• 9.375.238 stemmen

Genre: Fantasy / Drama

Alternatieve titel: Stephen King's The Green Mile

Geregisseerd door: Frank Darabont

Met onder meer: Tom Hanks, David Morse en Bonnie Hunt

IMDb beoordeling: 8,6 (1.542.760)

Gesproken taal: Frans en Engels

Releasedatum: 9 maart 2000

Plot The Green Mile

"Paul Edgecomb didn't believe in miracles. Until the day he met one."

Nu Paul Edgecomb zijn dagen slijt in een bejaardentehuis, kijkt hij terug op zijn leven als gevangenisbewaker. Jarenlang heeft hij dienst gedaan in de 'Dodengang' van de Cold Mountain gevangenis. Paul denkt vooral terug aan 1935. Ten tijde van de Grote Depressie ontwikkelde Edgecomb een bijzondere band met één van de gevangenen. De zwarte reus John Coffey werd beschuldigd van de verkrachting en de moord op twee kleine meisjes. Er was alleen iets heel bijzonders met hem aan de hand...

Paul Edgecomb

Percy Wetmore

'Wild Bill' Wharton

Dean Stanton

avatar van Reinbo

Onbegrijpelijk dat iedereen voor deze sentimenele meuk valt. Wat is dat toch? Die Nederlanders met hun emo tv... Zelfs in Amerika scoort deze lager.

avatar van MaartenF

MaartenF

Tjah, ik kan dan weer niet begrijpen waarom zoveel mensen 2001: A Space Odyssey goed vinden.

Ieder zijn ding, Reinbo

avatar van Reinbo

2001 is een vrij unieke film. Kan me zowel voorstellen dat mensen die goed als slecht vinden.

Dit is in mijn ogen een gewoon recht toe rechtaan drama. Technisch en inhoudelijk weinig op aan te merken (beetje voorspelbaar en zwart/wit en wat te lang), maar waarom dit zo gewaardeerd wordt dat het in de top 10 terecht komt, sterker nog top 3, snap ik werkelijk niet. The Shawshank Redemption heeft nog iets universeels en verrassends. En scoort natuurlijk hoog omdat het heerlijk middel of the road is. Maar hier gaat het om wat volwassen mannen en een muis.... Is het tot 'tranen geroerd raken' dan voor velen zo'n hoog aangeslage kwaliteit?

avatar van AC1

AC1

Ja, Reinbo, de kwaliteit van een film wordt meestal gemeten aan de hand van de hoeveelheid huil- of lachbuien die het van de toeschouwer kan ontrekken. Dat is wat men entertainment noemt. Het publiek dat iets anders verlangt van film (film als kunst) is veel kleiner.

avatar van kuk

kuk

Een film is niet om over na te denken of om door uitgedaagd te worden, maar is lui vermaak. Een lach en een traan zijn bij die laatste opvatting dan de enige relevante criteria natuurlijk.

avatar van DuB-ST3PP3R

DuB-ST3PP3R

deze film is een echte aanrader van de 3 uur dat je kijkt is er geen verveling

avatar van Reinbo

OK, de film is een aanrader omdat je je niet verveelt?

Verveel jij je dan doorgaans wel als je een film kijkt?

avatar van ssk

ssk

Reinbo schreef:

OK, de film is een aanrader omdat je je niet verveelt?

Verveel jij je dan doorgaans wel als je een film kijkt?

Ik denk dat hij eerder bedoelt dat juist, omdat de film 3 uurtjes is (terwijl een hoop meestal rond de 2 uur duren) je geen onnodige scenes etc. hebt die je aandacht niet weten vast te houden. Maar dit verschilt natuurlijk per persoon wat hij/zij vindt.

avatar van Sectumsempra

Sectumsempra

Reinbo schreef:

Ik ben voor deze "sentimentele meuk" gevallen en vond het een fantastische film.

avatar van Reinbo

Fijn, je bent ook een ervaren filmrot zie ik.

avatar van TragieStar.*

TragieStar.*

Vind het vreemd dat mensen die deze film niet goed vinden niet snappen waarom mensen deze film wel goed vinden. Het draait in de film veel meer dan alleen een paar traantjes. Als ik bij een film (ik zeg niet bij deze) tot in de tranen ontroerd word en dus echt meeleef met de personages dan vind ik het zeker wel een goede beoordeling waard ja. Iedereen beoordeeld een film op zijn/haar eigen manier. De 1 is wat kritischer dan iemand anders. Films draaien om emoties, dus als die worden geprikkeld bij mij, dan betekent dat de film mij geraakt heeft, en dat ik dus een reden heb om van de film te houden en goed te beoordelen. En natuurlijk vind ik het verhaal gewoon leuk om te volgen, en erg mooi.

avatar van Filmpje1

Filmpje1

en jij geeft de titanic 5 sterren dat is pas sentimentele meuk

avatar van Reinbo

Die film bevat namelijk nog wat meer dan enkel een tranentrekplotje. En krijgt 5 * voor het briljante actiespektakel, de schitterende fotografie en de prachtige tour van het wonderbaarlijke schip. Vooral het gegeven dat we een natuurgetrouw kijkje konden nemen in het beroemde schip was toen zeer speciaal. Iets wat de jeugdige kijker van nu zich waarschijnlijk niet meer kan voorstellen, maar er was een tijd dat je geen cgi had en niet alles te visualiseren was.

avatar van SilverGun

SilverGun

Die tijd was in 1997 al lang gepasseerd, Titanic zit dan ook vol cgi.

avatar van AC1

AC1

Inderdaad. En Titanic is minstens even braaf. Misschien nog wel braver dan deze. Als ik er nog ééntje had dan zou ze ik allebei goedkeuren voor mijn oma.

SilverGun schreef:

Die tijd was in 1997 al lang gepasseerd, Titanic zit dan ook vol cgi.

Maar er was toen nog geen film over de titanic en niemand had het schip ooit gezien (op een enkele overlevende na). Bovendien was Titanic wel een flinke stap vooruit in die tijd. Verder is Titanic idd braaf, maar ook zeer spektakulair. Ik snap ook niet waarom zo veel mensen niet verder kijken dan het dimpele liefdesverhaaltje. Het is voor mij bovenal een aktierollercoaster, die ik ook enkel op het grote doek wens te zien. Moet er niet aan denken Titanic op tv te zien. Dan blijft er niets van over.

avatar van BosmaniaK

BosmaniaK

ik zie mezelf als een nuchter iemand.

niet iemand die voor "sentimentele meuk" valt...zeker niet. Bij de meeste films als men me probeert te raken met verdrietige scenes irriteer ik me eraan.

Bij the Green Mile jank ik elke keer terwijl ik dat nooit doe...

Een topfilm, met niet alleen credits voor de regiseur. Hij heeft alleen het boek omgezet in film. (wat op zich ook niet makkelijk is).

Alle hulde voor Stephen King... de grootste schrijver aller tijden

avatar van anne65998

anne65998

in één woord geweldig!!

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Do you leave a light on after bedtime? Because I get a little scared in the dark sometimes. If it's a strange place.

Toen ik gisteren begon te kijken naar The Green Mile en ik zag dat de film 189 minuten duurde, vroeg ik me af of de film mijn aandacht er wel bij zou houden gedurende het hele speelduur. Maar daar maakte ik me al snel geen zorgen over. Geen enkele keer ben ik afgedwaald, de film wist mij 3 uur rechtstreeks aan de buis te houden. Het verhaal is erg sterk en boeiend. Het acteerwerk vind ik ook geweldig. Een triomf voor Tom Hanks en Michael Clarke Duncan. Ook de rest van de cast was erg op dreef. De soundtrack van Thomas Newman was ook prachtig, en paste perfect bij de juiste momenten van de film. De film zelf wist me aan het lachen te brengen maar ook te raken. De scenes waarin John Coffey mensen (en Mr. Jingles) geneest zijn geweldig in beeld gebracht. Het is erg zielig dat John toch op de stoel beland: Please boss, don't put that thing over my face, don't put me in the dark. I's afraid of the dark. en de emotie van Paul en de andere cipiers is in die scene erg goed van hun gezicht af te lezen.

Frank Darabont die mij eerder al deed verwonderen met The Shawshank Redemption en The Majestic heeft ook van The Green Mile voor mij een waar kunstwerk gemaakt. Een lange tijd geleden dat ik zo'n sterk, verbluffend en rakend filmwerk heb gezien. Hij is een hoge plaats in mijn top 10 zeker waard. Deze film zal nog lang in mijn gedachten nadwalen..

tommykonijn schreef:

bedankt. Die zin doet me de film weer herleven. Een van de beste films ooit.

JustMike

"I'm Tired Boss, Dog Tired"

Een van de beste films allertijden, die ik natuurlijk nog moest herzien. Iedereen acteert erg goed, verhaal is ook erg goed, en goed verfilmt. De acteur voor John was echt heel goed. Tom Hanks zelf ook. De film bleef me eigenlijk boeien vanaf het begin tot het einde. John was ook echt heel erg zieli gewoon, hij was eigenlijk gewoon een kind van binnen. Dat hij bang is in het donker zonder licht aan. Of dat hij bang is voor onweer. Percy was gewoon de grootste klootzak ooit. Dat hij dat Del aan deed.Het is een verhaal om over te dromen.

John doet geen vlieg kwaad, sterker nog. Als een vlieg gewond is, maakt hij de vlieg beter.
Een van de beste films allertijden. Ik zet hem in mijn top 10!

Moet ik het eigenlijk nog zeggen? 5.0

avatar van swoppy

swoppy

Net ademloos naar gekeken, de meest indrukwekkende film die ik in jaren heb gezien

JustMike

er zijn vast wel films die hier op lijken, kan iemand mij een voorbeeld geven?

Emo tv?

Sentimentele meuk?

avatar van moviemafketel

moviemafketel

• 19752 berichten

JustMike schreef:

er zijn vast wel films die hier op lijken, kan iemand mij een voorbeeld geven?

The Shawshank Redemption, Big Fish, Seven Pounds om wat tranentrekkers te noemen.

avatar van jipt

jipt

World Trade Center, van Oliver Stone, is ook wel een sentimentele miskleun.

moviemafketel schreef:

oke, bedankt, zal eens zoeken ....

jipt schreef:

World Trade Center, van Oliver Stone, is ook wel een sentimentele miskleun.

nah, die heb ik al gezien...

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

Een zeer indrukwekkende, donkere film die me nog een tijd is bijgebleven.Je ziet hoe klein het leven word als je vast zit in een donkere cellencomplex en het einde van je leven zie je steeds dichterbij komen. De manier hoe mensen dan kunnen zijn vond ik heel sterk weergegeven. En dan die Percy, zo zie je maar dat niet iedereen is wat hij lijkt. Dan loopt hij wel de bewaker te zijn maar van binnen is hij net zo verrot, of zelfs nog meer, dan de meeste gevangenen.

De rol die Duncan neerzet is zo ongelovelijk goed. De onschuld die hij weet neer te zetten in de verdorven wereld na wat hij ook gedaan heeft is echt zo bizar goed. Hanks is de hoofdrolspeler en doet het ook heel goed maar valt niet op tussen de gevangenen die hun rol zo sterk weergeven. Heel indrukwekkend.

avatar van Murrays

Murrays

Reinbo schreef:

Fijn, je bent ook een ervaren filmrot zie ik.

gvd stop eens met kleineren. Iedereen heeft een eigen smaak, en wat jij mooi vind hoeft de andere toch niet mooi te vinden

avatar van Leon17

Leon17

Echt een prachtige film, hij heeft me echt geraakt! Wow wat mooi, still not over it!

5!

FAQ - Veel gestelde vragen

Welke Academy awards heeft The Green Mile gewonnen?

- Beste mannelijke bijrol (Michael Clarke Duncan) - Beste film - Beste geluid - Beste scenario

Wat is de speelduur van The Green Mile?

189 minuten