Genre: Oorlog / Drama
Bekijk via Videoland
Bekijk via SkyShowtime
Plot Saving Private Ryan
"The mission is a man."
Tijdens de invasie van de Geallieerden in Normandië sterven twee broers. Een derde broer sterft gelijktijdig in Nieuw Guinea, bij het vechten tegen de Japanners. Als bekend wordt dat een vierde broer vermist is geraakt op het Franse platteland, wordt een missie gestart om hem veilig thuis te krijgen.
- Trailer (YouTube)
- Saving Private Ryan (BoekMeter)
- Saving Private Ryan (MusicMeter)
- Kijk op Netflix
T-Medic Irwin Wade
Captain Fred Hamill
Corporal Timothy Upham
MoFeDu
Overigens plegen de amerikanen in deze film meer oorlogsmisdaden dan de Duitsers. Maar vind het bericht van van Duijn erg overdreven, het grootste gedeelte van de Duitse soldaten deed ook maar wat hen van bovenaf bevolen werd.
van duijn
Natuurlijk maar hoe de SS soldaten in concentratiekampen hebben opgetreden en hoe dorpen door razzia`s werden uitgemoord... Is dat wel te vergelijken met wat amerikanen deden dan in deze film?
MoFeDu
Uiteraard niet. Ik wil alleen zeggen dat het beeld niet zo anti-Duits is als Rob Muntz zegt.
Akron777
Fantastische film met prachtige momenten. Ongetwijfeld een van de beste oorlogsfilms. Steven Spielberg blijft toch de beste regisseur, althans in mijn ogen. De manier waarop deze film is gefilmd is gewoon geweldig, die handheld camera brengt je gewoon zo dicht in de slagvelden waardoor alle gruwelijkheden stukken realistischer naar voren komen. Bovendien verbind je jezelf met de karakters, iets wat ik ook altijd zo mooi vind aan een film. Het verhaal is prachtig, en de zee-invasie van Normandië is op ongelofelijke wijze in beeld gebracht. Vandaag nog eens opnieuw bekeken nu ik ben begonnen aan Band of Brothers, en wederom heeft de film weten te pakken.
flipflop
Het is ontzettend stom, maar ik heb de film gezien met het geluid zo zacht dat ik de meeste dialogen niet kon volgen. Mij is nu niet helemaal duidelijk of Ryan nou gevonden is en wie het dan was. Was het Matt Damon?
Idd erg dom om het geluid zacht te zetten. Dat iszo'n beetje het beste aan de film. Antwoord is ja.
*film fan*
hele mooie film. sterk verhaal.
vanavond op tv, advies is kijken! anders opnemen. haha
zeker de moeite waard
Sid-the-gekste
heerlijke film..
Vanavond maar weer eens kijken....
Echt een 4.0 waard
solem
Indrukwekkende film maar vandaag op Veronica hebben ze een kind als vertaler op de film gezet. Man man man, wat een fouten.
- 19752 berichten
Score hier meer dan waard. Na heel wat jaren niet gezien te hebben het grootste stuk weer meegepakt. De cast is geweldig en vooral menselijk. De film trekt je echt mee de oorlog in. Je gaat ook steeds meer meeleven met bepaalde personages. Sizemore is toch wel de held uit deze film. Schitterende rol zet hij neer als licht komische, bijna oorlogsliefhebber. Hij wordt iets van 4 keer geraakt en toch loopt hij door alsof er niks gebeurd is. Misschien onrealistisch, maar daardoor niet minder vermakelijk. De eindstrijd is erg mooi gefilmd, alleen vond ik het een beetje irritant dat er gezegd wordt dat er wat tanks en ruim 50 Duitse soldaten aankomen. Nou als je een beetje mee begint te tellen zie je er in het begin al een stuk of 40 aan gaan. Zeg dan gewoon dat er heel veel Duitsers aankomen. Nu zie je dat hoeveel Duitsers er ook worden neergeschoten, er weer een blik is open gemaakt. 4 sterren blijven staan.
Parisa
Blijft een geweldig goede oorlogsfilm. Vooral omdat hij rauw is, er is weinig gebruik gemaakt van sentimentele muziek. Ook het cameragebruik is natuurlijk een groot pluspunt voor deze film, die bovendien voorzien is van een goede kop en staart. Maar het middenstuk blijft natuurlijk het indrukwekkendste. Ik zag dat hij al in 98 gemaakt is. Hij voelt nog steeds heel nieuw.
Een zeer verdiende 5*
Jessen0wnt
He better be worth it. He better go home and cure a disease, or invent a longer-lasting light bulb.
Lichte tegenvaller. Film die ik al jaren wilde zien, maar altijd links liet liggen. Soms wat moeite met van die ''grote'' films, bang dat ze tegenvallen en de speelduur werkt niet altijd mee met mijn ''zin''. Gisteravond toch maar de kans gepakt om hem op televisie te kijken, en alles behalve spijt. De film begint belachelijk goed als de geallieerden op Ohama beach aankomen. Je hebt echt een gevoel alsof je meeloopt, in combinatie met het camerawerk (het snelle switchen van beelden!) en de prachtige audio was het echt een erg goed begin. Helaas vond ik deze scène vrij wel het beste van de hele film. Doordat de scène vrij snel begint, hecht je als kijker nog niet echt waarde aan de soldaten, dat vond ik hier juist sterk aangezien verderop in het verhaal het veel persoonlijker word qua verhaallijn, wat niet zo goed overkwam als ik wilde. Naar wat mij verbaasde ging de film een hele andere kant op, nu ben ik totaal niet iemand die staat te springen op de gehele speelduur alleen maar schieten, ik houd juist wel van verhaal. Maar door die belachelijk goede openingsscène werd ik min of meer zo enthousiast dat ik er eigenlijk meer van wilde. Wellicht een persoonlijke tegenvaller. Toch maakt de film het op het eind helemaal goed, het ziet er allemaal prachtig uit, cast doet geloofwaardig zijn rol. Leuk om acteurs te zien die je normaal in van die slechte amerikaanse komedies ziet, nu even een serieuze film ziet spelen! Goede film, verdiende plek alleen wist het mij niet te raken.
3,5 ster, wellicht een herziening maar zal wel enige tijd duren. Wel ''leuk'' om de plekken te zien waar je twee jaar geleden zelf ook hebt gelopen. Laat me toch een breder beeld geven van de gehele situatie waarin de film zich speelt.
- 19752 berichten
Ik heb een vraag. Hoe wordt bepaald wie er kapitein(Hanks) wordt bijvoorbeeld? Ik bedoel, heel veel zijn gewoon opgeroepen en waren in het geval van Hanks schoolmeester of iets dergelijks. Je zou toch verwachten dat beroepssoldaten die hogere posten krijgen?
MoFeDu
Waarschijnlijk als vrijwilliger opgegeven voor de officiersopleiding, anders zou hij zich ''opgewerkt'' kunnen hebben. Bijvoorbeeld begonnen als NCO (non commanding officer, sergeant bijv.) En zo omhooggeklommen naar CO, luitenant en later kapitein, door verschuivingen binnen zijn eenheid. Zo vinden er tijdens een oorlog heel wat verschuivingen binnen een eenheid plaats
- 19752 berichten
Maar binnen 2 jaar? Zou kunnen hoor. In ieder geval bedankt voor je antwoord.
MoFeDu
Ja, kan best hoor. Richard Winters van Band of Brothers bijvoorbeeld, werkte zich op van luitenant naar majoor binnen 2 jaar. Nou was (RIP) Winters wel een extreem goede leider maar het kan in ieder geval wel. En bedenk ook dat je heel veel leiders kwijt raakt, dus op een gegeven moment moet je wel nieuwe benoemen.
- 19752 berichten
En nog een vraag. Dat schudden van zijn hand elke keer. Was dit, omdat hij bang/angstig was?
MoFeDu
Ja, denk het wel. Of niet zozeer angstig maar meer dat het hem allemaal te veel werd. Als hij bijvoorbeeld net een soldaat verloren had.
Nicolage Rico
- 20220 berichten
Typisch Spielberg om zijn hand dan te tonen als hij zojuist overleden is - de hand is stil . De voorspelbare trekjes van Spielberg.
Minotaures
Stress, oorzaak van zijn gevechtservaring die die sinds Noord-Afrika heeft opgelopen.
ace leader

Was de film te eng of te schokkend..?
83Utreg!
Ja maar Winters was dus al officier, om van onderofficier naar officier op te klimmen zul je toch echt naar Westpoint moeten, ongeacht je praktijkervaring. Ik zie nu inderdaad dat de beste man, op de respectabele leeftijd van 92 jaar inderdaad is overleden.
MoFeDu
Ja, maar om aan te tonen aan moviemafketel dat een klim mogelijk is. Zo langzamerhand blijft alleen Bill Guarnere nog over van easy, en zijn onafscheidelijke maat Heffron natuurlijk.
- 19752 berichten
Wel dom van Miller om juist de grootste onzekerheid in zijn groep de patronen te laten verdelen. Had ik toch echt wel door een bekwamer iemand laten doen. Geen onbelangrijk werk.
MoFeDu
Ooh, sorry we zijn een beetje afgedwaald richting Band of Brothers. Je bedoelt neem ik aan captain Miller in deze film?
MoFeDu
Is dat trouwens gewoon een verzonnen personage? Volgens mij wel toch? Net als de hele zoektocht naar Ryan.

WOII-film 'Saving Private Ryan' van Steven Spielberg morgen te zien op televisie

'Saving Private Ryan' van Steven Spielberg vanavond te zien op televisie

'Saving Private Ryan' verdwijnt uit het streamingaanbod: 'Cinematografisch zit alles perfect'

'Civil War' is razend populair: Welke andere oorlogsfilms mag je ook niet missen?

The Shawshank Redemption

Pulp Fiction
Misdaad, 1994

Il Buono, il Brutto, il Cattivo
Western, 1966
war crimesself sacrificeoorlogsveteraantweede wereldoorlogwar shipvliegtuigbraverynormandy, franceparachutetroopswaffen ssomaha beach legerepischcowardiced-daygebaseerd op een waargebeurd verhaalrescue missionamerican flagwar memorialdeserted town soldaatdoodlegermilitary operation jaren 40brutal violence