• 9.377.664 stemmen

Suspiria (1977)

Horror | 99 minuten / 92 minuten (VS cut)

Genre: Horror

Speelduur: 99 minuten / 92 minuten (VS cut)

Oorsprong: Italië

Geregisseerd door: Dario Argento

Met onder meer: Jessica Harper, Stefania Casini en Alida Valli

Gesproken taal: Engels, Duits, Italiaans, Latijn, Russisch en Frans

Plot Suspiria

"Do You Know Anything About Witches?"

Gestileerde horror over de Amerikaanse balletstudente Suzy Bannion, die afreist naar een Duitse balletacademie in het Zwarte Woud. Daar vallen al snel twee dodelijke slachtoffers. Suzy ontdekt dat de academie een wel heel bizarre geschiedenis kent.

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Spannende en beklemmende film met veel stijlvolle, kleurrijke decors en enkele langgerekte scenes die de spanning danig op weten te voeren. Op alle fronten voel je gewoon dat er iets niet pluis is, vooral de muziek vond ik echt hoogstaand bij momenten. Het verstevigde de intensiteit van het moment op een krachtige manier en werd niet ' louter ' ingezet als middel om de kijker te laten schrikken. Benieuwd naar Profondo Rosso. 4*

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

Suspiria is door de redactie van moviemotion.nl uitgeroepen tot de allerbeste horrorfilm aller tijden. Lees de special over deze film hier: http://www.moviemotion.nl/content/s/5592/Horrortop_#1_Suspiria.html

avatar van Wouter

dutchtuga schreef:

Suspiria is één van de weinige horrorfilms waar niks aan te verbeteren valt. Acteerwerk is idd niet best maar op één of andere manier wil ik hier geen gelikte remake van zien.

Het positieve is dat de film wel weer geregisseerd door Dario Argento.

avatar van strunglady

strunglady

Onderhoudende film, met voornamelijk slecht acteerwerk. Maar op de 1 of andere manier, stoorde mij dat niet. Prachtige scenes kwa moorden. Muziek was geweldig.

damianodebeste schreef:

Het positieve is dat de film wel weer geregisseerd door Dario Argento.

Bron?

avatar van djelle

djelle

Overbodige remake lijkt me, maar ben wel benieuwd.

avatar van deTuinman

deTuinman

Argento heeft de afgelopen jaren veel meuk gemaakt. Jammer dat hij zo af moet gaan om te gaan remaken.

avatar van starbright boy

Argento gaat het niet zelf doen. David Gordon Green wordt het waarschijnlijk.

avatar van deTuinman

deTuinman

strunglady schreef:

Hij is de schrijver van het orgineel, staat er. Gelukkig maar.

avatar van Halcyon

Halcyon

deTuinman schreef:

En wat met Jenifer en Pelts? Toch allesbehalve meuk?

dutchtuga

Maar dat is dan ook het enige, en voor een groter doel. Niet echt een pure Argento. Zijn langspeelfilms zijn echt stuk voor stuk slecht tot zeer slecht na Opera, en dat is alweer 22 jaar geleden.

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

Trauma en Due Occhi Diabolici waren anders prima films.

avatar van Quentin

Quentin

Aardig ja, maar ze komen nergens in de buurt van de grote Argento films.

avatar van Glacius

Glacius

Overschatte film.

Ja, sfeervolle mooie beelden aangevuld met passende muziek waardoor de spanning toch aardig aanwezig is. Toch vind ik de film verre van geweldig. Aan de andere kant verwachtte ik misschien ook teveel gezien de cijfers die hier gegeven worden. Het acteerwerk is behoorlijk slecht, maar inderdaad het stoort niet echt. Het verhaal en gedeeltelijk de opbouw ervan vind ik daarintegen tergend slecht. Het ene moment verloopt deze zeer aardig en vervolgens vliegt het verhaal weer verschrikkelijk snel voorbij.

Op bepaalde punten komt de film verder erg gedateerd over.

Blijft een vrij standaard horror-filmpje in mijn ogen.

avatar van Friday the 13 th

Friday the 13 th

• 2023 stemmen

Sterke film deze Suspiria. Hij weet tot het einde eng te blijven en vooral zijn mystiek niet te verliezen. De film wordt vooral sfeervol en intens door zijn kleurengebruik en vooral de creepy soundtrack ( dat lalala deuntje vooral).

Vanaf de eerste minuut wordt je in het verhaal gezogen. Alles ziet er zo dark en griezelig uit, zelfs de normaalste zaken zien er verdacht uit. Het einde is spannend, maar na de griezelige opheldering over de directrice met haar dyspneu ademhaling wordt het me allemaal iets te occult, jammer dat de film afwijkt van het slashergenre.

Maar dit en de slechte acteerprestaties terzijde, steekt de film ontzettend goed in elkaar en de moorden zijn behoorlijk intens en dan refereer ik vooral naar de dubbelmoord in het begin. Volgens mij de meest intense en griezelige film van de jaren 70 mede door zijn lang uitgerekte scènes die voor extra spanning zorgen. De remake zal flink zijn best moeten doen om dit te evenaren.

avatar van MovieEter

MovieEter

De film oogt geweldig maar het verhaaltje vond ik niet bijster boeiend.

6,5 MM: 3*

avatar van Adrenal

Adrenal

Er zijn maar erg weinig genres waar ik geen (of althans erg weinig) affiniteit mee heb. Horror is daar een van. Ik kijk er bewust erg weinig naar en ben nog nooit écht onder de indruk geweest van een horrorfilm.

Maar ik heb Suspiria net bekeken en maakte erg veel indruk op me. De sfeer die in het gebouw heerst is adembenemend goed, visueel is dit echt prachtig, daar focust Argento dan ook op, om het verhaal of de acteurs moet je dit niet gaan kijken.

Ik zat eigenlijk voortdurend op het puntje van mijn stoel, wat niet veel regisseurs voor mekaar krijgen, al hielp de schitterende soundtrack zeker ook mee. Ik ben zeker overtuigd van het kunnen van Argento en zou nu toch graag wat meer van dit soort sfeervolle griezelfilmpjes zien. Tips zijn meer dan welkom !

Oordeel: 4 sterren

PS. Deze film deed me veel denken aan het boek "Grieselstate" van Anthony Horowitz, dat ik als jongetje talloze malen verslonden heb.

dutchtuga

Probeer Black Sabbath van Mario Bava eens. Bava lag aan de basis van dit soort gotische en kleurrijke horror.

avatar van Halcyon

Halcyon

Adrenal schreef:

Tips zijn meer dan welkom !

Phenomena en Dellamorte Dellamore.

avatar van Adrenal

Adrenal

Bedankt voor de films, die films ga ik ook proberen te kijken!

damianodebeste

Profondo Rosso of mischien Inferno.

avatar van Friday the 13 th

Friday the 13 th

• 2023 stemmen

Opera en Inferno ja, die zijn goed. Profonde rosso moet je al echt voor zijn en bevind zich eerder in een ander genre.

Een goede opvolger is Inferno zou ik dan zeggen. Maar niks is zo bombastisch en eng als zijn meesterwerk Suspiria.

avatar van Meneer Bungel

Meneer Bungel

De laatste zin van een(weinig belovende) ''Suspiria''-trailer: ''The only thing more terrifying than the last 12 minutes of suspiria are the first 92!''

Toch blijf ik wel nieuwsgierig na het uitstekende ''Profondo Rosso''.

Meneer Bungel schreef:

Dat staat ook op de cover van mijn DVD.

avatar van Vascago

Vascago

Prachtig geschoten film. Schitterende kleuren en een geweldige soundtrack. Acteerwerk vond ik redelijk tot goed. Het verhaal zelf was wat ondergeschikt, maar bleef me toch wel boeien. Ik hou wel van dat occulte.

avatar van niethie

niethie

Eindelijk gezien! Kan me herrineren dat deze vroeger (samen met nog wat andere Argento films) altijd hoog op mijn lijstje nog te kijken films stond, maar ik ben er nooit aan toe gekomen hem ook daadwerkelijk te gaan zien, nouja tot gister dan. Kwa verhaal stelt het allemaal niet zo veel voor, hier en daar was het wat onevenwichtig en geloofwaardig is het ook niet helemaal, maar man o man wat een briljante sfeer en wat een angstaanjagende score van Goblin, durf zelfs te zeggen dat het een van de beste soundtracks van een horrorfilm is die ik tot nu toe hoorde. Verder niet echt de klassieker waar ik op had gehoopt maar gewoon een hele bijzondere kijkervaring, prachtige surrealistische decors (die me af en toe een beetje deden denken aan degene in Das Cabinet des Dr. Caligari) een aantal bijzonder stijvolle moordscenes en inderdaad een geweldige belichting. Wel erg jammer overgens dat ik een Engels gedubte versie zag, verpeste het toch wel een beetje.

3,5 sterren

avatar van Metalfist

Metalfist

The only thing more terrifying than the last five minutes of this film are the first 90!

Sleepless was de eerste Argento die ik bewust had gekeken en die was me wel vrij goed bevallen. De volgende op het lijstje was deze Suspiria maar die blijkt toch wel dik tegen slagen.

Het acteerwerk was om te beginnen verschrikkelijk laag. Van mij mag Jessica Harper uit de filmwereld verbannen worden maar ook de bijrollen werden slecht vertolkt (Olga anyone?). Wat ook niet echt hielp is dat ik constant het gevoel had dat ik naar een nagesynchroniseerde versie was aan het kijken maar de stemmen leken precies toch overeen te komen...

Volgens Imdb was het ook de bedoeling dat in de balletschool alleen maar meisjes tot 12 jaar zaten. Dit werd tegen gehouden door de producer en er werd besloten om oudere meisjes in de film te steken maar er werd niets aan het script gedaan. Dat hadden ze beter wel gedaan want nu slaagt de helft van de dialogen echt nergens op.

Wat wel een pluspunt was waren de moorden. De eerste moord is werkelijk prachtig in beeld gebracht maar ook de moord op Sara en de blinde man zagen er zeer mooi uit. Dit werd dan ook nog eens mooi uitgespeeld via het visuele aspect van de film met de fleurige maar tegelijkertijd ook duistere kleuren.

Suspiria bevat een aantal mooie scènes maar het idiote script en irritant acteerwerk zorgden ervoor dat ik me doodverveelde.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Deze film is gaa-aaf! Suspiria bevat horror zoals horror bedoeld is, soms suggestief in de kleine details, andere keren weer expliciet smerig. De beelden zien er voortreffelijk uit, elk shot kan voor een kunstwerk doorgaan. De lawaaierige muziek kon me ook erg plezieren en ondersteunt de creepy sfeer perfect. Qua verhaal of acteerwerk is niet zo heel bijzonder, maar het geheel wist me continu erg te vermaken. Ik ben wel benieuwd geworden naar meer werken van Argento .