• 9.379.403 stemmen

Il Buono, il Brutto, il Cattivo (1966)

Western | 161 minuten / 179 minuten (re-release)

Genre: Western

Speelduur: 161 minuten / 179 minuten (re-release)

Alternatieve titels: The Good, the Bad and the Ugly / De Goede, de Slechte en de Gemene / The Man with No Name 3: The Good, the Bad and the Ugly / The Good, the Ugly, the Bad / De Goede, de Slechte en de Lelijke

Oorsprong: Italië / Spanje / West-Duitsland / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Sergio Leone

Met onder meer: Clint Eastwood, Lee Van Cleef en Eli Wallach

Gesproken taal: Italiaans

Releasedatum: 22 januari 2009

Plot Il Buono, il Brutto, il Cattivo

"For three men the Civil War wasn't hell. It was practice."

Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog hebben de gunfighter Blondie (‘The Good’) en de gezochte Mexicaanse outlaw Tuco (‘The Ugly’) een deal gesloten: Blondie levert Tuco aan een sheriff uit, strijkt de hoge beloning op, redt hem dan op het nippertje van de strop en slaan vervolgens op de vlucht. Dit plan is diverse keren succesvol. Dan vernemen beiden van de stervende officier Bill Carson informatie over een gestolen geldkist met 200.000 dollar aan gouden munten. Onderweg maken Blondie en Tuco kennis met de meedogenloze premiejager Angel Eyes (‘The Bad’), die ook op zoek is naar de geldkist.

Tuco Ramirez

Sentenza / Angel Eyes

Alcoholic Union Captain

Father Pablo Ramirez

Storekeeper

Bill Carson / Jackson

Filmpje1

Persoonlijk vind ik toch For a Few Dollars More, Once upon a Time in the West en A Fistful of Dollars beter als deze film niet dat deze film slecht is maar ik vond die anderen leuker.

... oke dan. Waarom?

Filmpje1

het is een persoonlijke voorkeur, het is moeilijk uit te leggen het verhaal van die andere films weten me meer te amuseren als deze, en op een gegeven moment vond ik hem ook iet wat lang dradig worden. maar dat neemt niet weg dat het een mooie film is.

chevy93

Dat je Once Upon A Time... beter vindt, heb ik eerder gehoord. Maar er zijn er weinig die For a Few Dollars More beter vinden

Filmpje1

Klopt idd, zal waarschijnlijk komen omdat FAFDM me eerste western was en ik meteen verliefd was

avatar van Nomak

Nomak

Het einde van For a Few Dollars More is ook onvergetelijk en moet eigenlijk niet onderdoen voor dat van deze film.

planet_of_death

Daar ben ik het mee eens. Al is het eind van deze epischer en meeslepender.

avatar van Roel Bogers

Roel Bogers

Ik vind Once Upon a Time ook beter dan deze.

Daarnaast, zoals ik in mijn recensie heb geschreven, vind ik For a Few Dollars More zeker niet onderdoen voor deze film. Kwalitatief vind ik het van hetzelfde niveau.

Lichte voorkeur voor the Good, Bad, Ugly, omdat Leone diezelfde kwaliteit over de wat langere speelduur vasthoudt.

avatar van mrc733

mrc733

Net als in nog zes andere Leone films vind ik het camerawerk, de details en de muziek ook weer fantastisch in The Good, the Bad, and the ugly, deze film hoort zeker in mijn algemene top 5 thuis

Mijn favouriete Sergio Leone acteurs zijn Eli Wallach in deze film en Rod Steiger in A fistfull of Dynamite. Alhoewel Eli Wallach ook een van de voorkeuzes was voor A fistfull of Dynamite heb ik het idee dat beide acteurs in de juiste zitten:

The Good, the Bad, and the ugly is toch iets lichter van toon en naar mijn mening geschikter voor Eli Wallach en Rod steiger is in de andere film naar mijn mening net even iets cynischer en grimmiger....

avatar van fappie

fappie

• 2005 stemmen

Awesome!

avatar van ewalk

ewalk

Prachtig die stoffige zanderige omgeving, de versleten kleding en verweerde gezichten, de tandeloze monden en de ongure tronies. Leone heeft het meesterlijk aangepakt! Dit blijft een topper die laat zien hoe een western moet zijn. Weg met John Wayne.

echt een goie film je mag hem niet missen

yorickk

Ik vond er echt gewoon geen drol aan , het leek wel een B films. 'T genre western zal me wel niet liggen. Ik dacht hoge notering dat moet wel teminste een beetje goed zijn. Heb eigenlijka altijd de westerns vermeedde maar dacht toch eens kijken mischien mis ik wel iets heel goeds, dat viel heel erg tegen. Niks voor mij.

Hakunamatafaka

Kijk hem over 20jaar nog is.

yorickk

Waarom? En waarom vind jij deze film goed k kijk net naar je top 10 eigenlijk allemaal films die ik ook goed vind behalve dit..

planet_of_death

Nee, het genre Western ligt je niet.

K geeft nog een poging ik kijk morgen once upon a time in the west,

als dat ook niks is dan kijk ik nooit meer een western

Hakunamatafaka

Ik vond westerns eerst ook geen hol aan..en keek deze film net als jij ook met verkeerde verwachtingen.

Dat doet veel schade aan een film,herzien dus. Kijk even niet naar het niet zo goede beeld of de soms wat rare special effects, maar geniet van de kunst de muziek en de magie van de film.

avatar van kramersietse

kramersietse

Acteur en regisseur Clint Eastwood heeft de award Arts and Humanities gekregen voor de bijdrage die hij heeft geleverd aan de Amerikaanse cultuur. Hij kreeg de prijs uit handen van de Amerikaanse president Barack Obama.

Ook zanger Bob Dylan kreeg een award van de president. Volgens Obama was Dylan een icoon voor velen en maakte hij prachtige gevoelige teksten. "Dylan en Eastwood zijn een onderdeel van de Amerikaanse cultuur", aldus Obama.

Er waren veel beroemdheden aanwezig bij de jaarlijkse uitreiking. In totaal mochten twintig mensen de award in ontvangst nemen.

Nos teletekst vandaag.

yorickk schreef:

K geeft nog een poging ik kijk morgen once upon a time in the west,

als dat ook niks is dan kijk ik nooit meer een western

Zeg dat niet. Ik vind The Godfather niks bijzonders, maar het genre misdaad vind ik geweldig!

kramersietse schreef:

"Dylan en Eastwood zijn een onderdeel van de Amerikaanse cultuur",

Mijn 2 helden (L)

Hakunamatafaka

Tevens is dit één van de beste films ooit makkers.

planet_of_death

Wat mij betreft is dit de beste.

Hakunamatafaka

Film technisch sowieso, maar mijn persoonlijke voorkeur gaat naar het maffia genre.

avatar van pooper

pooper

wat voor taal spreke ze in deze film?

avatar van kramersietse

kramersietse

Ga je anders niet kijken?

avatar van Deja Vu

Deja Vu

Prachtige film, duidelijke 5 sterren, alles klopte..! Waarom ik toch een 0.5 punt er af trek? Vanwege het belachelijke einde.. zo zonde.. Ik heb bijna drie uur lang met genot gekeken naar deze film, een 4e plek op imdb is ook zeer terecht. Dat gevoel overheerst ook bij mij. Maar... het zoetsappige einde.. belachelijk.. Waarom laat Eastwood Wallach nou leven? Geef me één reden. Hij moet toch geleerd hebben van het verleden en bij een volgende ontmoeting zal Wallach onze good guy ook omleggen.

En wie zegt er eigenlijk dat Eastwood een good guy is, Eastwood is net zo´n grote crimineel als Wallach. Samen bedrogen ze elke stad.

Wel top sfeertje en top geacteerd. Wallach is wel duidelijk de ster van de film, krijgt ook verreweg de meeste screentime, Wallach draagt de film met ondersteuning van een goede Eastwood.

En wat een score he..! Geweldige deuntjes en muziek!

chevy93

En wie zegt er eigenlijk dat Eastwood een good guy is, Eastwood is net zo´n grote crimineel als Tuco.
Leuk hé, zo'n paradox.

Om op je stukje in te gaan:
Zoals je al aangeeft is Eastwood geen good guy, maar eerder een bad guy. Toch is hij geen bad guy die zonder reden iemand zou neerschieten, zoals de andere twee duidelijk wel zijn. Dat bevestigt hij ook nog eens aan het einde.

Tevens raad ik je aan om deel 1 en deel 2 ) nog te kijken. Daarna zal je wel snappen waarom hij een good guy is

deel 1 ( Per un Pugno di Dollari (1964) ) en
deel 2 ( Per Qualche Dollaro in Più (1965) )

avatar van Deja Vu

Deja Vu

Ik heb die inderdaad (nog) niet gezien nee. Maar Clint blijft een Bad Guy, dat kan je niet ontkennen. Hij verovert je sympathie, net zoals bijvoorbeeld een Robin Hood, maar zijn beiden toch een bad guy. Niks mis mee, alleen jammer van het zoetsappige einde, echt jammer. Mensen en steden bestelen maak je niet goed met het laten leven of het afstaan van je jas aan een stervende soldaat.

chevy93

Kijk maar snel deel 1 en 2 en dan ben ik benieuwd of je er nog steeds zo over denkt.

Zo te zien zal je die ook goed vinden.