Genre: Oorlog / Drama
Bekijk via Videoland
Bekijk via SkyShowtime
Plot Saving Private Ryan
"The mission is a man."
Tijdens de invasie van de Geallieerden in Normandië sterven twee broers. Een derde broer sterft gelijktijdig in Nieuw Guinea, bij het vechten tegen de Japanners. Als bekend wordt dat een vierde broer vermist is geraakt op het Franse platteland, wordt een missie gestart om hem veilig thuis te krijgen.
- Trailer (YouTube)
- Saving Private Ryan (BoekMeter)
- Saving Private Ryan (MusicMeter)
- Kijk op Netflix
Private Adrian Caparzo
T-Medic Irwin Wade
Captain Fred Hamill
Corporal Timothy Upham
Het blijft wellicht realistisch. Maar het word ook superoverdreven, patriottisch en cliché. De film is in ieder geval zeker niet érg vooruitstrevend. Alleen D-Day is echt rauw, realistisch en naar.
Volledig mee eens.
BoordAppel
Volgens mij vergeet iedereen de laatste actiescene, waarin iemand geheel uit elkaar klapt, een Amerikaan erg langzaam een mes in zijn hart gedrukt krijgt, er erg veel doden vallen en er nog meer rauwe, realistische en nare dingen gebeuren, zoals tijdens de hele film eigenlijk. Patriottistisch vind ik ook wel meevallen, net zoals cliché.
Dat eind is een herhaling van de openingsscene (maar veel minder indrukwekkend) en voegt niets toe, behalve dat het lekker sentimenteel is.
Dat patriotisme kan je toch niet echt mee vinden vallen, ben je dat geouwehoer in die voice-over en die Amerikaanse vlag vergeten. En cliché: hier kom je ook weer het leuke etnisch verschillende zootje Amerikanen tegen net als in Independence day en Armaggedon.
BoordAppel
Absoluut niet te vergelijken met de openingsscene. Compleet andere situatie, compleet andere actie.
En dit is een oorlogsfilm gericht op de actie. Een mooie actiescene voegt dus heel erg veel toe.
Dat mensen over die vlaggen vallen snap ik echt niet. Ze zijn op een Amerikaanse oorlogsbegraafplaats in Frankrijk, dmv de vlag laat Spielberg meteen zien wat, waar en hoe. En ja, de Franse vlag wordt ook getoond.
Mja, waren het allemaal blanken geweest kreeg je weer de kritiek dat het allemaal blanken waren. Vind het een beetje vergezochte kritiek en kan me er dus ook helemaal niet aan storen. Er wordt in de film trouwens vrijwel niets mee gedaan, dus wat boeit het.
1) Eind actiescene is veel minder dan het begin, de film dooft na de openingsscene als een nachtkaars die door de wind hard uitgeblazen wordt, om vervolgens alleen bij de eindscene heel zacht na te gloeien.
2) Ik snap dat de film gaat over Amerikanen die europa bevrijd hebben (waarvoor dank) maar Spielberg weet het weer net verkeerd te brengen. Op z'n Amerikaans zullen qwe maar zeggen, en die gasten zingen elke morgen op school het volkslied! Veel te patriottistich voor mij.
3) Ze lopen overloos te leuteren (Fumba who cares?), deden ze er maar wat mee....
Quzex
Fantastische film, de beste die ik tot noch toe gezien heb.
Erg psychologisch, hou ik van. Fantastische actie.
Zit de hele tijd (170 minuten!) in spanning. Heerlijk!
glennton
deze film laat zien in wat voor een waanzin een oorlog ons toe drijft, de landing van de soldaten in al zijn facetten laat je mee beleven hoe smerig en verschrikkelijk een oorlog is, wat dat betreft is de film geslaagd: laat de mensen huiveren en meemaken wat oorlogvoeren eigenlijk is.
Ik vond het verhaal goed en vrij realistisch.
5 sterren.
lightsabers
goede film, vooral in het begin bij ohama beach, maar daarna voordurend praten, spijtig
glaedr
Ik vind het een prima film! Tom hanks speelt echt goed dat doet hij wel vaker! Ik vind het een van de beste oorlogsfilms
die er bestaat!!4,0!
A.S.E.
Het zijn vooral de gevechten die realitisch zijn omwille van de regie. Het verhaal zelf trekt op niet veel.
El*Mariachi
Zeer goede oorlogsfilm, mijn favoriet. Je ziet ook hoe wraakzuchtig de militairen zijn. Paar duitsers gaven zich over.. wat zeg je.. ik versta je niet.. boem, de kogel heerlijk.
iGeO
Héle brute beginscene op het strand en het verdere verloop van de film ook heel sterk.
De scene waarbij een Amerikaanse militair langzaam en tergend een Jaap van een mes in z'n borstkast krijgt gedrukt, waarbij zijn maat onderaan de trap in z'n broek staat te "schijten", heeft mij nog lang bij gestaan.
****
PS. De eerste en (ongetwijfeld) enige goeie inbreng in een film van Vin Diesel
orbit
- 12092 berichten
Prachtige film, alhoewel ik veel meer haal uit Band Of Brothers.. maar dat is logisch met meer dan 600 minuten speelduur
Pfff, ik vond deze 170 minuten al een uur te lang.
kiriyama
Erg mooie film, zeker op het begin. Helaas is het allemaal wat té amerikaans waardoor ik niet verder kom dan 4 dikke sterren.
renekuipers
Enorm realistische scenes. Verhaallijn die lekker boeiend blijft en een altijd top-acterende Tom Hanks. Waarom moeten er nog recencies over deze film geschreven worden, deze heeft iedereen toch gezien? Zo niet, ga je schamen! 5*
killzone
Saving private Ryan is een topfilm qua filmsfeer, fantastische regie en cameravoering, goede cast (Tom Hanks, Matt Damon en Tom Sizemore in topvorm) en het is leuk om Vin Diesel even te zien.
Al met al een topfilm in zijn genre.
En ik heb nog nooit zo'n realistische film gezien als deze.
Goede keuze van regisseur Steven Spielberg om de beelden zo laag mogelijk te maken zodat het echt realistisch overkomt. En het is zeker gelukt.
Zo'n film moet je qua beeld en geluid gewoon kopen op DVD. En je haalt één van de beste (samen met Francis Ford Coppola's Apocaylpse Now, Full Metal jacket, Platoon en The Deer Hunter) en succesvolste films aller tijden in huis.
Een meesterwerk van Steven Spielberg en de soundtrack is briljant van John Williams, ook een compliment aan hem.
Zeker de moeite waard om naar te kijken en als je van keiharde oorlogsfilms houdt!!!!!!
tukkerstein
Een zeer goede film, niet al te realistisch, ik begrijp niet waarom 10 soldaten 1 soldaat gaan redden. De soldaten begrijpen het zelf ook niet in de film, maar het lijkt mij sterk dat zoiets echt is gebeurt. Goed acteerwerk.
Iets te sensationele cinematografie, een beetje schudden met de camera en Spielberg heeft weer een Oscar voor camerawerk (bewijze van spreken). Ook veel nutteloze opgenomen details.
Ik vind het erg duidelijk een Amerikaanse film. De duitsers worden neergezet als een stel domme ganzen, nogal onrealistisch.
Hoe duur zou deze film gekost hebben? Het ziet er allemaal wel heeel erg duur uit!
Een goede film, 4*!!!
Dutchmeister
Echt een goede film, prachtig gemaakt.. De gevechten zijn ook erg mooi neergezet.
Comanchero
Eh...even een kanttekening bij deze opmerking: Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog had Amerika nog een zogenaamd gesegregeerd leger, wat will zeggen dat er geen soldaten van verschillende etnische afkomsten gemengd werden. (al is de Verenigde Staten natuurlijk geen land met mensen van één etnische afkomst, maar dat terzijde).
In de praktijk wilde dat zeggen dat er destijds géén negroide soldaten werden toegelaten tot het elite groepen als het 101st Airborne.
gelfdejong
Prachtige film met weer top acteer prestaties van Tom Hanks.
Het klopt gewoon allemaal in deze film.
Niet TE van alles maar het zo realistisch mogelijk opgezet.
behangdelul
5* een van de toppers uit zijn genre!
Het zegt genoeg voor mij dat er oorlogsveteranen in de bioscoop zaten tijdens de premiere en dat zij opstonden en begonnen te klaapen aan het einde van de film en er een paar begonnen te huilen. Zij spraken ook dingen uit zoals; zo was het etc
En dat Patriotistische; ik zou het eerlijk gezegd niet weten waar dat in deze film uit te halen is....

WOII-film 'Saving Private Ryan' van Steven Spielberg morgen te zien op televisie

'Saving Private Ryan' van Steven Spielberg vanavond te zien op televisie

'Saving Private Ryan' verdwijnt uit het streamingaanbod: 'Cinematografisch zit alles perfect'

'Civil War' is razend populair: Welke andere oorlogsfilms mag je ook niet missen?

The Shawshank Redemption

Pulp Fiction
Misdaad, 1994

Il Buono, il Brutto, il Cattivo
Western, 1966
war crimesself sacrificeoorlogsveteraantweede wereldoorlogwar shipvliegtuigbraverynormandy, franceparachutetroopswaffen ssomaha beach legerepischcowardiced-daygebaseerd op een waargebeurd verhaalrescue missionamerican flagwar memorialdeserted town soldaatdoodlegermilitary operation jaren 40brutal violence