• 9.379.410 stemmen

Saving Private Ryan (1998)

Oorlog / Drama | 169 minuten

Genre: Oorlog / Drama

Geregisseerd door: Steven Spielberg

Met onder meer: Tom Hanks, Tom Sizemore en Edward Burns

IMDb beoordeling: 8,6 (1.621.899)

Gesproken taal: Tsjechisch, Duits, Engels en Frans

Releasedatum: 17 september 1998

Plot Saving Private Ryan

"The mission is a man."

Tijdens de invasie van de Geallieerden in Normandië sterven twee broers. Een derde broer sterft gelijktijdig in Nieuw Guinea, bij het vechten tegen de Japanners. Als bekend wordt dat een vierde broer vermist is geraakt op het Franse platteland, wordt een missie gestart om hem veilig thuis te krijgen.

Captain John H. Miller

Captain Fred Hamill

Corporal Timothy Upham

Reinbo schreef:

I rest my case.

Alles wat ik zei is, als je logisch nadenkt, uit de film te halen.

avatar van Monsta Kody

Monsta Kody

Als het dezelfde Duitser is heeft Reinbo een punt. Verder wil ik me niet in deze discussie mengen want ik hebt het idee dat sommige mensen niet tegen kritiek op de film kunnen

BoordAppel

Net weer gekeken en de film blijft op een welverdiende ***** staan. Even goed op de al eerder aangehaalde punten gelet en ik kan mezelf al weer gelijk geven .

Patriottisch is de film echt niet te noemen, ik heb in de film nergens gehoord hoe goed Amerika wel niet is. En vergeten we niet dat de Franse vlag ook erg fraai in beeld wordt gebracht? In de laatste scene wordt helemaal duidelijk waar de film om draait: persoonlijke beleving van de oorlog. In de monoloog van Ryan wordt met geen woord gerept over de grootsheid van de Verenigde Staten van Amerika.

Er werd ook nog gezegd dat de sniper scene een rip off is van de sniper scene in FMJ. Complete onzin. Het enige dat er hetzelfde aan is, is dat iemand geraakt wordt en men niet weet waar de sniper zit. Een volkomen logisch gegeven dus bij een sniper.

Over het sadisme van de Duitsers nog het volgende: de Duitser die uit het gebouw komt is niet Steamboat Willy, wat ook erg raar zou zijn geweest aangezien hij daar Upham niet herkent. Hem voor sadist uitmaken is bizar, ik wist niet dat er selectieve sadisten bestonden. Was het een sadist geweest dan zou Upham het ook niet naverteld kunnen hebben. Het lijkt me in de voorgaande scene erg duidelijk dat die Duitser geen keus had en het er moeilijk mee had.
De Amerikanen komen trouwens in de film veel sadistischer over. Enkele voorbeelden: het treffend geroepen let them burn!, Upham die een ongewapende Duitser in koele bloede neerschiet en het al even treffend geroepen look! I washed for supper!

Steamboat Willy heeft trouwens nooit beloofd om naar huis te gaan en zich uit de oorlog terug te trekken. Hij moest een richting oplopen en zich overgeven aan een Amerikaanse patrouille. Een van de Amerikanen geeft dan nog de mogelijkheid dat hij een Duitse patrouille tegenkomt en zich weer in de strijd mengt, wat ook gebeurd. Logisch en het heeft helemaal niets met wraakgevoelens of iets dergelijks te maken.

Wil ik verder nog even een applausje geven voor de mensen van het geluid. Ik heb zelden zo'n indrukwekkende geluidseffecten in een film gehoord. Ook het acteerwerk is erg goed, vooral de sterfscene van Wade vind ik erg goed geacteerd. De film is ook nog eens erg mooi geschoten en alles ziet er authentiek uit.

Nee, wederom kan ik aan deze film geen minpunten ontdekken en daarom blijft hij ook in de hoge regionen van mijn top 10 staan.

avatar van De GeuS

De GeuS

Ik ben nu even in de war; de duitser die "de tolk" op de trap tegenkomt is niet dezelfde duitser waar diezelfde tolk mee zat te praten bij het innemen van die bunker? Waarom liet die duitser hem dan in leven? hij had zijn handen vol met munitie en kon zich dus niet verdedigen....

BoordAppel

Upham was de enige met een geweer in zijn klauwen. Hij had enkel en alleen de munitie moeten laten vallen en hij had hem af kunnen maken. Naar de rede waarom de Duitser hem niet afmaakt kan je enkel gissen. Ik ga ervan uit dat hij nog helemaal ondersteboven is van het voorgaande en nog niet helemaal in de 'echte' wereld zit.

avatar van Rob Bens

Rob Bens

Hey,

als freaky SPR-fan stootte ik net op dit onwezenlijk nachtelijk uur op deze site (had op google SPR ingegeven omdat ik redelijk wat research rond deze film doe en kwam hier uit) en was enorm blij de discussie te kunnen volgen over het feit dat het nu al dan niet tweemaal om dezelfde duitser ging...

Trouwens, zo lang na het verschijnen van de film mensen te mogen treffen die nog steeds met de prent in kwestie bezig zijn, doet me deugd...ik zal dus ook niet nalaten snel m'n profiel aan te passen en geregeld de discussies es te volgen

In ieder geval, het gaat NIET om dezelfde soldaat wel te verstaan!

Ik had het zelfs na de film meedere malen te hebben gezien moeilijk om het onderscheid te maken en ging dan maar letten op details; zoals ie bvb. fel in de hand wordt gebeten en bij het vuren op Miller geen schrammetje heeft etc., maar zoals iemand al zei; een film is constant tijdsverdichting, dus wat gebeurt er in tussentijd (zogezegd) allemaal, he?! Hij kan van uniform gewisseld hebben tussen zijn vrijlating en het einde enz.

Maar wat bleek nu: bij het opzoeken wie nu eigenlijk de minder bekende acteurs uit de film waren, kwam ik er achter dat 'Steamboat Willie' een gevierd duits acteur is en bij zijn biografie wordt verwezen naar de twee scènes die hij mocht doen in de film, en de huis-scène was daar niet bij...meer nog, ik vond op internet de complete lijst van acteurs (of zag ik dit bij de aftiteling, weet het niet meer juist) en degene die in het huis vecht en de trap afkomt enz. is een gans andere acteur, een nobody uit de film, dus tenzij Spielberg hier ernstig dwaalt, gaat het dus zeker en vast niet om dezelfde persoon, nog als acteur, noch als personage.

groetjes,

Rob

avatar van De GeuS

De GeuS

k, duidelijk....

avatar van Rob Bens

Rob Bens

Heb ik trouwens een onvolledige dvd ter beschikking?

Waaruit leiden jullie dat 'verschansen' in het huis af?

greetz,

Rob

avatar van janusjanus

janusjanus

Volgens mijn leren we het nooit, een film is er ter vermaak van het volk, even weg uit de sleur van het dagelijkse leven en even genieten van een goede film.

En of dit nou een oorlogs, horror, drama of weet ik veel wat, het blijft vermaak.

Ga dan niet lopen zeiken over wel of niet een foute duitser, of een vlag op het eind, je hebt een goede film gezien van bijna drie uur.

Wil je echte ellende, kijk dan om 22.15 naar Nova of naar het journaal.

avatar van Middie 7

Middie 7

Een erg goede film. Ik heb hem gelukkig ook thuis ligge. Tom Hanks acteerd hier super. Deze film krijgt een 4.5 van mij. Grote Klasse!!!

avatar van Tompie film

Eerste half uur blaast je omver. *****

Je hebt de rest blijkbaar niet meer gezien want die oersaai *

avatar van jassonn

jassonn

Vond het eerste halfuur juist niet om door te komen,de rest van de film ook niet trouwens.

avatar van Tompie film

Tompie film

Reinbo schreef:

Je hebt de rest blijkbaar niet meer gezien want die oersaai *

Yep, natuurlijk wel gezien, anders zou ik hier mijn mening niet geven. Vond de rest van de film ook heel goed.

avatar van Take One

Take One

Hoe kan een film die zo indrukwekkend begint zo'n teleurstellend vervolg krijgen?

Spielberg verschoot al z'n kruit in de openingsscene. Jammer.

avatar van Take One

Take One

Toch maar een half puntje eraf. Vind 'm onder het gemiddelde zitten...

• 1937 berichten

Kan iemand uitleggen waar alle amerikaanse soldaten waren met die shots uit de bunker? Het leek wel of de battle uit de bunker op een ander tijdstip afspeelt. Als je die beelden zag dan zag je misschien 5 man dood liggen en een paar mannetje ui de boot komen en dan ging het weer verder op het strand dan zag je duizenden mannen in het water en op het strand liggen

avatar van JoeHallenbeck

JoeHallenbeck

salvatore schreef:

Het groepje soldaten van Hanks had de doorgang naar de bunker geopend (Dog1 is open), hierdoor kon iedereen doorrennen naar de bunkers (niet zonder gevaar natuurlijk).

JoeHallenbeck schreef:

Dat bedoelde ik niet

BoordAppel

Ik snap je vraag ook niet helemaal salvatore.

avatar van vache

vache

Ik ook niet

avatar van Nick Kang

Nick Kang

salvatore schreef:
Ik denk dat je bedoeld dat er nog zoveel man rondlopen als ze het strand hebben veroverd.. Toen het strand veroverd was, toen kwamen de grote schepen.. Daar zaten onder andere tanks in, maar ook nog een heleboel soldaten..

avatar van JoeHallenbeck

JoeHallenbeck

Mja, dat bedoelde ik ook. De echte grote troepenmacht kon pas komen toen een doorgang was geforceerd.

avatar van vache

vache

Hier komt mijn originele mening over deze film;

Zeer goede openingsscene!!!!

Vond de rest van de film vrij langdradig, maar moet zeggen dat ik de eindscene ook niet verkeerd vond. Maakt voor mij een totaalcijfer tussen de 3 en 3,5 *. Houd het nu maar op 3*

• 1937 berichten

Uhhm jongens ik heb het over de shot van de bunker bij machinegeweer. Dat ze al die Amerikaanse mannen die uit de boot komen doodschieten. Dan zie je erg weinig man op het strand als je dan weer terug naar het strand gaat dan zie je opeens dat er ontzettend veel man in het water liggen en op het strand zitten.

Is mij niet opgevallen.

avatar van Koen@moviemeter

Koen@moviemeter

Alternatieve titel:

Shaving Ryan's Privates

Of was die al gemaakt?

avatar van Koen@moviemeter

Koen@moviemeter

Ohja, dacht het al een keer op deze site te hebben gelezen, maar ik kon het hier zo gauw niet vinden.

avatar van soboer

soboer

Een oorlogsfilm voor het popcornpubliek. SPR maakte totaal geen indruk op mij. Steven Spielberg maakt te vaak gebruik van zijn kunstmatige truucjes, waardoor het allemaal zo nep overkomt. Zo irriteerde ik me bijvoorbeel aan de speech van Tom Hanks But if, you know, if going to Rem»al, and finding him so he can go home, if that earns me the right to get back to my wife, well then, then that's my mission.en dan nog zo'n heroise muziek eronder.
Tom Hanks vond ik erg slecht. Hij speelde zowat dezelfde rol als in Apollo 13.
SPR krijgt van mij 2 sterren en zal voor mij nooit een topper worden in zijn genre. Daar is de film te doorsnee voor.