• 9.377.350 stemmen

Genre: Avontuur / Sciencefiction

Alternatieve titel: Jurassic Park 3D

Geregisseerd door: Steven Spielberg

Met onder meer: Sam Neill, Jeff Goldblum en Laura Dern

IMDb beoordeling: 8,2 (1.163.391)

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 30 september 1993

Plot Jurassic Park

"An adventure 65 million years in the making."

Wetenschappers slagen er in om dinosauriërs te klonen uit een druppel dino-bloed afkomstig uit een mug. De ondernemende miljonair John Hammond wil de gekloonde dino's aan het publiek laten zien en bouwt daarvoor een gigantisch thema-park. Een paar gelukkigen, waaronder een advocaat, een wiskundige, twee dino-experts en Hammonds kleinkinderen zijn die eersten die het park mogen bezoeken. Bij de eerste de beste onweersbui valt echter de elektriciteit uit in het park en slagen een aantal gevaarlijke dinosaurussen erin om uit hun verblijven te ontsnappen.

JohnWilliams

Dat kan wel maar hoevaak ik de film ook heb bekeken dit wat jij hier nou boven zegt heb ik nooit echt kunnen bespeuren...

JohnWilliams schreef:

Nee, je hebt toch deuren waar alleen aan de buitenkant een grendel zit en aan de binnenkant er géén grendel zit...dat bedoel ik. Bovendien stond de deur geloof ik al half open...

ja

maar als die van buitenkant opslot zit

kun je er toch niet meer uit als je binnen zit

JohnWilliams

Nee, maar Tim sprintte naar de half openstaande deur...lokte de Raptor naar binnen die net als hem uitgleed omdat het daar spekglad was...rende met al zijn kracht naar buiten en deed de deur dicht zodat de Raptor dood zou vriezen...(wat een discussie eigenlijk)...

in de scene waarop die jager op het punt staat 1 Raptor neer teknallen

maar voordat hij ken schieten wordt hij zelf verast

door een andere die naast hem teverschijn komt

hj zegt vervolgens.................. CLEVER GIRL

en toen was het afgelopen met hem

vette scene was dat trouwens

JohnWilliams

Die man was inderdaad opslag dood, en in het echt overigens ook (Bob Peck) ...inderdaad een mooie scene.

JohnWilliams schreef:

daar is dit forum toch voor

anyway volgens mij deden ze die deur met zijn tween dicht

die zus van hem kwam der snel bij op de deur tevergrendelen

JohnWilliams

Dat is inderdaad waar, daarna rennen ze beide weg naar hun ouders die ook worden verast door de raptar. Dan sprinten ze naar de kamertje waarbij ze de deuren moet vergrendelen gevolgd door de eindscene met die T-Rex.

iets wat ook grappig is

op het hoesje van het derde deel staat iets in de zin van.................................................de dinos kunnen praten en samenwerken met elkaar

WTF deden ze vorige twee delen dan dacht ik

JohnWilliams

Klopt bijvoorbeeld in Deel I als ze in de keuken naar Lex & Tim zoeken, ieder neemt een kant.

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Een prachitge film is dit, ik kan hem me jammer genoeg niet al te goed meer herinneren maar toen ik hem op tv zag vond ik hem helemaal top en ik wil deze film dolgraag nog eens herzien .

*****

avatar van Tharoy

Tharoy

Mooie film voor zijn tijd, soundtrack vond ik meesterlijk, maar verder vond ik het op het gebied van verhaal een beetje matig, maar goed.

Prima film.

soundtrack vond ik meesterlijk

Hulde aan Williams again

avatar van Baggerman

Baggerman

Prima film met inderdaad weer een hele fijne sountrack van John Williams! Degelijk acteerwerk en mooi special effects en daardoor zeer vermakelijk.

Leuke clou ook met de de van schrik verstijfde hoofdrolspelers die uiteindelijk juist door de T-rex van de toesnellende Raptors worden geredt!

avatar van Dirigent

Dirigent

Wauw, alweer een Goede Film met al even Goede acteerprestaties en ik heb deze dan ook héél vaak op Veronica gezien en telkens als hij komt sla ik hem niet over want het is nogmaals : vind ik een Goede Film hoor.

* * * *

Baggerman schreef:

Vond de eindscene ook spectaculair! Bovendien is deze film zo bekend geworden dat iedereen wel de naam kent of hem heeft gezien...!

avatar van Albino Hamster

Albino Hamster

haha volgens mij ben zo'n beetje een van weinige females die dit een toppertje vind

echt zo mooi gedaan als de Dinosaurus niet al een tijdje van de wereld was zou je gewoon zweren dat dit gewoon echte waren

vooral die Velociraptos zijn indrukwekend

krijgt niks minder dan een 5 van mij

avatar van Statiegeld

Statiegeld

Ik heb deze film al heel lang niet meer gezien maar ik vond hem altijd geweldig. Hele mooie special effects en veel spanning. De soundtrack is ook legendarisch.

Statiegeld schreef:

De soundtrack is ook legendarisch.

MAKELIJK !!!!

Circle of Life en Can You Feel the Love Tonight

zijn mijn favos

heb hier diversen versies van van instrumental klasiek pop dance tot Bounzz

maar de orginele versies blijven het BEST

de Afrikaanse versie heb ik ook en is ook dodelijk

hierin hoor je Leeuwen brullen Baviaanen blaffen

Buffels loeien Zebras hiniken Gnoes Snuiven Luipaarden kuchen

Olifanten trompeteren Hyenas lachen Neushoorns brommen

op de maat van de zang echt vet mooi gedaan

de originele versie van Circle of Life

zit op mijn weekend radio

avatar van Mug

Mug

Sinds wanneer is de soundtrack van Jurassic Park vervangen door die van The Lion King???

avatar van brymj

brymj

Mug schreef:

lol ik zie het al voor me, de kringloop van het leven met dinosaurussen

JohnWilliams

John Williams vs. Hans Zimmer.

Lion King is eh...ook goed alleen dat moeten we dan maar daar bespreken. Ik had het over dé beste Score van Williams!!! En die ondersteunt de film goed.

avatar van Travolta_Jackson

Travolta_Jackson

Goede film. Ondanks dat ik neit echt van de Dinosaurussen ben vond ik dit een goede film met een sterke Goldblum.

JohnWilliams

Hij speelde hier erg goed in, beter dan Neill als je het mij vraagt. Vond het ook leuk dat Attenborough mee deet (hij lijkt veel op John) ik dacht in eerste instantie heel even dat hij het was.

avatar van Weertenaar

Weertenaar

Een meer dan verdiende 4.0 voor deze originele film.

Na Jurassic Park ken ik verder geen dinosaurussen films (ja, de vervolgen van Jurassic Park), en al helemaal niet dino films die voor 1993 zijn geproduceerd. Als we de film vanuit dat gegeven bekijken kan ik niets anders concluderen dan dat Spielberg een zeer origineel verhaal weet neer te zetten, wat nergens anders nog is vertoont. Het verhaal is wel redelijk voorspelbaar, maar dat doet verder niets af aan de kwaliteit van de film.

De cast vind ik erg sterk. Sam Neill past perfect in de rol van de wetenschapper. Echter lijkt er in dit soort films vanuit commercieel oogpunt gezien altijd een "knappe" wetenschapster bij te horen, wat ik persoonlijk erg jammer vind. Deze Dern vind ik erg matig. Maar Jeff Goldblum doet het dan weer fantastisch. Aan de kinderen ergerde ik me op bepaalde momenten mateloos, maar dat weeg ik in de beoordeling wat betreft het acteerwerk maar niet mee. Verder goede bijrollen van Samuel L. Jackson en Wayne Knight, die zijn rol van Dennis Nedry op de een of andere manier wel leuk weet te brengen, al was zijn acteerprestatie niet hoogstaand.

Het realisme ligt natuurlijk bedroevend laag, maar dat is ook helemaal niet de insteek van de film. En dus weeg ik ook dit niet mee in mijn beoordeling. Echter geef ik toch een lage score voor het realisme, want er zitten toch wel een aantal zeer merkwaardige scenes in het script. Ik zal enkele voorbeelden noemen. Zo is het hoogst opmerkelijk dat Nedry de weg ineens niet weet te vinden naar de kade. Nedry werkt er toch al enkele weken, zo niet maanden, en in dat perspectief gezien is het dus erg vreemd dat hij niet goed weet welke kant hij uit moet. In de openingsscene met de dino in de kooi is het erg vreemd dat de kooi niet eerst word verzekerd, maar goed het moet wat lijken nietwaar... Tevens vraag ik me ook nog steeds af hoe de ene Velicoraptor in de bunker van de stroomvoorzieningen is gekomen (daar waar de arm van Dr. Arnold was afgebeten), want door de deur paste hij duidelijk niet... Kortom, iets te veel vraagtekens blijven achter, en dat is jammer.

Maar dan kom ik vervolgens op de special effects. De film is toch al weer bijna vijftien jaar oud, maar de special effects zijn echt "amazing". In ieder shot is het alsof de personages werkelijk naast de dinosaurussen staan, en als dat het geval is dan heb je als maker van de special effects duidelijk iets goed gedaan. Vooral de scene waarbij de Tyrannosaurus de auto waarin de twee kinderen van alle kanten bewerkt, dit doet gewoon zeer "natuurlijk" aan. Gebeurd niet vaak dat ik voor een onderdeel op mijn lijstje 5.0 punten geef, maar dat verdient deze film toch zeker voor de special effects.

Al bij al weet Spielberg een uiterst originele film neer te zetten, waarbij ik nog even kwijt moet dat de manier waarop het dino DNA is vergaard wel erg goed in elkaar is gezet. Een goede cast, en de uitmuntende special effects maken de film helemaal af, en is het realisme in deze film van ondergeschikt belang. Toch is de film op bepaalde momenten iets te langdradig (telkens weer een nieuwe dino die achter "ze" aan zit), en zitten er een paar fouten in het script. Dat neemt niet weg dat ik me ten zeerste heb vermaakt, en vind ik dit gezien het originele onderwerp zeker materiaal voor in de top 250. Ik geef dan ook een dik verdiende 4.0.

avatar van veron35

veron35

Goede film, maar zeker geen meesterwerk. Goed orgineel verhaal, goed geacteerd en goede special effects. Toch ontbreekt er iets en ik vind het iets te veel horror. Houd ik niet zo veel van. Sam Neil is echt een fijne acteur.

veron35 schreef:

Vond Goldblum beter.

avatar van erkin17

erkin17

goede film

was spannend

die dinosaurussen zagen er ook echt uit

4.0

avatar van K@i

K@i

buiten gewoon knap / mooi gemaakt dit

als je niet beter zou weten zou je gegarandeerd denken

dat je met special getrainde dinos temaken hebt

vooral de velociraptors zetten een goede rol neer