Genre: Oorlog / Drama
Bekijk via Videoland
Bekijk via SkyShowtime
Plot Saving Private Ryan
"The mission is a man."
Tijdens de invasie van de Geallieerden in Normandië sterven twee broers. Een derde broer sterft gelijktijdig in Nieuw Guinea, bij het vechten tegen de Japanners. Als bekend wordt dat een vierde broer vermist is geraakt op het Franse platteland, wordt een missie gestart om hem veilig thuis te krijgen.
- Trailer (YouTube)
- Saving Private Ryan (BoekMeter)
- Saving Private Ryan (MusicMeter)
- Kijk op Netflix
T-Medic Irwin Wade
Captain Fred Hamill
Corporal Timothy Upham
MoFeDu
Ik vind dan wel dat de nieuwe serie The Pacific goed probeerd te laten zien hoe de soldaten zich voelen en hoe bang de meesten zijn. Evenals als Band Of Brother, ook een topserie! Je zit toch net effe rechter op je stoel, als je begrijpt wat ik bedoel...
The Pacific is juist veel minder meeslepend en realistisch dan Band of Brothers vind ik, ondanks het gigantische bedrag wat aan de serie uitgegeven is weet The Pacific je nooit echt mee te slepen.
Tiepie
Goede film, had op punten beter gekund. Maar zijn eigenlijk vooral kleinere dingen. Al met al...een film om gezien te hebben en zeker de moeite waard!
JanvdS
1: Dan heb je the longest day nog niet gezien.
2: Je noemt nu ook wel toevallig (of niet) 2 zeer slechte oorlogsfilms op. Natuurlijk is deze patriottistisch, dat zie je toch alleen al door het verhaal te lezen...
3: Vreemd, er zijn tal van oorlogsfilms die veel harder en schokkender zijn...
4: 13 jaar oud is ook helemaal niet oud he
1: idd nog niet gezien
2: ik zeg ten eerste niet OVERDREVEN patriottistisch en ten tweede vergelijk ik hem met pearl harrbour
3:het kan zijn dat sommige (volwasse) mensen het een beetje schokkend vinden om iemands darmen en afgerukte ledematen te zien
4: nee dat valt idd wel mee MAAR ik vind dat hij qua shots e.d. er gewoon bijna hetzelfde uitziet als films van nu
MyOwnStyle
Hoe meer ik hem bekijk, hoe mooier de film wordt. Een verdiende 5
timh1992
Ik vind oorlog films zoiezo heel mooi maar deze is toch echt wel de beste. Ik hoop dat er ooit nog zo een film word gemaakt die deze mischien zelf overtreft!
snake shit
Het enige wat ik wil zegn is een pracht film zeg is echt de moeite waard

Masterbrain
Zonder twijfel de beste oorlog film die ik ooit heb gezien met een echte oorlog gevoel kan natuurlijk ook niet anders met Tom Hanks en Steven Spielberg
een waardige meesterwerk
ewalk
Je hebt gelijk... dom foutje.
...en (vrije) Franssen, Indiërs, Zuid Afrikanen, Grieken. Kortom... Een overmacht.
Tsja, jij begon te zeuren over mijn 'vrije' quotatie die de lading volledig dekte.
Ook die levens zijn aan zijn eigenwijze houding verloren gegaan ja. Ook in Engeland was Monty niet geheel vrij van kritiek.
Het feit dat Monty vóór de Russen in Berlijn wilde staan en daarbij een enorm risico nam, de havens niet dacht nodig te hebben en west Nederland daardoor een hongerwinter cadeau gaf is nog tot daar aan toe. Maar dat hij zijn falen nooit heeft toegegeven en het zelfs een 90% overwinning noemde (waardoor ZKH Prins der Nederlanden zijn opmerking maakte) is bewijs dat hij een pompous ass was.
Juist, ga jij even de Amerikaanse politiek in een volzin uitleggen. Je weet niet waar je het over hebt.
Dan vrees ik dat je een te hoge dunk van het "publiek" hebt.
Sterker... ik denk dat dit soort films (en dus geen documantaires) nog een BEETJE de grote groep van onderwijs voorziet. Slechts 1 op de 7 Amerikanen kan Irak op een kaart aanwijzen. En dat is een anno nu conflict. Voor deze groep is een film als SPR (dat verder behoorlijk natuurgetrouw de situatie aangaf) een uitkomst. Dat geldt al helemaal voor die andere mijlpaal van Spielberg (Schindler's list).
Of er nou een bepaald regiment wel of niet aanwezig was... het is een speelfilm, geen journaal. Die vrijheden vindt ik verder prima.
Nee hoor... ik vind het een prima vertelling.
toch even meedoen.
Allereerst vochten de Amerikanen wel in Afrika tijdens Operation Torch maar niet tijdens de beruchte slag om El Alamein welke geheel voor rekening kwam van de eight Army op dat moment onder leiding van Montgomery. Ze vochten voornamelijk tegen Vichy Fransen. Montgomery had tijdens de Slag om El Alamein eht commando overgenomen van Auchinlek die de eerste slag om El Alamein de Duitsres al een zware slag had teogerbacht. Montgomery had dus al een goede uitganspositie die niet geheel aan zijn eigen conto kon worden toegeschreven.
Wat ook niet aan zijn conto kan worden toegeschreven is het mislukken van Market Garden. Dit was namelijk een combinatie van factoren. Inderdaad was Montgomery geen gemakkelijke man om mee te werken. Maar dat was iemand als Patton ook niet. Montgomery had meerdere successen behaald tijdens en na Normandie en wilde de gang naar Duitsland verkorten. in theorie was dit mogelijk ware het niet dat hij zich onder het Amerikaanse opperbevel niet geliefd had gemaakt. Hij vond de Amerikanen pompeus en onbeschoft, dit liet hij hen ook weten en zij vonden hem een beknepen bekrompen vreemde snuiter. Montgomery was nog echt van de oude stempel. Het idee dat Cowboys de noble art of war misbruikten stuitte hem aardig tegen de borst. (Maar ja, welke zich zelfrespecterende Engelse edelman niet?)
Montgomery werd aardig tegengewerkt bij zijn operatie. Te weinig vliegtuigen beschikbaar (men weigerde meer beschikbaar te stellen omdat de Amerikanen meer nodig hadden voor een andere operatie) en slecht werkende radioapparatuur, slechte voorbereiding, men wilde hier niet de tijd voor nemen. De radio's werkten niet tot nauwelijks tussen de huizen in Arnhem. De Amerikanen hebben wat dat betreft minder slachtoffers te betreuren dan de Britten. De schuld ligt niet bij Montgomery's koppigheid maar meer bij de logistieke uitvoering en voorbereiding. In theorie had het kunnen slagen. Vergeet niet dat Kolonel Frost de Brug in Arnhem, vier dagen "in handen" heeft weten te houden. Een eerdere doorstoot en meer geluk had voor een succes kunnen zorgen.
Dus dat Montgomery's koppigheid ten grondslag lag aan het falen van de operatie is kortweg gezegd grote onzin.
Als we Saving Private Ryan bekijken probeert Spielberg een verhaal te schetsen van de gewone Jan Soldaat ver weg van de bevelstructuur op oppercommando niveau waar allerlei vileine prive-oorlogjes worden gevoerd. Dat doet Spielberg goed, de gewone jongens in den vreemde die de ergste verschrikkingen meemaken en alles met elkaar delen.
In de series Band of Brothers en The Pacific komt dit ook naar voren en zie je de kameraadschap onder de gewone man en weinig tot geen hoge piefen gedoe.
robinb1
Ik vond dat stuk op het strand van Normandië, waar je de ledematen en organen ziet vliegen wel erg indrukwekkend.
Goede film, 4,0*
John Lee Hooker
Een mooie oorlogsfilm, meerdere malen gezien deze. Niet alleen drama maar ook lekker veel actie en strategie.
- 4 -
Kjelle
1 van de beste oorlogsfilms die ik ooit gezien heb.
Prachtige acteerwerk.
En zoals Robinb1 zegt. Op het strand in Normandië waar je die organen en ledematen kan zien, is wel erg indrukwekkend aangezien de film in 1998 gemaakt werd
schaap2403
gister weer herzien voor de 5e x
kan er geen genoeg van krijgen.
blijft mijn topper!!
bouchezzz
Krijgt enkel krediet voor strandscene. De rest is saai. Te veel media-aandacht zordt voor te hoge waardering.
bouchezzz
Dus verre van ! één van beste oorlogsfilms. Dit is amper een oorlogsfilm. Eerder een melo-drama met oorlog als achtergrond. Net zoals een liefdesaffaire met een cowboy geen western maakt.
Trippy
Vette film meerdere malen gezien en blijft voor mij de beste oorlogsfilm ooit gemaakt
scc-j
Ik vind het drama het meeslepende in deze film juist er zo geweldig uitkomen,
@bouchezzz
geef mij dan maar een goede oorlogsfilm
maarten541
Het is een hele kunst om na zo een verbluffende openingsscène deze film uit te zitten. Stel binkie soldaten op zoek naar Jan Soldaat. Toch her en der wel indrukwekkend. Daarom 3*tjes
Ik moet toegeven dat ik ook niet zoveel ervaring heb met oorlogfilms, en het sowieso niet zo mijn ding is.
Xx_se7en_xX
Dit is amper een oorlogsfilm. Eerder een melo-drama met oorlog als achtergrond.

(verwijderd)
Een erg sterke film vind ik het.
Het drama gedeelte heeft het goed bij mij gedaan.
Steven Spielberg heeft zijn best gedaan en door Tom Hanks wordt het er niet slechter op.
Je maakt echt ook mee hoe het is om daar te staan, hoe iedereen zich dan opstelt.
Vooral de eerste paar scènes in de film, van Normandië zullen op veel mensen en ik veel indruk maken. Je moet gewoon met z'n alleen hup het strand op en probeer maar de verdedigen buiten werking te stellen.
En daarbij gebeurt het nodige.
Vanuit Amerikaans oogpunt wordt hier dan ook geschetst dat de Duiters min of meer slecht zijn. (al kan ik mij wel hier in vinden
En dat oorlog nou niet echt leuk is, zo blijkt ook wel hieruit.
Ik ben het even kwijt hoe die Duitser heten waarvan de generaal heeft besloten om hem te laten leven en hij moest geblinddoekt 1000 stappen maken en kwam dan waarschijnlijk een Amerikaanse patrouille tegen die hem als gevangen zou nemen.
Maar dan zie je hem vervolgens meevechten met de Duitsers en heeft Upham hem gedood.
Dat helpt nou niet echt het beeld van de Duitsers, maar je moet ook weten dat dit Amerikaans is, waar zij zaten. En niet Engels of Canadees.
Ik zal dan ook kijken zoals hier werd vertelt over het oogpunt van Japanners en nog meer.
5'
Minotaures
Hij werd niet opgenoemd met zijn naam, hij staat wel als ''Steamboat Willie'' bekend.
(verwijderd)
Dat kan wel kloppen, want ik kan hem mij niet herinneren van naam of ergens vinden.
Ik zal het wel even doorlezen.
Eraser2
De strand scene is heel mooi, maar de rest van de film doet me slechts bij vlagen nog wat. Ik vind het verhaal zwak en het overdreven patriottisme van Spielberg doet me soms bijna over mijn nek gaan. Tom Hanks helpt wat dat betreft ook goed mee.
Tommy De Vito
Oorlog als achtergrond? Ach laat ga er niet eens op in

WOII-film 'Saving Private Ryan' van Steven Spielberg morgen te zien op televisie

'Saving Private Ryan' van Steven Spielberg vanavond te zien op televisie

'Saving Private Ryan' verdwijnt uit het streamingaanbod: 'Cinematografisch zit alles perfect'

'Civil War' is razend populair: Welke andere oorlogsfilms mag je ook niet missen?

The Shawshank Redemption

Pulp Fiction
Misdaad, 1994

Il Buono, il Brutto, il Cattivo
Western, 1966
war crimesself sacrificeoorlogsveteraantweede wereldoorlogwar shipvliegtuigbraverynormandy, franceparachutetroopswaffen ssomaha beach legerepischcowardiced-daygebaseerd op een waargebeurd verhaalrescue missionamerican flagwar memorialdeserted town soldaatdoodlegermilitary operation jaren 40brutal violence