• 9.378.259 stemmen

Saving Private Ryan (1998)

Oorlog / Drama | 169 minuten

Genre: Oorlog / Drama

Geregisseerd door: Steven Spielberg

Met onder meer: Tom Hanks, Tom Sizemore en Edward Burns

IMDb beoordeling: 8,6 (1.621.556)

Gesproken taal: Tsjechisch, Duits, Engels en Frans

Releasedatum: 17 september 1998

Plot Saving Private Ryan

"The mission is a man."

Tijdens de invasie van de Geallieerden in Normandië sterven twee broers. Een derde broer sterft gelijktijdig in Nieuw Guinea, bij het vechten tegen de Japanners. Als bekend wordt dat een vierde broer vermist is geraakt op het Franse platteland, wordt een missie gestart om hem veilig thuis te krijgen.

Captain John H. Miller

Corporal Timothy Upham

avatar van MoFeDu

MoFeDu

Arnhemmer schreef:

Het is zoals Cpt. Miller in SPR zegt: "I thought our main objective was to win the war."

Zo is het misschien voor de generaals achter hun bureau. Voor de meeste soldaten was the main objective gewoon om heel naar huis te komen. Vind dat ook echt zo'n onzinnige heroïsche uitspraak.

avatar van Arnhemmer

Arnhemmer

Heb je helemaal gelijk in, MoFeDu en ik zal de allerlaatste zijn die dat tegen zal spreken. Uzaa sparta en ik gingen in discussie over het `main objective` van Operatie Torch. Daarbij gaat `t dan ook niet over de mening van Jan Soldaat.

avatar van 83Utreg!

83Utreg!

Helemaal niet onzinnig heroisch. Het is maar goed dat sommige mensen het overzicht bewaren, en rationeel blijven denken. Het ''grote plaatje'' zien, daar draait het juist om in zo'n campagne, daarom ook opoffering voor het hogere doel, iets wat groter is dan jijzelf. Dat is een onbeschrijfelijke bezieling die de mens kan bezitten in tijden van oorlog.

avatar van Dk2008

Dk2008

Ik vind het ook niet zo onzinnig heroisch. Het doel was toch bevrijding van Europa. Dat er bij Omaha Beach felle tegenstand was, dat was ook niet geheel te voorzien en de informatie was ook beperkt, andere delen van de invasie verliepen beter.

Zijn er ook vrouwen die dit een goede film vinden? Oorlogje is toch meer iets voor mannen.

avatar van Akron777

Akron777

Ik zou ook eerder naar het grotere plaatje kijken. Hoewel je de soldaat zelf kunt toelichten moet je niet vergeten dat hij een wapen is wat door de staat wordt ingezet voor het behalen van een campagne. Een soldaat zal ook niet de oorlog winnen, maar het collectief wel.

Awake78

Van de week op Blu Ray gekocht en gister bekeken. Hele gave uitvoering, brengt ook net even dat stukje beeld en geluid mee waarin je nog nét even verder in het verhaal wordt gezogen.

Het is en blijft een plaatje deze film, echt ontzettend goed gewoon. Alleen sommige monologen en citaten van de soldaten duurden wat lang. Verder niks op aan te merken.

avatar van Uzza_Sparta

Uzza_Sparta

Arnhemmer schreef:

…. de Amerikanen deden volgens jou pas mee toen de Britten allang Sicilië in handen hadden? ....

Heb ik nooit gezegd, maar leuk dat je alweer een draai probeert te vinden.

Minotaures schreef:

Als het goed is diende Horvath samen met Miller in Afrika en dat zou met de veldslag om de Kasserine Pass zijn in Noord-Afrika. Volgens mij waren de Duitsers toen niet compleet verslagen door de Britten ....

Ik moet toegeven dat ik niet zoveel over die veldslag van de Kasserine Pass kende, en dit zou het wel kunnen verklaren, maar dat komt misschien omdat ik nu zie dat al was Rommel twee maanden aan het terugtrekken dit was eigenlijk een Franse/Amerikaans blunder en dat de Britten hun alsnog moest versterken.

Dus tot conclusie, in Afrika waren de Britten bezig tegen de Duitsers vanaf 14 juni 1940, Rommel ging terugtrekken vanaf 3 november 1942, en de Amerikanen hadden hun eerste veldslag in Afrika tegen de Duitsers op 17 november 1942.

Rommel verliet Afrika op 9 maart 1943, en op 13 mei 1943 was oorlog in Afrika voorbij.

Arnhemmer schreef:

…. de Amerikanen verloren Slag om de Kasserinepas .... als ik jou moet geloven, allemaal in Afrika uit hun neus hadden zitten vreten ....

Die amerikanen zaten niet uit hun neus te vreten, maar brachten zeer weinig toe aan die oorlog in Afrika. Het was dus pas in Sicily dat ze voor het eerst echt mee begonnen te doen. En ook best aardig van hun dat ze ongeveer twee en een half jaar op hun aanwezigheid liet wachten.

@ Arnhemmer

onderaan dit artikel is misschien iets voor jou:

“Rommels poging om El Alamein te overoveren, mislukte echter. Daar kreeg hij voor het eerst met een nieuwe Britse bevelhebber te maken: Montgomery. Rommel zette zijn offensief niet door en Montgomery ging voorlopig niet tot de tegenaanval over. Pas in de nacht van 24 op 25 oktober 1942 voelde Montgomery zich sterk genoeg. De Britse aanval was bijzonder fel en Rommel moest na lange en harde strijd terugtrekken. En hij moest blijven terugtrekken, want Montgomery gaf hem geen rust meer. In Tunesië probeerde Rommel weer stand te houden. In Frans Noord-Afrika voerden de Britten en de Amerikanen in het begin van november 1942 echter landingen uit en toen zat Rommel in de val. Een evacuatie, zoals in Duinkerken of vanuit Griekenland en Kreta, zat er voor hem niet in. Hij vertrok uit Noord-Afrika en liet het over aan Von Arnim, zijn opvolger, in Tunis met de Duitse troepen te capituleren. Het Duitse avontuur in Afrika was voorbij.”

avatar van Rogyros

Rogyros

Ben inmiddels wel benieuwd wanneer jullie het weer over de film gaan hebben...

avatar van Dk2008

Dk2008

...ik zou zeggen ga je gang.

avatar van Rogyros

Rogyros

Ik wacht even een onderwerp van een ander af, maar ik meng me dan graag in de filmdiscussie. Ik ga hem binnenkort maar weer eens kijken, om discussievoer te verzamelen!!

avatar van SimenHofman

SimenHofman

Echt een goede film man. Toen ik hem keek snapte ik het begin eerst niet, verder in de val snapte ik het weer. Uitermate goede film, goede acteurs, soms ook humor momenten. Een dikke 5!

avatar van jordy123

jordy123

mooie film maar totaal niet spannend mooie dingen misschien net een aanrader maar ook weer niet cijfer: 7

avatar van Kr!kke

Kr!kke

jordy123 schreef:

mmm, vreemd bericht...

En tussen haakjes, dit is wel degelijk een topfilm. In de eerste plaats hoeft een oorlogsfilm helemaal niet spannend te zijn, dat is niet echt een kenmerk van het genre lijkt me. Verder heeft deze film een leuk verhaal, dat gecombineerd wordt met enkele stevige oorlogsscènes..

Wat verwacht je nog meer van een oorlogsfilm?

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Off-topic bericht met slecht taalgebruik en een aantal reacties daarop verwijderd.

avatar van yeyo

yeyo

Matige oorlogsfilm over een peloton dat tijdens W.O. II in het kader van een uit de hand gelopen PR-stunt op zoek gaat naar een vermiste soldaat. De openingsscène is legendarisch te noemen, maar wat daarop volgt is onpersoonlijke prent vol van de meest ongeïnspireerde, vlakke scènes en afgezaagde dramatiek. Ik vind eendimensionale oorlogsfilms hoe dan ook saai, zeker als ze haast 3 uur duren.

Wie is trouwens de grapjas die Tom 'ik heb minder uitstraling dan een blad papier' Hanks gecast heeft als heroïsche militair?

Awake78

Ja dat ben ik toch niet helemaal met je eens yeyo. Ik heb doorgaans een hekel aan Tom Hanks en kan vele films van hem echt totaal niet aanschouwen (zoals Cast Away of het vreselijke The Terminal), maar in deze film alle credits voor Tommie hoor. Gewoon, zonder opsmuk, zonder overdreven gedoe. Gewoon goed hoor.

avatar van yeyo

yeyo

Ik vind hem eigenlijk enkel overtuigend in 'dopey' komische rollen, zoals The 'burbs. Iemand die totaal het charisma en de uitstraling van een bepaalde rol mist, kan dat niet per se verhullen door goed acteerwerk.

Awake78

Daar zit wel wat in. Maar ik vond hem in deze rol in ieder geval niet storend.

Hij bracht juist wel wat extra's mee en had vooral als leidinggevende toch wel wat in te brengen tegenover die broekies. Je merkte toch dat ze tegen hem opkeken op de één of andere manier. Weet niet bepaald hoe ik het moet zeggen maar zo voelde ik dat wel een beetje door de film heen

avatar van leopard888

leopard888

Een goede film, maar als je daarna de serie Band of brothers hebt gekeken begint de film wat tegen te vallen. een stuk onrealistischer... alsof je met een 1 peleton even door normandië gaat lopen om iemand te zoeken...verder wel leuke actie krijg van mij 3 stars

avatar van Driello

Driello

Awake78 schreef:

Daar zit wel wat in. Maar ik vond hem in deze rol in ieder geval niet storend.

'Niet storend'......niet bepaald een compliment voor eengerenommeerd acteur.( 'Meneeer Hanks, ik heb heel erg van uw laatste film genoten, ik heb me zelfs niet aan u gestoord. Mijn complimenten') . En dat de broekies naar hem opkeken......dat is een script-dingetje, denk je niet?

Awake78

Als ik zeg dat ik hem in de meeste films wél storend vind en hier niet kan je dat toch niet als een belediging beschouwen?

En dat die broekies naar hem opkeken, tuurlijk hoort dat zo in de film en is dat gescript, maar dan kan het in sommige gevallen nog wel nep overkomen. Hier dus niet.

avatar van Driello

Driello

Nou ja, ik heb wel wat vraagtekens bij je criteria. Dus alsje een acteur doorgaands storend vind, en hij is dat een keer niet, dan diet hij het ineens goed..................Maar goed, je intentie is wel duidelijker. Hanks deed het voor zijn doen goed. Ben ik met je eens.

avatar van Film Maniac

Film Maniac

Een pracht film, de resolutie, de beeldkwaliteit is top, het verhaal wat erachter schuilt.

Er komt, drama/actie/spanning in voor, in een woord: Ge--wel-dig.

avatar van DuB-ST3PP3R

DuB-ST3PP3R

deze film heeft bekant alles wat een film nodig heeft,actie,drama,(klein beetje humor),en spanning. dus deze film verdient 5 sterren

avatar van leopard888

leopard888

Film Maniac schreef:

Er komt, drama/actie/spanning in voor, in een woord: Ge--wel-dig.

lol, als je de film om de resolutie en beeldkwaliteit al hoog gaat beoordelen kan je net zo goed alle nieuwe films met blue ray 5 sterren geven...

spanning kon ik niet echt vinden in de film

drama en actie nog wel, daarom max 3 sterretjes van mij

avatar van TheThirdMark

TheThirdMark

leopard888 schreef:

spanning kon ik niet echt vinden in de film

Je weet zeker dat je Saving Private Ryan gezien hebt en niet Shaving Ryan's Privates?

Geen spanning..

avatar van Olifantenstaart

Olifantenstaart

De norm voor het oorlogsgenre sinds 1998.

De omkadering (de oude man die zijn oorlogsjaren op het kerkof in Normandië herleeft) plaatst de kers op de taart. Het doet trouwens wat denken aan Camerons Titanic.

De film opent indrukwekkend. Het beklijvende sentiment van het kerkhof maakt plots plaats voor een flashback waarin het spervuur van munitie enkel overtroffen wordt door het massale bloedvergieten.

De gruwel van oorlog wordt uitstekend geïllustreerd door de man met de uiteengereten darmen die stervend om zijn moeder roept.

avatar van Arnhemmer

Arnhemmer

Ik vond de scene waarin de moeder van Ryan bezoek kreeg van de geestelijke die haar `even` kwam vertellen dat 3 van haar zoons gesneuveld waren, anders ook best gruwelijk. (zij het natuurlijk op een heel andere manier)

avatar van SiD3Sp|N

SiD3Sp|N

En wat te denken van die scene op dat kamertje boven in dat huis in dat 1 tegen 1 gevecht met dat mes, uiteindelijk gewonnen door die Duitser. Prachtig hoor, op het moment dat die Amerikaan beseft dat hij gaat verliezen en dus sterven merkte ik dat ik met open mond zat te kijken. (Betekend dus dat het indruk maakte )

Moet eerlijk gezegd wel toegeven dat ik de opmerking van yeyo hierboven over de uitstraling van TomHanks eigenlijk ook wel kan begrijpen. Klopt ergens wel maar ook ik had er niet al te veel last van en dan kijk je er doorheen zeg maar. Maar ik heb dat bij sommige acteurs ook en dat blijft dan de hele film hangen.

avatar van JustMike

JustMike

Hanks alweer in een fantastische film die in de top 250 staat.