• 9.379.612 stemmen

Mongol (2007)

Historisch / Avontuur | 126 minuten

Genre: Historisch / Avontuur

Alternatieve titels: Mongol: The Rise of Genghis Khan / Mongol: The Rise to Power of Genghis Khan / Mongol: The Untold Story of Genghis Khan / Монгол

Oorsprong: Rusland / Duitsland / Kazachstan

Geregisseerd door: Sergei Bodrov

Met onder meer: Tadanobu Asano, Khulan Chuluun en Amadu Mamadakov

Gesproken taal: Mandarijn

Releasedatum: 14 augustus 2008

Plot Mongol

"Greatness comes to those who take it."

Deze film vertelt het verhaal van de jonge Temudzhin Khan. Na een moeilijke jeugd te hebben gehad, waarin zijn vader werd vermoord en de gehele veestapel van zijn familie was ontnomen, groeide Temudzhin uit tot leider van alle Mongoolse stammen: Genghis Khan. Onder zijn leiding beleefde het Mongoolse imperium zijn hoogtepunt, een periode waarin hij rond het jaar 1200 maar liefst de helft van de bekende wereld wist te veroveren.

avatar van ozcan

ozcan

kos schreef:

Mongools is Slavisch?

Neeeee Mongools is Ural-Altay taal,net als turks,japaans,fins,koreaans ext...

avatar van ozcan

ozcan

En ,net als heleboel mensen hier;het zel;fde vraag:Hoe kan ik deze film vinden?

avatar van Mug

Mug

Bios-release staat gepland voor 14 augustus. Dan zul je hem wel kunnen vinden ergens op het witte doek.

Staat in België gepland voor 5 mei. Hopelijk blijft dat zo, want origineel stond er januari aangegeven, en dit is het type release dat ze graag achteruitschuiven.

avatar van kinjutsu

kinjutsu

rokkenjager schreef:

Over het hoofd gezien waarschijnlijk....had geen idee dat ie hierin speelde.....viel me in de trailer ook niet op.

Asano viel je niet op in de trailer? Spijtig...

avatar van Jaxxx

Jaxxx

Echt schandalig dat deze film pas 14 augustus in Nederland te zien is. Volgens mij is de premiere in Belgie 7 mei.

avatar van kinjutsu

kinjutsu

Jaxxx schreef:

In mijn mening is het het niet waard om even een uitstapje naar Antwerpen te maken. Asano kan het beter houden bij Japanse regiseurs, af en toe een Thaise is goed. Dit viel me erg tegen. Jammer van Asano dat hij hier aan mee doet. Misschien had hij wel een weddeschap verloren en had hij geen keus, daar hoop ik maar op

avatar van kakstoel

kakstoel

nee hier vond ik niks aan 1,0*

avatar van jasper_1989

jasper_1989

Een prachtige film 5*

avatar van shihi

shihi

Een prachtige film! Een dikke aanrader!

avatar van el padrino

el padrino

heb hem al vorig jaar gezien. een dikke 5.

wat ook van dezelfde reggisseur is en sinds deze week in de videotheek ligt is nomad.

voor iedereen zeker een aanrader om te kijken.

avatar van el padrino

el padrino

ozcan schreef:

En ,net als heleboel mensen hier;het zel;fde vraag:Hoe kan ik deze film vinden?

moet ik hem opsturen. ik heb hem zelfs turks ondertiteld.

Had eigenlijk geen idee wat ik hiervan kon en mocht verwachten, maar een Asano film in de bios laat ik niet schieten.

Ik hou niet zo van die ouderwetse veldslagen spektakels. Dat was dan ook eigenlijk m'n grootste vrees. Ik had geen zin in een Russische Gladiator oid.

De film bevat wel enkele gevechten, maar van veldslag scenes is eigenlijk niet eens sprake. Het eerste gevecht is redelijk kleinschalig, de enige echte grote veldslag die in de film zit beperkt zich vooral tot de taktische zetten van Temudzhin.

Film begint mooi met de kleine Khan, en zet meteen de toon voor de rest van de film. Veel mooie landschapsfotografie, sterk acteerwerk en veel aandacht voor de man achter Genghis Khan. Leuk acteurtje was dat ook in het begin. Asano neemt naderhand erg sterk over, en staat er gewoon weer. Hij weet perfect te balanceren tussen mens en beest, tussen heerser en familieman zonder meteen alle mystiek uit z'n personage te gooien. Het mag dan een Japanner zijn, hij zet Genghis gewoon als een paal neer.

Visueel vaak mooi al leunt het sterk op de landschappen. Toch maakt Bodrov er zeker wat extras van. De gevechten zijn warrig maar de kills mooi en niet zonder choreografie. Mooiste was uiteindelijk toch het grootse shot op het einde waar de ruiters met dubbel zwaard als een golf door de tegenstand raast.

Verder veel aandoenlijke momenten, en een Genghis Khan die hard moet knokken om te overleven. Echt historisch correct zal het niet zijn, daarvoor is de belichting van Genghis iets te eenzijdig positief, maar het is leuk wat tegengewicht te hebben.

Verder ook erg cool de kostuums, zeker dat volk met de creepy maskers. En de soundtrack niet te vergeten, die hoewel emotioneel geladen en sterk aanwezig nooit de cheesy bombast bereikt van zijn Westerse tegenhangers. Het blijft immer stijlvol.

Vond het een mooie film, lekker in de bios met z'n tweetjes (en ergens nog een verdwaald gezin van 3). Zo'n film verdient ook wat rust.

4*, aangename verrassing. Rusland als filmland stijgt weer wat in mijn achting na dit weekend.

avatar van Halcyon

Halcyon

Een lichte teleurstelling toch. Mongol leek me de ideale gelegenheid om m'n kennis over de geschiedenis van Dzjengis Khan nog een keertje op te frissen, al moet ik na afloop bekennen dat ik er weinig wijzer uit ben geworden. Je krijgt wel min of meer een beeld van wie hij is, maar het blijft naar mijn mening te oppervlakkig. Ik had graag wat meer aandacht gezien voor de overwinningen en de uitbreidingen van het rijk. Niet dat ik een grote fan ben van epische films met massale veldslagen, maar zolang ze geschiedkundig correct zijn en mooi uitgevoerd worden, vind ik het zeker een meerwaarde. Op het slot na vond ik Mongol op dit aspect dus tekort schieten. Wat ik dan weer erg leerrijk vond was de blik op die aparte cultuur en levenswijze bij de Mongolen. Bepaalde gebruiken en denkwijzen worden dermate uitgelicht dat je toch een concreet beeld krijgt van de Mongolen als volk.

Puur filmisch gezien was niet alles even boeiend om naar te kijken. Vooral het eerste uur vond ik erg zwaar, omdat het een aanhoudend kat-en-muisspel betreft dat voortdurend terugkeert, maar dan gespreid over een aantal jaren tijd. Ook al is dit geschiedkundig correct (geen idee van overigens), het degradeert de film meermaals tot opdringerige vertellerij. Al is het in de optiek van karakterontwikkeling waarschijnlijk de juiste keuze geweest. Maar dan prefereer ik toch ietsje meer "ordinaire actie". Alhoewel... Verder ook een paar saaie stukken gezien, maar een constante doorheen de ganse film was de degelijke landschapsfotografie.

Het was bovendien leuk om voor de verandering eens niet naar Engels sprekende acteurs te kijken, want ik geloof dat alles netjes in het Mongools gesproken of nagesynchroniseerd werd. Toch iets dat de film een meer authentiek karakter bezorgt en daar hou ik wel van.

wibro

Was vandaag op de filmbeurs geweest in Amersfoort, waar deze film gedraaid werd. Film viel mij niet tegen, hij voldeed ongeveer wel aan mijn verwachtingen, hoewel ik niet zo'n groot liefhebber ben van dit filmgenre.
De fotografie van de Mongoolse landschappen was schitterend, eveneens de beelden van de Mongoolse cultuur en levenswijze. De veldslagen werden ook mooi in beeld gebracht. Groot pluspunt in deze film vond ik dat de dialogen in de oorspronkelijke taal, het Mongools gevoerd werden. Dat maakt de film zowiezo een stuk realistischer. Ook de soundtrack vond ik erg mooi.
Blijf ik toch met een vraag zitten; Is het geschiedkundig helemaal correct wat Sergei Bodrov in deze film liet zien. Over de laatste veldslag, dat er een flinke onweersbui aan te pas moet komen om Dzjenghis Khan te helpen zijn tegenstander definitief te verslaan, daar heb ik toch mijn twijfels over. Na de encyclopedie uitvoerig geraadpleegd te hebben over de geschiedenis van Dzjenghis Khan blijkt ondanks mijn bovengenoemde twijfels dat de regisseur bij de verfilming van "Mongol" in het algemeen zich toch wel aan de historische feiten gehouden heeft.

avatar van Koekebakker

Koekebakker

Onderhond schreef:

Hoe bedoel je dat tegengewicht eigenlijk?

Ik vond vooral dat eenzijdig positieve tenenkrommend. Het maakt Temudgin / Genghis Khan tot een karikatuur.

Verder vond ik het scenario nogal hoekig. Alsof je in een boek een paar pagina's leest, dan een stel overslaat en weer wat leest. En zo voorts.

Wel mooi was het camerawerk inderdaad, mede dankzij het landschap.

avatar van Halcyon

Halcyon

wibro schreef:

De fotografie van de Mongoolse landschappen was schitterend

Mongol is grotendeels in Kazachstan gefilmd dacht ik. Al zijn de landschappen vrijwel identiek.

Halcyon schreef:

Geloof ik onmiddellijk. Dat de landschappen vrijwel identiek zijn, dat moet natuurlijk wel, anders kun je over de Mongolen geen goede film maken.

Koekebakker schreef:

Hoe bedoel je dat tegengewicht eigenlijk?

Dat Genghis doorgaans enkel als bloeddorstig krijgsheer neergezet wordt.

Is altijd moeilijk te beoordelen in dit soort films.

Van die figuren als Genghis hebben doorgaans zoveel gruwelijke, historische geschiedenis die dermate belangrijk is dat je het in je film verwerkt, dat de stukjes die je als tegenwicht in de film op zou nemen waarin hij een normaal persoon is een beetje geforceerd zouden overkomen.

Daarom is het extra leuk dat deze film gewoon zijn periode voor zijn echts machtsvertoon beschrijft.

Buiten het laatste kwartier is Genghis vooral een underdog. Verder vind ik zo ongeveer elk historisch karikatuur vaak nogal geforceerd neergezet, maar dat is blijkbaar niet de populaire opinie.

avatar van Koekebakker

Koekebakker

kos schreef:

Is altijd moeilijk te beoordelen in dit soort films.

Je moet ook geen losse stukjes toevoegen, maar het verweven.

avatar van Malick

Malick

Mijn eerste film van de Russische cineast Sergei Bodrov beviel me uiterst goed. Waarbij de fotografie van de landschappen ademwegnemend was, de sterk aanwezige maar vooral inhoudelijke prachtige soundtrack plus dat de acteurs uitermate sterk hun rol vertolkten. Op het stroeve begin na had ik geen problemen met deze film en zal denk ik zeker in het filmhuiscircuit een hit worden. Dat ik deze film zal gaan programmen is zeker want hoe vaak zie je nog van dit soort films uit landen als Kazachstan, Rusland, of Mongolië. Dus heb je eens interesse in een buitenlandse historisch correcte (?) film die aardig vol zit met veldslagen, karakter ontwikkeling en visuele pracht dan moet je dit eens checken!

Ik zag dat er nog iemand gisteren aanwezig was in Amersfoort. Welke films heeft u meegepakt op Mongol na dan?

Malick schreef:

Aha, U was net zoals ik ook aanwezig in Amersfoort. Ik vroeg me al af, welke MM gebruikers er allemaal in Amersfoort waren.

Buiten Mongol - daar ging ik eigenlijk voor - heb ik nog de volgende films gezien; "Elegy" van Isabel Coixet en "Grace is Gone" van James Strouse. Beide films stelden mij enigszins teleur. Gezien uw waarderingen hebt u waarschijnlijk een betere keus gemaakt.

avatar van zot109

zot109

kvond die film goe 5*

avatar van Troeno

Troeno

Geweldige film. Misschien een minpunt dat er weinig spektakel in zit, maar het neemt niet weg dat het een prima werk is van die Russische regisseur.

avatar van gotti

Geen onaardige trailer, die ik laatst in de bios zat. Komt hier geen trilogie van?

avatar van J.T.O

J.T.O

Nee, volgens mij niet.

avatar van flrois

flrois

lijkt me een stoere film

avatar van spurs

spurs

In het filmblad preview stond dat het wel een trilogie wordt.