinosauriërs is nu eenmaal iets wat iedereen in het echt wel eens zou willen zien. Maar een film zou een film niet zijn als er tijdens dat ritje door het park niets mis zou lopen, zo krijgen de hoofdrolspelers het onder andere te maken met een T-Rex en met een groepje velociraptors. Maar het is en blijft een Spielberg-film dus het einde laat zich dan ook wel redelijk gemakkelijk raden. Het acteerwerk varieerde wel een beetje, vooral Jeff Goldblum is een geweldig en overtuigend acteur. Hij speelt de fanatieke wetenschapper (wat me ook wel een beetje aan The Fly deed denken) Dr. Hammond en zorgt van tijd tot tijd voor wat sarcastische humor. Sam Neill en Laura Dern deden het beiden ook niet slecht als experts die Hammond's park moeten goedkeuren. Richard Attenborough was dan weer uitstekend gecast als succesvolle zakenman, verder is het ook altijd leuk om Samuel L. Jackson in een bijrol te zien. Enigste personage waaraan ik me echt stoorde soms was Wayne Knight als Nedry, echt een vervelend personage bij momenten. Geweldigste scènes waren naar mijn mening de T-Rex aanval bij de twee jeeps en de keukenscène met de velociraptors.

De filmmuziek van John Williams zal door iedereen wel als anders ervaren worden, de één vind het té bombastisch terwijl de ander het dan weer episch vind. Ik ben iemand die wel in de laatste categorie valt, een heerlijk memorabele soundtrack die op de juiste momenten overheersend is. Een soundtrack die in elk geval uitstekend past bij een avonturenfilm van dit formaat. Jurassic Park is een onvergetelijke beleving.

4.0 sterren

avatar van SnakeDoc

SnakeDoc

Leuk verhaaltje MNV! Mooi geschreven!

avatar van Leviwosc

Leviwosc

Mooie film! Ook al komt hij uit 1993, toch blijft deze film me bij als ultieme dinofilm.

De techniek en het acteerwerk zijn in orde. Ik ben niet helemaal tevreden met de plot, ik had graag meerdere soorten dino's gezien, iets meer van het park; maar gezien de kosten en het te vertellen verhaal snap ik de afwegingen die zijn gemaakt wel.

Ik heb wederom genoten van deze film en dat zal zo blijven.

3,5 ster

avatar van Timothyvdmeer

Timothyvdmeer

ehs21 schreef:

niet echt punten waar je de film op kan aanspreken. Misschien het laatste een beetje.

avatar van bennyboy

bennyboy

jaaaa hij staat eindelijk in de top 250!!!!!

avatar van ehs21

ehs21

Timothyvdmeer schreef:

Waarom niet?

avatar van Xextreem

Xextreem

Ik was geschokt op de trollen die hier op moviemeter zit. Deze film heeft me omver geblazen was zo onder de indrukt dat de beste zo goed naar voorkwamen en een simpele maar leuke verhaal lijn maakte het plaatje af.

avatar van ExXxtreme

ExXxtreme

ff offtopic:

I'm not trollin', I'm boxxy you see...

avatar van Stu-Pot

Stu-Pot

Leuke avonturenfilm. Qua acteurs zit het best wel goed. Sam Neill doet het oké, Goldblum vind ik persoonlijk de ster van de film. Laura Dern vind ik de zwakke schakel, vooral de scene dat ze aan tafel zat met John Hammond nadat de dinosaurussen losgebroken waren. De special effects zijn ook best te pruimen, al ziet het er soms wat gedateerd uit. Ook de combinatie tussen special effects en het gebruik van die poppen kon ik niet waarderen. Eerst zie je een Brachiosaurus (die realistisch eng op het beeld tevoorschijn komt) en dan later zie je het hoofd van een Brachiosaurus maar heb je niet meer hetzelfde gevoel. Ook wordt mijn favoriete scene gekenmerkt door talloze fouten. Soundtrack is gelukkig nog zeer goed, al wordt er iets te veel gebruikt van gemaakt. Jurassic Park is een leuk filmpje maar door te opvallende fouten geen 3.5*.

avatar van noke

noke

Toen ik deze voor de eerste keer zag was ik een jaar of 8. Natuurlijk niet handig van mijn ouders, maar zover ik weet heb ik er niet wakker van gelegen. Nu 16 jaar later vind ik hem nog steeds een van de beste dino film ooit gemaakt. Deel 2 was ook weer super. Maar deel 3 slaat volkomen de boot mis.

Gisteren herzien.

De effecten zien er nog steeds bijzonder goed uit. De film kent tal van memorabele scenes (wc,auto- Trexn, keuken,... ) die bij iedereen wel in het geheugen gegrift zijn. De opbouw is tevens bijzonder goed. Stralende zon en prachtige natuur bij aankomst eiland, dat stilaan omslaat in donder en bliksem + modder en eerste beklijvende dinoscène.

Oké, het acteerwerk is niet bijzonder, maar de nadruk van de film gaat eerder naar de dino's. Muziek is onderhoudend, maar biedt vooral steun aan het ontworpen sfeertje omtrent de film.

Van deze prent onthou ik vooral dat de overgang tussen de verschillende actiescènes mooi aan elkaar worden gepraat met handelingen tussen de hoofdrolspelers. Geen enkel saai moment dus, en de film raast voorbij.

Ook het ontstaan van het park met dino's gaat er gemakkelijk in, alhoewel dit in theorie quasi onmogelijk is (DNA van dino's aanvullen met huidige levende reptielen lijkt mij erg lachwekkend, in de film lijkt de DNA theorie een puzzeltje).

5 sterren, voor eeuwig en voor altijd.

avatar van djelle

djelle

Ceeda7 schreef:

In theorie bestaat er een hele kleine mini waterkans. Wetenschappers bestuderen ook echt insecten die vastraakten in amber, op zich vind ik het idee om daarop verder te fantaseren een goeie zet naar het hele verhaal toe.

Ik zag hem enkele maanden ook opnieuw, blijft inderdaad een straffe film. Leuke bijrol trouwens van Samuel L. Jackson, was dit al helemaal vergeten. Viel me verder op hoe angstaanjagend en wreed Jurassic Park eigenlijk kan zijn, zeker voor jonge kinderen terwijl er bij ons geen minimumleeftijd is.

avatar van paul83

paul83

noke schreef:

'Slaat volkomen de boot mis' i of toch de plank?

Maar waarom dan maar een 3.5?

djelle schreef:

Er bestaat altijd een kans in de wetenschap, tot het tegendeel bewezen is natuurlijk. Maar indien het idee in de film wel degelijk zou kunnen plaatsvinden hadden biotechnologiebedrijven dit al lang geprobeerd en uitgerafeld in hun labo's.

In de film is het natuurlijk heel simplistisch uitgelegd, en zo blijkt het eenvoudig realiseerbaar. Wat inderdaad het verhaal tengoede komt.

In de realiteit blijft het science-fiction, aangezien het DNA in de mug in de amber in kwaliteit zo gedegradeerd is, dat er niets mee an te vangen is.

avatar van jacqvin

jacqvin

ehs21 schreef:

Opvallend dat je juist zo veel commentaar hebt op een van mijn favoriete filmscenes ooit. Ook begrijp ik je commentaar niet echt. Het dak van de auto is uiteraard niet van glas maar van kunststof waar de rex alleen maar tegen duwt. Goldblum steekt de flare af in een poging de rex nog verder weg te lokken en de val van de auto wordt geremd door de takken van de boom Dat niet alles in de film geloofwaardig is zal iedereen met je eens zijn maar je gaat toch ook niet met die verwachting naar een film als jurassic park kijken?

Ceeda7

Heb wel even een opmerking. Je ziet de Trex door de kabels gaan zonder stroom. Vervolgens bij het overduwen van de auto lijkt er een bijzonder grote kloof te zijn. Is de Trex dan zo groot, of heeft hij de auto langs de andere kant van de weg geduwd?

avatar van paul83

paul83

Ceeda7 schreef:

Ga maar even naar imdb.com toe en dan de goofs van deze film. Je zal versteld staan.....

Iedere film maakt fouten

Ceeda7

haha, wel nog lachen geblazen!

Goofs Jurassic Park

avatar van eltorro

eltorro

Leuk dat deze film weer in de bios draait.

avatar van juhnzun

juhnzun

Kom deze serieus weer in de Bios

Serieus, in 1 bioscoop.

avatar van Thom1994

Thom1994

Zouden ze niet als toevoeging een 3D versie van Jurassic park kunnen uitbrengen? Ik ben ervan overtuigd dat dit veel bezoekers zou trekken.