• 9.379.563 stemmen

Saving Private Ryan (1998)

Oorlog / Drama | 169 minuten

Genre: Oorlog / Drama

Geregisseerd door: Steven Spielberg

Met onder meer: Tom Hanks, Tom Sizemore en Edward Burns

IMDb beoordeling: 8,6 (1.621.899)

Gesproken taal: Tsjechisch, Duits, Engels en Frans

Releasedatum: 17 september 1998

Plot Saving Private Ryan

"The mission is a man."

Tijdens de invasie van de Geallieerden in Normandië sterven twee broers. Een derde broer sterft gelijktijdig in Nieuw Guinea, bij het vechten tegen de Japanners. Als bekend wordt dat een vierde broer vermist is geraakt op het Franse platteland, wordt een missie gestart om hem veilig thuis te krijgen.

Captain John H. Miller

U-96

• 2081 stemmen

woutvanhees schreef:

goede film beste oorlogfilm die er is

Niet mee eens. Ik heb deze film ongeveer 4 keer gezien. Eerste keer nogal onder de indruk. Bij elke nieuwe kiekbeurt steeds minder waardering. Van 4.5* naar 3.5*. Nee, voor mij absoluut niet de beste oorlogsfilm. (Dat mocht Spielberg willen..)

woutvanhees schreef:

goede film beste oorlogfilm die er is

Hoi wout

Als ik jou was zou ik maar eens platoon kijken of apocalypse now

Wat rogier zegt is waar : De 1e keer ben je onder de indruk.

Maar hij blijft niet goed. Ik heb hem nou 2 keer gezien, en ik hou het voorlopig zo.

Nick Kang

Ik ben het wel met de heer Wout eens. Platoon en Apocalypse Now doen mij niet zoveel als Saving Private Ryan. Ik heb nou eenmaal een voorkeur voor oorlogfilms die zich afpelen tijdens WWII in Europa. Zegt misschien verder niets over de film, maar het speelt wel in zijn voordeel.

Nick Kang schreef:

Dan kijk ik liever naar bijvoorbeeld 'enemy at the gates'

Nick Kang

Heb ik helaas nog niet gezien. Vandaar dat mijn stem nog steeds uit gaat voor Saving Private Ryan.

Damn ik moet me schamen

Ik vergat 'come and see'

Nick Kang

Moet ik ook nog zien. Weer een kandidaad erbij die Saving Private Ryan van de troon kan afstoten in mijn top 10- lijst!!

avatar van wavanbuuren

wavanbuuren

Enemy at the gates is wat mij betreft een zeer matige film. Ik neem aan dat je schindlers List wel hebt gezien, Nick?

avatar van mister blonde

mister blonde

enemy at the gates is een zeer aardige film, maar niet half zo goed als deze...

avatar van snoezelke

snoezelke

indrukwekkende film,de eerste 20 minuten grijpen je bij je strot en daarna wordt wat gas terug genomen om een standaard verhaal te vertellen,dat gelukkig boeiend verteld wordt door middel van leuke dialogen,ik vond de groep van 8 goed overkomen als mensen en niet als bordkarton.erg goed geacteerd overigens,vooral ed burns en tom sizemoore maakten indruk.soms is de prent wat theatraal,maar dat werkt dan ook op het moment zelve,de film is in mijn ogen totaal niet langrdradig maar erg vlot,de fotografie schitterend,het beeld bvb van de marcherende soldaten bij nacht is erg mooi.iedere scene werkt voor mij persoonlijk,waarbij naart eind dat afwachten op de laatste slag voor de brug,die gespannen stilte voor de storm erg krachtig is.de gevechtscenes zijn meesterlijk,tot bijna ondraaglijk goed in beeld gebracht,dit samen met een allstarcast en erg goeie muziek van james howard maken van private ryan een bescheiden meesterwerkje,al wie deze film gewoon als slecht afschildert is een klein beetje fubar:-)

avatar van Icer

Icer

4,5 sterren.

Beste oorlogsfilm die ik ooit gezien heb.

avatar van gemaster

gemaster

Dan heb je nog een hoop te zien vrees ik.

avatar van AHWA

AHWA

gemaster schreef:

Dan heb je nog een hoop te zien vrees ik.

Dit is weer zo'n totale bullshit-opmerking waar helemaal niemand iets aan heeft.

avatar van sn@ke

sn@ke

• 2077 berichten

Net als jouw bericht ( en het mijne )...

avatar van AHWA

AHWA

Nee maar, dat voegt helemaal niets toe en zijn opmerking is alleen maar bedoeld om weer even te laten weten dat hij meer films gezien heeft en dat SPR dan verbleekt bij andere oorlogsfilms.

Dat vind ik zo'n onzin. Als hij dit de beste oorlogsfilm allertijden vindt, laat hem dan. Dat mag hij toch vinden?

Maar goed, ik hou al op.

avatar van mister blonde

mister blonde

de film komt ook in mijn top 10 oorlogsfilms. zelden zo´n mooi geschoten film gezien.

avatar van Tara

Tara

Goeie oorlogsfilm, beetje Amerikaans verhaal.

Ze gaan echt niet zoveel man op het spel zetten om 1 soldaat te vinden omdat ze het zielig voor de moeder vinden omdat die al 2 zoons aan de oorlog heeft verloren.

Verder, niks mis mee

Na het bekijken van de film (eerste keer) was ik een beetje stil. Die mannen zijn tijdens de landingen in Normandië door een hel gegaan....

avatar van kijkert

kijkert

Het eerste half uur is zeer indrukwekkend. Daarna is het voor mij niet meer dan een rommelig van-de-hak-op-de-tak verhaal, met losse scenes zonder cohesie.

4 sterren voor het begin, 2,5 voor de rest, maakt samen 3 sterren.

De GeuS

Vond het einde misschien nog wel heftiger dan het begin....

avatar van Thorak

Thorak

Icer schreef:

4,5 sterren.

Beste oorlogsfilm die ik ooit gezien heb.

Wat een onrealistische bende is dit zeg (ok afgezien van het begin dan)!

De enige plus punten in deze film vond ik de sniper en het begin, voor de rest grote bagger!

avatar van U-96

U-96

• 2081 stemmen

Bij mij op school heb ik geregeld mensen horen roepen dat Saving Private Ryan dé beste oorlogsfilm is, maar dat zijn dan van die types die denken dat SPR, Braveheart en Pearl Harbour de enige oorlogsfilms zijn. Kortzichtig vind ik.

avatar van feanaro surion

feanaro surion

Wat een onrealistische bende is dit zeg (ok afgezien van het begin dan)!

Ik vind het allebij overdreven van jullie, beste oorlogsfilms ooit vind ik niet, maar alleen die dingen goed vind ik ook heel overdreven

]

Wat een onrealistische bende is dit zeg (ok afgezien van het begin dan)!

Ach ja, het is ook niet mijn favoriete film, maar aangezien deze film allerlei prijzen van krijgsmacht en veteranenorganisaties heeft gekregen, van mensen dus die er zelf bij waren en aangeven nooit zo'n realistische film gezien te hebben, is je opmerking misschien ietwat overdreven.

Wat een onrealistische bende is dit zeg (ok afgezien van het begin dan)!

Hij zegt ook beste oorlogsfilm die hij tot nu toe gezien heeft.

En gezien je "Whoohahahaaa, beste oorlogs film, hahahahahaha!!!" opmerking, gok ik dat je zelf net in de puberale fase van je leven zit en dus niet veel kijk/inzicht hebt in oorlogservaringen....

avatar van braambes

braambes

niet te veel veralgemenen, De Geus

avatar van leverafronny

leverafronny

Wat een veel belovend begin! Maar na het einde toe begon hij grof uitgedrukt toch wel wat tegen te steken.

Was blij dat hij gedaan was, maar nog blijer dat ik het zogenaamde meesterwerk eens gezien had.

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Ik begrijp daar dus niets van, dat zoveel mensen niets hebben met de rest van de film. Ik vind het laatste gevecht niet onder doen voor het begin van de film.

De GeuS

Ik ook niet, vind het zelfs beter....

avatar van braambes

braambes

Ik denk dat een oorlogsscène zelden zo goed was als D-day in Saving Private Ryan. Dat en dat alleen zorgt ervoor dat SPR de filmgeschiedenis ingaat als sterke oorlogsfilm.