• 9.379.535 stemmen

Saving Private Ryan (1998)

Oorlog / Drama | 169 minuten

Genre: Oorlog / Drama

Geregisseerd door: Steven Spielberg

Met onder meer: Tom Hanks, Tom Sizemore en Edward Burns

IMDb beoordeling: 8,6 (1.621.899)

Gesproken taal: Tsjechisch, Duits, Engels en Frans

Releasedatum: 17 september 1998

Plot Saving Private Ryan

"The mission is a man."

Tijdens de invasie van de Geallieerden in Normandië sterven twee broers. Een derde broer sterft gelijktijdig in Nieuw Guinea, bij het vechten tegen de Japanners. Als bekend wordt dat een vierde broer vermist is geraakt op het Franse platteland, wordt een missie gestart om hem veilig thuis te krijgen.

Captain John H. Miller

Corporal Timothy Upham

avatar van U-96

U-96

• 2081 stemmen

Vandaag voor de vierde keer gezien.. Die grote beginscene maakt gewoon indruk op je.. Niemand kan dat ontkennen.. Maar als je hem al een paar keer gezien hebt, dan doet het je vrijwel niets meer.. Dat had ik dus..

Ik zit al maandenlang te twijfelen aan 4 of 4.5 sterren, maar ik blijf toch maar op *4.0* staan.. Toch blijf ik het een sterke oorlogsfilm vinden..

avatar van Mindflight

Mindflight

ik heb 'm gister eens herkeken, de eerste dat ik 'm zag vond ik de film niet zo leuk..

maar na gisteren, ongelofelijk, wat een prachtfilm.

ultra spannend, prachtige muziek en sound effects, en net dat tintje meer contrast in de camera scheelt echt een hoop! wat een prachtig beeld, en camerawerk.

het verbaaste me wel een beetje dat ik 'm ineens goed vond. ik weet niet waarom. ik vind 'm gewoon super goed in enen. dus.

avatar van Parasis

Parasis

Ik heb em 3 keer gezien en hij blijft mooi....

vooral die begin scene is dodelijk....

en de acteurs zijn hier mijn favo....

vooral tomhanks is hier op zijn best maar ook in de green mile........

avatar van Teskuh17

Teskuh17

Super mooi, vooral het eind ja.. de dood van Tom, zeer pakkend!

avatar van bioscoopstoelen

bioscoopstoelen

niet zo van onder de indruk. een film met niet verschrikkelijk veel inhoud. Wel goede acteurs trouwens

avatar van starbright boy

En dan geef je 0.5* ?

avatar van John Doe

John Doe

bioscoopstoelen schreef:

Je kan idd ook een 2 geven als je 'm dat waard vindt.

avatar van morpheus

morpheus

bioscoopstoelen schreef:

Neem het niet persoonlijk maar ik vraag me toch echt af welk persoon op aarde nu niet onder de indruk kan zijn van de eerste 20min van deze film. Zelfs de meeste criticaster richting Saving Private Ryan is het eens dat de eertse 20min erg goed zijn. En op basis van je zeer schamele argumentering zie ik dan tevens ook niet in waarom je een 0,5 geeft voor deze film.

avatar van Londerzelenaar

Londerzelenaar

ja, van de navond is hem nog ne keer, hij is tog prachtig, hoe ze de strande van normandie bestormen, kon niet beter verfilmd worden

sorry manne, normaal zenk ni vrijgevig, ma zo e filmpke is 5 sterrekes waard

avatar van kloeshki

kloeshki

toCH

avatar van ThaMovieVoter

ThaMovieVoter

Toepasselijke dag om de dvd weer eens tevoorschijn te halen

Dit is naar mijn mening de meest imponerende film die ik ooit heb gezien.

Toch kan ik deze film niet te vaak zien, daarom is één keer per jaar op 6 juni niet zo'n slecht idee.

Vindt alleen Matt Damon de film wat naar beneden halen, maar goed, dat is slechts mijn mening.

avatar van dave

dave

heel bloederig begin,

maar goed gebracht!

avatar van The Eye

The Eye

De eerste keer vond ik 'm wel indrukwekkend, maar toen zag ik laatst Idi I Smotri en moest ik deze film toch herwaarderen. Ik zag dat ik nog niet op deze film gestemd had, dus bij deze 2* voor de moeite en de op zich wel mooie openingsscene. Geen muziek daar, dat vind ik heel wat voor een Hollywood film.

Voor de rest toch weer veel te geromantiseerd en onecht.

avatar van neo

neo

The Eye schreef:

Geen muziek daar, dat vind ik heel wat voor een Hollywood film.

Omdat je als componist nooit kan opboksen tegen de minuten lange harde sound design...

avatar van BoordAppel

BoordAppel

The Eye schreef:

Geen muziek daar, dat vind ik heel wat voor een Hollywood film.

Doet Spielberg wel vaker. De T-Rex scene in Jurassic Park heeft ook geen muziek en daar valt het geluidgeweld wel mee. Werkt in beide gevallen wel erg goed moet ik zeggen.

avatar van mister blonde

mister blonde

geromantiseerd

? vind het heel realistisch overkomen. geen rare liefdesverhaaltjes, geen jongensboekachtige avonturen, geen helden, nee het is allemaal vrij gruwelijk. je kan veel van de film zeggen, maar niet dat ie geromantiseerd is.

avatar van starbright boy

Vind ik toch wel hoor. Het hele gegeven vind ik al weinig realistisch: een gevaarlijke missie van meerdere personen om één enkele soldaat te vinden. Ik geloof er niets van dat zoiets in een oorlog echt voorkomt.

avatar van Diesel

Diesel

SPR is inderdaad wel degelijk geromantiseerd.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

starbright boy schreef:

Het hele gegeven vind ik al weinig realistisch een gevaarlijke missie van meerdere personen om één enkele soldaat te vinden. Ik geloof er niets van dat zoiets in een oorlog echt voorkomt.

Op de DVD hebben ze het erover dat dit soort missies wel degelijk voorkwamen. Deels als publiciteitsstunt, dat wel.

avatar van sn@ke

sn@ke

• 2077 berichten

saving private ryan is zeker een waar meesterwerk maar 1 minpunt dan toch : het is visueel zeker prachtig maar het filtertje dat over de beelden gesmeten wordt en .. geeft het geheel meer uiterlijk van een stijloefening ,die later werd gebruikt in band of brothers, dan rauwe en realistische oorlogscinema waar men het hier vaak over heeft. Spielberg geeft de oorlog hard weer zonder meer , visueel onovertroffen camerawerk en fotografie ... maar ik kan me niet van de indruk ontdoen dat het allemaal wat " gemaakt" is. Erg moeilijk om uit te leggen dit Maar doet niet echt afbreuk aan de film , visueel onovertoffen met een fantastische en meeslepende sfeerschepping als gevolg.

avatar van mafiabaas

mafiabaas

Saving Private Ryan is zo'n lauwe film niet normaal, vooral het begin D-Day was super lau. Het camerawerk is zeer goed gedaan in deze film. Deze film verveelt geen moment. Ik vind dit de beste oorlogsfilm ooit. Ik vond die gast Daniel Jackson de sniper de gekste soldaat. 5 sterren is deze film waard.

avatar van Abdc32

Abdc32

Dit verhaal is dus wel degelijk gebaseerd op feiten!! een soortgelijke zoektocht vond rond D-day plaats in Normandy, alleen heette de 'private' geen Ryan!!

avatar van miss_suus

miss_suus

4,5 ster

normaal houd ik helemaal niet van oorlogfilms maar deze vond iik juist helemaal geweldig!!

alleen de eerste scenes met al die rondvliegende lichaamsdelen was wel wat minder maar ja dat hoort er bij denk ik

het is een hele goeie en zielige film

avatar van morpheus

morpheus

miss_suus schreef:

maar ja dat hoort er bij denk ik

Duidelijk gevalletje van "Nee Duh"

avatar van hobbit

hobbit

was op vakantie in frankrijk en ben wezen kijken bij de stranden van d-day.tevens naar een kerkhof en wat schets mijn verbazing om het weer terug te zien in deze film.groot eerbied voot deze film die laat zien hoe de mensen, onze bevijders hebben geleden in de eerste minuten van onze verlossingdus niet zeuren over de opennings scene.dat was de realiteid

avatar van De GeuS

De GeuS

Ik wil niet als een oud wijf klinken, maar kun je misschien je berichtje de volgende keer nalezen en zonodig spellings/gramaticafouten verbeteren?

avatar van woutvanhees

woutvanhees schreef:

Ben ik ook mee eens.

Stukje van Daniel Jackson de sniper :d

'Be not thou far from me, O Lord. All my strength haste Thee to help me.'

'O my God, I trust in Thee. Let me not be ashamed. Let not my enemies triumph over me.'

'God grant me strength.'

'Blessed be the Lord, my strength, witch teaches my hands to war.'

'My goodness and my fortress my high tower and my delivery shield and He in whom I trust.'