• 9.379.649 stemmen

Genre: Misdaad / Drama

Alternatieve titel: GoodFellas

Geregisseerd door: Martin Scorsese

Met onder meer: Robert De Niro, Ray Liotta en Joe Pesci

IMDb beoordeling: 8,7 (1.375.999)

Gesproken taal: Italiaans en Engels

Releasedatum: 2 november 1990

Plot Goodfellas

"Three decades of life in the mafia."

Henry Hill wil al van jongs af aan bij de maffia. Hij begint als loopjongen en door de jaren heen krijgt hij steeds grotere klussen. Hij valt hierbij onder de hoede van Jimmy Conway, een oude rot in het vak. Henry verdient bakken met geld en alles gaat op rolletjes. Na een paar jaar komt Henry erachter dat Jimmy buiten de maffia om ook nog wat zaakjes heeft lopen. Dan merkt hij dat hij ook een beetje voor zichzelf moet gaan zorgen als hij wil blijven overleven in de harde maffiawereld.

James Conway

Billy Batts

Morris Kessler

avatar van Benninf

Benninf

Deze film is me voor een erg groot deel niet bijgebleven, echt vreemd. Destijds gaf ik hem wel 4 volle sterren. Herkennen mensen dit met deze film? Misschien nog niet eens een jaar geleden dat ik deze film gezien heb en toch weet ik er weinig meer van. Wellicht een slecht teken, ik zal hem spoedig maar eens herzien.

avatar van braambes

braambes

Ja! Ik heb hetzelfde gevoel. Kan me nog wat scènes herinneren, was onder de indruk, ook vier sterren gegeven, en hoog in de lijst van opnieuw te bekijken.

avatar van zoutzak

zoutzak

naar het einde toe wordt hij toch steeds minder, mede omdat het zich ook allemaal steeds recenter af gaat spelen (80er jaren) wordt de sfeer; naast de aftakeling van Hill, ook minder bijzonder. maar het sublieme eerste uur (of anderhalf) maken de film toch een topper.

avatar van Flipman

Flipman

Damn, dit blijft een zeer bijzondere film en ik wil 'm graag 'n 5 geven, maar dat doe ik al met teveel films die ik goed vind!

avatar van HiLL

HiLL

Briljante film! Niets meer niets minder

avatar van Jan on fire

Jan on fire

De beste film van Ray Liotta (heb eigenlijk buiten goodfellas maar weinig goede films van hem gezien) En Robert de Niro is als gangster altijd op zijn best (en niet die flauwe rolletjes als in "Meet the parents"). Past inderdaad naast scarface en the Godfather. Pesci speelt natuurlijk ook sterk in deze film maar vind Ray Liotta en de Niro meer opvallen.

Jan on fire schreef:

de beste film mét Ray Liotta: hij is geregisseerd door Martin Scorcese.

avatar van Jan on fire

Jan on fire

J.S. schreef:

de beste film mét Ray Liotta: hij is geregisseerd door Martin Scorcese.

jaja oke oke. Met Ray Liotta

avatar van xangadix

xangadix

Wie heeft hem geregisseerd dan..?

Martin Scorsese .

avatar van Damn-Ho

Damn-Ho

Ik vind Pesci in Casino net iets beter dan in deze film...

Ray Liotta speelt in deze film ook errug goed, in de andere films waarin hij speelt is hij toch minder (hoewel hij in de film (weet de naam niet meer) waarin hij een gestoorde, stalkende politieagent speelt ook goed is)...

Robert de Niro moet inderdaad gangster- & maffia films spelen, daar is hij het beste in...

Kijk maar naar The Godfather en Heat, toch Niro op z'n best...

Maar na The Godfather is dit toch wel de beste mafia film die er is...

avatar van xangadix

xangadix

hoewel hij in de film (weet de naam niet meer) waarin hij een gestoorde, stalkende politieagent speelt ook goed is...
Unlawful Entry

avatar van Meuvie

Meuvie

Ik schaam me dat ik hem nog nooit heb gezien. Laat ik daar vanavond eens wat aan doen.

avatar van spuit11

spuit11

Meuvie schreef:

Je bent niet de enige, zal ik eerlijk bekennen.

Maar ik ga nu ook kijken.

avatar van HiLL

HiLL

Meuvie schreef:

idd schaam je!

avatar van Hagele

Hagele

Eerste keer dat ik hem helemaal gezien heb. F*ck gehalte lag erg hoog, maar dat deed niets af aan de prestaties van de acteurs, het voegde imo zelfs nog iets extra's toe aan het geheel... 4*

avatar van spuit11

spuit11

Ik heb hem gisteren voor de eerste keer gezien en hij viel toch wat tegen voor mij. Ik zie wel dat de film qua stijl/sfeer goed in elkaar gezet is en de acteerprestaties top zijn, maar toch was het het niet helemaal voor mij. Dat kan ook te maken hebben dat ik niet zo houdt van het genre films, blijf voorlopig steken op 3,5 *. Misschien wordt het nog hoger, wanneer ik hem vaker gezien heb.

Vond de film misschien ook wel 30 min. te lang

avatar van T_fuckin_montana

T_fuckin_montana

Ben het met spuit11 eens. Ik heb hem gister ook pas voor het eerst gezien en hij was niet wat ik er van verwacht had. Niet dat de film slecht was absoluut niet. Maar ik had een heel andere sfeer voorgesteld. Gezien de acteer prestaties en de regie (die zijn wel uitzonderlijk hoog van kwaliteit) denk ik dat deze film bij mij moet groeien, na het kijken had ik wel direct de nijging om hem nog eens te kijken, wat ik vanavond maar eens ga doen. Voorlopig geef ik ook een 3.5*, maar dat zal nog wel hoger worden.

avatar van U-96

U-96

• 2081 stemmen

Het was alweer een tijdje geleden dat ik Goodfellas voor het laatst zag (10 april 2004). Gisteren weer gekeken, en alweer enorm
onder de indruk. Dit is en blijft toch wel één van de beste misdaadfilms die ik ooit heb gezien. Het verhaal is zo mooi in beeld gebracht en de misdaadsfeer heerst ook. De film laat gewoon goed zien hoe machtig die wiseguys zijn, en waartoe ze allemaal in staat zijn.

Het akteerwerk is echt geweldig. Ik kan niet makkelijk een personage bedenken welke ik niet goed gecast vind. Lorraine Bracco [Karen Hill] vond ik wat minder en soms irritant, maar dit wordt gecompenseerd door de akteerprestaties van de rest van de akteurs.
Ray Liotta [Henry Hill] is ronduit geweldig. Wat een akteerprestatie. Die lach van hem blijf ik toch echt geweldig vinden, bijvoorbeeld
in de bekende 'Do you think I'm a clown?'-scène. Erg mooie scène hoe hij helemaal in paniek raakt nadat Karen hem verteld dat zij voor $60.000 aan drugs door de w.c. heeft gespoeld. Liotta lijkt trouwens best wel op Johnny Depp. Beetje dezelfde oogblik en gezichtsuitdrukkingen.

Wie toch echt niet kon missen is Joe Pesci [Tommy]. Hij zet echt een geweldig en grappig personage neer. Zo druk, arrogant en bovendien erg gevaarlijk. Die 'Do you think I'm a clown?'-scène blijf ik toch echt geweldig vinden. Dat hij ineens omslaat van grappenmaker naar een geïrriteerd persoon. Echt geweldig.
Eén van de mooiste scènes is toch wel waarin Tommy naar een kamer wordt geleid, met de gedachte dat hij een promotiefeest mee zal maken maar dat hij zich dan ineens realiseert dat die lege kamer het laatste is wat hij heeft mogen aanschouwen. "Ooh..."
Die reaktie van Jimmy als hij dit nieuws via de telefoon hoort. Ook zo goed
Ook Robert DeNiro en Paul Sorvino als de machtige Jimmy en Pauli akteren ronduit geweldig. Ze zijn gewoon weggelegd
voor dit soort films.

De film begint al meteen goed met die scène waarin Henry, Jimmy en Tommy in de auto zitten en opeens het gebonk van de net vermoorde Billy Batts horen. Deze legendarische scène kende ik trouwens al voordat ik de film ooit zag. Dat ze daarna bij de moeder van Tommy langsgaan om een groot mes te halen is ook zo leuk in beeld gebracht.
Tommy's moeder [Catherine Scorsese, R.I.P.] is in het echt de moeder van de regisseur, Martin Scorsese.
Die scène waarin ze Batts na een half jaar weer opgraven is ook zo grappig. "Look, here's a wing!"
Henry die uitgebreid gefeliciteerd wordt met zijn 'ontmaagding', voor de eerste keer in de rechtbank. Blijft toch ook een geweldige
scène

Dat Henry zijn misdadige leven achter zich wou laten is te begrijpen, maar ik blijf me toch wel verbazen dat hij op het einde van de film
Jimmy en Pauli zonder enige emotie of aarzeling verraad. Hij heeft al zo lang met ze gewerkt

Enig nadeel van Goodfellas is toch wel dat hij het laatste uur een beetje begint af te zakken en
minder boeiend te worden. Toch blijft dit echt een geweldige misdaadfilm. Ik heb hem vaak gezien, maar bij elke kijkbeurt
blijft hij gewoon goed. Wellicht ooit eens een plaats in mijn Top10.

Verhoogd van 4.0 naar 4.5 sterren...

avatar van Diesel

Diesel

avatar van The One Ring

The One Ring

Nou, U-96 heeft mijn gedachte over de film precies uitgesproken. Dat scheelt mij weer typewerk. Fans van The Godfather zullen het waarschijnlijk niet met me eens zijn, maar ik vind dat The Godfather het hier toch overduidelijk bij moet afleggen, al is het maar omdat ik dit geloofwaardiger vind dan het Corleoneverhaal. Niet dat daar iets mis mee is, maar deze film doet nou eenmaal meer met je. Gewoon perfect gefilmd. Perfecte cast. Hij zakt op een gegeven moment een beetje in (dat stuk met die helikopter), maar het einde maakt weer veel goed. Dit is mijn tweede Scorsesse-film (de andere is The Aviator) en zijn stijl bevalt me wel, dus het wordt zeker niet de laatste.

4,5 sterren

avatar van as

as

Tweede Scorcesse nog maar? Waar ben je al die tijd geweest?

avatar van jordybeukeboom

jordybeukeboom

U-96 schreef:

Wie toch echt niet kon missen is Joe Pesci [Tommy]. Hij zet echt een geweldig en grappig personage neer. Zo druk, arrogant en bovendien erg gevaarlijk. Echt geweldig.

Helemaal mee eens. Die kop van die man ook, herkenbaar uit 1000en.

U-96 schreef:

Dat is eigenlijk ook het trieste van die hele mafia- en misdaadwereld. Zodra ze aan je kunnen verdienen dan heb je vrienden. Maar als je iets fout doet of teveel weet dan leggen ze je zo om. Echte vriendschap bestaat dus niet

U-96 schreef:
minder boeiend te worden.

Ik vind de hele film niet zo geweldig boeiend. Het verhaal stelt eigenlijk niets voor: eenvoudige jongen groeit enigszins toevallig op in mafiawereldje, wordt zelf een gangster, gaat in de coke, en stapt eruit door maten te verraden.

Verder veel geweld, veel geouwehoer en veel van hetzelfde.

Het einde vind ik nogal confronterend voor de film zelf. Henry zegt dat hij het wereldje zo mist. Dat terwijl wij net 2 uur lang hebben kunnen zien dat dat wereldje er een is van slechte huwelijken, valse vriendschappen, zinloze moordpartijen en een hoop angst om niet zelf gepakt te worden.

Ik vind het niet geweldig. Waarschijnlijk moet je meer liefhebber van 'mafia en gangsters' zijn om deze film hoog te waarderen.

2.5 sterren

avatar van Captain Pervert

Captain Pervert

Damn-Ho schreef:

Ik vind Pesci in Casino net iets beter dan in deze film...

Unlawful Entry, met Kurt Russell.

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

geweldige geacteerd en super verhaal

kortom: gewoon een van de beste films ooit!

avatar van luuk1988

luuk1988

erg leuke film wel wat langdradig en op een gegeven moment veel van het zelfde

avatar van N.W.

N.W.

echt een super film, zeker de rol van Pesci is geniaal 5 sterren

avatar van Mala Chica

Mala Chica

De clip Foolish van Ashanti bevat verdacht veel stukjes die lijken op scenes uit Goodfellas. Murder inc. Goodrippahs.

avatar van mikey

mikey

Klopt, die scène dat hij dronken voor de deur van haar ouders staat bijv.. Rappers staan bekend om hun gangster film-fascinatie. Murder inc gaat daarin wel erg ver trouwens.

mikey schreef:

Vind ik eigelijk een beetje zielig vooral wanneer je bedenkt dat bijna al die gangsters neerkijken op kleurlingen.