• 9.379.403 stemmen

Geregisseerd door: Zack Snyder

Met onder meer: Gerard Butler, Lena Headey en David Wenham

Releasedatum: 22 maart 2007

Plot 300

"Spartans, prepare for glory!"

In 480 voor Christus geeft de koning van Sparta leiding aan de slag om Thermopylae. Hij gaat hier samen met zijn troepen de strijd aan tegen de opkomende Perzen. Deze confrontatie zal leiden tot 's werelds eerste democratie.

Persian_Sara

het iraanse regime boeit mij helemaal niet wat ze wel en niet denken. En de discussie gaat ook om het wel of niet zwart maken van de perzen. Ik vind dus dat ze wel worden zwart gemaakt en dat deze film dan ook naar alle waarschijnlijkheid hiervoor is gemaakt (ook om een kaskraker te maken) en jij en sommige andere mensen vinden dat de film geen politieke bedoelingen heeft en puur vermaak is. Ieder zijn eigen beeld van de film toch?Gelukkig hoeven we het ook niet eens te worden.

avatar van Davidus

Davidus

Persian_Sara schreef:

jij hoeft hem ook niet te zien ik ben hier niet om alle mensen ervan te overtuigen dat deze film politiek geladen is, de 1 vind van wel en de ander niet. Ik respecteer dat jij een ander kijk op de film hebt, maar helaas zijn er mensen die dat niet doen (die denken dat iedereen maar de film moet zien hoe zij het zien en ze een hoge waardering bij deze film vanzelfsprekend vinden)

Ach, je hebt gelijk hoor, ieder zijn mening.

Wel goed iig, dat je de discussie aangaat....

Persian_Sara

haha ja erg dat ik maar doorga he.. ik hou niet van discussies eerlijk gezegd, vooral niet als het over de volgende onderwerpen gaat: politiek en geloof, want dat eindigt meestal op een heftige ruzie tussen de meeste mensen. Maar zelfs hier op moviemeter zie je dat het uiteindelijk heel ver kan gaat met een discussie. Ik vind het zielig voor de crew hier dat we zo afdwalen

Persian_Sara schreef:

Ja maar dat is hem nou juist! ze doen het op een subtiele en slimme manier de amerikanen, ze gaan heus niet een look a like ahmadinejad in de film zetten en die als een slechterik afschilderen. Ze doen het op zo een manier zodat iraniers niet regelrecht kunnen zeggen dat ze aangevallen worden, want dan hebben de amerikanen als reden dat het allemaal fictie is en ze het niet zo serieus moeten nemen. Maar geloof me, als ze een hele volk (de perzen) als een soort negerachtige clowns neerzetten is dat niet voor niks. Er zijn meerdere films gemaakt over Xerxes en Darius en nooit zijn ze op zo een manier in de film neergezet, waarom nu juist wel? en een film is al vaker een middel geweest als propaganda, ik kan je nu meerdere titels gaan geven maar dan ga je het toch niet geloven en denk je dat ik hallucineer ofzo (en we dwalen te veel af van 300). Maar 1 ding weet je vast wel, amerika is erg goed met politiek en weet precies wat ze doen, een film als 300 (die ook opvallend snel was gemaakt) en erg bekend werd, terwijl die niet eens goed was, is niet voor niks gemaakt. Daarnaast zou ik het overigens helemaal niet erg vinden als ze de huidige regering goed voor schut zetten, maar dat ze de oude perzen (waar iraniers erg trots op zijn) op zo een manier in beeld brengen is erg vies. De special effect en de overdreven scenes zijn juist gemaakt om de kijkcijfers te verhogen.

Misschien heb jij nu niet een anders beeld van de iraniers, dat kan best, maar ik weet wel bijna zeker dat Amerikanen de perzen (iraniers) heel erg graag als een wild en van origin onbeschaafde volk willen afschilderen.

Ik denk dat je de plank hier redelijk misslaat. Het Perzische leger bestond uit miljoenen en die kwamen lang niet allemaal uit het huidige Iran. Volgens Herodotos bestond het uit Perzen, Meden, Assyriërs, Indiërs, Arabiërs, Aithiopiërs, Libyers en nog een hele zooi andere volkeren. Dus inderdaad ook negers. ( "die uit Libya zijn het kroesharigste van alle mensen" ) Ook de uitdossingen zijn wellicht extremer dan verwacht. Zo smeerden de Aithiopiërs de ene helft van hun lichaam in met krijt en de andere met rode aarde. Zo waren er krijgers die op hun hoofd de voorhoofdshuid van een paard droegen, dat met manen en oren van een paard waren getrokken en waarvan de oren zo werden vastgemaakt dat ze rechtop bleven staan. Ook de op dit forum vaak gehekelde "onsterfelijken" waren wel degelijk een onderdeel van het perzische leger. Zij werden zo genoemd, niet omdat ze niet dood gingen, maar omdat elke dode onmiddelijk werd vervangen door een nieuwe uitverkorene. Zij waren de meest spectaculair uitgeruste Perzen met een "overweldigende hoeveelheid" goud. Zij hadden ook reiswagens bij met haremvrouwen en fraai uitgerust pesoneel.

Ik geef toe dat het in de film misschien wat extremer is weergegeven, maar het afdoen als 'het zwartmaken' van het Iraanse volk gaat me echt te ver. ( En ik ben normaal wel in voor goede complottheorie tegen de Amerikanen )

avatar van Davidus

Davidus

Persian_Sara schreef:

Nee joh, leuk juist die discussies.

Wat ik me dan nog wel afvroeg; wordt Xerxes bij Iraniers als held beschouwd en zijn jullie trots op die fase in de geschiedenis van Perzie. (Vergelijkbaar met de Gouden Eeuw in NL?)

nakada schreef:

Je hebt met bepaalde dingen wel gelijk, maar ik blijf bij mijn standpunt, en dat is dat deze film slechte propaganda maakt perzie bestond inderdaad natuurlijk niet alleen maar uit iran (dat weet iedereen die een klein beetje geschiedenis gehad heeft wel) er behoorden heel erg veel landen bij, en met de tijd is het perzische rijk (helaas) steeds kleiner geworden. Maar onder de iraniers, en ook wereldwijd, wordt de naam perzie nog steeds vaak gelinkt aan het huidige iran(en niet aan indie of een ander land). Perzie stamt van de oude griekse naam voor Iran, Persis. Na 1935 werd Perzie veranderd in Iran. Vandaar dat als er ook een film wordt gemaakt en onze koning Xerxes als een half mens/half beest achtig wezen wordt afgebeeld dan voelen we ons natuurlijk ook beledigd. Ze hadden de perzen ook als normale mensen op zijn minst kunnen afbeelden en niet als beestachtigen met overal kettingen en ringen.

Davidus schreef:

Nee joh, leuk juist die discussies.

Ja zeker, iraniers over het algemeen zijn wel erg trots op de geschiedenis van het land. Xerxes (bij ons wordt het uitgesproken als khashayar shah) Dariush de grote, Cyrus de grote, zijn hele belangrijke mensen uit onze geschiedenis. We zijn er zeker wel trots op dat Perzie zo een grote macht was en wat de koningen van toen bereikt hebben. Ik ben trots op het Iran onder beleid van de oude koningen, en ons ware geloof het zoroastrisme. Ik ben trots op het iran voordat de arabieren ons aanvielen en de islam aan onze bevolking opdrongen. Het is helaas wel zo dat er ook iraniers bestaan (waaronder de mensen van de huidige regering) die geen enkele waarde hechten aan de geschiedenis van Iran en onze mooie geschiedenis zelfs willen vernietigen (bv. de Persepolis). Maar deze mensen noem ik eerder arabieren dan mijn landgenoot.

avatar van Vascago

Vascago

[quote]Persian_Sara schreef:

[quote]nakada schreef:

Ik heb gisteren de extra's bij de dvd eens zitten bekijken en het ging de makers (striptekenaar en regisseur) er juist om dat het in de ogen van de toenmalige mensen wel zo was. Dat was in een tijd dat mensen in goden geloofden en vooral de Spartanen erg bijgelovig waren met hun orakels enzo. In hun ogen was het Perzische leger geen normaal leger, maar een groot beest wat hun wou verzwelgen. En daarbij hoort een mythische, soort half god koning en die zien er altijd een beetje raar uit. De onsterfelijken zien er in onze ogen misschien raar uit, maar hun moeten daar vreselijk bang voor zijn geweest, ook al laten ze dat in de film niet zien.

avatar van MoFeDu

MoFeDu

Immortals, let's put their name to the test.

Persian_Sara schreef:

Ik kan me voorstellen dat je dat als Iraanse als belediging opvat, zeker gezien de verhoudingen tussen Iran en Amerika, maar ik vraag me af of dat ook door andere zo opgevat wordt. Voor mij was het in ieder geval meteen duidelijk dat dit niet is zoals Xerxes er uit zag, maar dat hier sprake was van overdrijving om de film zelf. Zoals hiervoor al gezegd gaat het om een vertelling vanuit grieks (één ) oogpunt. En inderdaad moesten grieken er van overtuigd worden dat het niet om een godheid ging maar om een mens, om ze zelfs maar zover te krijgen te gaan vechten tegen de Perzen. Zoals in alle overleveringen zal alles inderdaad goed dik aangezet zijn. Ik waardeer de film vooral om de vormgeving en het heldendom van ( in dit geval toevallig ) de Grieken.

avatar van Veruca

Veruca

Misschien komt het omdat ik een tere meisjesziel heb, maar ik geloof dat al dat vechten toch niet echt mijn ding is. Beter geformuleerd, ik heb de halve film met mijn handen voor m'n ogen gezeten, dus het enige wat ik heb begrepen is dat Spartanen graag van vechten houden. En dat wist ik al.

Dus nee, was niet echt iets voor mij.

Van wat ik door mijn wimpers heb gezien, zaten de acteurkunsten in ieder geval wel snor. Én ja het zag er wel mooi uit, vond al dat vechten gewoon een beetje klote.

MoFeDu schreef:

Ik heb anders nog geen Griek horen klagen, terwijl die Spartanen er ook niet echt positief vanaf komen.

Grieken zijn dan ook precies zoals de Spartanen in deze film. .

avatar van moviemafketel

moviemafketel

• 19752 berichten

Nou ik zou ook niet echt trots zijn op die Griekse gasten die zich terugtrokken. De Spartanen waren pas echt bad-ass!

avatar van Moestuintje

Moestuintje

Dit is een echt mannen film, vol macho gedrag, bloederig en lekker gewelddadig.

Het verhaal is lekker aangedikt en over de top (het menselijke muur was over de top tot het viel). Het ziet er mooi uit, special effects is goed.
Ik vond de gevechten top, je voelde de kracht van elk beuk en trap die er gegeven worden.

Het was een vermakelijke film,

avatar van Dark_Warlock

Dark_Warlock

Deze kwam toen uit met heeeel veel van dit soort films tegelijk. Daarom heb ik ook een jaar of 4 nodig gehad, om hem eens te gaan kijken. Maar moet zeggen dat hij anders als zijn broertjes in dit genre. Het verhaal bouwt zich goed op, en uiteindelijk word je getrakteerd voor het blijven kijken, met een aantal uitermate goeie actie scenes. Ik heb deze hoog in aanzien staan. Hij krijgt van mij 4*

avatar van hutsekluts

hutsekluts

Een aardige aaneenschakeling van ongeveer dezelfde vechtscene's, waar Snyder goed z'n best op heeft gedaan.

De in slow motion lichaamsdelen doorklievende zwaarden, speren en messen zorgen voor een hoop opspattend bloed dat -hoe is het mogelijk- nooit op de kleding, armen of gezicht van welke spartaan dan ook terecht komt. Bijzonder.

Het beperkte kleurenspectrum geeft de film wel een heel specifieke sfeer. Goed gekozen.

De spectaculaire vechtscenes ten spijt kom ik al met al toch niet veel verder dan het cijfer 5 (of 2,5 ster) door met name het wat voorspellende script.

Dark_Warlock schreef:

Maar moet zeggen dat hij anders als zijn broertjes in dit genre.

Inderdaad. Beter nog, hij heeft geen broertjes. Sin City is wel een verre neef.

avatar van eddyeddy

eddyeddy

Zo een film die je meerdere keren kan zien, niet al te kritisch kijken, beleef de film met een knipoog. Op meesterlijke wijze verfilmd, waarbij de slow-motion actie zeker bijdraagt tot het geheel.

avatar van Virix

Virix

Ik vond de slow-motion actie ook van toegevoegde waarde! Verder heb ik deze film wel met een glimlach op mijn gezicht gezien. Lekker rauwe actie met een mooi bijpassend einde! Geen topper maar opzich wel een film die ik vaker kan zien.

3,5

avatar van komerad

komerad

+ Slow-motion actie

+ Rare figuren (xerxes de reus dan die bijl kerel,..)

+ Leuke dialogen

+ Agressief geacteerd.

+ Zeer veel actie

- Matige cgi.

- Alhoewel het bloed alle kanten heen vliegt blijft er nergens zelfs geen 1 druppeltje hangen. Dit zorgt toch weer voor een zekere afstand (gebrek aan geloofwaardigheid).

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Heftige oorlogs-acties, de "falanx' wordt mooi in beeld gebracht. Voor de rest best weinig verhaal, gewoon een goeie film om eens te zien, niet te veel nadenken, gewoon harde actie.

PS: die Xerxes ziet er echt als een 'janet' uit

AC1

Stem verhoogt naar 4 1/2 ster. Ere wie ere toekomt!

avatar van neo

neo

Ongepast bericht + reactie verwijderd.

avatar van naert

naert

wie? wie ? wie? vind dit nu goed? komaan dit was toch overdreven ben ik nu echt de enigst die dit vind?????

avatar van naert

naert

eddyeddy schreef:

meesterlijke wijze????? leg uit???? hoe da

mensen blijven me verbazen????

nakada

Kom aan Naert, je moet toch toegeven dat het op zijn minst een bijzondere film is die erg origineel is. De stijl is voor het grootste deel gebaseerd op het oorspronkelijk stripverhaal. Meesterlijk is het hoe treffend het is gelukt om de sfeer uit de strip ook in de film weer te geven. Dat het jou niet kan bekoren maakt het niet minder.

avatar van TinkerTex

TinkerTex

Deze film blijkt een heerlijk actiespektakel dat je niet moet kijken vanwege de historische waarde, maar juist vanwege het hersenloze vermaak. Poging om het plot wat diepgang te geven, slagen niet maar dat boeit niet: de gevechten zijn fenomenaal. De creatures zijn ook mooi weergegeven! Het nepbloed is wel erg nep helaas, maar dat drukte de pret verder niet.

avatar van chevy93

chevy93

Saaaaaaaaaai.

Zo enorm cliché... Weinig inhoud, matige dialogen. Het enige boeiende aan de film waren de gevechten. Ik hou heel erg van slomo's, dus dat zat wel goed. Af en toe was het wel erg kitscherig en onscherp, maar over het algemeen waren de gevechten goed verzorgd. Niet zo onoverzichtelijk als bij normale massale gevechten. Over de gehele lijn misschien 20-25 minuten leuk, maar voor de rest toch erg saai.

TinkerTex schreef:

de gevechten zijn fenomenaal.

Niet alleen de gevechten. Elke scène, elk shot, elke beweging is visueel onwaarschijnlijk expressief ... ook als er geen actie is. Al is het verhaal van 300 is 'eenvoudig', ik ken weinig regisseurs die de zeggingskracht of de expressiviteit van Zack Snyder kunnen evenaren. Daarin schuilt zijn originaliteit. Ik herken zijn artistieke stem .. zo ook in Watchmen. Het gegeven van zijn nieuwe film (Sucker Punch) interesseert me niet maar ik weet nu al dat ik me 2 uur ga vergapen aan de manier 'waarop' hij het vertelt. 'Saai' is het laatste weer ik Zack Snyder kan mee associëren.

avatar van TMP

TMP

Zeer vermakelijk, veel meer moet je er ook niet van verwachten. De film voldoet aan de verwachtingen. Het ziet er zeer goed uit en de actie spat van het scherm af. Het verhaal valt natuurlijk een beetje in het niet hierbij, maar komt toch nog aardig uit de verf.

Op en top actiefilm.