• 9.380.819 stemmen

Mongol (2007)

Historisch / Avontuur | 126 minuten

Genre: Historisch / Avontuur

Alternatieve titels: Mongol: The Rise of Genghis Khan / Mongol: The Rise to Power of Genghis Khan / Mongol: The Untold Story of Genghis Khan / Монгол

Oorsprong: Rusland / Duitsland / Kazachstan

Geregisseerd door: Sergei Bodrov

Met onder meer: Tadanobu Asano, Khulan Chuluun en Amadu Mamadakov

Gesproken taal: Mandarijn

Releasedatum: 14 augustus 2008

Plot Mongol

"Greatness comes to those who take it."

Deze film vertelt het verhaal van de jonge Temudzhin Khan. Na een moeilijke jeugd te hebben gehad, waarin zijn vader werd vermoord en de gehele veestapel van zijn familie was ontnomen, groeide Temudzhin uit tot leider van alle Mongoolse stammen: Genghis Khan. Onder zijn leiding beleefde het Mongoolse imperium zijn hoogtepunt, een periode waarin hij rond het jaar 1200 maar liefst de helft van de bekende wereld wist te veroveren.

avatar van Reinbo

Is dit misschien het vervolg op New Kids?

avatar van LimeLou

LimeLou

• 2048 berichten

avatar van Threeohthree

Threeohthree

Even wat stukjes herzien, het blijft overall prima overeind. Maar blijf dat paardendrama gedoe wat vaak in dit soort films zit maar niks vinden. Toch een erg natuurlijke film met een fijne uitstraling en een leuk script.

avatar van Tayama

Tayama

Paardendrama, hehe. Wat is dat dan?

avatar van Threeohthree

Threeohthree

drama met paarden De grote battles of shots op de polonaise paarden die uitbundig carnaval aan het vieren zijn. Begrijp dat sommige mensen er dol op zijn, ik ben er helaas minder weg van.

avatar van RaouL#1

RaouL#1

De omgeving en muziek zijn prachtig, de rest was wel aardig maar niet meer dan dat.

avatar van centurion81

centurion81

• 2068 berichten
  • 1996 stemmen

Prachtige cinematografie, interessant verhaal maar wanneer het echt boeiend wordt, houdt de film er mee op! Wel ontzettend verfrissend dat de gevechten niet zo eindeloos lang duren als bij de meeste soortgelijke films!

avatar van Leip079

Leip079

Grote gedeeltes van de film waren erg saai. Alleen het eindgevecht boeide mij echt!

avatar van Timba69

Timba69

Mooie film waarbij je bij de beschrijving je een beetje op het verkeerde been wordt zet. Het gaat hier om de beginjaren van Genghis Khan dus hoe hij de leider der Mongolen geworden is. Ondanks dat ik de film op rtl7 gekeken heb (reclame, reclame, reclame) kon hij mij toch blijven boeien. Vooral de mooie sfeervolle beelden en de goede muziek ondersteunen het verhaal.

Maar ook de hoofdrolspelers zetten een gedegen rol neer.

Toch had ik wel een kwartier voor tijd het gevoel dat de film nog eigenlijk moest gaan losbarsten, maar dat deed hij dus niet.

3,5 *

avatar van NarcissusBladsp.

NarcissusBladsp.

Reinbo schreef:

Ik denk dat het onderwijs in Azie niet van dien aard is dat helft weet wie Gingehes kan was, wanneer die geleefd heeft, wat hij gedaan heeft, laat staan welke culturelen invloeden hij heeft gehad. Waarom? Omdat een groot deel van de Nederlanders die naar Oostenrijk op skivakantie gaat het land niet eens op de aardbol weet aan te wijzen.En ik heb het Nederlandse aardriijkskunde onderwijs een stuk hoger staan dan het geschiedenis onderwijs in de gehuchten in Azie. Ik vraag me zelfs af of het in China wel onder de officïele lesstof valt

Het feit dat één van de belangrijkste monumenten ter wereld, de Chinese Muur, bestaat omdat de Chinezen last hadden van nomadische ruitervolken, de roemruchte voorvaderen Djengis Kahn, lijkt me genoeg redenen te vooronderstellen dat men in het verre Oosten veel respect (en dus know how) had voor die volkeren. Ik heb trouwens twee Chinese maskertjes, populaire houtsnee werkjes, van Temüjin en zijn vrouw aan de muur hangen.

Ik denk trouwens dat de wreedheid van Kahn erg gekleurd is door onze geschiedenis.

Ook 'onze' kruisvaarders trokken moordend, plunderend en verkrachtend naar het Heilige land.

Djengis Kahn had naast zijn hardheid een ruimdenkende kant. Dat is in deze film terug te vinden.

Trouwens na de val van het "IJzeren Gordijn" herontdekken veel landen in het oosten zichzelf...

Zo heeft Oezbekistan zijn eigen Kahn, Timoer Lenk, weer onder het stof van de geschiedenis gehaald.

avatar van psychopath

psychopath

Ik vind Azië zowizo de mooiste geschiedenis,culturen en landschappen hebben.

avatar van Figo

Figo

Braveheart, maar dan met meer dan één mongool.

Jessen0wnt

Mongol, een film die me al een jaar word aangeraden om te kijken door een jongen uit mijn klas. Hij mag dan wel autistisch zijn en daarom zich als een gek verdiepen in de cultuur van Hongarije en Mongolië... Hij heeft wel film-smaak. Gister kwam deze op tv, en gaf het een kans. Al lange tijd in de rekken zien liggen, maar kon niet echt mijn interesse winnen.

Ik heb dus helemaal niks met dit soort films, helden. Het is allemaal hetzelfde liedje, het verschil dat het een keer in een andere taal word gesproken geeft op het begin wel een leuk sfeertje maar hoe verder de film vordert hoe ''normaler'' het word. Niet echt een toegevoegde waarde dus.

Daarnaast speelt de cast wel heel mooi hun rollen en wauw: de beelden verdienen een groot pluspunt. Helaas kan dit niet het feit verzachten dat ik deze film gewoon ronduit saai vond. Een woord dat ik niet zo vaak probeer te gebruiken bij films, maar deze film vond ik gewoon echt saai. Komt waarschijnlijk omdat ik niet werd meegetrokken in het verhaal en ik als een zoutzak het een na het andere avontuur met een kopje thee in mijn hand zat te beoordelen.

Niet echt mijn ding. 3 sterren voor de mooie beelden

MoFeDu

Ik vind juist dat deze film zich onderscheid van de ´grote´ jongens in dit genre als Braveheart en Gladiator. Deze film is veel rustiger, heeft niet enorm lange vechtscénes en laat in plaats van de beste dagen, de opkomst van Ghengis Khan zien.

Jessen0wnt

Ik sta misschien oppervlakkig in dit genre, verder dan Gladiator, Robin Hood en de laatste 3 Mel Gibson-films kom ik niet Ik vond het in ieder geval niet erg onderscheidend om het vernieuwend te vinden.

MoFeDu

Kan ik me heel goed voorstellen, vond hem ook niet heel bijzonder deze film. Maar niet zo pompeus als genoemde films, hoewel dat ook prachtig kan zijn.

Jessen0wnt

Ja, zoals ik zei heb ik niet zoveel met dit genre. Ik word er niet warm of koud van. Vind het allemaal een recept dat telkens in een andere tijd en omgeving word gebruikt. Ook in deze film kon het ik het recept weer terug zien, ook al weet ik niet precies wat het is. Het lijkt wel of ze altijd eerst de macht onder het volk verliezen en daarna weer er boven op komen. Met een veel kleiner leger dan de vijand opkomen, maar toch zegen vieren, dan trouwen we en dan is alles goed. Je begrijpt me hopelijk wel, hoewel de film misschien wat langzamer word verteld en het nu gaat over de opkomst, kon ik nog steeds dit recept ontdekken.

MoFeDu

Jup begrijp em, je moet er van houden ja. 3 sterren is dan alsnog hoog eigenlijk

Jessen0wnt

Ik was in een positieve bui

avatar van Quaternion

Quaternion

Reinbo schreef:

Feiten graag. 5 miljoen is natuurlijk bitter weinig. Ik vrees dat buiten China en Mongolië 'niemand' de goede man kent, laat staan aanhangt. Ik vraag me overigens ook af of hij wel in het Chinese lesprogramma voorkomt.

In Azië weten ze echt wel wie Genghis Khan was, maar zullen ze weer bijna niets weten van Napoleon.

(Trouwens de meeste mensen in Nederland zullen ook niet kunnen uitleggen wat Napoleon allemaal heeft gedaan.)

Ik weet dat hij in ieder geval voorkomt in de lesboeken in Japan en Korea.

Weinig mensen in Nederland zullen weten wie Djenghis Khan is, daar heb je gelijk in, maar er wordt ook niet veel aandacht aan de niet Westerse geschiedenis besteed.

Zelfde geldt overigens ook voor bv. Timoer Lenk, Saladin etc.

Weet iemand hoe de krijgers heten die aan het eind van de film voorkomen (die met de bedekte hoofden) en hebben ze echt bestaan, soort van elite troepen?

avatar van Rory Breaker

Rory Breaker

Heb enkel het laatste halfuur gezien, maar dat was echt een drama. Je hoopt op een gevecht, maar er gebeurt weer iets 'bovennatuurlijks' en enkel de grote leider heeft geen schrik. Dit wordt gevolgd door wat slap gezever. Deze hoef ik nooit te zien.

avatar van KSUS

KSUS

Alternatieve titel: Монгол

Priceless

avatar van maus9

maus9

Ik was toch wel teleurgesteld aan het einde van deze film. Je ziet prachtig hoe het leven was vanaf dat hij 9 jaar is tot het moment dat hij leider wordt van alle stammen. Ik had toch gehoopt dat er ook gigantische veldslagen zouden zijn tegen het einde van de film. In de film zijn er twee, maar die zijn ook zo weer voorbij en zijn ook niet echt bijzonder. Ik had graag gezien dat er toch wat veldslagen zouden te zien zijn zoals in Troy. Voor de rest een goede film.

avatar van Wouterb

Wouterb

Sterke film, al was ik na afloop enigszins teleurgesteld, Ik had me voorbereid op immense veldslagen waarop te zien was hoe Kahn de halve wereld zou veroveren, maar dan kom je van een koude kermis thuis. Toch wel veel drama en weinig avontuur.

Toen ik er achter kwam dat het echt alleen over de beginjaren zou gaan, heb ik een knop omgezet en heb me toch prima vermaakt.

Is er al wat bekend over een eventueel vervolg hierop? Daar zou ik wel benieuwd naar zijn.

avatar van depri83

depri83

Wouterb schreef:

Vervolg is 'The Great Khan' waarmee ze, volgens mij, nog bezig zijn te filmen.

avatar van sodo

sodo

Hoofdrolspelers, die onder gebrek aan de Mongoolse taal leden, waren niet door de vingers te zien! De enige, die in de film deftig Mongools sprak, was Börte (vrouw van Chinggis Khaan). Muziek, beelden en special effects waren ok. Maar de waarheid is in deze film ver te zoeken en door het bovennatuurlijke gedoe gaat de film totaal de mist in. Teleurstelling!

avatar van Cinemaniak

Cinemaniak

sodo schreef:

Gelukkig verstaat geen mensch, op 5,7 miljoen mensen na, geen Mongools Vond de film op zichzelf erg sterk.

avatar van VHS1975

VHS1975

Ligt al een tijdje thuis op de stapel met films die ik wil gaan zien. Gisteren was dan Mongol aan de beurt.

De opkomst van een jongen die op latere leeftijd de halve wereld heeft veroverd. Prachtige beelden van de landschappen.

Kostuums en de hele setting zag er goed uit. Acteurd deden ook hun best.

Het werd dan niet zo grootst verfilmd als Braveheart, etc. maar dat was niet erg, het werd rustig verteld.

Ik hou wel van dit soort films.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Goed, niet super.

Het verhaal vertelt enkel en alleen het opgroeien van Genghis Khan. Er wordt veel tijd (te veel) aan z'n verleden gespendeert. Waarom te veel? Wel, er zit weinig variatie in. Veel gevlucht, dan effe bij z'n vrouwtje, kindje verwekken, en hupakee, weer weg.

Pas naar het einde toe krijgen we de beslissing van Temudgin, om de Mongolen bij mekaar te krijgen onder 1 khan.

Voorts is het soms nogal onduidelijk en van de hak op de tak.

Het acteerwerk mag er zeker wezen. Zowel van de kinderen als van de volwassenen.

Mooie beelden, bombastische maar mooie muziek en degelijke actiescènes.

3,5