• 9.376.792 stemmen

Suspiria (1977)

Horror | 99 minuten / 92 minuten (VS cut)

Genre: Horror

Speelduur: 99 minuten / 92 minuten (VS cut)

Oorsprong: Italië

Geregisseerd door: Dario Argento

Met onder meer: Jessica Harper, Stefania Casini en Alida Valli

Gesproken taal: Engels, Duits, Italiaans, Latijn, Russisch en Frans

• Bioscoop Zaterdag 7 februari in één bioscoop (Amsterdam)

Plot Suspiria

"Do You Know Anything About Witches?"

Gestileerde horror over de Amerikaanse balletstudente Suzy Bannion, die afreist naar een Duitse balletacademie in het Zwarte Woud. Daar vallen al snel twee dodelijke slachtoffers. Suzy ontdekt dat de academie een wel heel bizarre geschiedenis kent.

avatar van yorgos.dalman

yorgos.dalman

Van alle kneuterige films die Argento in elkaar geharkt heeft, is dit de minst slechtste. De aardige droomsfeer (aankleding, muziek) verdoezelt het feit dat het eigenlijk maar een rommelige broddelwerkje is, zoals alle films van Argento. Alles is verder zo tenenkrommend slecht, de acteerprestaties, het verhaal, te lang uitgesponnen scènes die constant de opgebouwde spanning om zeep helpen, de te expliciete moordscènes die afbreuk doen aan de 'dromerige sfeer'... Het is allemaal amateurwerk, beginnersfouten-in-bulldozerstijl, van iemand die al 80 jaar in het vak zit.

Meest overschatte regisseur sinds Stanley Kubrick? Handen mogen weer naar beneden.

avatar van Max en Joep

Max en Joep

yorgos.dalman schreef:

sinds Stanley Kubrick?

tot aan hier heb je zeker een punt.

vanaf hier wordt het onzin

avatar van CdeJ

CdeJ

Nou een meesterwerk is het zeker niet..Niet best geacteerd idd..Creepy sfeer is er echter wel,vooral door de mooie muziek en de verdere aankleding (kleur gebruik/decors etc)

Begin vond ik het beste gedeelte,schept verwachtingen voor de verder film,duistere sfeer,regen,muziek de hele tijd,die niet irriteert maar een mooi sfeertje neerzet.die verder in de film ook wel aanwezig blijft.

Moorden van mij hoeft niet zo expliciet,sfeer vind ik belangerijker

dan de uiteindelijke moord.

Al met al een redelijke horrorfilm.

Ga er binnenkort nog een paar van Dario bekijken,ben benieuwd.

avatar van the pope

the pope

Suspiria behoort toch voor mij tot één van de betere horror films die ik heb gezien.Een echte klassieker met een creepy sfeer,spanning en uitzinnige decors.

avatar van Antistar

Antistar

Tot een jaar terug was ik slechts gematigd filmfan: het soort dat wel van films houdt, maar er niet actief naar op zoek gaat. Tot ik dus 'Suspiria' zag en eindelijk een glimps opving van wat ik nu precies in film zoek.

Daardoor heb ik me de laatste twaalf maanden nogal ongecontroleerd op allerhande oude horrorfilms gegooid, of op zijn minst films met een sterke sfeer of visuele stijl. Niet bepaald divers, maar voorlopig richt ik me vooral op films waarvan ik weet dat ze me mogelijk iets kunnen bieden waarnaar ik hunker. Met af en toe een ander soort film ertussen om toch niet volledig vast te roesten in één stijl.

En toch is deze 'Suspiria' verre van perfectie. Men zegt dat de acteerprestaties en script lachwekkend of zelfs irriterend slecht zijn. Goh, niet hoogstaand of zo, maar ik vind het wel passen binnen het kader van de film. Wat me echt een beetje stoort is het behoorlijk ongeïnspireerde einde, waarbij het lijkt alsof Argento gewoon niet meer wist hoe ie z'n film nu zou laten eindigen en dus maar voor een heel erg standaard slot koos. En toch doet het geen inbreuk op de ervaring: nudat ik wat meer op de hoogte ben van 's mans werk, wordt dat soort geknoei haast een charme waar je van leert te houden.

Stijl over inhoud. Zo kan je het leeuwendeel van de film waar ik tegenwoord weg van ben wel bestempelen. Dit is echter van begin tot einde een pareltje om naar te kijken, om naar te luisteren (gek genoeg heb ik kennis gemaakt Goblin's sublieme soundtrack vóór ik de film zag) en om bij te sidderen, want dat had ook zijn impact: voor het eerst sinds ik kind was, zat ik eindelijk nog eens te rillen van suspens bij een horrorfilm. Dat is geen vereiste voor mij bij horror (stijl en sfeer zijn veel belangrijker) maar als dat er nog bovenop komt: des te beter.

Mooi.

avatar van Woeke

Woeke

Wat een geweldig foute, overtrokken, slechte briljante film

Geniaal!

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11913 berichten

Er gaan geruchten dat de film geremaked zal gaan worden door David Gordon Green.

avatar van The One Ring

The One Ring

Het kon, mijn smaak kennende, bij deze film gemakkelijk fout zijn gegaan, maar gelukkig bleek Suspiria een wondermooie film te zijn. Een knappe prestatie is dat het me deed denken aan The Night of the Hunter. Niet de meest voor de hand liggende vergelijking, op het eerste gezicht, omdat Hunter zwart-wit is waar Suspiria zeer kleurrijk is, de muziekscores totaal verschillend zijn en er ook thematisch weinig overeenkomst tussen zit. Toch hebben beiden als overeenkomst dat ze allebei soms plotlogica vervangen voor een nachtmerrielogica, oftewel geen logica. Sterker nog is de overeenkomst dat beiden een soort sprookjesgevoel weten te mengen met een griezelverhaal.

Zo goed als The Night of the Hunter wil ik Suspiria nog niet noemen, al is het maar omdat die film toch wat meer aandacht besteedde aan de twee ondergeschoven kindjes van deze Italiaanse horrorflick, namelijk het verhaal en het acteerwerk. Nee, over die elementen valt in Suspiria niet veel goeds vermelden. Alleen de casting van Jessica Harper is geïnspireerd. Niet zozeer omdat ze een uitzonderlijke actrice is, maar omdat ze een bijzonder kwetsbare uitstraling heeft. Veel geschikter voor een dergelijke film dan de bimbotypes die doorgaans door slashers heenrennen.

Genoeg over acteren, Dario Argento was tijdens het maken van deze film duidelijk alleen geïnteresseerd in de stijl. En wat voor een stijl is er uitgekomen! Het lijkt niet echt op iets dat ik eerder zag. Het bijzondere kleurgebruik heeft iets magisch, maar Argento weet er toch iets macabers uit te krijgen. Hetzelfde geldt voor de geweldige muziek (een van de beste scores ooit?). Suspiria heeft een geheel eigen gevoelswaarde en verdient in dat opzicht de titel meesterwerk met gemak, zelfs al laat Argento soms nogal eens wat steekjes vallen in de scènes waarin hij zich concentreert op het plot en de karakters. De openingsscène, waarin de hoofdpersoon van het vliegveld, door het bos, naar de school gebracht wordt is pure klasse, evenals wat latere scènes. Ik ga zeker de dvd in huis halen, want dit is echt iets om vaker van te genieten.

Het komt niet vaak voor dat ik een film puur en alleen op stijl hoog beoordeel, maar Argento heeft er zo iets speciaals van gemaakt dat ik milder ben over de andere elementen en zelfs over de niet al te bijzondere climax. Een verdiende cultklassieker!

P.S.: Wel jammer dat de poster een soort mix tussen ballet en gore beloofd, maar we dat niet krijgen. Had een leuke scène op kunnen leveren.

avatar van Derekbou

Derekbou

De eerste film die ik van deze regisseur heb mogen aanschouwen en ik moet zeggen dat ik toch wel aangenaam verrast werd. Ben niet zo thuis in de (klassieke) horrorfilms, maar had hier een erg goedkope slasher verwacht. Hoewel dergelijke elementen wel aanwezig waren (overduidelijk nep bloed en andere amateuristisch uitziende gore effecten bijvoorbeeld) weet Suspiria zoveel meer te bieden, ondanks het schijnbaar niet zo ruime budget waarmee deze film geschoten is. Vooral de stilistische aankleding bestaande uit surrealistische kamers met veel kleur en vreemde artefacten kon mij erg bekoren, en deed mij vaak denken aan de films van Jodorowsky. Ook qua lichteffecten wordt er leuk werk afgeleverd met veel terugkerende kleuren, zoals rood, blauw en groen. Samen met de erg sterke zenuwachtige en donderende score weten de beelden een mooie bevreemdende sfeer te creëren. Dit zorgt ervoor dat Suspiria niet zomaar een generieke horrorfilm is, maar een ervaring op zich.

Zoals gezegd zijn de special effects niet zo denderend evenals de acteerprestaties, maar welke (oude) horrorfilms hebben dat wel? Voor mij geen echte minpunten dus. Een enerverende kijkervaring staan ze in ieder geval niet in de weg.

Peake

In oktober brengt Nouveaux Pictures een newly restored version van Suspiria uit. Deze versie zal de nodige extra's bevatten waaronder een nieuw interview met Argento en audiocommentaar van Alan Jones en Kim Newman.

avatar van deTuinman

deTuinman

ik hoop dat al die argento classics allemaal nog mooi worden uitgebrackt met een nette sleeve eromheen

Bottleneck

De kleuren tegen de zwarte achtergrond en de relatief 'eenvoudige' soundtrack zijn fantastisch, heel gestileerd. Tot in de details verzorgd, bijvoorbeeld het verkeerslicht dat van rood naar oranje en groen verspringt. De bouw- en kunststijl maken het af, mooi decor. Vooral op het laatst als het wat spannender wordt komt de score tot zijn recht.

Jammergenoeg komen de acteurs plichtmatig of gevoelloos over en zijn de heks(en) en volgelingen niet overtuigend genoeg. Ook de spanning en de gore- en bloedeffecten vallen tegen, jammer dat daaraan zo weinig aandacht is besteed. Was dat allemaal beter geweest, kan ik het meer waarderen, maar de stijl alleen maakt Suspiria al tot een aparte ervaring.

Bottleneck schreef:

De zorgvuldig geconstrueerde openingsmoord scoort doorgaans erg hoog op de spanning- en gore-ladder. Daarnaast staat Argento er juist om bekend dat hij erg veel aandacht besteed aan het stijlvol in beeld brengen van zijn moord- en geweldsequenties.

Bottleneck

Stijlvol in beeld gebracht en gewelddadig zeker, maar des te meer vind ik het dan jammer dat de bloederige effecten an sich tegenvallen. Bijvoorbeeld de hond: de sfeer en aanloop zijn mooi, maar de aanval zelf en het bloed zijn wat knullig.

BlueJudaskiss schreef:

Heb geen enkel werk van de beste man gezien. Aan zijn filmografie te zien nog niet eerder horror gedaan. Ook de productiemaatschappij zegt mij niets (imdb.com). Weet iemand in hoeverre Argento hierbij betrokken is?
(btw, vind het te zot voor woorden, een remake.)

Peake

Argento is op geen enkele manier betrokken bij de remake. In een interview met SciFi Now zei hij er onder andere het volgende over:

"I think that they will try their best with the remake. I know that they are going to travel to Germany and shoot it in the same locations that I shot the original. I know nothing about the new director - only that he is called David Green. I looked him up on the internet and I have never seen any of his films. I wish him luck but in any case, at least we have the original Suspiria and that's a very good movie, don't you think?"

Bottleneck

Ongelooflijk.. Of die Green moet over een groot talent beschikken, maar denk toch niet dat je de schoonheid van Argento kan overtreffen.

avatar van The One Ring

The One Ring

Zou het niet David Gordon Greene zijn? Ik heb daar nooit iets van gezien, maar hij schijnt een aardige reputatie te hebben.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

David Gordon Green, de regisseur van Pineapple Express regisseert de remake van een der beste horrorfilms ooit. Echt ongelooflijk..

avatar van Knisper

Knisper

David Gordon Green is trouwens wel een vrij eigenzinnige regisseur van wat ik van hem gehoord heb.

avatar van Simon Smith

Simon Smith (crew films)

Peake schreef:

Is dit een regio 2-dvd?

Simon Smith schreef:

Is dit een regio 2-dvd?

Yep. Deze versie stond trouwens voor oktober gepland maar ik heb hem nog niet getraceerd. De nieuwe trailer: YouTube - Suspiria (Trailer)

Knisper schreef:

In mijn optiek houden eigenzinnige regisseurs zich niet bezig met remakes. Die doen namelijk liever hun eigen ding.

Goto

Weet iemand misschien of deze film nou origineel in het Engels of Italiaans is? Of is het zoals bij A Fistful of Dollars en zijn er bij beide versies nagesynchroniseerde stukken? (En maakt het dus eigenlijk niet uit.)

Iemand?

avatar van goongumpa

goongumpa

Ik denk dat er inderdaad in beide talen nagesynchroniseerde stukken zitten, al ben ik er niet zeker van.

Geloof dat ik hem zelf in het Engels gezien heb. Ik heb me er in ieder geval niet aan gestoord. Het is een mooie en spannende film.

Goto

Oké, bedankt, dat dacht ik al ja. Is er nog een versie die als beter wordt beschouwd? Of maakt dat niet uit.

Peake

Volgens mij wordt in tegenstelling tot veel andere Argento's de Engelstalige versie als de betere beschouwd temeer daar hoofdrolspeler Jessica Harper ook Amerikaanse is. De Engelstalige dub loopt ook vrij synchroon bij de spelers vind ik.

avatar van wibro

wibro

Deze film voor de derde keer herzien en ik schrik mij nog elke keer het lazarus bij het zien van bepaalde scènes zoals de openingsscène. Argento is ook hier weer een meester in het sfeer scheppen, die behalve door de uitstekende spanningsopbouw toch ook wordt bepaald door de geweldige soundtrack van Goblin. Schitterende decors in prachtige kleuren én natuurlijk mooie vrouwen die zoals gebruikelijk in de films van Argento meestal op nogal wrede wijze om zeep gebracht worden. Het verhaal stelt misschien niet zo veel voor, maar ik vind dat je bij het zien van de films van Argento daar niet te veel op moet focussen. Je moet zijn films gewoon ondergaan en dan is het echt genieten geblazen, vooral bij deze film "Suspiria". Toch wel de beste film van Argento denk ik.

avatar van erik1677

erik1677

Nee perfect is ie niet, maar moet dat dan???

WE hebben het hier over horror.

En in dat genre is suspiria een topper, samen met phenomena van argento.

avatar van Querelle

Querelle

Soms kom je een film tegen die erg mooi gemaakt is, maar zo weinig betrokkenheid oproept en te weinig logica heeft, dat je er helemaal niks mee kan. In een jaren 50 of 60 horror filmpje kan ik het simplistische plot nog wel vergeven, maar hier stoorde het echt enorm. Hoe kan je bijvoorbeeld een dialoog als met die Heksen wetenschapper verknallen?? Geen enkele diepgang. Heksen zijn blijkbaar gewoon slecht

Dat het acteerwerk te wensen zou overlaten wist ik al, maar zelfs grote acteurs als Alida Valli, Joan Bennett en Udo Kier konden hier niks van maken. Niet echt een acteurs- en plotdriven regisseur dus die Argento.
En ook hier kwamen de horrorscenes weer erg mechanisch/kunstmatig op me over. Mooie kleuren, prachttige composities, maar wat heb je er aan?
Als het niet beantwoord aan de inhoud, boeit het me geen reet. Cat o'Nine Tales vond ik tot nu toe de enige van de vier films die ik van Argento zag, met een goede balans van stijl/sfeer en inhoud.

De soundtrack van Suspiria was gelukkig beter dan bij Profondo Rosso, maar dat gelala en gefluister ligt er ook weer te dik boven op. Moet ik daar bang van worden of zo? .... irritatie.

Argento heeft voldoende technische kwaliteiten om meer van te willen zien, maar ik denk niet dat het ooit boven de 3,5* zal uitkomen.