• 9.378.664 stemmen

Saving Private Ryan (1998)

Oorlog / Drama | 169 minuten

Genre: Oorlog / Drama

Geregisseerd door: Steven Spielberg

Met onder meer: Tom Hanks, Tom Sizemore en Edward Burns

IMDb beoordeling: 8,6 (1.621.556)

Gesproken taal: Tsjechisch, Duits, Engels en Frans

Releasedatum: 17 september 1998

Plot Saving Private Ryan

"The mission is a man."

Tijdens de invasie van de Geallieerden in Normandië sterven twee broers. Een derde broer sterft gelijktijdig in Nieuw Guinea, bij het vechten tegen de Japanners. Als bekend wordt dat een vierde broer vermist is geraakt op het Franse platteland, wordt een missie gestart om hem veilig thuis te krijgen.

Captain John H. Miller

Captain Fred Hamill

Corporal Timothy Upham

avatar van Kapert

Kapert

Echt een geweldige film, vooral op de beach, dat is wel één van de vetste stukjes.

Comanchero

Kom net terug van Normandië. Met een film als deze in je achterhoofd kijk je opeens heel anders naar de stranden daar.

avatar van Roel-

Roel-

• 1978 berichten

Indrukwekkende opening van een film. Toen ik hem voor het eerst zag op SBS, kreeg men de waarschuwing dat het eerste half uur vrij heftig was, dus niet voor de kleinere kinderen onder ons. Ik vond het overigens wel het beste deel ( ) van de film, het einde was een beetje te voorspelbaar.

4* voor het mooie filmwerk en het zeer realistisch in beeld brengen van hoe het er nou echt aan toe is gegaan op de stranden van Normandië.

avatar van RoBreda

RoBreda

tukkerstein schreef:

Een zeer goede film, niet al te realistisch, ik begrijp niet waarom 10 soldaten 1 soldaat gaan redden. De soldaten begrijpen het zelf ook niet in de film, maar het lijkt mij sterk dat zoiets echt is gebeurt. Goed acteerwerk.

Iets te sensationele cinematografie, een beetje schudden met de camera en Spielberg heeft weer een Oscar voor camerawerk (bewijze van spreken). Ook veel nutteloze opgenomen details.

Ik vind het erg duidelijk een Amerikaanse film. De duitsers worden neergezet als een stel domme ganzen, nogal onrealistisch.

Hoe duur zou deze film gekost hebben? Het ziet er allemaal wel heeel erg duur uit!

Een goede film, 4*!!!

In die tijd (en of het nu nog zo is weet ik niet) werdt er bij de Amerikanen, (als er van een gezin zoals in de film) nog maar één iemand overbleef van de mannen uit datzelfde gezin, een flinke onderneming op touw gezet om de laatste overgebleven mannelijk familielid terug te halen. In de film is dat dus die moeder die alleen overblijft. En daarom gaan ze op zoek naar Ryan. Koste wat kost moet deze man teruggehaald worden naar zijn ouderlijk huis. Daar draait het om in de film.

avatar van Movie_fan#

Movie_fan#

Een van de beste oorlogfilms ooit lekker hard op het begin, hanks speelt de sterren van de hemel en de regie is super goed. Erg realistische film met een mooi kloppend en in beeld gebracht verhaal.

avatar van DarII

DarII

Ik ben eigelijk niet zo'n oorlogs film fanaat,

maar ik vind dit wel een super mooie/goede film!

Als ik dit vergelijk met een oorlogs film uit 1975 dan zijn die gewoon super saai ! Waarom? omdat het beeld niet mooi is en het geluid, en val daarbij ook nog eens in slaap van de acteurs! En deze heeft al die dingen wel! Goed beeld, goed geluid en goed acteer werk! En vooral het eerste deel Omaha beach, de landingen in Normandie zijn super! Je ziet gewoon hoe het met oorlog is.. dan liggen de darmen eruit of dan ligt zijn arm eraf of dan word er weer een soldaat gesneuveld.. ik moest zelfs huilen op het einde! (klinkt wel heel vrouwelijk maar ik ben er ook 1)

Deze krijgt van mij een 4.5

Geen wonder dat deze 5 oscars heeft! en Steven Spielberg zegt het ook wel een beetje..

avatar van Apster

Apster

DarII schreef:

Deze krijgt van mij een 4.5

alleen de oscar voor beste film ging aan zijn neus voorbij, die ging naar het suffige Shakespeare in Love

Apster schreef:

Belachelijk inderdaad. Deze film heeft veel meer impact.

avatar van WeertGilders

WeertGilders

het enige stukje dat ik liever niet wil zien in deze film is wanneer die Duitse soldaat, eenmaal terug in zijn regiment, op die joods amerikaanse soldaat ligt en zijn mes langzaam als een warm mes door boter in zijn hart jaagt. Op dat moment snap ik niet wat Upham bezielt en waarom hij die mof niet gewoon gelijk doodschiet en zijn maatje helpt. Ook de landing op Normandie zelf, even afgezien van de film, maar waarom is niemand op het idee gekomen om rook granaten op het strand te gooien om het zicht van machinevuur van Duitse kant te belemmeren? Of granaten te vuren op het strand zelf om kraters te maken om in te schuilen?

Cruciaal moment: de omaha beach scene zonder twijfel.

Dom misschien maar ik vraag me toch af of het ECHT ECHT zo ERG was tijdens de eerste zending van soldaten op dat strand. De mensen die er bij waren zijn de enige getuigen en de enige foto's ervan zijn gemaakt door Robert Capa, en die foto's zijn erg onscherp en niet gemaakt tijdens de eerste landing.

Diepte punt: Matt Damon en zijn gelach in zijn anekdote over zijn broers, zo slecht geacteerd.

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

WeertGilders schreef:

Angst, hij bevroor.

Het zou het eigen zicht belemmeren en de tanks zouden er dan moeilijk doorheen kunnen komen.

Nee, veel erger. Uit veel landingsvaartuigen kwam er zelfs geen enkel ook maar levend uit het vaartuig zelf.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Bovendien was het niet de bedoeling dat er nog zoveel verzet zou zijn. De bombardementen waren namelijk nogal mislukt, maar daar kwamen ze pas achter toen ze neergemaaid werden en dan kan je niet meer terug.

WeertGilders schreef:

Eigenlijk snap ik niet hoe je hieraan kunt twijfelen. Als je er ooit bent geweest (in gezelschap van veteranen), dan is nu nog te zien hoe onmogelijk de hele situatie destijds was.

De stranden in Normandië zijn niet zo vlak als het kunstmatig aangelegde Scheveningen hier. Bovendien heb je bijna nergens zo'n snelle en extreme wisselingen in getijden als juist daar. Zelfs met eb heb je op bijvoorbeeld Omaha beach nog nauwelijks vier meter begaanbaar strand voordat je tegen een enorme rotswand loopt. Nu liggen er overal looppaden voor touristen. Toen uiteraard nog niet.

Als je niet gelooft hoe erg het was, dan raad ik je aan om een keer te gaan kijken daar. Naar Colleville te gaan, waar 9.387 Amerikanen liggen. En stel die vraag dan nog eens...

Comanchero

Misschien is dit anders overtuigender:

Over 425,000 Allied and German troops were killed, wounded or went missing during the Battle of Normandy. This figure includes over 209,000 Allied casualties, with nearly 37,000 dead amongst the ground forces and a further 16,714 deaths amongst the Allied air forces. Of the Allied casualties, 83,045 were from 21st Army Group (British, Canadian and Polish ground forces), 125,847 from the US ground forces. The losses of the German forces during the Battle of Normandy can only be estimated. Roughly 200,000 German troops were killed or wounded. The Allies also captured 200,000 prisoners of war (not included in the 425,000 total, above). During the fighting around the Falaise Pocket (August 1944) alone, the Germans suffered losses of around 90,000, including prisoners.

Today, twenty-seven war cemeteries hold the remains of over 110,000 dead from both sides: 77,866 German, 9386 American, 17,769 British, 5002 Canadian and 650 Poles.

Bron: www.ddaymuseum.co.uk

avatar van Horrordude

Horrordude

De beste oorlogs film die ik tot nu toe ooit gezien heb, maar meschien overtreft ''Flags To Our Fathers'' hem wel.

avatar van %%%%%%

%%%%%%

Beste 2 de wereld oorlog film van nu toe tom hanks speelt prima acteer werk en realistische gevechten zeker de moeite waard voor oorlogs liefhebbers zeker kijken deze film 4 sterren

avatar van Kouros

Kouros

net weer opnieuw gekeken en deze film blijft zo erg goed, gewoon niet te geloven. de special effects zijn geweldig.

een 5,0

avatar van papaEd

papaEd

Moet deze film nog steeds een gaan bekijken.

avatar van Burak18

Burak18

Prachtige film ! heb hem vaak genoeg gezien elke keer op 4 mei

of anders op school tijdens de geschiedenis lessen wel

deze film staat in mijn persoonlijke top 10 beste films allertijden.

avatar van Burak18

Burak18

je had nog andere landingen namelijk Utah, Juno , Gold en Sword

van deze landingen is misschien Omaha het meest heftigste geweest maar niet zo heftig als het in de film gebeurd

Burak18 schreef:

je had nog andere landingen namelijk Utah, Juno , Gold en Sword

Hoe kom je daarbij? De film is nog enigszins genuanceerd juist.

avatar van papaEd

papaEd

papaEd schreef:

Moet deze film nog steeds een gaan bekijken.

Zal wel van het weekend worden.

avatar van Blood Duster

Blood Duster

Denk dat er nog weinig over deze film te vertellen valt, anders dat dit een van de beste oorlogsfilms is die ik ooit gezien heb.

*5,0*

avatar van JurassicPark

JurassicPark

heb hem weer gezien verhoog hem tot een 5,0

avatar van EatMyShorts

EatMyShorts

Deze film heb ik een paar keer gekeken.

Ik kan de film nog wel 10 keer zien. De begin van de film is gewoon zo goed. Ook al worden de amerikanen als winaars gezet in de film, je ziet wel hoe veel er dood gaan. "Die for our country". Het redden van Private Ryan is de missie die zij moesten doen dus gaan ze tot het uiterste om hem ook te vinden. Ik vond deze film zeker een van de beste films die ik heb gezien, en daarom geef ik hem ook een 5,0.

avatar van Gollem

Gollem

Wat mij betreft de beste oorlogsfilm die ik heb gezien tot nu, alhoewel ik erbij moet vermelden dat ik Apocolypse Now nog niet gezien heb en die staat toch bekend als dé oorlogsfilm onder de oorlogsfilms.

avatar van =michael=

=michael=

Gollem schreef:

En band of brothers dan??? alhoewel dit een miniserie is...

avatar van M.Goodkat

M.Goodkat

Kapert schreef:

Totaal mee gelijk.

Doet mee denken aan de game Medal of Honor: Frontline

Maar ik vind Band Of Brothers toch een beetje beter.

Alhoewel dat een miniserie is geef ik het een 4*

avatar van P8rb

P8rb

Oke.. een goede oorlogsfilm, dat begin is inderdaad indrukwekkend, maar daarna word het gewoon saai.

3,5

avatar van horrorfreak14

horrorfreak14

Geweldige film een 4*

avatar van Justin

Justin

Burak18 schreef:

je had nog andere landingen namelijk Utah, Juno , Gold en Sword

Jij moet je echt eens gaan verdiepen in D-Day.