• 9.378.811 stemmen

Saving Private Ryan (1998)

Oorlog / Drama | 169 minuten

Genre: Oorlog / Drama

Geregisseerd door: Steven Spielberg

Met onder meer: Tom Hanks, Tom Sizemore en Edward Burns

IMDb beoordeling: 8,6 (1.621.738)

Gesproken taal: Tsjechisch, Duits, Engels en Frans

Releasedatum: 17 september 1998

Plot Saving Private Ryan

"The mission is a man."

Tijdens de invasie van de Geallieerden in Normandië sterven twee broers. Een derde broer sterft gelijktijdig in Nieuw Guinea, bij het vechten tegen de Japanners. Als bekend wordt dat een vierde broer vermist is geraakt op het Franse platteland, wordt een missie gestart om hem veilig thuis te krijgen.

Captain John H. Miller

T-Medic Irwin Wade

Captain Fred Hamill

Corporal Timothy Upham

Justin schreef:

Jij moet je echt eens gaan verdiepen in D-Day.

Ja dat lijkt me een goede!!!

avatar van leandero

leandero

echt mijn beste film die ik ooit heb gezien!

fantastische cast, fantastische tom hanks!

Ook het verhaal is geweldig !

Ik heb de hele film aan het beeldscherm gehangen ( bij wijze van spreken)

Chappo ! Steven Spielberg !

avatar van Gollem

Gollem

=michael= schreef:

En band of brothers dan??? alhoewel dit een miniserie is...

Ik heb al veel goeds gehoord over deze mini-serie,

maar zelf heb ik hem nooit gezien, dus kan ik er ook

geen oordeel over vellen.

avatar van veron35

veron35

Geweldige mooie film. 5* en een plaats in mijn top 10.

avatar van Lithium

Lithium

Burak18 schreef:

Trouwens D-day was zo grof nog niet..

ze laten in deze film Omaha beach zien

je had nog andere landingen namelijk Utah, Juno , Gold en Sword

van deze landingen is misschien Omaha het meest heftigste geweest maar niet zo heftig als het in de film gebeurd

Ik denk dat het heftiger is geweest, dan dat jij denkt... En ik zal je vertellen: het was in het echt nog heftiger, dan dat er in de film gebeurt....

avatar van by_the_way

by_the_way

Lithium schreef:

Hoe weet je dat was je erbij dan... Anders kun je nooit weten hoe het eraan toe ging.

=michael=

Ik heb wel een aantal films gezien die door reports gemaakt zijn. dit was dan tijdens de terugtrekking van de duitsers ver in 1945. de amerikanen waren al over de rijn bij remagen. hier waren de gevechten niet zo heel sterk.

maar op bepaalde gedeelte en bolwerken van de duitsers was de tegenstand wel erg sterk.

Maar ik wil er wel op wijzen wij hebben dit allemaal niet meegemaakt en zullen het nooit precies weten. De ene slag is de andere weer niet!!!

avatar van Horrordude

Horrordude

Deze film moet minimaal bij de hoogste 10 zitten in de top 250, een van de beste films die ik ooit heb gezien.

avatar van meza

meza

de beste oorlogsfilm ooit

geen enkele film laat de verschrikkingen van oorlog zo goed zien als deze film

by_the_way schreef:

Ik was er (uiteraard) ook niet bij, maar ik ken genoeg veteranen die er wel bij waren, zelfs enkele uit BoB...hun herinneringen zijn voor mij de belangrijkste leidraad in deze en ik snap dan ook niet hoe jij durft te beweren dat Omaha beach niet zo heftig is als in de film.

Om het tegendeel te bewijzen: Op Colleville begraafplaats, gelegen aan het voormalige Omaha beach, liggen 9.837 jonge mannen. Ruim 8.000 daarvan zijn gestorven op nog geen honderd meter afstand van waar ze nu begraven zijn...maar da's natuurlijk lang niet zo erg als in de film...

Comanchero schreef:

Wat veel veteranen echter vergeten te melden is dat op enkele kilometers (La Cambe) zo'n 21.222 duitse soldaten liggen.

Stephan schreef:

Nee hoor. Dat weten zij en dat weet ik. Ben er ook geweest. En dat is net zo goed erg. De duitse soldaten die daar liggen hadden ook gewoon liever een normaal leven gehad. Die zijn daar ook niet voor hun lol gestorven.

Juist daarom is het resultaat van deze oorlog nog veel erger dan welke film dan ook kan later zien.

Comanchero schreef:

Nee hoor. Dat weten zij en dat weet ik.

Ik zeg dat men het nooit meldt. Zie je de beelden van D-Day, dan zie je de geallieerden. Zie je de begraafplaatsen, dan zie je die van de geallieerden.

Snap het wel, maar na zoveel jaar mag de aandacht ook wel eens de andere kant op. Niets afdoend aan het offer van de minderheid natuurlijk.

avatar van lust_for_life

lust_for_life

Ik kan het verkeerd begrepen hebben maar gaat het hier niet over de film in plaats van de gruwelen van D-day.?

Stephan

Het gaat over de film die over de gruwelen van D-Day gaat.

Comanchero

Het ging er mij om om te zeggen dat de makers van de film als zodanig een goede poging hebben gedaan om de gruwel in beeld te brengen. En dat sommige daar blijkbaar aan twijfelen.

Stephan schreef:

Bij mijn weten zijn er ongeveer op d-day en de dagen na d-day netzoveel duitsers als geallieerden gesneuvelt!

2x zoveel dus...

avatar van Max77

Max77

Super goede film met een goed beeld hoe het er vroeger aan toe ging en dat mensen nu lopen te zeiken dat ze het slecht hebben in NL. maar echt een goede film verhaal is subliem en de acteurs , Hanks , Damon , Sizemore een topfilm 5,0*

avatar van feutman

feutman

Haha, zal nooit meer vergeten dat ik deze film in een bioscoop in Phoenix, USA heb gekeken en deze film als rating PG kreeg. Gezellig oorlogsfilmpje met Tom Hanks kijken..bioscoop volgeladen met jong en oud.. dat was na 15 minuten opeens niet meer zo

feutman schreef:

vonden ze het allemaal zo slecht daar in de states?

avatar van feutman

feutman

=michael= schreef:

vonden ze het allemaal zo slecht daar in de states?

Nee, maar ze hadden een fout gemaakt in de rating, dus verwachtten mensen naar een familiefilmpje te gaan. Grote paniek in de zaal toen de eerste darmen over het strand vloeiden...

feutman schreef:

Grote paniek in de zaal toen de eerste darmen over het strand vloeiden...

LOL zou die reacties ook wel willen zien

Comanchero

Kan ik wel begrijpen...heb hem al enekele malen gezien en krijg nog steeds buikpijn...

avatar van my style

my style

gave film echt geweldige beelden ! 4*

Comanchero schreef:

Ze hebben het vrij goed tot zeer goed kunnen namaken van wat er in het echt heeft afgespeelt

avatar van Mat_

Mat_

Saving Private Ryan is gewoon mijn favoriete film. Ik vind sowieso WO II boeiender dan de oorlog in Vietnam, dus daardoor heeft SPR al een streepje voor bij mij tov films zoals FMJ of Platoon.

Ik,heb deze film voor het eerst gezien als ik 8-9 jaar was. Die film heeft me van in het begin beet genomen en me nooit meer losgelaten. Die eerste scene is gewoon zo intens. Voor mij toch het beste halfuur dat ooit in een film is geweest.

Sommigen vinden de film te langdradig. Bij sommigen is het gewoon nooit goed. Als er een hele film gevechten zijn en er wordt geschoten dat er en lieve lust is, dan zit er niet genoeg diepgang in een film. Als er dan een rustiger stuk komt met conversaties dan is het te langdradig.

SPR sleurt je gewoon van de ene emotie naar de andere. Bij de landing op Omaha Beach wordt je bijna uit je stoel geblazen en ben je even nerveus als Miller en zijn mannen. Wanneer Wade dan sterft en je zijn kameraden hulpeloos rond hem ziet zitten, dan kreeg ik zelf ook een krop in de keel.
Later in de film, als Upham daar op de trap zit, zou je gewoon zograag zelf meedoen en zijn plaats innemen.

Ik vind dat de acteurs ook allemaal stuk voor stuk sterk acteren.Tom Hanks is één van mijn favoriete acteurs en hier was hij ook weer schitterend. Sizemore en Burns vond ik ook schitterend. De beste acteerprestatie vond ik echter van Giovanni Ribisi als de hospik Irvin Wade.

Ik vind deze film gewoon verschrikkelijk goed en veruit de beste oorlogsfilm. Persoonlijk vind ik hem zelfs de beste film aller tijden, maar dat is natuurlijk volledig persoonlijk

een meer dan verdiende 5*

avatar van belg v.c.b.s

belg v.c.b.s

goeie film d-day was echt goed, ze speelde het slim en goed . een goede 5 jammer niet een 10

de beroemde mastermovie team heefd er een grappig filmpje van gemaakt hilaris

soms is het dom maar grappig

veel lach plezier en hopelijk geen buikkrampen van het lachen

avatar van kazin

kazin

Ik weet niet wat jullie kletsen met dat er meer duitsers dan als geallieerden gesneuveld zijn want er zijn dus echt meer geallieerden gedood dan Duitsers.

- Er zijn in totaal (Ongeveer dan) 3 Miljoen ''duitse'' soldaten vermoord. Waaronder een kwart van andere afkomst.

- Aan geallieerden zijden ( We hebben het over de Russen, amerikanen, engelsen, canadezen, fransen ( engels - schotsen, enz. )

Daar weet ik het niet zo precies van maar alleen van Russische zijde ( 17.000.000 soldaten en nog eens 6 miljoen burgers * ongeveer )

En dan nog de rest dus je moet je echt voorkunnen stellen dat het er veel waren. In de eerste dagen van de aanval in frankrijk vielen meer dan 150.000 fransen en meer dan 50.000 engelsen. ( Voor de invasie van normandie )

Dus jullie cijfers kloppen niet echt de DUITSERS waren de ''echte'' moordenaars in de oorlog..

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

Welnee. Om het even bij D-Day te houden: de geallieerden verloren ca. 37.000 personen en de Duitsers hadden zeker 200.000 doden.

(wat heb je overigens een vreselijk hotmailadres)