• 9.411.641 stemmen

Genre: Avontuur / Sciencefiction

Alternatieve titel: Jurassic Park 3D

Geregisseerd door: Steven Spielberg

Met onder meer: Sam Neill, Jeff Goldblum en Laura Dern

IMDb beoordeling: 8,2 (1.172.189)

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 30 september 1993

Plot Jurassic Park

"An adventure 65 million years in the making."

Wetenschappers slagen er in om dinosauriërs te klonen uit een druppel dino-bloed afkomstig uit een mug. De ondernemende miljonair John Hammond wil de gekloonde dino's aan het publiek laten zien en bouwt daarvoor een gigantisch thema-park. Een paar gelukkigen, waaronder een advocaat, een wiskundige, twee dino-experts en Hammonds kleinkinderen zijn die eersten die het park mogen bezoeken. Bij de eerste de beste onweersbui valt echter de elektriciteit uit in het park en slagen een aantal gevaarlijke dinosaurussen erin om uit hun verblijven te ontsnappen.

avatar van Film Pegasus

Ik vond het boek wel beter, maar dat neemt niet weg dat dit een leuke ontspannende film is. Blijkbaar een topjaar van Spielberg, want in 1993 kwam ook Schindler's List uit. De film is niet perse voor kinderen (in UK toen trouwens vanaf 16 jaar) en zeker een uitblinker in z'n genre.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Caligula schreef:

De velociraptors (''roofdier te fiets'')

De naam betekend snelle rover .

avatar van Phoenix

Phoenix

Nou en... Het beeld van een grote hagedis op een mountainbike is veel leuker .

avatar van Nieke

Nieke

zeker weten!

Maar toch blijven ze eng...

avatar van Frantic01

Frantic01

blijft goed deze film!!!!!!!!!!!

mikoz

deze film blijft zeker goed ...

nog steeds is dit een van de mooist gemaakte films , de dinos zien er zelfs 10 jaar later nog uit alsof ze net ontwikkeld zijn .

prachtig een film die ik in mijn kinderjaren prachtig vond en nu nog ! .. 4,5

avatar van JoeCabot

JoeCabot

Jammer van de vervolgen...

JoeCabot schreef:

Jammer van de vervolgen...

ach vervolgen zij meestal minder omdat de film niet meer verassend is zoals de eerste film .. ( kijk de matrix )

maar zo slecht zijn de vervolgen tch niet ?

avatar van Disk

Disk

Nee, alleen deel 3

avatar van HiLL

HiLL

prachtige film, met zeer realistische dino's. spannend en zeer gaaf op dvd! toppertje!

Disk schreef:

Nee, alleen deel 3

die was inderdaad wat over the top .

maar het bleef wel spectaculair

avatar van Doom

Doom

HiLL schreef:

Realisitish ? Nee alles behalve, ze zijn niet realisitisch..

Echter dat maakt de film er niet minder mooi op ofzo

Doom schreef:

Realisitish ? Nee alles behalve, ze zijn niet realisitisch..

Echter dat maakt de film er niet minder mooi op ofzo

hoe weet jij of dat niet realistisch is ?

natuurlijk konden ze ook allemaal blauw zijn , maar zeg nou eerlijk als jij een beeld moet scheppen bi jeen dino , dan komt dit toch het meest in de buurt ?

avatar van Doom

Doom

mikoz schreef:

hoe weet jij of dat niet realistisch is ?

Uhh ok, nou wetenschappers kunnen wel veel dingen bepalen...

Ze hebben bijvoorbeeld al bepaald hoe breedt de veliciraptor was, hoe lang de snuit (kop) was, hoe de klauwen waren en hoe hij zich naar alle waarschijnlijkheid kon bewegen...

In JP hebben ze meer fantasie raptors gebouwd, de kop is gewoon te kort voor een Veliciraptor, net zoals de breedte, is veel te breedt, het was tenslotte een zeer iel dun dier dat daardoor zeer snel en flexibel was. Daarom was hij ook zo gevaarlijk...

De lengte kan ik zelf niet over oordelen, maar heb ook gelezen dat deze niet klopte....

En zo zijn er hier en daar nog wat opmerkingen over de fantasie dino's... Ze hebben gewoon de basis van een veliciraptor gepakt en hem aangepast om hem zo mooi mogelijk verder te maken voor in de film, wat het beste staat.

En de kleur, tja daar heb je gelijk in, dat zou men noooit te weten komen, helaas.. Dat hebben ze in JP wel erg gruwelijk goed gemaakt als je het mij vraagt...

Heb geen commentaar op hoe ze hem hebben gemaakt, ze zijn erg mooi, indrukwekkend enzz, tot in de details gemaakt, echter niet tot in de details van de al bewezen werkelijkheid!

avatar van sonyjh

sonyjh

eerste film die ik in de boiscoop zag, en had toen een ongekende indruk op me gemaakt!

Nu vind ik de film nog steeds goed. Maar natuurlijk niet zoals de eerste keer

avatar van Jessicaaa

Jessicaaa

De dino's haalden ze niet uit de zoo, weet je...[/quote]

ghehe, aangezien dat niet kan, is dit een mooie film met goede special effects!

avatar van mister blonde

mister blonde

omhoog naar 4 sterren. toch wel een erg goede familiefilm. Spielberg haalt het optimale uit een zwak scenario en zorgt voor twee uur luchtig vermaak, maar dan wel van het beste soort. typisch zo'n film waar het moeilijk is om te benoemen waarom ie goed is, maar je hem gerust een week later weer kan kijken.

avatar van feanaro surion

feanaro surion

Ik vind dit een erg goede beschrijving hoor

avatar van SuperSideSwipe

SuperSideSwipe

Special effects geweldig, verhaal matig.

Zo kort kun je deze super bekende film wel samenvatten. Wel moet ik er bij zeggen dat ik de acteurs en actrices allemaal goed vond presteren.

3,5

avatar van Crazy~Dutchman

Crazy~Dutchman

Vergeet de eerste keer nooit meer, dat ik als liefhebber van alles wat met dinosauriers te maken had die Brontosaurus het beeld in zag komen.

WAUW !!!

Destijds een superfilm, die nu nog menig SFX spektakel het nakijken geeft. Heb 'm toen 4 keer in de bios gezien.

4 *

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Sorry kan t niet laten...

Crazy~Dutchman schreef:

...had die Brontosaurus het beeld in zag komen.

Brachiosaurus!

avatar van silhoupin

silhoupin

Een prachtig stukje film van Spielberg. één van zijn bekendste filmen en een film die iedereen kent. Als kind was ik dol op deze film en ik vind hem nu nog steeds zeer goed. Een sterk verhaal met prachtig goede acteerprestaties en mooie shots. het is spannend, dramatisch, komisch, fantastisch...

Mijn favoriete speler hierin blijft Jeff Goldblum a.k.a Ian Malcolm, zalige kerel.

Deze is de beste van de trilogie maar van the lost world ben ik ook zeer onder de indruk. een 4 sterren voor deze prachtige film.

avatar van LittleBox

LittleBox

Topfilm, alleen (al) vanwege de special effects en de keukenscène.

avatar van Muja

Muja

Paar jaar terug voor het laatst gezien, en ik zal hem dan ook niet zo snel vergeten, was er weg van *4 van mij

avatar van Dead01

Dead01

• 1998 stemmen

Muja schreef:

Wie niet?:-)

Denk dat iedereen die hem gezien had dit een goede film vond:-)

avatar van soom

soom

Geweldig, er zitten tenminste wat spanningselementen in deze film. Ik vind het een behoorlijke film. Laura Dern speelt goed. en de T-rex is zowaar nog eng ook!

avatar van Materny

Materny

Dinosauriers lijken me een beetje moeilijk om uit de hoge hoed te toveren in het tijdperk van de begin 90.

Maar als iemand toch levensechte dino's uit de hoed kan laten springen is het Speilberg wel.

Vind het verhaal erg origineel en als dan de acteurs ook nog eens blijken hun werk te doen dan heb je toch eigenlijk niks te klagen over dit meesterwerkje.

Mooie film met een ijzersterk verhaal, goede Special effects en bovengemiddeld acteerwerk maken van deze film een zekere mijlpaal.

Een absolute favoriet uit de 90e jaren.

avatar van us_raider

us_raider

• 2034 berichten

Geweldige film. Spannend, leuk verhaal en mooie special effects. Heel goede film voor die tijd. 4,5 * dus.

Detail: de Tyrannosaurus is absoluut niet een dino zoals in de film. Hij kon door zijn zware lijf niet hard lopen want als hij dan een keer zou vallen zou hij door de harde klap waarschijnlijk op slag dood zijn. Ook was hij niet de brute jager zoals in de film, in het echt was het een 'aasgier' en at hij enkel vlees dat andere dino's over hadden gelaten. Hij kon zelf niet zo goed jagen door z'n kleine armpjes, wat meer 'stompjes' zijn...:)

avatar van Materny

Materny

us_raider schreef:

Alsof hij zijn armpjes zou gebruiken als hij ze had .

In de film kan hij het goed af zonder lijkt het zo .

Maar als je gelijk hebt over het feit dat de t-rex niet zo'n snelle jongen is dan mag Mr Spielberg zijn ingehuurde groep paleontologen wel ontslaan.

Want destijds had hij er een paar ingegehuurd voor de Details en Kenmerken van de dino's.

avatar van Bob Cremers

Bob Cremers

The Dino's zijn het beste gemaakt, mooier dan in jurassic park 3. En een goeie film