• 9.378.158 stemmen

Night of the Living Dead (1968)

Horror | 96 minuten

Genre: Horror

Geregisseerd door: George A. Romero

Met onder meer: Duane Jones, Judith O'Dea en Karl Hardman

• YouTube Bekijk via YouTube

Plot Night of the Living Dead

"If it doesn't scare you, you're already dead!"

De wereld wordt plotseling overspoeld door een epidemie van levende doden, die zich voeden met de levenden. Een groepje mensen kan zich verschansen in een afgezonderde hoeve. Ze worden doorlopend aangevallen, maar ook van binnenuit groeien de spanningen...

Harry Cooper

Helen Cooper

Karen Cooper / Corpse in House

Newscaster / Zombie

Zombie (as Bill Heinzman)

Zichzelf - Field Reporter (as Bill 'Chilly Billy' Cardille)

Flipman schreef:

De remake van Tom Savini heb ik bij een andere winkel nog zien liggen voor 7.95, maar ik wilde eerst het origineel zien.

Is een aanrader als deze je ook bevalt!

Oké, bedankt !

avatar van Mr Confused

Mr Confused

as schreef:

Dat hij geen zombie is aan het einde leek me eigenlijk wel logisch. Dat is Namenlijk de ontzettende ironie. Je kunt het ook zien aan het feit dat de man geen zombie uitdrukking heeft en zich ook niet gedraagd als een zombie. Maakt de film des te harder en gruwelijker wanneer hij aan het einde wordt neergeknald.

Ik dacht dat het een vorm van rassenhaat was. De rednecks die mooi hun kans zagen om een zwarte dood te schieten. Zombie of niet die zwarte gaat eraan.

Mr Confused schreef:

Zekers...de hele film is een geweldige parabel voor rassenhaat en/ of racisme.

mister blonde

mwah, vind ik ver gezocht. die rednecks knalden gewoon alles neer dat ze tegen kwamen, zonder al te goed op te letten of het een zombie betrof. om daar nu gelijk rassenhaat achter te zoeken...

• 2081 stemmen

Inderdaad, het is wel érg ver gezocht...

Flipman

Nee, vind ik niet. Romero staat erom bekend enorm maatschappijkritisch te zijn, zeker in "Dawn Of The Dead." Daar wilde hij de draad een beetje opschroeven, dit was slechts een voorproefje.

mister blonde

zo kan je achter alles wel wat zoeken. de kritiek op de consumptiemaatschappij in Dawn of the Dead was veel duidelijker.

in dit geval is het echt vergezocht. 'he, een neger wordt neergeknald! --> rassenhaat! --> maatschappijkritiek! Wat goed zeg van die Romero!'

kom op zeg. zo kan je ook zeggen dat Night kritiek was op heel langzame mensen.

mister blonde schreef:

kom op zeg. zo kan je ook zeggen dat Night kritiek was op hele langzame mensen.

Flauw... Romero zegt het toch ook echt zelf. Kijk de docu The American Nightmare er maar eens op na. In het boek Midnight movies staat exact hetzelfde. Maar ik had het boek en de docu niet eens nodig om daar achter te komen. Alleen Romeros keuze al om een Zwarte acteur als hoofdrolspeler te kiezen, in die tijd, zegt ook genoeg lijkt me. Uiteindelijk kun je er niet om heen dat in elke film van Romero een stevig potje maatschappijkritiek zit.

mister blonde schreef:

kom op zeg. zo kan je ook zeggen dat Night kritiek was op hele langzame mensen.

as schreef:
ik zal je bronnen er zeker eens op na slaan. (of heb je nu direct een link wat het wel een stuk makkelijker zou maken?) maar ook al zegt ie het inderdaad, ik blijf het simplistisch en flauw vinden.

Maar ik had het boek en de docu niet eens nodig om daar achter te komen.
goh, wat goed van jou, zeg.

dat zegt genoeg over wat? je bevestigt nu mijn standpunt. 'een neger de hoofdrol?, ha maak je maar klaar voor een portie rassenhaat'.

dat ontken ik toch ook niet. alleen vind ik het onzin om op het moment dat een neger wordt neergeknald, een link naar rassenhaat te leggen.

mister blonde schreef:

kom op zeg. zo kan je ook zeggen dat Night kritiek was op heel langzame mensen.

Ik kan je standpunt begrijpen, maar het leek mij iets te toevallig. Ik dacht net zo als Mr Confused: "Zombie of niet, die zwarte gaat eraan."

mister blonde schreef:
goh, wat goed van jou, zeg.
Ik bedoelde er verder niets mee, jammer dat je zo lomp reageert.

Ik bevestig niets. Ik denk eerder dat Romero tegen de stroom in durfde te te gaan. Andere mansen zijn er wel om het te veroordelen.

Tja, dan heb ik eigenlijk niets meer te zeggen. Als je het niet ziet, dan houdt het op.

as schreef:

Ik bedoelde er verder niets mee, jammer dat je zo lomp reageert.

och, een beetje cynisme moet kunnen. je deed net voorkomen of de mensen die het niet zien stekeblind zijn.

ehm, dit is niet de eerste film met een donker iemand in de hoofdrol, hoor. zo bijzonder was dat nou ook weer niet. je brengt als argument dat het feit dat een donker iemand de hoofdrol speelt zou moeten bewijzen dat er sprake is van aan de kaak gestelde rassenhaat. dus ja, je bevestigt wel degelijk mijn stelling met die zin.

het gaat er mij om dat veel mensen meer maatschappijkritiek en symboliek hieruit halen dan er daadwerkelijk in zit (in mijn ogen). maakt verder niet uit, je mag er van mij uit halen wat je wilt. misschien heb je zelfs wel gelijk, maar het lijkt me sterk.

mister blonde schreef:

Volgens mij vat je het nog niet helemaal. Het gaat niet over rassenhaat in de film, maar de film is in zekere zin wel een aanklacht tegen rassenhaat in Amerika zelf. Dit door een zwarte acteur als hoofdpersonage te nemen, hoewel hij niet Romero's eerste keuze was. De acteur bleek zelf enorm verrast te zijn met z'n rol, wat nog maar eens wijst op het toen heersende klimaat.

Halcyon

Zeer goede horrorfilm en volgens mij de beste in Romero's Trilogy of the Dead.

De claustrofobische sfeer en de enorm sterke acteersprestaties met een interessante evolutie in de groepsdynamiek tot gevolg maken van deze film een juweeltje.

Halcyon schreef:

volgens mij vat jij het niet helemaal. je kan met gemak meer halen uit elke film aan symboliek en maatschappijkritiek. ik zelf ben ook altijd op zoek naar een boodschap achter iets in een film. sommige dingen zijn gewoon te ver gezocht. ik ben me bewust van de maatschappijkritiek uit Dawn en Night (overduidelijk). o.a. op de consumptiemaatschappij.

sommige mensen denken dat het casten van een zwarte acteur in de hoofdrol die ook nog dood gaat (terwijl er een heel peloton aan blanken is gestorven) gelijk staat aan kritiek op rassenhaat. wel eens van bijv. Sidney Poitier gehoord? die was begin jaren '60 al een erg bekende acteur. zo zijn er nog makkelijk veel voorbeelden te geven. het enige argument dat je geeft is het casten van een zwart iemand (al dan niet verrassend) wel zal wijzen op (een aanklacht tegen) rassenhaat. ik snap dat niet. kan het niet zo zijn dat Romero het gewoon een goede acteur vond?

dan nog; als het al kritiek ergens op was (wat dus niet zo is), is het erg simplistisch en eigenlijk ronduit zwak.
verder wel een goede film, overigens.

mister blonde schreef:

volgens mij vat jij het niet helemaal.

Als ik jou was zou ik er de extra's van Night of the Living Dead eens op naslaan. De hele discussie die wij hier voeren wordt daar nauwkeurig uitgelegd. "Ik" zeg niet dat het casten van een zwarte acteur in de hoofdrol "wel zal wijzen" op rassenhaat, het is Romero zélf die deze kritiek aanhaalt.

En het is niet omdat ene Sidney Poitier bekend is als acteur dat daarmee alle rassenhaat uit de wereld is. Integendeel, er is altijd en overal ruimte voor kritiek.

Halcyon schreef:

heb je geen andere tastbare bron? die dvd met extra's heb ik niet, dus dan houdt het op. heb alleen een erg slechte dvd, maar ach, die moet maar even voldoen.

maar als Romera hetzelfde zegt (toch zou ik graag horen/ lezen wat ie zegt) vind ik het een zwak thema en erg vergezocht.

mister blonde schreef:

Heb de extra's nog eens doorgenomen en er wordt vooral gezegd dat het voor Duane Jones niet evident was om als zwarte acteur zo'n hoofdrol te krijgen. Er wordt verder nergens gezegd dat Romero hier met opzet kritiek op de maatschappij wou leveren.

Het enige wat hier dus uit blijkt is het toenmalige klimaat ten opzichte van zwarten, die nog niet de kansen kregen waar ze recht op hadden.

Ik moet m'n mening dus herzien: letterlijke kritiek is niet aanwezig in de film, je kan het alleen maar afleiden.

mister blonde schreef:

heb alleen een erg slechte dvd, maar ach, die moet maar even voldoen.

Welke als ik vragen mag?

avatar van gotti

Ik denk de uber-slechte Engelse dvd (o.a. verkrijgbaar bij Rodisc.nl). Heb ik ook gehad, maar snel weer weggedaan.

Heb nu de trilogie in 1 box; goeie versie...

avatar van Quido

Quido

Die 2-disc van Indies is aan te raden. Goed beeld en geluid en als extra de ongeveer 78 minuten durende 'making-of'. Ook niet duur, beetje zoeken en je vind hem onder de 10 euro.

Recensie zie : Night of the living dead.

• 2081 stemmen

Heb nu de trilogie in 1 box; goeie versie...

Heb ik ook. Mooie versie inderdaad.

Halcyon

Ik heb zelf de special edition van NotLD en eveneens de Trilogy of the Dead. De special edition is leuk omwille van de vele extra's en de trilogy is vooral interessant omwille van de Europese versie van Dawn of the Dead die erbij zit.

avatar van Guyke

Guyke

Een horrorfilm uit het einde van de zestiger jaren is uiteraard nu gedateerd. Juist daarom leuk om te bekijken. Geen enkele filmmaker zou het nu in zijn hoofd halen met dusdanige eenvoudige middelen (wat witte verf en ketchup) een dergelijke film te maken. De zombie-walk doet ondertussen ook wat lachwekkend aan. Maar juist dit gegeven maakt dat deze film niet alleen een verouderde horrorfilm is maar eveneens een komische noot heeft gekregen. Wanneer ik met vrienden deze film bekijk merk ik dat er meer wordt gelachen dan gegild.

Misschien heeft the night of the living dead nog wel een toekomst als komedie.

avatar van Silvio Dante

Silvio Dante

Ik vond het ook maar iets raar, het idee was zeker en vast origineel, ook qua horror was er geen klagen.

Maar de uitwerking ervan laat de wensen over vind ik.

Het duurt een beetje te lang om alles te barricaderen vind ik persoonlijk, een beetje saai mss. Het einde is dan weer wel goed.

avatar van Patat

Patat

Wellicht de bekendste zombiefilm aller tijden. Alhoewel het thema en vooral de realistische, grauwe uitwerking in die tijd hard moet zijn aangekomen in de bioscoopzalen, is de film nu nogal verouderd en bij momenten erg sloom. Al past dat laatste natuurlijk wel bij deze film: het is bijna lachwekkend hoe bang de personages zijn van lichamen die aan zo'n traag tempo voorbijstrompelen.

Maar los van het feit dat de film wat verouderd is, zit het allemaal toch knap in elkaar. De openingsscene doet in een tiental minuten de vredige sfeer meteen omslaan in één van hysterie en paniek.

De personages zijn stuk voor stuk interessant: van de vervelende vader tot de bezorgde moeder, van het liefdevolle koppeltje tot de grote held ... je komt ze allemaal tegen in deze film en voor elkeen wacht hetzelfde lot.

Naast de strompelende zombies in de voor- en achtertuin staat vooral de scene in de kelder (waarbij het lieflijk dochtertje toch niet zo levend meer lijkt te zijn) op mijn netvlies gebrand.

Een klassieker in het genre, al vind je tegenwoordig betere exemplaren in het zombiegenre. Zo denk ik aan "28 Days Later", "Resident Evil" en "The Beyond".

Mijn oordeel: een goede 3/5.

Patat schreef:

[/i]

Resident Evil heb ik niet gezien, maar 28 Days Later de meerdere noemen van Night of the Living Dead?

The Beyond is dan weer wat anders...Daar is die claustrofobische sfeer die in NotLD bepalend was veel minder aanwezig. Ze echt met mekaar vergelijken kan je dus niet volgens mij.

avatar van feanaro surion

feanaro surion

Resident Evil is verschrikkelijk Halcycon, 28 Days Later en NotLD zijn beide stukken beter..