Suspiria (1977)
Genre: Horror
Speelduur: 99 minuten / 92 minuten (VS cut)
Italië
Geregisseerd door: Dario Argento
Met onder meer: Jessica Harper, Stefania Casini en Alida Valli
Gesproken taal: Engels, Duits, Italiaans, Latijn, Russisch en Frans
Plot Suspiria
"Do You Know Anything About Witches?"
Gestileerde horror over de Amerikaanse balletstudente Suzy Bannion, die afreist naar een Duitse balletacademie in het Zwarte Woud. Daar vallen al snel twee dodelijke slachtoffers. Suzy ontdekt dat de academie een wel heel bizarre geschiedenis kent.
Suzy Bannion
Dr. Frank Mandel
Miss Tanner
Madame Blanc
maxcomthrilla
Spannende en beklemmende film met veel stijlvolle, kleurrijke decors en enkele langgerekte scenes die de spanning danig op weten te voeren. Op alle fronten voel je gewoon dat er iets niet pluis is, vooral de muziek vond ik echt hoogstaand bij momenten. Het verstevigde de intensiteit van het moment op een krachtige manier en werd niet ' louter ' ingezet als middel om de kijker te laten schrikken. Benieuwd naar Profondo Rosso. 4*
Drs. DAJA
Suspiria is door de redactie van moviemotion.nl uitgeroepen tot de allerbeste horrorfilm aller tijden. Lees de special over deze film hier: http://www.moviemotion.nl/content/s/5592/Horrortop_#1_Suspiria.html
damianodebeste
Suspiria is één van de weinige horrorfilms waar niks aan te verbeteren valt. Acteerwerk is idd niet best maar op één of andere manier wil ik hier geen gelikte remake van zien.
Het positieve is dat de film wel weer geregisseerd door Dario Argento.
strunglady
Onderhoudende film, met voornamelijk slecht acteerwerk. Maar op de 1 of andere manier, stoorde mij dat niet. Prachtige scenes kwa moorden. Muziek was geweldig.
dutchtuga
Het positieve is dat de film wel weer geregisseerd door Dario Argento.
Bron?
djelle
Overbodige remake lijkt me, maar ben wel benieuwd.
deTuinman
Argento heeft de afgelopen jaren veel meuk gemaakt. Jammer dat hij zo af moet gaan om te gaan remaken.
Argento gaat het niet zelf doen. David Gordon Green wordt het waarschijnlijk.
Halcyon
En wat met Jenifer en Pelts? Toch allesbehalve meuk?
dutchtuga
Maar dat is dan ook het enige, en voor een groter doel. Niet echt een pure Argento. Zijn langspeelfilms zijn echt stuk voor stuk slecht tot zeer slecht na Opera, en dat is alweer 22 jaar geleden.
Quentin
Aardig ja, maar ze komen nergens in de buurt van de grote Argento films.
Glacius
Overschatte film.
Ja, sfeervolle mooie beelden aangevuld met passende muziek waardoor de spanning toch aardig aanwezig is. Toch vind ik de film verre van geweldig. Aan de andere kant verwachtte ik misschien ook teveel gezien de cijfers die hier gegeven worden. Het acteerwerk is behoorlijk slecht, maar inderdaad het stoort niet echt. Het verhaal en gedeeltelijk de opbouw ervan vind ik daarintegen tergend slecht. Het ene moment verloopt deze zeer aardig en vervolgens vliegt het verhaal weer verschrikkelijk snel voorbij.
Op bepaalde punten komt de film verder erg gedateerd over.
Blijft een vrij standaard horror-filmpje in mijn ogen.
Friday the 13 th
- 2023 stemmen
Sterke film deze Suspiria. Hij weet tot het einde eng te blijven en vooral zijn mystiek niet te verliezen. De film wordt vooral sfeervol en intens door zijn kleurengebruik en vooral de creepy soundtrack ( dat lalala deuntje vooral).
Vanaf de eerste minuut wordt je in het verhaal gezogen. Alles ziet er zo dark en griezelig uit, zelfs de normaalste zaken zien er verdacht uit. Het einde is spannend, maar na de griezelige opheldering over de directrice met haar dyspneu ademhaling wordt het me allemaal iets te occult, jammer dat de film afwijkt van het slashergenre.
Maar dit en de slechte acteerprestaties terzijde, steekt de film ontzettend goed in elkaar en de moorden zijn behoorlijk intens en dan refereer ik vooral naar de dubbelmoord in het begin. Volgens mij de meest intense en griezelige film van de jaren 70 mede door zijn lang uitgerekte scènes die voor extra spanning zorgen. De remake zal flink zijn best moeten doen om dit te evenaren.
MovieEter
De film oogt geweldig maar het verhaaltje vond ik niet bijster boeiend.
6,5 MM: 3*
Adrenal
Er zijn maar erg weinig genres waar ik geen (of althans erg weinig) affiniteit mee heb. Horror is daar een van. Ik kijk er bewust erg weinig naar en ben nog nooit écht onder de indruk geweest van een horrorfilm.
Maar ik heb Suspiria net bekeken en maakte erg veel indruk op me. De sfeer die in het gebouw heerst is adembenemend goed, visueel is dit echt prachtig, daar focust Argento dan ook op, om het verhaal of de acteurs moet je dit niet gaan kijken.
Ik zat eigenlijk voortdurend op het puntje van mijn stoel, wat niet veel regisseurs voor mekaar krijgen, al hielp de schitterende soundtrack zeker ook mee. Ik ben zeker overtuigd van het kunnen van Argento en zou nu toch graag wat meer van dit soort sfeervolle griezelfilmpjes zien. Tips zijn meer dan welkom
!
Oordeel: 4 sterren
PS. Deze film deed me veel denken aan het boek "Grieselstate" van Anthony Horowitz, dat ik als jongetje talloze malen verslonden heb.
dutchtuga
Probeer Black Sabbath van Mario Bava eens. Bava lag aan de basis van dit soort gotische en kleurrijke horror.
Halcyon
Tips zijn meer dan welkom
!
Adrenal
Bedankt voor de films, die films ga ik ook proberen te kijken!
damianodebeste
Profondo Rosso of mischien Inferno.
Friday the 13 th
- 2023 stemmen
Opera en Inferno ja, die zijn goed. Profonde rosso moet je al echt voor zijn en bevind zich eerder in een ander genre.
Een goede opvolger is Inferno zou ik dan zeggen. Maar niks is zo bombastisch en eng als zijn meesterwerk Suspiria.
Meneer Bungel
De laatste zin van een(weinig belovende) ''Suspiria''-trailer: ''The only thing more terrifying than the last 12 minutes of suspiria are the first 92!''
Toch blijf ik wel nieuwsgierig na het uitstekende ''Profondo Rosso''.
damianodebeste
Dat staat ook op de cover van mijn DVD.
Vascago
Prachtig geschoten film. Schitterende kleuren en een geweldige soundtrack. Acteerwerk vond ik redelijk tot goed. Het verhaal zelf was wat ondergeschikt, maar bleef me toch wel boeien. Ik hou wel van dat occulte.
niethie
Eindelijk gezien! Kan me herrineren dat deze vroeger (samen met nog wat andere Argento films) altijd hoog op mijn lijstje nog te kijken films stond, maar ik ben er nooit aan toe gekomen hem ook daadwerkelijk te gaan zien, nouja tot gister dan. Kwa verhaal stelt het allemaal niet zo veel voor, hier en daar was het wat onevenwichtig en geloofwaardig is het ook niet helemaal, maar man o man wat een briljante sfeer en wat een angstaanjagende score van Goblin, durf zelfs te zeggen dat het een van de beste soundtracks van een horrorfilm is die ik tot nu toe hoorde. Verder niet echt de klassieker waar ik op had gehoopt maar gewoon een hele bijzondere kijkervaring, prachtige surrealistische decors (die me af en toe een beetje deden denken aan degene in Das Cabinet des Dr. Caligari) een aantal bijzonder stijvolle moordscenes en inderdaad een geweldige belichting. Wel erg jammer overgens dat ik een Engels gedubte versie zag, verpeste het toch wel een beetje.
3,5 sterren
Metalfist
The only thing more terrifying than the last five minutes of this film are the first 90!
Sleepless was de eerste Argento die ik bewust had gekeken en die was me wel vrij goed bevallen. De volgende op het lijstje was deze Suspiria maar die blijkt toch wel dik tegen slagen.
Het acteerwerk was om te beginnen verschrikkelijk laag. Van mij mag Jessica Harper uit de filmwereld verbannen worden maar ook de bijrollen werden slecht vertolkt (Olga anyone?). Wat ook niet echt hielp is dat ik constant het gevoel had dat ik naar een nagesynchroniseerde versie was aan het kijken maar de stemmen leken precies toch overeen te komen...
Volgens Imdb was het ook de bedoeling dat in de balletschool alleen maar meisjes tot 12 jaar zaten. Dit werd tegen gehouden door de producer en er werd besloten om oudere meisjes in de film te steken maar er werd niets aan het script gedaan. Dat hadden ze beter wel gedaan want nu slaagt de helft van de dialogen echt nergens op.
Wat wel een pluspunt was waren de moorden. De eerste moord is werkelijk prachtig in beeld gebracht maar ook de moord op Sara en de blinde man zagen er zeer mooi uit. Dit werd dan ook nog eens mooi uitgespeeld via het visuele aspect van de film met de fleurige maar tegelijkertijd ook duistere kleuren.
Suspiria bevat een aantal mooie scènes maar het idiote script en irritant acteerwerk zorgden ervoor dat ik me doodverveelde.
Vinokourov
Deze film is gaa-aaf! Suspiria bevat horror zoals horror bedoeld is, soms suggestief in de kleine details, andere keren weer expliciet smerig. De beelden zien er voortreffelijk uit, elk shot kan voor een kunstwerk doorgaan. De lawaaierige muziek kon me ook erg plezieren en ondersteunt de creepy sfeer perfect. Qua verhaal of acteerwerk is niet zo heel bijzonder, maar het geheel wist me continu erg te vermaken. Ik ben wel benieuwd geworden naar meer werken van Argento

De vijftig best beoordeelde horrorfilms ooit gemaakt: ook deze vijf klassieke films horen erbij

'Suspiria' is een remake waar niemand op wachtte, maar toch fans aan zich wist te binden

Den-En ni Shisu

Marina Abramovic: The Artist Is Present
Documentaire / Biografie, 2012

Rosemary's Baby
Horror, 1968
duitslandhekskostschoolballetwhodunityoung womangothicappartementcultfilmkwaadaardigpsychological horrorcoven (akelarre)noise ballet schooldance schoolsinisterdance academysuspensethe three mothers