• 9.373.067 stemmen

Met onder meer: Philippe Nahon, Blandine Lenoir en Frankie Pain

Gesproken taal: Frans

Releasedatum: 14 oktober 1999

Plot Seul contre Tous

"In the bowels of France."

Een 50-jarige paardenslager komt uit de gevangenis na een poging tot moord op de verkrachter van zijn autistische dochter. Berooid en zonder werk staat hij op straat. Alles wat hij heeft is een pistool en drie kogels; een gewapende tijdbom die slechts energie put uit haat en vergeldingsdrang. In zijn ogen is alles wat hem dierbaar was hem door de maatschappij ontnomen. "Moraal is een werktuig voor de rijken, en gerechtigheid het pistool in mijn hand."

Man with Morals

Real Estate Agent

Supermarket Manager

Presenter (stemrol)

Doctor Choukroun

Director of Hospital

Bizar. Aangrijpend. Oprecht.

Interessante kijk in de ziel van een man die de greep op zijn leven verliest.

In het begin vond ik de film nog het meest op een zwarte komedie lijken. Ongeveer op de manier zoals C'est Arrivé Près de Chez Vous. Langzamerhand, als hij vecht om te overleven, zijn het zijn gedachten die het verhaal vertellen en ontwikkelt de film zich meer tot 'drama'.

Originele film, die veel indruk maakt.

avatar van Goodfella

Goodfella

Impressive... Beter dan Irréversible...

Zo'n beetje ieder karakter is zo onsympathiek als de pest, de (overheersende) voice-over geeft een ákelig cynische kijk op het leven en een aantal zeer schokkende scènes maken veel indruk. Er valt hier en daar ook nog wat te glimlachen, mits je een ietwat bizar gevoel voor humor hebt uiteraard.

Man o man wat is die Gaspar Noé een geschifte gek. Maar ik heb anderhalf uur ademloos zitten kijken... 4 sterren

avatar van gotti

Erg indrukwekkende film, maar ik vond de depressieve sfeer die over de film hing soms een beetje over the top. Maar toch was het een bizarre en indrukwekkende film. Ben benieuwd naar Irréversible. 3,5*

FisherKing

Overigens staat deze film op de tv in Baise Moi.

avatar van ichi

ichi

Was mij ook opgevallen, toch nog iets goeds in baise moi

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Bizarre aanklacht tegen de Franse maatschappij. Een man met wel heel vreemde gedachten, die door middel van een narrator op ons worden losgelaten.

Hier zal de Franse filmindustrie niet blij mee geweest zijn

avatar van petey

petey

• 1901 berichten

ik heb toch wel een beetje problemen met het feit dat de hoofdpersoon niet echt `aardig´ is. Het maakt toch dat ik niet echt kan meeleven met de film.

De eenzaamheid is wel heel goed uitgebeeld.

avatar van wpstolk

wpstolk

Ben geen fan van dit soort films. Stem dan ook maar niet, want ik heb geen oblectief oordeel. De film is niet slecht omdat het niet mijn stijl film is.

avatar van SlingBlade

SlingBlade

Deze man heeft een zware aanklacht tegen de maatschappij in zn geheel en een deprissieve kijk op het leven..( waar ik toch af en toe waarheid in zijn gedachtengang zie ) geweldige film....

avatar van anton

anton

Als vrij nieuwe member en winnaar van een van deze DVD's geef ik mijn eerste commentaar maar op deze film:

Na ongeveer 15 minuten,als de hoofdrolspeler zijn vrouw in elkaar gebeukt heeft voelde ik mezelf depressief. Door de voice over die echt elke gedachte van de hoofdrolspeler verteld, krijg je sympathie. Je gaat nadenken over het feit dat de wereld die door de hoofdrolspeler geschetst wordt misschien wel echt zo krom in elkaar zit. De scenes waar het tempo van de voice over erg hoog ligt zijn indrukwekkend en maken de trage beelden toch erg spannend. Dit soort films (lees: verkrachting, pedofili, vrouw slaan etc) zijn niet mijn favoriet. Ik zal dan ook niet stemmen, maar als ik cijfer moet geven zal het een 4.0 zijn vanwege het gevoel de film gaf nadat ik hem gezien had.

Okay, heb toch gestemd.

avatar van Agony

Agony

• 1985 berichten

ik zie niet in waarom je dan niet zou kunnen stemmen. Als 4 sterren jouw beeld over deze film weerspiegelt... ga je gang.

avatar van titan

titan

Deze film bevalt me een stuk beter dan Irreversible, al is en blijft Caspar Noe voor mij een amorele en homofobe provocateur.

Jammer dat deze interessante blik in de ziel van een door het leven getekende man een beetje werd ontsierd door een overdaad aan noiseblasts en voice-over.

Als Noe zijn wil om te shockeren laat varen zie ik hem met zijn visuele flair ooit nog wel eens een echt meesterwerk maken.

avatar van starbright boy

De film is op zijn zachtst gezegd bijzonder. De kijk op de maatschappij, gebracht door de voice over, is zo ongelofelijk donker, dat het ergens weer humoristisch wordt, maar dan wel op een heel morbide zwarte manier. De beelden versterken vaak op een knappe manier het gevoel van desolaatheid. De bijrollen ook. Iedereen staat letterlijk op instorten en er lijkt geen ontkomen aan.
Als in de film incest (of in ieder geval de verleiding daartoe) niet was voorgekomen en de film geindigd was bij het moment dat de man "breekt" en huilt met zijn dochter was voor mij het geheel veel krachtiger geweest. En hoopvoller geeindigd. Daarom toch een half puntje minder. Wat moet ik uiteindelijk met zo'n alles is zinloos, dus alles kan einde?

wpstolk en anton: stemmen hier zijn per definitie subjectief. Obejctieve stemmen zijn maar saai. Dus wat je ook vind, gewoon stemmen.

avatar van bennie jolink

bennie jolink

Dramatische ellende zonder doel, dat schijnt leuk te zijn om een film over te laten gaan. Helaas niet leuk om naar te kijken, heb de film dan ook halverwege uitgezet.

bennie jolink schreef:

Had je verwacht een leuke film te zien dan? Had je uit het verhaaltje toch wel kunnen opmaken dat dit zware kost is.

avatar van SlingBlade

SlingBlade

bennie jolink schreef:

In deze film zit diepgang en een visie/fylosofie op het leven van een man die geen lichtpuntje maar ziet aan het einde van de duistere tunnel. Ik vond het zeer interessant om naar te kijken. Hoe bedoel je dramatische ellende zonder doel?

FisherKing

Dit is geen film. 't zijn een hele hoop voice-overs. En dan wat ik heb moeten zien.

1) Van een zwangere vrouw het kind doodmaken.
2) Xenofobie
3) Homofobie
4) Incest met dochter
5) Moord van dochter.
6) Trucje dat het geen moord van dochter was.
7) Toch weer incest met dochter.
8 Semi-filosofie (van de koude grond) in al die voice overs/

En dan de aftiteling. Dit was een film van Gaspar Noé haha, voor mij een reden om van hem nooit meer een film van te zien.

Met 1 ster ben ik nog Bijzonder gul. (maar tis dan ook niet mijn film, omdat ik geweldfilms in deze vorm niet kan waarderen)
Bovendien vind ik het een pretentieus prul vol effectbejag.

Jij maakt een karikatuur van de film. Zo valt er idd weinig te 'genieten'.

Ik raad je aan geen 'extreme' films meer te zien.

FisherKing

Wellicht een waarschuwing voor degene die ook zo gevoelig zijn als ik bij extreem geweld zonder functie.

FisherKing schreef:

extreem geweld zonder functie.

Oneens. Geen geweld om het geweld. Het schokkendste van de film speelt zich af in het hoofd van het hoofdpersonage.

Maar enfin, maar gauw weer vergeten John.

FisherKing schreef:

Ah, maar ik neem aan dat je gevoelig en intelligent genoeg bent om in te zien dat het debiel is om e.e.a. om te draaien, waarbij mensen die deze film durven waarderen per definitie gevoelloze klootzakken zouden zijn he? Dan is het goed. Ga nou maar weer terug naar je Meg Ryan filmpjes .

avatar van narva77

narva77 (crew films)

Tip voor Fisherking: ga vooral NIET "Irréversible" kijken!

Menni schreef:

Ehm, Ik geef enkel mijn persoonlijke mening.

Ik vind de regisseur een Zak. (na vanavond) en laat verder ieder in zijn waarde die zwelgt in extreem geweld. (en probeert desperate uitvluchten te zoeken om dat gevoel te rechtvaardigen )

Menni

Leg dan nog 's uit wat je precies bedoelt met die opmerking over zwelgen in extreem geweld? Dat is namelijk ook in mijn ogen volstrekte lariekoek, zowel wat betreft filmmaker als liefhebbers. Directe, duidelijke vragen maar, waar weinig misverstand over kan bestaan:

1. Wat betekent 'zwelgen in geweld'?

1a. Kun je je voorstellen dat dit negatiever en persoonlijker geinterpreteerd wordt dan jij wellicht bedoelt?

2. Is iemand die veel geweld in zijn film verwerkt per definitie geweldsverheerlijker?

2a. Indien nee, geldt dit dan misschien geheel toevallig enkel voor films die jou niet bevallen?

3a. Indien nee, ben ik dan een leugenaar of hypocriet?

4. Hoeveel van je post is pure provocatie?

kusje op je neus..

Menni schreef:

1. Wat betekent 'zwelgen in geweld'?

Ja als dat idd fout wordt ge-interpreteerd neem ik het terug.

tuurlijk niet.

3a. Indien nee, ben ik dan een leugenaar of hypocriet?

Tuurlijk wel. Staat er toch los van.

4. Hoeveel van je post is pure provocatie?

Niks. Ik vind de filmmaker een provocateur. En heb me (helaas) niet vermaakt met deze film. (sorry voor de hoogstemmers bij deze)

Menni

(quoten is en blijft een kunst )

Ja als dat idd fout wordt ge-interpreteerd neem ik het terug.

Okee.. Maar je weet het wel weer mooi terug te spelen: de aanvaring ligt dan kennelijk niet aan jouw weinig subtiele bewoording, maar aan 'onze' foute interpretatie. Echt hoor, je opmerkingen bij Seul Contre Tous betekenen voor mij tot nu toe niets meer dan het algemeen zo gehate los geplaatste 'wat een kutfilm' - met vervolgens ook nog een al dan niet gemeende sneer naar zowel filmmaker als liefhebber. De rest van je laatste reaktie is bijzonder kort en riekt naar 'mensen, zit toch niet zo te zeiken, hier heb ik geen zin in'.

Wat betreft geweld in films, ik vermoed WEL dat je hier meer moeite mee hebt indien een film (of genre) je toevallig niet bevalt, hoe zeer je dat ook ontkent. Om net als vannacht in de chat nog even de vergelijking met porno aan te halen: als Lars Von Trier of Catherine Breillat een stijve lul laat zien, of Julio Medem weer eens zweterige sex, vind IK dat niet per se nodig, maar ik respecteer de keuze en kijk even verder om te zien of de films nog meer te bieden hebben dan dat wat mijn eigen nietige, in het grote geheel nogal onbelangrijke grenzen afbakenen. Met geweld heb ik persoonlijk inderdaad minder moeite. Interessant om over het waarom daarvan na te denken trouwens.

Seul Contre Tous valt ECHT niet in de categorie geweld om het geweld, als entertainment. Ik kan er allerlei cliches tegenaan gooien wat betreft begrijpen en smaak, maar ik denk dat je inmiddels wel doorhebt dat diverse lui het erg prettig zouden vinden als je zo nu en dan wat meer voor DIE kant van andermans beleving open zou staan. Ik ga er even vanuit dat je mijn artikel over horror al 's hebt gelezen. Zo niet: http://www.kleinedingen.nl/text/horror.htm. Soms best wel handig als je dingen al 's eerder voor je eigen gevoel perfect hebt verwoord . Ook Seul Contre Tous gaat voor mij vooral over eenzaamheid en extreme neerwaartse spiraal. Geweld is enkel symptoom, bijzaak.

3a. Indien nee, ben ik dan een leugenaar of hypocriet?

Tuurlijk wel. Staat er toch los van.

Maar wat IS dat 'zwelgen in geweld' dan? Bedankt voor het terugnemen, maar ik begrijp ECHT niet hoe je tot zo'n opmerking komt.

.. ook een kopje thee?

Menni schreef:

Aanvaring ? Zo zie ik het niet. Weinig subtiele bewoordingen voorkomen een ellenlange tekst.

Ik ontkom er niet aan merk ik

Een film kan gewoonweg slecht vallen. Ik begrijp die man in de film wel, maar de manier waarop staat me tegen. Ik verdenk de maker ervan dat ie gewoonweg het meeste groffe geweld heeft gebruikt om te imponeren, Ik bedoel het had ook anders (poetischer) verteld kunnen worden. Dan had ik er tenminste van genoten.

Kijk dat waardeer ik nu weer hoger; Julio Medem en Catherine Breillat dan. Daar stoor ik me niet aan. Het is er ook functioneel.

Ja ga inderdaad daar eens bij je zelf te raden waarom. Ik kan gewoonweg niet tegen bepaalde vormen van geweld (zeker niet als ik er geen doel in kan ontdekken)

Das gewoonweg een verschil van mening tussen ons.

Ik waardeer andermans beleving natuurlijk. Ik ga geen kritiek geven om andermans belevingen de grond in te boren. Je kunt het wellicht ook omdraaien.

Ik zie liever een 5 sterren film, dan dat ik me aan een film erger.

Gelezen. Horror is niet mijn genre, wellicht speelt dat hier ook een rol. Ik kan helemaal NIET van horror genieten.

Dat herken ik wel en vind het thema erg mooi; alleen niet de manier waarop. En als jij geweld etc in het hoekje bijzaak wil schuiven is dat jouw interpretatie. Ik wil/hoef dat geweld helemaal niet te zien.

Late nite remark.

FisherKing schreef:

Weinig subtiele bewoordingen voorkomen een ellenlange tekst.

Maar stimuleren onnodige aanvaringen (of jij dat nou zo noemt of niet - de gemoederen zijn hier en daar enigszins verhit).. Moet ik ook nog opmerken dat teksten op 't Net wel érg snel als ellenlang worden bestempeld. Fast food mentaliteit. Ik verkies dan ook over het algemeen nog altijd privemail en brief boven forum en chat. Overigens vind ik ook absoluut dat er té veel geluld kan worden en je soms ergens gewoon een punt achter moet zetten. Ik zal zeer bescheiden quoten .

Ja ga inderdaad daar eens bij je zelf te raden waarom.

Waarom nou meteen weer voor deze bewoording gekozen? Ik voelde 'm wel een beetje aankomen hoor, maar doelde enkel op achtergronden wat betreft mijn voorkeuren voor porno/geweld in films, niet dat er iets 'mis' is. Ik denk dat we best gezamenlijk interessant over persoonlijke oorzaken kunnen nadenken (! - dat klinkt een stuk neutraler dan 'bij jezelf te rade gaan'), want ik denk dat de afkeer van geweld (die in het dagelijks leven bij mij wellicht nog sterker is dan bij jou, wedje maken? ) bij jou zeer vergelijkbaar is met die van porno (in dramafilms) bij mij.

Horror is niet mijn genre, wellicht speelt dat hier ook een rol.

Zeker weten..

Late nite remark.

En vrij direct na het zien van een film die je tenen deed krommen, best begrijpelijk hoor .

Tuurlijk Menni.

Menni schreef:

Ik vind een discussie met verhitte gemoederen overigens vele malen interessanter. (mits correct gevoerd en niet op de man gespeeld) Anders staat iedereen zo vrijblijvend aan de kant.

Helemaal met je eens. Toch leest een sterk ingekorte tekst over het algemeen beter op een forum. Maar ik ben ook liefhebber van wat langere posts (helaas gaat dit weer de non-topic kant op)

Ik twijfel daar niet aan, hoor.

't zal inderdaad de appreciatie van horror zijn waarbij je bij bepaalde geweldsdelicten makkelijker kunt "overstappen".

FisherKing schreef:

Hooguit off-topic.. Wat het bij deze definitief helemaal is .

Ik sluit af met wat ik eerder al las: doe Irréversible maar gewoon niet. Al wil ik je best nog 's kietelen door te zeggen dat de quote die op dit moment de hoofdingang van mijn eigen site hermetisch afsluit, uit die film afkomstig is en voor mij nu onlosmakelijk verbonden is met die zeer klote recente privé-gebeurtenis van me, jeweetwel. En daar kwam bij mij enkel verbaal geweld aan te pas, vaak vele malen pijnlijker dan fysiek mogelijk is.