Genre: Oorlog / Drama
Bekijk via Videoland
Bekijk via SkyShowtime
Plot Saving Private Ryan
"The mission is a man."
Tijdens de invasie van de Geallieerden in Normandië sterven twee broers. Een derde broer sterft gelijktijdig in Nieuw Guinea, bij het vechten tegen de Japanners. Als bekend wordt dat een vierde broer vermist is geraakt op het Franse platteland, wordt een missie gestart om hem veilig thuis te krijgen.
- Trailer (YouTube)
- Saving Private Ryan (BoekMeter)
- Saving Private Ryan (MusicMeter)
- Kijk op Netflix
T-Medic Irwin Wade
Captain Fred Hamill
Corporal Timothy Upham
disneystore
Ben het eens met maxroelofs, beter kon ik het niet uitleggen.
@ Reinbo.
Excuses voor het negeren van je bericht en vervolgens in mijn bericht zeggen dat het wel zo is. Ik las het later pas.
Ik ben het er totaal niet mee eens dat het ''beledigend en denigrerend'' is ten opzichte van de mannen (en vrouwen) die daar zijn gestorven. Ik heb alle respect voor die mensen, de film heeft hier echter niks mee van doen.
Je moet de film en de ware gebeurtenissen als twee verschillende dingen zien. Beeld je eens een enorm slechte oorlogsfilm waarin niks anders gebeurd dan dat er geschoten wordt. Dan is het begrip Pief Paf Poef film er zeker van op toepassing. Is dat dan beledigend tegenover de mensen die daar hun leven hebben gegeven? Natuurlijk niet. Het is kritiek op de film zelf waar de echte gebeurtenissen niks mee te maken hebben.
Eerbetoon aan de oorlog?
De film is een eerbetoon aan de gevallenen, niet aan de oorlog, dat schrijf ik nergens..
De film begint en eindigt op een begraafplaats waar de gevallenen liggen. Die begraafplaats is echt en kan ik niet zien als iets 'verschillends', een soort van verzonnen gebeurtenis..
Ik vind het ook geen goede film, maar zal niet ontkennen dat het wel als eerbetoon bedoeld is. Maar blijkbaar hoeden wij er een andere definitie op na wat een pief paf poef film is. Voor mij is dat een denigrerende term voor het hersenloos schietvermaak zonder enige betekenis of andere bedoeling dan ter vluchtig vermaak. Dat is deze film absoluut niet.
Als je Spielberg een beetje volgt, weet ja dat hij zich enorm inspant om de gebeurtenissen van de Tweede Wereldorlog te documenteren voor het nageslacht. Dus dat hij hier ruimere bedoelingen mee had dan het maken van vermaak lijkt mij evident.
Re73
Yep, klopt. Waarom vind jij de film overigens niet goed Reinbo ?of weet je zo nog even welke pagina je je recensie hebt vermeld ? Dan lees ik even terug...
Ik vind het na de openingsscene een saai gebeuren met een hoop geleuter en geen enkele spanning of Boeiende plotontwikkeling. Verder is het me iets te patriotisch.
Re73
Ja dat kan. Ik zag er duidelijk iets anders in. kamaraadschap, de beelden van de 101 Airborne die ze tegenkomen enz. Wat me ook is bijgebleven is de keiharde scene met het mes en soldaat Upham op de trap... Ik kreeg daar echt een naar realistisch gevoel van.
Minotaures
Mellish tegen de SS-er. Daar krijg ik altijd rillingen van, om een 'good guy' op zo'n manier te zien sterven. Liever een kogel dan een langzame steek van een mes. Brr...
Zeer realistisch, dat weer wel.
Re73
Zeer realistisch, dat weer wel.
Yep!
Exact wat ik er op aan te merken heb. De film maakt er te veel een good guy vs bad guy verhaaltje van, bevolkt door typetjes. Oorlog is een stuk complexer. Geef mij maar Idi i Smotri (1985) als het om realistisch oorlogsleed gaat. Al zijn ook daar alle duitsers slecht, maar de hoofdpersoon is wel veel echter.
filmliefhebber92
Reinbo jij spreekt jezelf wel erg vaak tegen. Bij avatar van meneer Cameron vond je het zo geweldig dat het goed vs slecht was.
Ik roem Avatar vooral vanwege het visuele aspect. Maar inderdaad, soms vind ik een eenvoudige goed vs slecht vertelling prima. Bijvoorbeeld bij een over the top actiefilm a la The Expendables of pulp als The Toxic Avenger. Dat soort films spelen juist met die clichees en balzen ze express op. In dat geval vind ik het best.
Maar zodra de voornaamste insteek het vertellen van een (realistisch) dramatisch verhaal is, is een dergelijke simplistische weergave natuurlijk een minpunt.
AC1
Dat moet Ridley Scott ook hebben gedacht toen hij Black Hawk Down maakte.
De oorlog in het dorp is nochtans ook zeer de moeite. Heel klaar en met een ijzeren grip verteld. De rest van de film is wat stuurloos.
Ik vind enkel de openingsscene geweldig, de rest haalt dat niveau nergens meer. Als de film is als een nachtkaars die er 150 minuten over doet om uit te gaan. Vond Black Hawk Down overigens ook niet best.
AC1
De film kent nochtans 2 climaxen. En het knappe is de tweede climax geen herhaling is van de eerste, wat zo vaak voorkomt. Zo blijft het toch wel boeiend.
Black Hawk Down houd ik niet langer dan 10 minuten vol.
Van die tweede climax kan ik me enkel het geluid van de tank herinneren. Voor de rest was ik toen al redelijk afgehaakt en ik vond het sowieso veel minder indrukwekkend dan de openingsscene. Dat is misschien ook wel de pech van de film, de openingsscene is gewoon te goed en wat volgt weet daarom nauwelijks te boeien of indruk te maken.
Jawaddedadde
Vindt beide films eigenlijk prima oorlogsfilms.
Wellicht dat SVP net ietsje meer geromantiseerd wordt met de zoektocht naar de zoveelste zoon die per se moet gered worden. Maar los daarvan is dit een prima oorlogsfilm met een indrukwekkende openingsscène, maar ook de andere combatscenes zijn prima.
Heb de indruk dat BHD meer op de actie gericht is.
BHD slaat weer de andere kant door en vergeet ervoor te zorgen dat he een band krijgt met de personages. Nee, doe mij maar Apocalypse Now, The Thin Red Line, Platoon, Full Metal Jacket en Idi I Smotri. Oorlogfilms die mij veel meer wisten te raken.
scc-j
Gelukkig heeft deze film ook al een gebruiker die een hetze voert tegen deze film! REINBO.
maxroelofs
Tja, een film kan nooit alleen maar positief commentaar hebben.
Masterkeeltie
By far beste oorlogsfilm ooit gezien, had hem al vaker gezien maar nooit echt oordeel geveld, gisteren tot half 2 gekeken naar een prachtige film.
De opening scene is natuurlijk nog nooit evenaart.
Btw, zag hier ook iets dat je niks ziet over andere nationaliteiten?
Als ik me niet vergis was omaha beach een Amerikaans strand net zoals de canadezen bijv. dacht ik Sword beach hadden. Dus daar ligt het niet.
Goeie film over kameraadschap met rauwe weergave van hoe het was.
JohnWilliams
Tja, een film kan nooit alleen maar positief commentaar hebben.
Dan heb je vast nog geen goede films gezien of je ziet overal een kritiekpuntje. Ik zeg niet dat deze 100 % perfect is maar ik ken er wel een paar hoor
Dk2008
Btw, zag hier ook iets dat je niks ziet over andere nationaliteiten?
Beetje kortzichtig niet? De film duurt langer dan een half uur. Het was een geallieerde invasie waarin heel veel landen deelnemen als ook nog het Franse verzet. Waar zijn die?
Madecineman (moderator films)
Druk bezig neem ik aan, tis oorlog en zo...
maxroelofs
Dat zeg ik ook niet, ik zeg dat een film nooit door iedereen geweldig gevonden kan worden.
Masterkeeltie
Waarom zouden ze dat hier laten zien, het franse verzet is vooral van groot belang geweest voor de invasie, daarna werd er heel weinig geluisterd naar de vaak waardevolle informatie die de Fransen hadden. Maar wat zou de reden zijn om het Franse verzet hier in te doen als dat totaal niet van invloed is op het verhaal?
Btw ik bedoel dat de invasie op omaha alleen amerikaanse soldaten waren
Bij de invasie waren het alleen de Amerikanen en later kwamen de tanks van Montgomery pas aan van de Engelse divisie, verder waren de para's veelal amerikaanse divisies 101st 82st etc,
Tuurlijk er waren veel nationaliteiten maar ze zouden niet van echte invloed zijn geweest op de film, ze zijn simpelweg niet nodig.
Juist wel, nu is een erg eenzijdig en bij vlagen saai gebeuren. Wat is er nu leuk aan om een paar Amerikanen over Fubar te horen leuteren? Was met een rijker pallet aan verhalen en intrige al snel een stuk beter geworden. Kijk bijvoorbeeld eens naar No man's Land. Daar zorgt de diversiteit voor meer vertier dan deze hele film.
Madecineman (moderator films)
Ik zie het nut ook niet, in dit specifieke verhaal, om er een grote happy soldaten-family van te maken met allerlei nationaliteiten. Het verhaal gaat over een Amerikaans peloton dat de opdracht krijgt een Amerikaanse soldaat op te sporen in door Nazi Duitsland bezet Frankrijk. Zie niet wat opvoeren van een paar Canadezen, Schotten of Polen daar essentieel aan zou bijdrage
Niet essentieel, maar zo is het een saai bedoening. Wat interactie met andere nationaliteiten zou slechts een van de manieren kunnen zijn om het wat beter te maken. Daarbij zou ik het wel sterk vinden als ze dit verhaal zouden vertellen, maar juist binnen de big picture van een geallieerde invasie. Nu is het een saaie microblik die we, afgezien van de briljante opening, te zien krijgen. 8 saaie mannen....
Madecineman (moderator films)
Dat is jouw mening uiteraard. Ik vind deze film verre van saai. Het toevoegen van andere nationaliteiten zal voor mij niets veranderen hoor. Vind het prima dat het zwaartepunt ligt op de interactie binnen het peloton tussen de mannen onderling (gewone mannen geen Rambo's) en de confrontatie met de Duitse vijand. Die itt veel ander oorlogsfilms van eerder data niet volledig anoniem zijn.

WOII-film 'Saving Private Ryan' van Steven Spielberg morgen te zien op televisie

'Saving Private Ryan' van Steven Spielberg vanavond te zien op televisie

'Saving Private Ryan' verdwijnt uit het streamingaanbod: 'Cinematografisch zit alles perfect'

'Civil War' is razend populair: Welke andere oorlogsfilms mag je ook niet missen?

The Shawshank Redemption

Pulp Fiction
Misdaad, 1994

Il Buono, il Brutto, il Cattivo
Western, 1966
war crimesself sacrificeoorlogsveteraantweede wereldoorlogwar shipvliegtuigbraverynormandy, franceparachutetroopswaffen ssomaha beach legerepischcowardiced-daygebaseerd op een waargebeurd verhaalrescue missionamerican flagwar memorialdeserted town soldaatdoodlegermilitary operation jaren 40brutal violence