Night of the Living Dead (1968)
Genre: Horror
Geregisseerd door: George A. Romero
Met onder meer: Duane Jones, Judith O'Dea en Karl Hardman
Bekijk via YouTube
Plot Night of the Living Dead
"If it doesn't scare you, you're already dead!"
De wereld wordt plotseling overspoeld door een epidemie van levende doden, die zich voeden met de levenden. Een groepje mensen kan zich verschansen in een afgezonderde hoeve. Ze worden doorlopend aangevallen, maar ook van binnenuit groeien de spanningen...
Ben
Barbra
Harry Cooper
Helen Cooper
Tom
Judy
Karen Cooper / Corpse in House
Newscaster / Zombie
Zombie (as Bill Heinzman)
Zichzelf - Field Reporter (as Bill 'Chilly Billy' Cardille)
krabat
dit is toch deel 1 uit de trilogie, of niet?
1. night of the living dead
2. dawn of the dead
3. day of the dead
klopt dit rijtje zo?
Fangs (crew films)
Niet het beste (dat was deel 2, 'Dawn of the Dead'), maar wel het één na beste deel van Romero's beroemde Zombie Trilogie.
Dat zwart-witbeeld maakt de film nog claustrofobischer dan dat-ie al is. Een aanrader, vooral voor de horrorfan.
Harregarre
Zal wel aan mij liggen maar ik vond het niet echt bijzonder. Langzaam en kwam er niet echt in. Keek hem niet op mn standaardkijkplek en daardoor zal het wel wat minder zijn geweest maar spannend was ie niet echt. Onlogische acties ook die de hoofdpersonen maken. --> Op het einde als de laatst overgebleven gast in het huis naar het raam toeloopt dan had hij op zijn minst iets kunnen roepen. De hele film is hij semi-slim maar net nu laat hij het afweten. Aan de andere kant had het ook wel weer wat, zeker met die man die telkens probeerde zijn gelijk te halen en ze de kelder in te krijgen.
NIGHTWOLF_ONE
Er komt dit jaar nog een SE van uit... ben benieuwd wat hier allemaal opzit, ik heb nl. van de week die Trilogy of the Dead box gekocht voor 20 euro, waar ik erg tevreden mee ben!
Over de film: geniaal, Romero op zijn best? Prachtige sfeer, het einde is fenomenaal!!
HALLOWEEN
IK snap niet echt waarom al dat cmentaar over oigineel en 15min. extra.
Ik heb allebij de versies en vind ze allebij even goed.
Trouwens die extra scenes zijn ook nog wel geinig.
NIGHTWOLF_ONE
In hetzelfde jaar dat de film de ultieme eer toegewezen kreeg en tot de archieven van het USFR werd toegelaten, beging de scenarist en producer van NOTLD John A. Russo een wandaad die zijn gelijke niet kent. Zonder toestemming van George Romero filmde Russo een aantal nieuwe scènes, monteerde die in het origineel, schrapte enkele belangrijke scènes en voorzag het geheel van een volledig nieuwe soundtrack. Deze "Director's Cut" (beter bekend als de 30th Anniversary Edition ) was volgens Russo de versie die hij en Romero oorspronkelijk voor ogen hadden. Dat dit een grove leugen was, werd al snel duidelijk; Romero heeft zich reeds meermaals van dit maakwerkje gedistantieerd. Dat Russo geen respect heeft voor de klassieker, bleek ook uit zijn bewering dat "de nieuwe scènes niet van de originele scènes te onderscheiden zijn". Hoe kan iemand zo blind zijn? Wat Russo duidelijk niet besefte (of wilde beseffen), is dat hij een ultieme klassiekers zo goed als onherstelbaar heeft vernietigd. Naast het feit dat de nieuwe scènes nutteloos en ronduit slecht zijn (en zelfs door een blinde van het origineel onderscheiden kunnen worden), werd Russo de ultieme boeman van de NOTLD-fans toen bleek dat hij deze 30th Anniversary Edition enkel gebruikte om een door hem geproduceerde flutfilm Children Of The Living Dead te promoten. Schande, schande! Tot overmaat van ramp kwam de verhakkelde versie van NOTLD al snel uit op DVD, terwijl de fans van het origineel stad en land moeten afzoeken om een exemplaar op DVD te kunnen bemachtigen. Tot op de dag van vandaag is de enige versie die in België te krijgen de gehate 30th Anniversary Edition, de originele versie werd hier nog steeds niet uitgebracht.
feanaro surion
Deze klassieker is me toch wat tegengevallen, hij begon erg langzaam en ook toen hij wat sneller ging werd hij niet echt spannend. Er werd niet goed geacteerd al was de hoofdpersoon, Ben, een positieve uitzondering.
De sfeer was ook niet geweldig en het was niet heel bijzonder gefilmd.
Het einde was wel redelijk goed en de film werd nergens echt saai. 3 krappe sterren en ik ben erg benieuwd naar de vervolgen...
Mr Confused
Deze film moeten jullie eens checken. Heb hem al op de site willen zetten maar helaas lukt het mij nooit.
Night of the Day of the Dawn of the Son of the Bride of the Return of the Revenge of the Terror of the Attack of the Evil, Mutant, Alien, Flesh-eating, Hellbound, Crawling, Zombified, Living Dead: Part II (In Shocking 2-D)
Yep, dit is de titel. het is de zelfde film van Romero maar de geluidsband is vervangen door een andere maar dan absurde dialogen en monologen. Geniaal grappig!!
Ps: De remake van night of the living dead door Romero en Tom Savini zelf is ook best te pruimen.
martijn77
...terwijl de fans van het origineel stad en land moeten afzoeken om een exemplaar op DVD te kunnen bemachtigen. Tot op de dag van vandaag is de enige versie die in België te krijgen de gehate 30th Anniversary Edition, de originele versie werd hier nog steeds niet uitgebracht.
ik hoop ook van harte dat de BBC het fatsoen heeft de originele onopgepoetste versie uit '68 te draaien.
as
Voor zover ik weet is dat wel het geval. Ik heb hem jaren geleden eens op BBC gezien en dat was wel degelijk de oorspronkelijke versie.
maurice74
Spanning is echt ondragelijk in deze film. Moet je gezien hebben!
Mr Confused
Hij heeft al een paar keer op de BBC gespeeld en was steeds het origineel.
Denk dat ze het origineel ook verkopen bij boudisque.nl. Ben niet zeker!
Waar vind je die?
martijn77
Na herzien van het origineel kan ik alleen maar concluderen dat de 30th anniversary versie werkelijk zo verschrikkelijk is dat het dezelfde titel niet eens verdient. De extra scenes (in de 30th bla..) maken dat de rest van de film veel minder goed loopt en leiden af van het verhaal. Juist de harde zwart-wit contrasten en de 'slechte' kwaliteit film dragen voor mij enkel bij aan de charme en spanning van deze film. Een meesterwerk. Dit is de film die ik 5 sterren heb gegeven en terecht.
as
Hij heeft al een paar keer op de BBC gespeeld en was steeds het origineel.
Waar vind je die?
Ik heb hem gekocht op ebay.
Jurado
Steengoede low- budget film..waarschijnlijk de beste.
Ik heb hem een jaar geleden gekocht bij de lokale videokring voor maar 5 euro...digitaal geremastered en wel..
- 2077 stemmen
Erg knap dat er met weinig geld en middelen toch nog een sfeervolle en best spannende zombiefilm uit de grond is gestampt. De film begint al meteen goed met de ontzettend beroemde kerkhofscène, waarna de spanning zich verplaatst naar de afgelegen boerderij.
Wat deze film voor mij toch wat minder spannend maakt, is het gebrek aan echte make-up, om de zombies zo dood en smerig mogelijk te laten lijken. Niet echt een absoluut vereiste, maar ik vind het wel enorm jammer. In de vervolgen en de remake van deze film, ogen de zombies vele malen enger dan hier. Ook is de film nergens goor. Iets wat toch prima bij het genre hoort.
Als je een verhaal vertelt over zeven gespannen mensen die opgesloten zitten in een huis, omsingeld door gevaar, dan is goede karakteruitdieping noodzakelijk. Daar scoort de film in elk geval wel goed mee. Naast het schuilen en bestrijden van het gevaar, wordt er ook keihard in het huis gestreden.
Uiteindelijk overleeft niemand het hele gebeuren. De laatste overlevende wordt ironisch genoeg voor zombie aangezien en krijgt een kogel in zijn hoofd. Prima einde, maar toch wel jammer...
*3.5*
feanaro surion
Je kan het einde ook anders interpreteren het goede is namelijk dat je nergens zeker weet of hij een zombie is geworden of niet
as
Dat hij geen zombie is aan het einde leek me eigenlijk wel logisch. Dat is Namenlijk de ontzettende ironie. Je kunt het ook zien aan het feit dat de man geen zombie uitdrukking heeft en zich ook niet gedraagd als een zombie. Maakt de film des te harder en gruwelijker wanneer hij aan het einde wordt neergeknald.
Flipman
Goh, ik heb niet de tijd om álle voorgaande berichten te lezen, mar de Film ís nu verkrijgbaar in de originele versie, ook al staat zowel voorop als achterop dat de Film in kleur is!
Ik heb de Film gezien en verwachtte er expres maar niet al teveel van, maar de Film was erg onderhoudend. De spanning die oploopt in het huis is erg interessant en hoewel ik nooit echt in spanning heb gezeten, heb ik me toch erg vermaakt. Het einde zag ik op een gegeven moment al aankomen, maar de nasleep was mooi en origineel in beeld gebracht.
Voor 'n Film met zo'n budget en de manier waarop ie gemaakt is, geef ik hem 'n vier, ik vind 'm stukken beter dan zijn opvolger. Alle thema's die erin verwerkt zitten zijn nog subtieler, dit is net als "Dawn Of The Dead" niet zomaar een horrorFilm. Maar ik vind "Night Of The Living Dead" toch iets beter.
- 2077 stemmen
Ben werd niet gebeten en de momenten voor zijn dood gedraagt hij zich ook totaal niet als een zombie, dus ik vraag me wel af hoe je erbij komt dat je het nergens zeker kan weten.
- 2077 stemmen
...mar de Film ís nu verkrijgbaar in de originele versie, ook al staat zoawel voorop als achterop dat de Film in kleur is!
Dat is vreemd. Verwar je je niet met de remake?
feanaro surion
Zo zag ik het ook maar had het idee dat hij ook wel gebeten had kunnen zijn.(Je zag toch niet alles wat er gebeurt was
) Maar jij hebt hem net gezien en zal wel gelijk hebben
Flipman
Dat is vreemd. Verwar je je niet met de remake?
Nee nee, want de versie die ík heb is in zwart-wit en de remake is in kleur. En nee, er is níks mis met mijn televisietestel
!
Nee, het is wel degelijk het origineel, de cover ziet er net zo uit als de poster die hier afgebeeld staat. Ik heb hem voor 11.99 gekocht bij de Mediamarkt. De remake van Tom Savini heb ik bij een andere winkel nog zien liggen voor 7.95, maar ik wilde eerst het origineel zien.
bioscoopzaal
Nee nee, want de versie die ík heb is in zwart-wit en de remake is in kleur.
Oef, gelukkig. Was al bang dat ze weer mee hadden geknoeid. De 30th Anniversary Edition was al erg genoeg...

Survival of the Dead
2009