• 9.378.920 stemmen

Mongol (2007)

Historisch / Avontuur | 126 minuten

Genre: Historisch / Avontuur

Alternatieve titels: Mongol: The Rise of Genghis Khan / Mongol: The Rise to Power of Genghis Khan / Mongol: The Untold Story of Genghis Khan / Монгол

Oorsprong: Rusland / Duitsland / Kazachstan

Geregisseerd door: Sergei Bodrov

Met onder meer: Tadanobu Asano, Khulan Chuluun en Amadu Mamadakov

Gesproken taal: Mandarijn

Releasedatum: 14 augustus 2008

Plot Mongol

"Greatness comes to those who take it."

Deze film vertelt het verhaal van de jonge Temudzhin Khan. Na een moeilijke jeugd te hebben gehad, waarin zijn vader werd vermoord en de gehele veestapel van zijn familie was ontnomen, groeide Temudzhin uit tot leider van alle Mongoolse stammen: Genghis Khan. Onder zijn leiding beleefde het Mongoolse imperium zijn hoogtepunt, een periode waarin hij rond het jaar 1200 maar liefst de helft van de bekende wereld wist te veroveren.

avatar van pascal83

pascal83

Officiële site:

avatar van gotti

Camerawerk door de Nederlander Rogier Stoffers, die o.a. Karakter en de laatste twee films van Linklater deed...

film-gek

lijkt me een stoere film

avatar van Phoenix

Phoenix

Benieuwd hoe massaal deze non-Hollywood productie wordt.

avatar van Chr.s

Chr.s

Pfoe, lelijke poster.

film-gek

de site is wat vernieuwd er staat een nieuwe filmposter op en wat foto's van de film het ziet er mooi uit allemaal

avatar van tsjidde

tsjidde

Nieuwe poster is geplaatst (druk op F5).

avatar van Sander2

Sander2

Vreemde alternatieve titel. Getranslitereerd staat daar:

'pNMTSNK'.

avatar van MXO

MXO

Dat betekend Mongol !

J.T.O

Ging het niet over Genghis Khan in plaats van Temudzhin Khan? En waarom speelt Asano Tadanobu voor Genghis Khan? Een nationaal en welbekend figuur, Is dat niet een bitchslap voor alle mongoliërs daar?

ThaMovieVoter

Genghis Khan was de naam die hij later pas zou krijgen. Trouwens, het Mongoolse rijk bereikte pas haar hoogtepunt ten tijde van Kublai Khan. Het lijkt me een goede film btw.

J.T.O

Ja, dat is wel waar. Alleen Genghis Khan was wel diegene die het Mongoolse rijk had gesticht, dus in feite is hij de grondlegger van het rijk en tevens wel een van de hoogtepunten die Mongolië kenmerkt. Ik blijf het toch wel raar vinden dat een Japanner waarschijnlijk de hoofdrol gaat nemen, maar goed misschien wordt het wel wat.

J.T.O

De teaser ziet er aardig uit, maar als ik zo op wikipedia lees over de militair van het Mongoolse rijk, vraag ik me af hoe accuraat deze film zou zijn?

ThaMovieVoter

Ik vraag me eerder af hoe accuraat wikipedia is..

ThaMovieVoter schreef:

Ik vraag me eerder af hoe accuraat wikipedia is..

Het lijkt mij sterk dat de film accurater is als de Mongolische hoofdpersoon gespeeld word door een Japanner. En daarnaast zou wikipedia vast niet zover naast liggen van de waarheid...

ThaMovieVoter

Nee, maar ik vraag me alleen af wat jij gelezen hebt over de mongolische militair van wikipedia.. Ik weet namelijk ook wel het één en ander over het Mongoolse rijk en ik vind het er wel degelijk accuraat uitzien. Het is vanzelfsprekend dat een goede regisseur en zijn crew achtergrondonderzoek uitvoeren, en dat acht ik persoonlijk altijd accurater dan wikipedia.

En btw, ik denk dat maar weinig mensen zullen merken dat de hoofdpersoon een japanner is hoor. Dit is niet de eerste film dat in dit opzicht een beetje afwijkt van de werkelijkheid, alleen al om de kwaliteit van de film te waarborgen. Dat noemen we 'casting'.

J.T.O

Of de Mongolische militair in deze film accuraat wordt afgebeeld weet ik zelf ook niet. Maar dat vroeg ik me af en dan is mijn enige bron schijnbaar Wikipedia. Als iemand anders iets anders beweert, zoals jij dat doet, dan wil ik dat best wel geloven. Maar waar heb jij die kennis dan vandaan gehaald? Ben je toevallig een oorlogsgeschiedkundige of houd je van fictieve boeken wat betreft dit onderwerp? Niet onrespectvol bedoeld hoor.

Het is inderdaad niet de eerste film die afwijkt van de werkelijkheid, maar het is waarschijnlijk wel één van de weinige films, waarin iemand met een ander achtergrond een nationaal, algemeen bekend en grote held speelt. Hoe zouden wij het vinden als “De Soldaat van Oranje” gespeeld zou worden door een Duitser? Of misschien Guan Yu door een Japanner? Het laatste voorbeeld zou voor veel mensen hier weinig uitmaken, zij zien het verschil immers toch niet. Het is inderdaad de mensen die in Amerika en Europa wonen. Maar goed, niemand in Azië zou ook het verschil ook merken tussen een Nederlander en een Duitser in de rol van De Soldaat van Oranje (indien ze het kennen). Het is maar net wie je aanspreekt, maar in mijn ogen dient een goede regisseur hier rekening mee te houden, zeker met nationale grootheden, gewoon uit respect. Hij doet dat blijkbaar niet, dus ik betwijfel wel of hij inderdaad moeite doet om een beetje accuraat over te komen, of we krijgen net als 300 een ander bombastisch, hersensloze, groot geweldadige spektakel.

Ps: Ik geloof niet dat er geen enkel waardig acteur in Mongolië te vinden is die de rol van Genghis kan spelen. Dat hij Asano neemt, zegt misschien al dat hij iemand bekend in zijn film wilt hebben. Die tevens wel goed kan acteren, maar je begrijpt mijn punt wel.

J.T.O schreef:

Je hoeft niet percee een geschiedkundige te zijn om verstand van geschiedenis te hebben hoor. Geschiedenis heb ik altijd erg interessant gevonden. Ik heb tal van documentaires gezien, boeken gelezen etc. De betrouwbaarheid van Wikipedia valt echter te verwaarlozen.

Precies, dan begrijp jij ook mijn punt.

J.T.O

Tuurlijk, daarom zei ik ook of het toevallig was, gezien je zo op Wikipedia neerkeek. Maar goed, het is dan maar afwachten. Weet iemand in welke taal deze film gefilmd wordt? En komt het in de Nederlandse bioscopen?

film-gek

er wordt mongools in gesproken

Martijnnn

hopen dat hij niet door de nederlandse bioscopen word negeerd omdat het misschien wel is geen kaskraker zal zijn.

Is het zon probleem dat ghengis niet door een mongool gespeeld word? Hoeveel mongoolse acteurs zullen er zijn. William Wallace werd niet door een schot gespeeld hoor, Leonidas niet door een spartaan, Joan Darc niet door een fransece etc etc

J.T.O

Dat is net zo zo'n vraag van hoeveel Nederlandse acteurs zullen er nou zijn. Ik vind het wel zonde en voor andere maakt het schijnbaar niet veel uit.

avatar van AinU

AinU

mooije film krijgt van mij 5 st

avatar van horned_reaper

horned_reaper

de film word in het russisch gesproken maar het is toch redelijk te volgen als je gewoon engelse subs download.

film-gek

Nu hoef ik die hele film niet meer te zien, waarom kunnen ze zo'n film niet gewoon in de oorspronkelijke taal doen

Martijnnn

Zowel op imdb als op wikipedia staat dat hij in het mongools gesproken is.

avatar van balosa

balosa

best een aardige film maar ik vond het verhaal teveel van de hak op de tak springen daarom 2.5*

Martijnnn

Weet iemand of deze film de Nederlandse bioscopen gaat halen?

avatar van Tayama

Tayama

Mongoliërs? Mongolischen? Het volk uit Mongolië word gewoon aangeduid als Mongolen, volgens mij vinden veel Nederlanders dat moeilijk in de mond te nemen.... ??

Overigens leven er net iets meer dan 2 miljoen mensen in Mongolië, en is naast Mongools, Russisch een van de grote voertalen in het land.

Weet niet wat ik hiervan moet denken. Ik ben ook niet zo'n voorstander van een Japanner in de rol van Temujin. Maar daar kan ik niet echt over vallen. Als hij gewoon Russisch spreekt ben ik tevreden