• 9.379.636 stemmen

Mongol (2007)

Historisch / Avontuur | 126 minuten

Genre: Historisch / Avontuur

Alternatieve titels: Mongol: The Rise of Genghis Khan / Mongol: The Rise to Power of Genghis Khan / Mongol: The Untold Story of Genghis Khan / Монгол

Oorsprong: Rusland / Duitsland / Kazachstan

Geregisseerd door: Sergei Bodrov

Met onder meer: Tadanobu Asano, Khulan Chuluun en Amadu Mamadakov

Gesproken taal: Mandarijn

Releasedatum: 14 augustus 2008

Plot Mongol

"Greatness comes to those who take it."

Deze film vertelt het verhaal van de jonge Temudzhin Khan. Na een moeilijke jeugd te hebben gehad, waarin zijn vader werd vermoord en de gehele veestapel van zijn familie was ontnomen, groeide Temudzhin uit tot leider van alle Mongoolse stammen: Genghis Khan. Onder zijn leiding beleefde het Mongoolse imperium zijn hoogtepunt, een periode waarin hij rond het jaar 1200 maar liefst de helft van de bekende wereld wist te veroveren.

J.T.O

Term mongool voor die ziekte is ook verkeerd, officieel heet het iets anders. Maar men noemde het vroeger mongool, wegens de mensen in Mongolië woonde. Ze waarschijnlijk op "mongolen". Als er meer van zulke mensen in Nederlande woonde, dan zou het woord waarschijnlijk wel afgeschaft worden.

avatar van Martijnnn

Martijnnn

Mongool is inderdaad een scheldnaam voor mensen met het Syndroom van Down.

avatar van Chuck Taylor

Chuck Taylor

• 1953 stemmen

Mooie film over de beginjaren van Chingis Khan.

Over zijn leven en geschiedenis van het rijk van Mongolie wist ik helemaal niks. Na wikipedia gelezen te hebben leek het me vrij interessant. Of de film op feiten gebaseerd is weet ik niet, het verhaal loopt namelijk anders dan beschreven staat op wikipedia - wat ook niet altijd correct is.

Het volgt niet het hele leven van Genghis Khan, maar zijn beginjaren. Je volgt hem totaan dat hij de Khan wordt van waaruit hij meer zal veroveren. Dit geeft meer tijd voor detail en gaat dus dieper in op zijn leven en zijn struggles. Het is mooi gefilmd, met prachtige landschappen. De oude monnik en de God van de donder, Tengri, zijn leuke bijverhalen in de film.

De films is wel in het Mongools gesproken. Al met al een mooie film, heerlijk om te zien. *4

avatar van Flashbot

Flashbot

Wel getelt 2 recenties over deze film..

De rest gaat allemaal over wat wel of niet een mongool is..

:S

avatar van Xcobra

Xcobra

Onderhoudende film

avatar van Snitz129

Snitz129

Prima film, ze hadden er nog gemakkelijk een half uur (misschien wel een uur) aan vast kunnen knopen. Mwah, misschien voor deel twee. Mooie filmbeelden, mooi landschap mooie sterke acteurs. Interessant om nu eens een keertje niet de bloedige kant van Genghis te zien zoals we die uit andere films kennen maar meer gericht op de man Genghis. 4.* vanuit deze kant.

avatar van Puthenaer

Puthenaer

'k Ga 'm zometeen kijken; ik weet weinig over Mongolië, dus misschien leer ik er nog wat van.....

avatar van Minimalll

Minimalll

Mongools of Russisch... Het is allebei een Slavische taal. Het lijkt op elkaar. Net zoals voor de Russen of de Amerikanen Duits en NLs op elkaar lijkt.

Maar verder een prachtige en voor mij boeiende film.

Mongools is Slavisch?

avatar van speedy23

speedy23

kos schreef:

Mongools is Slavisch?

Helmaal niet.

Het Mongools (Mongools: Монгол хэл) is de moedertaal van de meeste inwoners van Mongolië, van wie de meesten het Khalkha-dialect spreken. De taal wordt ook gesproken in de omliggende gebieden in provincies van China en Rusland. Het behoort tot de Mongoolse talen, die volgens taalkundigen kunnen worden ondergebracht in de Altaïsche taalfamilie, waartoe ook het Turks behoort.

avatar van speedy23

speedy23

Tayama schreef:

Overigens leven er net iets meer dan 2 miljoen mensen in Mongolië.

Begin 2007: 2.951.000.

Mongolia Tourism.

avatar van cap01

cap01

Hoop "interessant" gedoe en 5 woorden over de film :/

avatar van Tayama

Tayama

Wil deze nog altijd zien.

Komen wel wat vragen van mijzelf af. Vooral door dingen die ik hoor en lees. Kennissen in Ulaan Baatar vertelde mij dat ze niet zozeer tevreden waren over de film; Bleek ook dat Bodrov de film anders deed lijken dan dat het uiteindelijk was. Was zelfs zo dat mensen de zaal verlieten en hardop commentaar leverden.

Weet ook niet hoe serieus je deze biopic over Temujin, een Mongool, moet nemen - als deze gespeeld word door een Japanner, en zijn verdere collega's grotendeels Chinees zijn.

Na wat stills bekeken te hebben moet ik hier ook geen realistische biopic van verwachten. Die zwaarden lijken wel van de ninja turtles gejat te zijn. Die lijken meer midden oosters. Verder ziet het er wel netjes uit, de settings etc.

J.T.O

Voor diegene die niet veel wisten zoals ik kwam het zeer gelikt over. Het zat ondanks de sprong op de tak scènes toch erg goed in elkaar (sfeer, muziek) en ik vroeg mezelf af of het daadwerkelijk wel een accurate biografische film was en achteraf bleek dat dus niet zo te zijn. Wel jammer, maar de film is wel te doen als je hier niet aan stoort. Soms zitten er ook abrupte scènes in, maar grotendeels is het een film om lekker van weg te dromen.

avatar van Tayama

Tayama

Ik had deze proberen te downloaden. Alleen daar zat een Russische dub overheen, niet om aan te horen in ieder geval.. Nog even wachten dus. Komt deze hier in de bioscoop? Waar heb jij 'm gezien eigenlijk?

J.T.O

Ik denk niet dat deze ooit in de bioscoop komt. Wat je misschien zou kunnen proberen is om de film te zien op de Rotterdam International Film Festival. De programma komt online te staan in januari.

Ik heb de film ook gedownload en er was inderdaad een dub overheen gegooid en toen had ik nog met Russische ondertiteling. Ik heb vervolgens een ander download gepakt met een Nederlandse ondertiteling, die was ook met een dub overheen. Dus ik denk dat de originele versie met een dub is. Eerst Mongolisch en een halve seconde later Russisch, ik kon me niet aan storen, het kwam bij mij over als een epische vertelling van een held.

avatar van steventje

steventje

Ik vond het een intrigerende film

avatar van Lenny_DH

Lenny_DH

!!!ÉÉN OSCARNOMINATIE!!!

Beste Niet-Engelstalige Film

avatar van benjiq

benjiq

Kan iemand vertellen of deze film historisch correct is?

J.T.O

Nee, het komt niet eens dichtbij. De crew had een persconferentie in Mongolië, maar zelfs daar waren ze niet welkom had ik gelezen op de IMDB board of iets dergelijks.

avatar van Mug

Mug

J.T.O schreef:

Ik denk niet dat deze ooit in de bioscoop komt.

Film is aangekocht door BFD. Release-datum is nog onbekend.

rokkenjager

Imdb geeft aan dat de budget rond $20,000,000 ligt....het lijkt me sterk, zeker voor een film uit Kazachstan. Iemand meer daar over?

avatar van gotti

't Is een co-productie samen met nog drie andere landen. Dat bedrag lijkt me niet zo heel raar hoor...

rokkenjager

Wikipedia geeft aan dat de budget rond $10,000,000 is, dat lijkt aannemelijker.

avatar van Chuck Taylor

Chuck Taylor

• 1953 stemmen

Budget van rond de $ 20,000,000 zou me niets verbazen. ZIjn vorige film, Nomad, had ook een budget van € 25 miljoen las ik vandaag in een artikel over Sergi Bodrov in de krant Trouw.

rokkenjager

Nogal hoge budgetten voor iets te ontbekende regisseur,.....hoe denken ze eigenlijk de bedragen terug verdienen?

Asano is één van de grootste Aziatische iconen ?

rokkenjager

Over het hoofd gezien waarschijnlijk....had geen idee dat ie hierin speelde.....viel me in de trailer ook niet op.

avatar van Ronhart

Ronhart

Over het geheel genomen een kwaliteitsfilm, in de zin van acteren, en filmische beelden. Wat traag verteld, halverwege begon ik me toch wel te vervelen, later werd dat weer (veel) beter. Ik moest ook wel wennen aan het feit dat de acteurs mongools? spraken met verschillende stemmen, dat er een monotone russische dub met 1 stem achteraan kwam zeuren en je uiteindelijk de ondertiteling moest lezen. Hier en daar zaten er voor mij storende gaten/overgangen in het verhaal. Zo was de hoofdpersoon een aantal jaren slaaf en plots had hij een groot en uitstekend getraind leger tot zijn beschikking. Zijn vrouw was straatarm en moest met haar lichaam betalen om met een karavaan mee te kunnen en aangekomen heeft ze plots geld om een redelijk kostbare bevrijding op te zetten.

Toch heeft de film een heel eigen schoonheid en is een verademing ten opzichte van bijvoorbeeld hollywood clichés. Vandaar een ruime voldoende 3.5***

avatar van N811

N811

net een vette trailer ervan gezien.

Ben benieuwd.

Okee, hoe kan ik hieraan komen?