• 9.379.969 stemmen

Il Buono, il Brutto, il Cattivo (1966)

Western | 161 minuten / 179 minuten (re-release)

Genre: Western

Speelduur: 161 minuten / 179 minuten (re-release)

Alternatieve titels: The Good, the Bad and the Ugly / De Goede, de Slechte en de Gemene / The Man with No Name 3: The Good, the Bad and the Ugly / The Good, the Ugly, the Bad / De Goede, de Slechte en de Lelijke

Oorsprong: Italië / Spanje / West-Duitsland / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Sergio Leone

Met onder meer: Clint Eastwood, Lee Van Cleef en Eli Wallach

Gesproken taal: Italiaans

Releasedatum: 22 januari 2009

Plot Il Buono, il Brutto, il Cattivo

"For three men the Civil War wasn't hell. It was practice."

Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog hebben de gunfighter Blondie (‘The Good’) en de gezochte Mexicaanse outlaw Tuco (‘The Ugly’) een deal gesloten: Blondie levert Tuco aan een sheriff uit, strijkt de hoge beloning op, redt hem dan op het nippertje van de strop en slaan vervolgens op de vlucht. Dit plan is diverse keren succesvol. Dan vernemen beiden van de stervende officier Bill Carson informatie over een gestolen geldkist met 200.000 dollar aan gouden munten. Onderweg maken Blondie en Tuco kennis met de meedogenloze premiejager Angel Eyes (‘The Bad’), die ook op zoek is naar de geldkist.

Tuco Ramirez

Sentenza / Angel Eyes

Alcoholic Union Captain

Father Pablo Ramirez

Storekeeper

Bill Carson / Jackson

planet_of_death

Dat mag inderdaad nooit geburen.

avatar van Hakunamatafaka

Hakunamatafaka

En dan komt avatar wellicht de top 250 binnen boven deze film.

Dan zakt mij de broek af.

Inderdaad, dan breekt mijn hart.

chevy93

Dat gebeurt nooit . Zodra de DVD uit is, zullen de mensen inzien dat ze zich hebben laten verblinden door de special effects en dat de film opzich weinig voorstelt .

Deze film is voor altijd en bedenk dat we al ruim 40 jaar later zijn en het nog steeds een topfilm is!

Deze film in 3D. Hoe geniaal zou dat zijn?

avatar van TonyCamonte

TonyCamonte

Ja daar heb je ook wel gelijk in. Maar die films zoals avatar zijn een dikke hype onder de jeugd. Types die vaak geen verstand van films hebben en waarschijnlijk nog nooit van deze film gehoord hebben.

Ik zal deze film voor altijd eren

chevy93

Ik heb geleerd dat het toch geen zin heeft om je druk te maken over die (nieuwe) overhypte films. Na verloop van tijd zullen ze allemaal het onderspit delven tegen klassiekers als deze!

planet_of_death

Nouja... Avatar is ook aardig revolutionair, maar enkel op het gebied van effecten. Ik moet je dus gelijk geven.

avatar van TonyCamonte

TonyCamonte

oke bedankt voor je geruststelling!

avatar van Don MN

Don MN

chevy93 schreef:

TonyCamonte schreef:

Al geweest, of zomaar je oordeel al klaar? Avatar is een moderne klassieker.

planet_of_death schreef:

Zoals jullie aankaarten zijn we 40 jaar verder, dus is het na duizenden films wel lastig om ergens nog revolutionair te zijn. Wat een geweldige prestatie is natuurlijk.

avatar van Hakunamatafaka

Hakunamatafaka

Wat is eigenlijk het verschil tussen de re-release en de normale versie?

chevy93

Ik ben niet van dat soort films en ik vind het zonde om daar mijn geld aan uit te geven . Maar ik kan genoeg uit de reacties halen om een beetje een beeld te krijgen.

Bovendien gaat dit niet over de film Avatar

avatar van mikey

mikey

Extra scenes

Hakunamatafaka schreef:

Wat is eigenlijk het verschil tussen de re-release en de normale versie?

Wikipedia schreef:

The Good, the Bad and the Ugly was not released in the US until December 1967.[11] The original Italian version was 2 hours, 57 minutes long; but the US version was 2 hours, 41 minutes - 16 minutes shorter. Since the scenes were deleted before the entire film was dubbed into English, that quarter-hour's-worth of story footage was rarely shown in US cinemas. Nevertheless, MGM's 1998 US DVD release includes them, in the original Italian, but with English subtitles.

De re-release is de (orginele) Italiaanse versie

avatar van Nomak

Nomak

Het enige wat geen zin heeft is je druk maken over de plaats van een film in een toplijst. Wat maakt het nou uit op welke plaats een film staat? De film wordt er niet beter of slechter van.

Persoonlijk vind ik het natuurlijk ook wel een beetje jammer dat een film te hoog, te laag of zelfs helemaal niet in een toplijst staat. Maar ik heb geleerd om die toplijsten te bagatelliseren.

avatar van Don MN

Don MN

chevy93 schreef:

Bovendien gaat dit niet over de film Avatar

Dat is in mijn ogen gewoon flauw. Je kunt geen volledig beeld krijgen van een film als je 'm niet gezien hebt dus kunt er niet over oordelen.

En Avatar was onderdeel van het gesprek betreffende de top250 notering, dus berichten niet te snel wegwuiven.

Over de acteerprestaties:
Het komt mij bijna allemaal te geacteerd over. Bijvoorbeeld de blik die je vaak in de ogen van Clint Eastwood ziet ziet er te geacteerd stoer uit.

Het verhaal:
Dit liet op mij geen indruk diepe indruk na. Ik vond het zelfs redelijk simpel. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Shawshank of American Beauty. In Shawshank wanneer Andy van helemaal niets op geniale wijze overgaat in het compleet naleven van z'n droom. En in American Beauty de hele visie die Lester (hem vind ik goed vertolkt!) ontwikkelt waarin het in het leven niet gaat om geld of spullen, maar leven! De scene met de 'dure' bank is erg representatief hiervoor.

De muziek vond ik ook niet bijzonder. Die vind ik bij Avatar nog mooier. Ik ben sowieso niet heel erg onder de indruk van Ennio Morricone. Een Hans Zimmer of James Horner doet mij meer.

Ergens heb je gelijk: deze film is de standaard geworden.
Sorry hoor, maar als deze film destijds de nieuwe standaard is geworden, dan moet cinema toen wel redelijk belabberd zijn geweest.

En misschien moet je je bedenken dat deze film in 1966 is gemaakt en dit dus juist GEEN standaardverhaal is!

Wat heeft het jaartal van de film te maken met de kwalitetit van een verhaal?

Ik heb het maar druk met al die verontwaardigde reacties.

• 12092 berichten

Niet eens de moeite om op in te gaan, je bent overduidelijk niet gevoelig voor onderkoelde humor, meesterlijke beelden, sfeer of geniale muziek (echt 1000x beter dan die afgelebberde kitschkots van LOTR-achtig peutervermaak!). Rare vergelijkingen sowieso met een gezinsdrama of een gevangenisfilm.. Kompleet andere genres met andere wetten Deze film is de kroonjuweel op het genre western! Als je dat niet inziet, is ofwel het genre western niks voor je of kun je beter wat anders gaan doen dan film kijken..

avatar van Archaon

Archaon

Gelukkig draagt hij Juventus nog een warm hart toe. Dan doet ie toch nog wat goed.

Juvefan

Rare vergelijkingen sowieso met een gezinsdrama of een gevangenisfilm... geniale muziek (echt 1000x beter dan die afgelebberde kitschkots van LOTR-achtig peutervermaak!)

Ach totaal verschillende films worden altijd vergeleken met elkaar in kwaliteit. Zo bestaat er een zekere wereldberoemde IMDB top 250. Films uit elk genre kunnen een indruk op je achterlaten en de films hebben die ik noemde hebben om de gegeven redenen een indruk op mij achtergelaten. Deze film film totaal niet. Laat de vuurwapens weg en je hebt bijna een kinderboek.

Ik heb niets gezegd over LOTR, dat zijn niet mijn films. Kijk maar eens naar de muziek in Gladiator. Mooie muziek en heel goed toegepast in de film. En het is niet zo eentonig als bij deze naar jouw mening prachtige muziek.

En ik heb, net als bij jouw LOTR gedoe, niets gezegd over deze film binnen het genre western. Insinueer alsjeblieft niet van die stomme dingen.

Maar stel dat (puur hypothetisch) ik niet in zou zien dat dit de kroonjuweel op het genre western is en het genre western niet niets voor mij zou zijn, dan kan ik maar beter iets anders doen dan film kijken? Haal asjeblieft die plank voor je kop weg.

• 12092 berichten

Inderdaad, ga dan alsjeblieft iets nuttigers doen.. Als je serieus een flink aantal westerns hebt gezien, zie je wel in dat dit een toonaangevende, harde, cynische en vooral vrij realistisch ogende film is met alle juiste accenten waar ze moeten (zoals humor bijvoorbeeld, zit er humor in Shawshank??). Waarom denk je dat deze film zo hoog scoort in de imdbtop250 of hier tenslotte?

Juvefan

Dankje, maar dit is nog van uit m'n pubertijd. Ik heb nu gewoon geen zin meer om overal op internet m'n gebruikersnaam te veranderen om verwarring te voorkomen.

Kerel, DIT IS WESTERN!

Kerel, DIT IS WESTERN!

Dus? Hoe kan een film als deze met een dergelijk simpel verhaal in jullie ogen zo goed zijn? Ik heb t nu wel over een, gemiddeld volgens de reguliere IMDB stemmer, op 3 na beste film ooit. Ik ken zooooveel betere films.

• 12092 berichten

Misschien moet je proberen eens wat meer te kijken en dan deze eens terugkijken.. het zou kunnen dat de hoge waardering van deze niet op toeval berust?

Juvefan schreef:

Ik raad je aan geen oude films meer te kijken. Ik zie dat je 12 Angry Men ook al een baggercijfer hebt gegeven.

Jij kan je blijkbaar niet indenken dat deze film gemaakt is, voor al die films die hierop gebaseerd zijn.

Het feit dat je zegt dat het verhaal standaard is, zegt eigenlijk al genoeg.

avatar van s0062423

s0062423

Dus omdat het een oude film is, die iet of wat van invloed heeft uitgeoefend op andere films binnen zijn genre verdient hij een hoog cijfer?

Wat een onzin.

chevy93

Hoezo is dat onzin? Dit is sowieso geen standaardverhaal.

Iets wordt pas standaard zodra er heel veel films met hetzelfde soort verhaal zijn gemaakt.

Aangezien dit één van de 1e film is met zo'n verhaal, kan dit onmogelijk een standaardverhaal zijn.

avatar van Deja Vu

Deja Vu

Het feit dat je zegt dat het verhaal standaard is, zegt eigenlijk al genoeg.

Alleen jammer dat je je eigen standpunt (voor al die films die op een klassieker gebasseerd zijn) falikant onderuit haalt door the godfather part 2 te beoordelen met een 1,5...

Weg geloofwaardigheid..

avatar van Kevin13

Kevin13

Weg geloofwaardigheid..

Hoezo? Omdat hij één 'klassieker' een onvoldoende geeft...

chevy93

Dat slaat nergens op. Ik vind Godfather niet een grondlegger van een genre. En dat is het ook niet:

Earliest "Mafia" Movies - imdb.com

Nou is dit natuurlijk ook niet de eerste western, maar voor mij is dit één van de eerste films waarbij Western naar het wereldwijde publiek is gebracht. Uiteraard is dat als spaghettiwestern

P.S. Ik vind Godfather, Part I een klassieker, maar Part II is voor mij alleen maar 3 uur saai gelul.

s0062423 schreef:

Wat een onzin.

En omdat hij gewoon perfect is binnen het genre, met daarbij precies de juiste combinatie acteurs op hun piekleeftijd: Eastwood, Wallach en Van Cleef. Voeg daarbij de onovertroffen soundtrack en de heerlijke vergezichten van Leone toe en je hebt een film die in 42 jaar tijd inderdaad nog niet eens benaderd is door een andere! Geen onzin dus