• 9.377.366 stemmen

Genre: Avontuur / Sciencefiction

Alternatieve titel: Jurassic Park 3D

Geregisseerd door: Steven Spielberg

Met onder meer: Sam Neill, Jeff Goldblum en Laura Dern

IMDb beoordeling: 8,2 (1.163.391)

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 30 september 1993

Plot Jurassic Park

"An adventure 65 million years in the making."

Wetenschappers slagen er in om dinosauriërs te klonen uit een druppel dino-bloed afkomstig uit een mug. De ondernemende miljonair John Hammond wil de gekloonde dino's aan het publiek laten zien en bouwt daarvoor een gigantisch thema-park. Een paar gelukkigen, waaronder een advocaat, een wiskundige, twee dino-experts en Hammonds kleinkinderen zijn die eersten die het park mogen bezoeken. Bij de eerste de beste onweersbui valt echter de elektriciteit uit in het park en slagen een aantal gevaarlijke dinosaurussen erin om uit hun verblijven te ontsnappen.

avatar van gerwinmaster

gerwinmaster

Ik weet nog dat ik als kind helemaal ondersteboven was van deze film. Maar ook nu nog spreekt het verhaal me erg aan. Ik denk dat deze film 4 sterren verdient.

avatar van brymj

brymj

topfilm, klaar.

avatar van dammit

dammit

ik kan ook niet wachten op deel 4, volgens mij word ie wel spannend. maar dit inderdaad wel een van de top films die er ooit zijn gemaakt ,ik ken niemand die het beter heeft gemaakt din spielberg. Gewoon goeie film ik geef hem daarom ook een wel verdiende 4 sterren.

JohnWilliams

Deel 4 hoeft van mij niet, en hij komt er ook waarschijnlijk niet. Hij staat nou al voor meer dan 4 jaar in de 'post production'...

avatar van K@i

K@i

langer. meende dat hij in 2003 al zou uitkomen

nee van mij hoeft het ook echt niet meer

na het tweede deel zouden ze eigelijk al gestopt moeten zijn

avatar van The Oceanic Six

Eigenlijk schandalig dat deze niet in de top 250 staat...toch een klassieker die een geweldige impact had.

Wat was deze film ongelooflijk spannend zeg, zeker toen die tijd. Het verhaal was erg mooi, de uitwerking was nog veel mooier.

Zelden een film gezien waarin ''de vijand'' er zo mooi uit zag!

The Oceanic Six schreef:

Zelden een film gezien waarin ''de vijand'' er zo mooi uit zag!

Vind het net als jouw schandalig dat deze er niet in staat...hij behoort toch echt wel tot de top 50! Maar dat vinden vele ook van Titanic en die staat er ook niet in.

avatar van stinissen

Das grappig 2000 stemmen

JohnWilliams

2000 stemmen is aardig veel...op naar ons jaartal. (2008)

avatar van The Last

The Last

JohnWilliams schreef:

Dat kan niet, want dan zijn ze al klaar met filmen. Je bedoelt waarschijnlijk 'pre-production'.

avatar van thunderball

thunderball

JohnWilliams schreef:

Zoooo goed is ie nou toch ook weer niet? Zeker niet Spielbergs beste film. De special effects zijn heel erg goed, die maken de film, maar verder qua verhaallijn en karakters is het allemaal vrij mager, zeker wanneer je kijkt wat ze met het oorspronkelijke boek hebben gedaan. Het einde is zelfs heel teleurstellend en erg makkelijk.

The Last schreef:

Die bedoelde ik inderdaad...ik haal ze altijd door de war.

avatar van RalphDeG

RalphDeG

Gewoonweg jeugdsentimenten... heb deze film wel 50 keer gezien... blijft leuk en spannend als die t-rex die kinderen te grazen neemt of de auto:P...

Superfilm vanavond bruiloft dus moet de film maar zondag op video kijken...

avatar van Sam_Bracke

Sam_Bracke

gewoon een top film

avatar van apolicum

apolicum

RalphDeG schreef:

Superfilm vanavond bruiloft dus moet de film maar zondag op video kijken...

en toch niet in je top 10?

Hoeveel keer heb je die films uit je top 10 dan wel niet gezien?

avatar van DownBusiness

DownBusiness

echt een super film!! Was er vroeger helemaal weg van met alle speelgoedjes, dekbedovertrekken en knuffels ervan in de kamer te hebben.

En nu 15 jaar later hebben de special effects zeker nog niet hun charme verloren.

Thomas83

Jurassic Parc was een onvoorstelbare knaller in de bioscopen destijds. Iedereen ging er heen. Ik zelf ook, en daar kreeg ik geen spijt van want het is een echte bioscoopfilm met destijds verbluffende special-effects.
Tegenwoordig vind ik ze eigenlijk wat tegenvallen. Het ziet er soms gewoon slecht uit zoals die raptor die wordt geboren of de koe die als voer dient en de CGI is vaak toch wel overduidelijk, heel jammer. Maar soms ziet het er ook weer verbluffend uit, het wisselt een beetje.
Wat ik tegenwoordig nog wel altijd echt top vind zijn de geluidseffecten. Die zijn gewoon heel aardig. Al komt dat alleen echt goed tot zijn recht als je een goed geluidsysteem hebt. De scènes waarin er wordt gespeeld met die geluidseffecten en suspense (en dus niet het vol in beeld laten zien van dino's met al dan niet gelukte special-effects erbij) zijn eigenlijk het beste. Zoals de beroemde scène met het glas water. Af en toe zitten er aardige actiescènes en spannende scènes in de film.
Het interessantste aan de film zijn naast die scènes en af en toe grootste special-effects eigenlijk nog de wetenschappelijke en ethische discussies over het park. Daar had misschien nog wat meer mee gedaan kunnen worden.
Jammer dat er gewoon slecht wordt geacteerd, een stuk slechter dan ik het me herinner. De volwassenen zijn slechts matig over het algemeen, maar hoe die kinderen spelen is echt vreselijk. Er zitten ook wat teveel vervelende personages in de film en de humor is vaak nogal flauw. Ook jammer is dat Spielberg er weer wat moralisme in heeft gestopt de boodschap van "de natuur is veel te sterk om als speeltje te gebruiken" is nog wel te pruimen, maar dat "chagerijn van een man heeft een hekel aan kinderen maar na wat ontberingen met twee kinderen te hebben meegemaakt in het park is hij opeens een soort kindervriend geworden" is echt heel jammer. Maar Spielberg zou Spielberg eigenlijk niet zijn zonder zo'n kleffe boodschap. Het voelt een beetje alsof je een lauwe lik in je gezicht krijgt van een vriendelijke brontosaurus.
Ook teleurstellend vond ik trouwens de muziek. Ook die herinnerde ik me als beter. Er werd natuurlijk weer gemikt op bombast, maar het voelde voor mij allemaal wat leeg en onbeduidend aan. Van die muziek die je direct weer vergeet. Jammer.
Toch is dit ondanks al die tegenvallers geen slechte film. Af en toe is de film verbluffend qua special-effects, en de actie en spanning zijn prima. Daar ligt de nadruk ook duidelijk op.

BoordAppel

en de CGI is vaak toch wel overduidelijk

Slechts bij één scène valt het echt op (Gallimimus stampede), waar vond je ze zo slecht dan? Verbaas me er elke keer weer over dat de CGI zo ontzettend naadloos is in deze film. Er zijn weinig films waar het beter wordt toegepast. Starship Troopers is er nog zo een trouwens, na zoveel jaar staan de special effects in deze twee films fier overeind.

avatar van Clueless Dork

Clueless Dork

Zapte toevallig langs deze film en zag de scene met die troep rennende vegetariers en mijn kamaraad maakte een opmerking over de special effects. Zag er stukken minder uit dan toen hij de film 10 jaar terug bekeek.

BoordAppel

Bedankt voor het herhalen van mijn observatie. Dat is dan ook echt de enige scène die de tijd niet heeft overleefd, zoals ik al zei.

avatar van Clueless Dork

Clueless Dork

Tsja ik vond het toevallig. Verder natuurlijk geen opmerkingen. Zie dat mijn score van 3,5 nogal laag is. Halfje erbij!

Thomas83

Ik was nog een kritiekpuntje vergeten trouwens, het camerawerk. Over het algemeen was daar zeker niks mis mee, maar regelmatig kwam er zo'n close-up in beeld dat je de camera vrij snel zag inzoomen voor het dramatische effect en je dan keek naar de geschrokken of verbaasde kop van de acteur. Zeer knullig zat dat eruit en vanaf de derde keer werd het wat lachwekkend ook.

BoordAppel schreef:

Bij die scène viel het me op ja, maar er waren meer scènes waarbij het er nogal door de computer getekend uitzag.
Niet dat dat nou echt super vaak was, ik drukte me iets te sterk uit misschien. Maar het viel me regelmatig op.
Al heeft de film relatief gezien nog vrij veel gebruikgemaakt van (mechanische) poppen, viel me op. Bijvoorbeeld in die scène met de gewonde triceratops, of hoe heet zo'n beest? Of de scène dat de T-Rex zijn bek in de wagen steekt.

BoordAppel

Daarom ziet het er nu nog zo goed uit, slechts als het niet anders kon is er CGI gebruikt.

Thomas83

Daar ben ik het ook wel mee eens.

Maar dat maakt nog niet dat ik de CGI vaak niet overduidelijk zie. Al valt het Jurassic Parc nog heel erg mee. Qua CGI zo'n beetje de allerbeste van allemaal en vaag nog gewoon erg overtuigend.

avatar van darkjaap

darkjaap

prachtig mooie film ! erg mooi gemaakt en mischien wel de beste van spielberg echt geniaal werk 4,5*

avatar van moviefanatic

moviefanatic

Superspannende film en natuurlijk de grondlegger van de hele ´dino-rage'.

Er zitten echt geweldige scenes in, zoals het stukje waarin die advocaat van de wc af opgevreten wordt en de T-rex achtervolgingsscene

Toen deze film uitkwam vond ik 'm geweldig, nu (15 jaar later) nog steeds!

Zeker 4 sterren waard

avatar van BlueSword

BlueSword

sweet jesus, wat een gezeik over die CGI, de film komt uit 1993.. het ziet er goed uit!

avatar van lesamurai

lesamurai

Te Amerikaans, sensationeel, erg mooi geschoten, leuke familiefilm. De CGI is ook brilliant maar het verhaal is niet meer dan een familiefilm/actie/avontuur/thriller die er daarintegen wonderbaarlijk mooi uitziet.

In ieder geval het betere werk van Spielberg (maar is daarintegen niet erg origineel qua cameratechnieken, belichting en fantasie).

avatar van tommykonijn

tommykonijn

tommykonijn schreef:

Een prachitge film is dit, ik kan hem me jammer genoeg niet al te goed meer herinneren maar toen ik hem op tv zag vond ik hem helemaal top en ik wil deze film dolgraag nog eens herzien .

*****

Verlaagd naar 4*, Laatst nog op TV gezien 5* vond ik net iets té veel.

avatar van missl

missl

geweeeeldig vond ik deze film!

moet em eigenlijk nog eens kijken.