• 9.377.559 stemmen

Suspiria (1977)

Horror | 99 minuten / 92 minuten (VS cut)

Genre: Horror

Speelduur: 99 minuten / 92 minuten (VS cut)

Oorsprong: Italië

Geregisseerd door: Dario Argento

Met onder meer: Jessica Harper, Stefania Casini en Alida Valli

Gesproken taal: Engels, Duits, Italiaans, Latijn, Russisch en Frans

Plot Suspiria

"Do You Know Anything About Witches?"

Gestileerde horror over de Amerikaanse balletstudente Suzy Bannion, die afreist naar een Duitse balletacademie in het Zwarte Woud. Daar vallen al snel twee dodelijke slachtoffers. Suzy ontdekt dat de academie een wel heel bizarre geschiedenis kent.

avatar van Halcyon

Halcyon

klute89 schreef:

Maar het gaat tenslotte toch over de film en niet over het hoesje. Zolang de film maar mooi is, maakt zelfs het lelijkste hoesje voor mij niet uit.

Mwah, persoonlijk hecht ik toch wel belang aan de cover art, al primeert de film natuurlijk wel.

precies

avatar van Wouter

Koop de luxe Italiaanse uitgave. Die heeft ook de Italiaanse dub, maar met Engelse ondertiteling.

Ik heb hem in een metal box.

avatar van Quentin

Quentin

Ziet er goed uit, heb jij ook die andere Medussa uitgaves met Italiaanse audio? Hoe is de kwaliteit van beeld en geluid daarvan?

avatar van Wouter

Van welke bedoel je? Ik probeer alles met Italiaanse dub en Engelse subs te pakken te krijgen.

Vind Argento's films beter in het Italiaans.

avatar van Quentin

Quentin

Bedoelde de Medussa dvd's van Tenebre, Phenomena & Profondo Rosso. Vind de Engelse dubs wel ok, muv Suspiria, maar Italiaans lijkt me een stuk natuurlijker in het gehoor liggen (vast omdat ik er niets van versta).

lesamurai

SUSPIRIA is erg origineel, bevat een origineel script, is erg kleurrijk noch macaber en ziet erg gewoon als een meesterwerk uit.

Deze film is een van de weinige horrors die er zo sensationeel en origineel uitziet, met Dario's eigen stijl is dit daarintegen een prachtig meesterwerk.

Quentin schreef:

Tenebre heb ik idd de Medusa-versie vanwege de Italiaanse dub/Engelse subs.

Van Phenomena heb ik enkel de NL versie. Moet de Medusa-versie nog eens kopen. Profondo Rosso heb ik twee keer. Anchor Bay en Platinum Media. Beiden hebben de Italiaanse dub/engelse ondertiteling.

Verder heb ik de Italiaanse dvd's van: La Sindrome Di Stendhal, Non Ho Sonno en Il Fantasma dell'Opera

lesamurai

Is er van deze dvd dan geeneen mooie versie verkrijgbaar. Ik vindt het allemaal een beetje rommelig eruitzien en zelfs is het Anchor Bay niet gelukt om er een mooie uitgave van te maken in tegenstelling tot: Halloween, Evil Dead en Return of the living Dead.

Heeft iemand een tip (als er een mooie uitgave van verkrijgbaar is?)

avatar van horrorjp

horrorjp

Een hele leuke film van Dario Argento met deze keer veel angstaanjagende momenten op de dansschool. En de film is erg goed neergezet vind ik ook leuk opgebouwd. verder kan ik er niet veel over zeggen.

horrorjp schreef:

Het is inderdaad een angstaanjagende film, met bijzonder smerige en gruwelijke scenes, althans ik had er toch wel moeite mee . Maar er valt toch nog wel iets over deze film te zeggen namelijk dat het kleurgebruik subliem is, en de film daarmee naar een hoger niveau tilt.

Friac

Vannacht nog eens de film bekeken, en getracht wat extra op te letten op het camerawerk en kleurgebruik. Ik kwam tot de conclusie dat die film qua vormgeving toch echt wel fantastisch mooi en intrigerend in elkaar steekt.

Vooral hoe sommige scènes gefilmd zijn geweest viel me vannacht extra op, met gedetailleerd-uitgestippelde zooms en tilts die ofwel fantastische zichten op de omgeving bieden of verschillende dialogen binnen éénzelfde shot met elkaar afwisselen. De decors en de locaties zijn wat mij betreft dé sterktehouders van de film, en al helemaal wanneer er een felblauwe/rode/groene spot op zit. Het gebruik van het rood vind ik bij momenten wat verwarrend (het is een misleidend kleur, dat schippert tussen een gevoel van veiligheid en dreiging), maar het gebruik van blauw is erg precies aangewend. Intrigerend om te zien hoe Argento bij momenten doelbewust bepaalde voorwerpen/personen in zowel een rood als blauw licht laat baden.

De eigenzinnige montage op enkele momenten (afwisseling tussen extreme close ups/total shots en extreme long shots) en de - hoeveel keer kan iemand het zeggen? - prachtige soundtrack van Goblin (die het éne moment heerlijk mysterieus klinkt en het ander moment stormachtig tot en met) dragen ook bij tot de knappe vormgeving van deze film.

Ook al is de plot absurd-idioot en zou je - ondanks het surrealistische sfeertje - toch kunnen struikelen over de vreselijke dubbing en acteerprestaties; Suspiria blijft voor mij samen met Argento's Inferno één van de meest fascinerende en intense zintuigelijke trips binnen de horrorcinema.

Eerder in dit topic twijfelde ik nog tussen de 3,5* en de 4*. Die twijfel is nu definitief verdwenen, en de 4* heeft Suspiria op zak.

avatar van Die Hard,Willis

Die Hard,Willis

Geweldige film. De decors en kleureffecten zijn oogstrelend. Hele mooie film met een geweldige sfeer. De moorden zijn goed. En hoe het verhaal zich ontknoopt is helemaal geweldig.

Een film zoals alleen Argento hem kan maken!

Meesterwerk 5,0*

Die Hard,Willis schreef:

Een film zoals alleen Argento hem kan maken!

Meesterwerk 5,0*

Als je deze prachtig vind, dan moet je ook eens Inferno van Dario Argento kijken. Het enige punt is wel dat er in Inferno minder heftige horror is dan in Suspiria, maar de wonderbaarlijke belichting komt gewoon weer terug in Inferno

avatar van Die Hard,Willis

Die Hard,Willis

Ga ik zeker doen!

klute89 schreef:

In Inferno is het toch wat minder hoor: ik zag beide films onlangs kort na elkaar, en kwam tot de conclusie dat ten eerste het kleurengebruik bij Inferno precies iets minder goed doordacht leek te zijn en ten tweede dat het gebrek aan diepe kleuren in de decors het effect van de kleurrijke belichting verzwakt.

Maar op zich heb je gelijk: Inferno valt zeker aan te raden voor liefhebbers van Suspiria, al mogen ze niet verwachten dat Inferno op een gelijke hoogte staat.

klute89

Het is zeker zo dat Suspiria toch beter in elkaar zit dan Inferno, en ook beter is. Maar niettemin vind ik dat Inferno ook te pruimen valt, ook dat blijft toch een aardige horrorfilm.

avatar van linkmaster

linkmaster

Tjonge zeg wat een positiviteit. Ik had erg hoge verwachtingen van deze film, maar deze zijn totaal niet waargemaakt.

Ik vond het een erg slechte film met een heel erg mager verhaal, zeer goedkoop decor (zal wel artistiek verantwoord zijn) en slecht acteerwerk.

avatar van rody289

rody289

een van mijn favoriete films van dario argento

Suspiria geweldige muziek een van zijn beste

films in mijn mening

4.0

lesamurai

Ja; die muziek doet het 'm echter

avatar van deTuinman

deTuinman

wow, eindelijk eens een argento gekeken en ik heb genoten

de muziek en kleurengebruik was werkelijk een genot om naar te kijken

Friac

De geruchten doen de ronde dat er nu toch een live-action remake van Suspiria zal komen. Nog niets is zeker, maar voorlopig circuleert de naam van Natalie Portman als actrice en co-producent.

avatar van Halcyon

Halcyon

Waar heb je dat vernomen?

avatar van TonyMontana

TonyMontana

Halcyon schreef:

Waar heb je dat vernomen?

Suspiria (Remake)

TonyMontana schreef:

Suspiria (Remake)

Dat is wel erg, een remake van zo een prachtige film!

Friac

Ach, aan Suspiria zijn op zijn minst wat zaken te verbeteren hoor. Ik denk vooral aan het acteerwerk, bepaalde dialogen en enkele flauwe kantjes aan het verhaal (zoals bv. de anticlimax). Waarmee ik overigens zeker en vast niet wil zeggen dat ik hoop dat de 'vaagheid' van de film verdwijnt: de nadruk moet op het esthetische blijven liggen wanneer we het over Suspiria hebben.

P.S.: Sorry dat ik niet aan bronvermelding deed. Ik las het nieuws op cinenews.be en nadien op IMDb.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Suspiria is één van de weinige horrorfilms waar niks aan te verbeteren valt. Acteerwerk is idd niet best maar op één of andere manier wil ik hier geen gelikte remake van zien.

avatar van Inland Rabbit

Inland Rabbit

Film met heel erg veel stijl. Als het goed gedaan wordt, vraag ik niet meer.

Het verhaal is niet bijzonder en al zeker niet zorgvuldig uitgewerkt. Zo'n uitleg, verzwakt het dan ook alleen maar, behalve dat het wel weer mooi als sfeerbeeld diende.

Hetzelfde geldt voor het acteerwerk, wat bijna slecht en lachwekkend te noemen valt. Alles lijkt echter een kaspstok voor het visuele en het neerzetten van sfeer.

Die sfeer zit ERG goed. Dan kan er nog zo slecht geacteerd worden en er nog zo'n slecht verhaal zijn, maar met zulke shots, interesseert me dat weinig meer.

Elk shot en elk object in de film, word als kunstobject behandelt. De school, de straat, de kamers en de rest van de decors zien er mooi uit. Belichting lijkt op een oude discotheek, maar komt in de context van de film, zowaar smaakvol over. Ook heb ik moorden nog nooit zo mooi in beeld gebracht zien worden.

Gewoon bij normale shots, gaat er ook gewoon veel aandacht uit, zodat het er altijd verzorgd uit zag.

De soundtrack is erg herhaaldelijk, maar het werkt. Liep ik gister bij True Romance nog te klagen over vervelende semi-subtiele speeldoosjes/pingelpangelmuziek, hier heeft het iets sfeervols. Doordat het vaak werd gebruikt, gaat het ook onder je huid zitten en blijkt maar weer hoe goed de soundtrack is. Een slechte soundtrack, die veel gebruikt word, gaat snel irriteren.

Qua sfeer heel erg goed en visueel een waar feest. 4* voorlopig

avatar van Drs. DAJA

Drs. DAJA

Meesterlijk stukje horror. Vrijwel constant spannend en de sublieme vormgeving zorgt voor een ongeevenaard stukje surrealisme. Zonder meer Argento's beste film.

Friac schreef:

Yup, in het bijzonder de muziek en de sfeer via licht en kleur ; in het bijzonder de derde moord (op Sara) is geweldig gefilmd.

Vandaar dat ik de lyrische kritieken van genreliefhebbers wel begrijp.

Zelf ben ik toch teveel afgeleid door het rare plot, de domme dialogen en het slechte acteerwerk om er écht goed van te genieten. Maar de film heeft zeker zijn waarde.