Genre: Sciencefiction / Actie
Speelduur: 137 minuten / 154 minuten (special edition)
Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk
Geregisseerd door: James Cameron
Met onder meer: Sigourney Weaver, Michael Biehn en Carrie Henn
Releasedatum: 9 oktober 1986
Plot Aliens
"This time it's war."
Na 57 jaar hyperslaap wordt Ripley toevallig opgepikt door een ruimteschip. Ze krijgt tijd om zich te ontspannen en hoopt dat de nachtmerrie met het levensgevaarlijke buitenaardse monster eindelijk voorbij is. Helaas heeft een kolonie terraformers op de planeet LV-426 het ruimteschip ontdekt waar de Alien vandaan kwam. Een paar weken na Ripley's terugkeer verliest het controlecentrum het contact met LV-426. Ripley besluit om samen met een elite-commandogroep naar LV-426 te gaan om te kijken of ze de kolonisten kunnen helpen. Maar bij aankomst op de planeet blijkt dat de kolonie helemaal verlaten is. Of toch niet?
- Trailer (YouTube)
Private Vasquez
Sergeant Apone
Private Drake
Roger Thornhill
Eigenlijk doet James Cameron hier iets heel merkwaardigs en misschien zelfs wel gewaagds. Hij weet dat het publiek komt met de verwachting van een film waarin een monster (of meerdere monsters, getuige de titel) weer onder een heleboel mensen een slachting gaat aanrichten, en vervolgens laat hij het eerste monster pas na 69 van de 145 minuten (dus pas bijna halverwege) op de proppen komen – en wat nog veel bizarder is is dat hij zijn opbouw zó goed en zó gedetailleerd heeft verzorgd dat de naar het monster smachtende kijker niet eens ongeduldig is geworden.
Dat is eigenlijk temeer een prestatie omdat Cameron zo schaamteloos gebruik maakt van tweedimensionale clichéfiguren, zoals de macho-militair die een miniem hartje blijkt te hebben (de onvoorstelbaar –maar heerlijk– overacterende Bill Paxton als Private Hudson), de sigaren kauwende sergeant, de glibberige schurk (een perfecte Paul Reiser als Carter Burke) en de korporaal met de ruwe bolster en de blanke pit (Michael Biehn als Dwayne Hicks). Of de "ruige chick" die met haar wapens weet om te gaan hiervóór al een cliché was weet ik niet, maar Jenette Goldstein zet haar Private Vasquez zó overtuigend neer dat ze meteen de ultieme "badass" is geworden.
Al die personages zijn echter zo lekker vet aangezet, worden zo goed gespeeld en krijgen zulke sterke scènes en dialogen te spelen dat ze de film moeiteloos voortstuwen totdat de eerste aliens ten tonele verschijnen, en daarna voert Cameron de spanning gewoon nog een beetje op, en nóg een beetje, totdat je uiteindelijk 2½ uur lang door de film meedogenloos door de mangel bent gehaald. Of misschien is ongenadig een beter woord… Nee, uiteindelijk is er toch geen goede vertaling voor het Engelse relentless.
Een ultieme actiefilm die ook nog eens werkt als "mood piece": Ripley wéét wat er op die planeet aan de hand is, en toch gaat ze mee, en al haar verwachtingen komen ook nog eens uit op een manier die vermoedelijk erger is dan ze ooit heeft kunnen dromen – dan ze ooit heeft meegemaakt in de nachtmerries die ze had in die knusse wooncabine aan het begin van de film. Daarmee krijgt de film voor mij zelf ook de emotionale kwaliteit (en de intensiteit) van een nachtmerrie (overigens net zoals z'n voorganger).
Ik heb deze film inmiddels zó vaak gezien dat sommige dialogen een eigen leven zijn gaan leiden. Een paar van mijn favoriete uitspraken en/of one-liners:
Paul Reiser: "These colonial marines are very tough hombres." (Een mooi voorbeeld van zijn pogingen om zijn beweringen wat overtuigender te maken door ze met wat coole street talk op te pimpen – meestal zeer doorzichtige mislukkingen.)
Bill Paxton: "Hey, Vasquez, have you ever been mistaken for a man?" Jenette Goldstein: "No. Have you?"
Paul Reiser: "This installation has a substantial dollar value attached to it." (Ditmaal geen street talk maar financieel luljargon en al net zo erg.)
Carrie Henn (Newt): "My mommy always said there were no monsters, no real ones, but there are."
Lance Henriksen (Bishop): "I may be synthetic, but I'm not stupid."
En natuurlijk, hij kon niet uitblijven: Sigourney Weaver: "Get away from her, you BITCH!"
O ja… misschien al bekend, maar het blijft grappig: Bill Paxton is de enige persoon die door zowel een terminator (in The terminator, het origineel dus) als een alien (in déze film) als een predator (in Predator 2) is afgeslacht. Staat goed op je CV!
Mr_Mephisto
Niet al te subtiele vervolg op deel één, de moderne interpretatie van het gothic horrorverhaal. Momenten van spanning worden aangevuld met spectaculaire actie. Hoewel het tempo wel eens durft wegzakken, is dit over de ganse lijn erg vermakelijk. Want de aliens blijven enge beestjes.
avdj
Hoewel ik Alien een erg sterke film vond heeft het een behoorlijke tijd geduurd voordat ik mij aan het tweede deel zou wagen. Gezien het gemiddelde en de naam "Cameron" kon het nooit teleurstellen, of toch?
De makers van Aliens hebben goed gekeken naar zijn voorganger. Qua camerawerk en kleurgebruik zijn er duidelijke overeenkomsten. Wederom is er van alles geprobeerd om de spanning er weer voortdurend in te houden. Hoewel het regiestokje is overgedragen slaagt de film daar wonderwel in. Het voelt bovendien echt aan als een opvolger en niet als een op zichzelf staand product. De crew is in mijn ogen trouwens helemaal niet zo zwak als je weleens leest. Briljant acteerwerk krijg je niet te zien, wel accuraat en voldoende geloofwaardig.
Eigenlijk gaat het mis in de actie. Deze is in mijn ogen te lomp en veel te rommelig in beeld gebracht. In het eerste deel deed het echt iets met je als er weer een beest gedood was. Nu lijkt er in het wilde weg geschoten te worden en komen de monsters op een vrij eentonige en anonieme wijze om het leven. Dat is jammer want in potentie had Aliens zijn voorganger van zeven jaar eerder gemakkelijk kunnen overtreffen. Misschien nog eens op Blu-ray proberen.
John Barry
Aliens is een erg goed vervolg op de film Alien uit 1979. Maar deze film haalt het niet bij het origineel.
Waar Alien meer een horror film was met actie momenten , is Aliens meer een actie film met horror momenten. Aliens legt meer dan zijn voorganger de nadruk op de actie. Toch vond ik ook Aliens een spannende film. De spanning word in deze film briljant opgebouwd. Vooral vanaf het moment dat de Aliens ook echt te voorschijn komen zit je op het puntje van je stoel. Maar ook de aanloop naar dit moment is meesterlijk. Maar toch is Aliens een minder spannende film dan Alien. Dit komt omdat die ene Alien uit de eerste film veel slimmer overkwam dan de vele Aliens uit de tweede film. In de tweede film komen de Aliens wat lomp over en zijn ze makkelijker uiteschakelen dan de Alien uit de eerste film. Dit maakt dat de film Aliens minder spannend is dan film Alien. Maar vergis je niet!!! Ook Alliens is dus zeker een spannende film, maar het niveau wat de film Alien had qua spanning word dus niet gehaald.
In deze film krijgen we een relatie te zien tussen een jong meisje en Ripley. Ripley word in deze film een soort moederfiguur voor het meisje. ik vond dit een leuke verhaallijn. De scènes tussen die twee zijn aandoenlijk en zorgen voor de nodige rust tijdens de actie momenten.
Wat betreft het acteerwerk ben ik zeer tevreden. Sigourney Weaver acteert goed als Ripley, en ook de rest van de cast acteert goed. Niks over te klagen.
Jerry Goldsmith wist voor Alien een erg goede soundtrack te maken. Helaas komt Goldsmith niet terug voor Aliens. Goldsmiths vervanger is James Horner. De muziek die we bij Aliens voorgeschoteld krijgen is wat actievoller dan bij Alien. Die actievoller muziek past wel bij Alliens. De film is immers zelf ook actievoller. Horner levert goed werk af bij deze film.
De special effects zijn ook in Aliens weer van hoog niveau. Wat zien die Aliens er toch angstaanjagend mooi uit. Prachtig gemaakt. Hulde aan de filmmakers!!!
Tegen het eind aan vond ik de film wel wat uitgerekt. De filmmakers melken de film iets te lang uit. Op een gegeven moment had ik het vechten en schieten tegen de Aliens ook wel gezien. De film had wat korter mogen duren.
Al met al is Aliens een bovengemiddelde actie film. Er word in deze film goed geacteerd, er zijn goede special effects. Het verhaal is goed en spannend, en de actie is goed. Maar ik vond Alien een betere film omdat die film nog spannender was en een nog een grimmiger sfeer wist neer te zetten dan Aliens. En ik heb liever dat een film wat grimmiger en spannender is, dan dat een film meer actie heeft.
3,5 ster voor deze film
FillumGek
Ik hou van horror, maar kan ook erg genieten van een goede actiefilm. Waar het in Alien puur om de spannende confrontatie met de alien ging, geniet ik nog iets meer van deze actiegerichte sequel. Weliswaar maar een beetje meer, maar alles in Aliens is bigger en better. Het tempo van de film ligt me wel en de aliens lenen zich uitstekend als angstaanjagend knalvoer.
Nu is het niet zo dat Aliens niet spannend is, met een beetje goede wil kun je er nog steeds een horror in zien. Als zo'n enorm monster voor je neus staat te hissen gaan de nekharen nog steeds recht overeind staan. In deze film staat er echter een stereotype team van stoere space marines centraal, wat zorgt voor haantjesgedrag, foute oneliners en heel veel kogelhulzen. De cast is weliswaar nog beter als in het origineel met wederom nieuwe bekende namen zoals Biehn, Paxton, Henriksen en de kleine erwt Newt waarvoor je bidt dat ze goed wordt beschermd. Alleen Vasquez zorgde met haar tomboy-gedrag voor wat irritatie.
De aliens zijn dit maal met tientallen tegelijk neergedaald. Ze zien er nog gelikter uit als in het origineel en het levert tevens wat bloederigere scenes op. De special effects zijn van een enorm hoog niveau waardoor de chaos nog beter uit de verf komt. De special edition duurt maar liefst ruim tweeënhalfuur maar geen moment kakt de film in.
In Aliens maken we ook kennis met de queen, een reusachtige alien die middels een enorme sleuf haar eieren overal neerdumpt. Imponerend. Het zorgt zowaar nog voor een leuk eindgevecht waarin Ripley zich een transformer waant. Dat de door haar gehate android Bishop uiteindelijk de dag redt is meer verplichte ironie. Net ietsiepietsie vermakelijker dan het origineel.
Hansjepansje
Stap(je) achteruit.
Zeggen dat Cameron z'n eigen stempel drukt is best wel een understatement, want deze Aliens is echt wel een totaal andere film geworden dan het eerste deel. Van een rustige, vooral op sfeer terende opbouw is hier weinig sprake want we worden meteen tussen een stel stoere en veelal vreselijk acterende marines gedropt. Het is een voorbode voor de rest van de film: Cameron maakt hier een all-out actieflick van. An sich heb ik hier weinig problemen mee, maar het gevolg is wel pijnlijker: van één enkele hyperintelligente alien die een volledige crew uitmoordt wordt de soort hier nu weggezet als dom kanonnenvlees dat meer door z'n grote aantal dan door z'n sluwheid erg bedreigend is. Toch een beetje jammer. Verder voel je wel dat Cameron weet waar hij mee bezig is: het tempo zit er goed in en vervelen doet het nooit. En dan is er ook nog de alien queen. Wat een groots, episch, übercool wezen. Grote glimlach op m'n gezicht wanneer Bischop gespietst en in twee gereten wordt, geweldige scène. Het obligate einde waar Ripley toch weer de bovenhand haalt is jammer, maar uiteraard voorspelbaar.
Uiteindelijk verkies ik toch de spanning en sfeer van Alien, maar Cameron maakt hier wel een erg genietbare en overtuigende actiefilm van. Op naar deel 3, benieuwd wat Fincher met de franchise gedaan heeft.
MRDammann
Simpel. Alles wat een actiefilm nodig heeft. Goeie actiescènes, ontzettend veel spanning en tenslotte geweldige oneliners.
Black Math
Aardig vervolg wat echter een flink ander karakter heeft. Minder horror, meer actie. En misschien toch nog wat spannender dan de voorganger.
Wel heeft deze film meer last van ouderdom; wellicht omdat actiefilms meer leunen op special effects. Maar ook omdat er tegenwoordig technieken mogelijk zijn die duidelijk niet geëtaleerd worden. Ik had bijvoorbeeld drones naar de planeet gestuurd in plaats van mensen. En waarom niet louter robots sturen als je daarover beschikt? Wat dat betreft voelt het plot ook niet helemaal logisch aan.
Verder moest ik aan het begin van de film ook wel een beetje denken aan Starship Troopers toen ik die soldaten voorbij zag komen. Onbenullige macho's, je kan haast niet wachten tot ze afgemaakt worden door de aliens. Die zijn ook deze film weer prachtig luguber; de vormgeving blijft bijzonder fraai. De associatie met Starship Troopers blijft enkel beperkt tot de soldaten; zeker zodra de aliens het toneel betreden. Finale blijft spannend, ondanks het enigszins clichématige principe van "It ain't over 'till it's over," maar dat hoort er misschien wel gewoon bij. 3*.
Tarkus
Het gebeurt niet zo vaak, maar dit 2de deel is wel nog beter dan het eerste deel.
De film duurt ook een stuk langer en is nog spannender dan de eerste film.
Ook hier zijn de special effects verbluffend goed.
Maar het is toch vooral weer Sigourney Weaver die hier de show steelt, het moet worden gezegd, het is een van haar beste rollen ooit.
Ondanks de ruim 2,5 uur dat de film duurt is er geen moment waarop je niet met spanning zit te kijken.
Top SF-film met veel meer actie dan je zou vermoeden.
Blijf bij mijn eerste mening, deze tweede film vind ik beter dan de eerste.
Opnieuw bekeken, op blu-ray, en ook hier is het vooral het geluid dat indrukwekkend is.
Is en blijft een van de beste SF-Horrorfilms die ik ken.
rcuppen79
Overdonderend vervolg op het origineel uit 1979. Regisseur Cameron concentreert zich hier meer op de actie en minder op de spanning, maar gelukkig is hij op dat gebied bepaald geen groentje. Laat het maar aan Cameron over om een waar actiespektakel op het witte doek te toveren.
Gelukkig besteedt hij ook voldoende aandacht aan de menselijke karakters, zoals Ripley en het kleine meisje Newt. De commandotroepen bestaan vooral uit karikaturen, maar vermakelijk zijn ze in ieder geval.
Net iets minder dan z'n voorganger, maar nog altijd een zeer vermakelijke film, die ondanks de lange speelduur nergens verveelt.
JeroenFR08
Tja net niet eigenlijk.
De film roept bij een aantal zaken vragen bij me op. Wat natuurlijk niet goed is. Ten eerstewaarom gaat Ripley op het eind toch nog die Alien eieren in de hens leggen terwijl de zooi toch gaat ontploffen. Wat een onzin.
Ook Newt vond ik een redelijke miscast. Waarom moet een kind nou weer een belangrijk aandeel hebben in dit geheel. Ze kan namelijl totaal niet spelen. Jammer dit weer.
Ook de beelden van het vliegende ruimteschip zien er zo verschrikkelijk gedateerd uit.. Dat kan echt niet meer hoor.
Maarja wat was er dan wel goed voor een dikke voldoende. Ik heb me gewoon goed vermaakt, dat wel. De Aliens zagen er ook wel tof uit. Achja, ik hoef hem niet meer te zien maar t was voor 1x wel leuk.
Redelijk.
Ghola
Vergeleken met het eerste deel biedt deze film veel meer actie dan horror, maar niettemin is Aliens spannender dan z’n voorganger. Een mooi detail is de aandacht voor Ripleys rol als moeder, die daarmee ook iets gemeen heeft met de ‘koningin’ van de xenomorphs. Het geeft hun bittere strijd tot het einde wat van een opoffering mee, maar het is een gevecht waarbij je constant op het puntje van je stoel zit. 4*
Na Alien en Aliens nog eens gezien te hebben toch van gedachten veranderd. Wat me nu meer aanspreekt in deel één is het thema van de onbetrouwbare techniek (de android, de boordcomputer), die continu voor een extra bedreiging van de crew zorgt. In dit vervolg is de techniek daarentegen een oplossing, en is modern wapentuig of een cargo-loader juist een antwoord op het gevaar. De grotere rol voor technisch vernuft zorgt er mijns inziens ook voor dat Aliens de tand des tijds iets minder goed doorstaat dan deel één. De scène waarin Ripley en de koninging voor het eerst oog in oog staan en even een staakt het vuren lijken te overwegen blijft echter hoe dan ook meesterlijk. 3,5*
Hendrick99
In tegenstelling tot veel vervolgfilms, vind ik dit deel eigenlijk het beste van de cyclus. IJzersterke rolverdeling, goed verhaal, veel spanning, actie en onverwachte wendingen. Het begint allemaal vrij rustig, afgezien van wat interne strubbelingen. Het lijkt aanvankelijk bijna wel een soort vakantiereisje voor het peloton. Eenmaal aangekomen op de planeet, moeten de tot de tanden toe bewapende mariniers vechten voor hun leven. Dit deel plus de eerste film vind ik redelijk tijdloos.
Glennekeeeee
Vorige week had ik eindelijk Alien gezien. De klassieker van Scott kon mij eigenlijk totaal niet overtuigen om het woord klassieker in de mond te nemen aangezien het buiten de setting gewoon een standaard horrorfilm was. In Aliens nam Cameron het over. Best raar dat bij een succesvolle en lovend ontvangen film het vervolg volledig omgegooid word qua stijl en genre. Voor mij pakte het wel goed uit, al is ook Aliens uiteindelijk niet dé klassieker die ik had verwacht.
Het is wel leuk dat de film een mooie combinatie maakt tussen verdergaan waar gestopt en anderzijds toch genoeg ruimte te geven om nieuwe elementen aan boord te brengen. Het is al snel duidelijk dat Cameron het over een andere boeg gooit. Nu anno 2015 is het stramien van deze film wel wat voorspelbaar én ook typisch Cameron maar het is een aangename verfrissing op de vorige episode. Waar de vorige vooral leunde op suspense en een opbouwende spanning pakt Cameron het dus volledig anders aan. De trage opbouw is er nog steeds (komt ervan als je een hele nieuwe cast moet introduceren en daar uiteindelijk merkt nog te weinig ruimte in te hebben) maar de humor is iets meer aanwezig en de (geslaagde) oneliners volgen mekaar in sneltempo op waardoor die opbouw ook wat meer vaart krijgt. Eens de Aliens hun intrede doen is van suspense geen spraken meer. Ze vallen uit alle hoeken aan en het is vooral een aaneenschakeling van schietscènes die mekaar opvolgen. Soms leek het wel of je was de 1e Resistance op de PS2 aan het spelen was . Nu, hoewel het allemaal wat simpel is blijft het wel vermakelijk. De actie is tof en dankzij de visuele kwaliteit (camerawerk) blijft het zeker voor die tijd een topper. Qua effects is het niet altijd even sterk maar ook daar moet je de tijd wat in rekening houden en valt het al bij al nog mee. Uiteindelijk is Aliens een actiethriller die anderzijds ook het horrorstramien niet laat varen qua scenario. Het zorgt voor een mengelmoes die vaak maar niet altijd genoeg in balans is maar wel onderhoudend blijft tot de laatste scène, hoewel de finale wel wat kitscherig aanvoelde.
Aliens is met gemak beter dan zijn voorganger. Hoewel het allemaal net wat te simpel is om écht als klassieker te beschouwen, is het wel een vermakelijke actiethriller met een aardige (maar matig uitgewerkte) cast, een aaneenschakeling van leuke actie en een wereld die mooi is uitgebouwd. Naar mijn gevoel, hoe ik het einde aanvoel van deze film, vond ik Aliens dan ook een goede afsluiter die alles er heeft uitgehaald wat er uit te halen was. Ik vrees dus ook dat de vervolgen mij nog minder zullen kunnen bekoren.
7,5/10
ricootje76
1 van de beste films aller tijden als je het mij vraagt. Beste tevens van de reeks. Van het begin tot het einde super spannend, gave effecten voor die tijd (nog steeds eigenlijk wel) en bomvol actie. Al wel honderd keer gezien denk ik en hij verveelt nog steeds niet. Sigourney Weaver zal voor mij ook altijd Ripley blijven. Camerons meesterwerk! 5 sterren!
W.V.
Aliens het lang verwachte vervolg op Alien, meestal pakt een sequel wat teleurstellend uit, maar deze toch echt niet. Alles aan deze film is van een hoog niveau, vanaf het eerste moment is alles heel voorspelbaar, maar dat stoort nergens en dat ligt aan de wijze waarop het in beeld is gebracht, werkelijk subliem, Aliens is ook geen sf thriller, maar een sf actie en die is ruimschoots aanwezig,
de combinatie van een regiekamer waaruit een actie met soldaten uitgezet wordt en die soldaten weer middels parameters zijn verbonden met de regie, was redelijk nieuw voor die tijd maar werkte perfect. Het acteren van een ieder is solide, Weaver liet zien dat zij aan haar rol een ontwikkeling kon meegeven. Enerzijds was zij bereid haar demonen onder ogen te zien en kon zij dat gebruiken tegen de aliens, anderzijds werd zij van iemand die in Alien nog heel erg met de regels bezig was iemand die bereid was te improviseren en verantwoordelijkheid te nemen. De keuze voor Reiser als Burke is achteraf een goede geweest, hij was toen en eigenlijk nu nog een onbekend acteur en voor zijn, kleine maar cruciale rol, was de keuze voor hem een risico, maar hij slaat zich er met verve doorheen, zelfs zo erg dat ik, ook al heb ik de film ettelijke keren gezien, nog steeds een hekel aan hem krijg. Het moment dat hij geconfronteerd wordt met zijn acties, de lamme excuses die hij dan verzint, geweldig. Maar Henriksen steelt met zijn rol de show, hij acteert heel onderkoeld en toch krijg je sympathie voor hem.
De technische kant van de film, daarover hoeven we het niet te hebben, nog steeds van een hoog niveau, ook gemeten naar de huidige maatstaf. De muziek, zeer doeltreffend, niet het beste werk van Horner, maar past wel bij deze film. Aliens is een film die iedere liefhebber moet hebben gezien, of je nu een liefhebber van sf bent of niet, eigenlijk is het verplicht filmvoer.
tbouwh
Special Edition
Niet genoeg actie, moet James Cameron gedacht hebben toen hij Alien (1979) zag. Het gevolg was een vervolg dat van thriller/horror naar actie gaat, terwijl het narratief exact daar verdergaat waar deel één ophield. Helaas viel (ook) Aliens me tamelijk tegen...
Ik ben er niet geheel over uit of het de actie is, die dit vervolg de das om doet. De reden zou dan zijn dat alle spanningsopbouw na het eerste deel van de film verruilt wordt voor een lang uitgesponnen schietpartij, waarbij vooral gezegd moet dat ik het op een gegeven moment, op wat schrikeffecten na, wel geloofde met de Aliens waarmee nu afgerekend diende te worden. Dat deed Alien dan veel beter, met die heerlijke onderhuidse spanning die tot de laatste minuut werd vastgehouden.
Toch wringt dat idee een beetje, want de actie is tegelijk wat Aliens gewoonweg epischer en een stukje luchtiger maakt, en dat kon ik ergens ook wel weer waarderen. Ik denk dat ik Alien net iets beter vind, maar het scheelt minder dan ik gister na m'n first time view in gedachten had.
Aliens heeft net die paar minpunten die het niveau een stuk naar beneden trekken. Het wat formule-achtige verhaal, de irritante female lead van Sigourney Weaver en, dat vooral, de te lange speelduur. Toegegeven, ik keek de special edition, maar 137 minuten was me nog steeds te lang geweest. Voor wat Cameron wilde laten zien had 'ie met een krappe twee uur vrij gemakkelijk afgekund. Nu gaat de film hier en daar wat slepen, en is het niet de compacte actie-sf die het had kunnen zijn. Om te beginnen had de rol van dat meisje geschrapt kunnen worden, want die was volstrekt onnodig.
Gelukkig is Aliens visueel wel weer prima, een stuk beter dan The Terminator (1984), dus wat betreft niets dan complimenten aan Cameron's adres. Geluidsband klonk op 5.1 ook heel aardig, mede met dank aan James Horner.
Al met al is Aliens voor mij niet de klassieker die ik me had voorgesteld. Het narratief is een niemendalletje en de cast voldeed niet. Daarnaast duurt de film gewoonweg te lang.
AC1
Dan verschillen we daar van mening. Ik heb Alien en Aliens kort na elkaar bekeken, en ik vond het qua cinematografie niet heel erg veel van elkaar verschillen. De sets vond ik in beide films waanzinnig goed gemaakt.
Ik ken beide films al heel lang en er zit een wereld van verschil tussen de twee. Alien is echt wel een pak kunstzinniger in beeld gebracht, zowel fotografisch als qua vormgeving. Het 'wat' in Alien is haast ondergeschikt aan het 'hoe', wat eigenlijk heel typisch was voor Scott tijdens het begin van z'n carrière. Alien is eigenlijk gemaakt met Kubrick in gedachte en het is misschien juist daardoor dat de film het genre zo moeiteloos kan overstijgen. Vele scènes staan namelijk helemaal op zichzelf (iets dat Scott ook doet in The Duellists en Blade Runner). Net zoals in 2001: ASO zijn we getuige van een soort futuristisch ballet. Het gaat dikwijls gewoon om de schoonheid ... schoonheid waarin we vaak onze eigen gedachten op projecteren. Kijk maar eens hoeveel tijd en aandacht de film besteedt aan dingen die niks met verhaal hebben te maken. Net zoals in de kunst is het haast schoonheid gewoon omwille van de schoonheid, terwijl bij Cameron de scènes dienen om het verhaal vooruit te laten gaan. Cameron staat nergens bij stil. Er moet vaart in zitten. Er is nog een wezenlijk verschil. Ridley Scott is een kunstenaar. James Cameron is een ingenieur. En dat is duidelijk te merken aan de films. Alien is tijdloze kunst. Je kan ondergaan zonder het te bekijken als een horrorfilm en er toch een betere, zelfs rijkere ervaring aan overhouden. Aliens is een leuk ritje op de kermis dat ondertussen al lang voorbij is gestreefd door nieuwere en snellere ritjes.
baspls
"Did IQs just drop sharply while I was away?"
Het bijzondere van de Alien-films is dat ieder deel is geregisseerd door een regisseur met een heel eigen stijl. Tijdens het maken van The Terminator schreef Cameron zijn script voor een vervolg op Alien. Toen Terminator een groot succes werd kreeg Cameron toestemming om zijn film te maken. Sigourney Weaver weigerde aanvankelijk om aan de film mee te werken, totdat ze het script las.
Na 57 jaar worden Ripley en haar kat gered door The Company. Niemand gelooft Ripley over de Alien en aanvankelijk wordt ze voor gek verklaard. Maar als ze het contact verliezen met de kolonie op de planeet waar ze de eerste Alien gevonden hadden, vragen ze haar om hulp. Samen met een team mariniers moet Ripley gaan kijken wat er aan de hand is...
Waar bij Alien geprobeerd werd om de ultieme horror-film te maken, licht de nadruk bij Aliens op actie en wordt de horror een beetje over het hoofd gezien (Al zag die Alienmoeder er wel echt smerig uit.). De film is bij vlagen spannend, maar niets vergeleken met zijn voorganger. Het verhaal heeft een paar onwaarschijnlijkheden; toevallig word Ripley gevonden en toevallig is er een kolonie op de planeet op dat moment... Maargoed, dat moest natuurlijk wel voor een vervolg. Verder is het verhaal zeker niet slecht. De Robot Bishop heeft Asimov-invloeden en de achtergrond van de Aliens worden verder uitgebreid. Daarnaast vond ik ook de moeder-band die tussen Ripley en Newt ontstaat een sterk punt (dit is waarom Weaver besloot mee te werken aan de film).
Wat ik wel echt storend vond is dat de hoeveelheid zuur die vrijkomt bij het kapot schieten van de Aliens zwaar onderschat wordt. Als 1 druppel van hun bloed door 3 verdiepingen van een schip kan branden dan overleef je het echt niet als je er een raakt met een geweer (dat is trouwens precies waarom het in de vorige film bedacht is). Ik heb de special edition gezien, het is af te raden om de originele versie te kijken, want het script van Cameron komt veel beter tot uiting in de langere versie. De mariniers werkte in het begin een beetje op mijn zenuwen, maar naarmate de film zich vorderde werden ze steeds verdraaglijker. Sigourney Weaver vertolkt haar rol weer prima en Carrie Henn doet het voor haar leeftijd erg goed als Newt.
De special effects in Alien waren toch wat netter verzorgt, logisch want de kwantiteit is veel lager. Toch heeft Aliens ook bijzonder sterke effecten. Ze zijn wat minder tijdloos, maar ik hou wel van die typische jaren '80 stijl. Mooie animatronics en de wapens waren opzich ook wel goed ontworpen. Erg gaaf om te zien wat het team van Terminator met een groot budget kan doen. De ontwerpen van de originele Alien-film waren wat futuristischer, maar dit kan er ook zeker mee door.
De film is degelijk opgenomen, maar het is duidelijk dat Cameron niet heel erg op cinematografie heeft gelet en meer aandacht aan actie heeft besteed. James Horner maakt een prima soundtrack, een aantal tracks 'geleend' van Goldsmith's score en zijn eigen Star Trek-soundtracks, maar dat was vooral omdat hij zo weinig tijd kreeg om de soundtrack te maken.
Aliens is in alle opzichten een tandje minder dan Alien. Alien is een angstaanjagend en mysterieus meesterwerk, waar Aliens een vakkundig gemaakte Actiefilm in een Sciencefiction-setting is. Terminator was mischien minder spectaculair, maar wel een origineler werk van Cameron. Desalniettemin blijft Aliens een erg vermakelijke film en een van de allerbeste in het Actie-genre.
thoyouknow1980
Minder horror dan de eerste maar daar komt een bak extra actie voor terug
De sfeer is weer briljant getroffen,net als de karakters en bijna alles in deze film.
Een super tof en geslaagd vervolg wat mij betreft
Chainsaw
Een herziening deed me de film iets meer waarderen, maar nog steeds is Aliens van James Cameron zwaar inferieur aan het origineel van Scott. Het is vooropgesteld goed dat Cameron voor het vervolg voor een hele andere toon koos, het voorkomt een simpele herhalingsoefening. Daarnaast ziet de film er simpelweg fantastisch uit, Cameron laat zien dat hij met een minimaal budget enorme dingen kan neerzetten, waarschijnlijk geleerd toen hij nog voor Roger Corman werkte. Als je de gehele film bekijkt, is het onvoorstelbaar dat dit voor slechts een paar miljoen is gemaakt; de actie, de sets en het spektakel is nog steeds van ongekend hoog niveau. Geestig dat Cameron tegenwoordig enkel nog films schiet die per dag kosten wat Aliens in zijn geheel heeft gekost.
Toch werkt niet alles. De film mist de spanning van het origineel, maar bouwt wel op dezelfde manier op; het tempo van het begin van de film ligt opvallend laag. Wat natuurlijk geen probleem is als je sterke, memorabele personages of een ijzersterk script hebt, maar dat mist Aliens. De personages zijn vrij vlak en sommige werken zelfs op je zenuwen, zoals een over-acterende Bill Paxton, die ik in ieder geval vrij snel zat werd. Uiteindelijk transformeert de film in een enorme actiefilm waarin spierbundels met enorme geweren een heel leger aan Xenomorphs aan gort schieten. Amusante actie en goede visuals, maar spannend wordt het nergens. Dan merk je hoe effectief die ene simpele Xenomorph tegen die kleine crew uit de eerste film was. Aliens is uiteindelijk een prima gemaakte sciencefiction actiefilm en duidelijk één van de sterkere delen uit de hele Alien franchise. Maar een meesterwerk als het eerste deel van Scott is de film geenszins.
3,5 sterren.
El ralpho
All you can shoot
Is meer altijd beter? Of heb je het dan al snel over kwantiteit boven kwaliteit? In de meeste gevallen is dat tweede vaak een waarheid als een koe, maar bij dit vervolg snijdt het mes duidelijk aan twee kanten. Met name het slotakkoord is een verademing ten opzichte van het origineel, maar de vele honderden Aliens die nooit meer fatsoenlijk in beeld komen en veel te gemakkelijk kapot geschoten worden doen het origineel geen eer aan. Dat dit gebeurt is gemakkelijk te verklaren - er wordt hier namelijk zwaar geschut ingezet waarbij in het origineel geen sprake was- maar alsnog gaat het allemaal veel te gemakkelijk. De Aliens hadden dus best wel wat lastiger te killen mogen zijn, en ook gewoon in minder grote aantallen aanwezig hoeven te zijn. Nu leken het niet meer te zijn dan wandelende schietschijven. Hierdoor verliezen ze een bepaalde dreiging, die in het origineel veel sterker aanwezig was.
Over de finale heb ik niks dan lof, want deze wordt met een bepaalde grootsheid -in dit geval letterlijk!- gebracht, zoals alleen James Cameron dat kan. In dit geval is meer dus zeker wel beter en geeft het een bepaalde meerwaarde ten opzichte van het origineel. Hoewel de finale deels volgens een gelijkwaardig stramien verloopt; de queen mother reist ook een stukje mee, en wordt uiteindelijk ook de ruimte ingeschoten doet hij voor de rest eigenlijk alles beter omdat de confrontatie gewoon een stuk intenser en spectaculairder is en de queen mother ook gewoon een stuk dreigender en gevaarlijker overkomt. En er ook zo uit ziet!
Ook weer zeer geslaagd te noemen hier, zijn de special effects die het origineel met name met de queen mother volledig overstijgt. Qua decors komt het nog wel steeds redelijk gedateerd over, maar wat wil je met een film uit 1986..
Wat het origineel wel beter deed ten opzichte van het vervolg, was het vertellen van een goed verhaal en het neerzetten van een onheilspellende, claustrofobische sfeer werkte voor mij ook beter dan het bombastische geweld waar dit vervolg mee aan kwam zetten. Alleen in de heerlijke finale begon deze mij eigenlijk pas aan te staan. Ik ben overigens wel een fan van de type actiefilms die Cameron maakt, maar hier vond ik de enorme massa van Aliens zoals hierboven al aangegeven, een beetje nietszeggend worden. Met betrekking tot de opzet van het verhaal leek het duidelijk dat deze aangeslingerd moest worden en deze voelde dan ook een beetje gemakkelijk en toevallig aan. Na 57 jaar hyperslaap waarbij Ridley ''toevallig'' wordt opgepikt door een ruimteschip heeft een kolonie terraformers op de planeet LV-426 ''toevallig'' het ruimteschip ontdekt waar de Alien vandaan kwam. Goed verhaal! Nu hoeft deze omschrijving helemaal niks negatiefs te betekenen, omdat het uiteindelijk gaat om hoe het gebracht word maar in dit geval kwam het net zo op mij over als hier omschreven staat. En dat is..niet al te best. Ook de toevoeging van het Newt personage in de verhaallijn voelde overbodig en bracht weinig meerwaarde.
Als ik de voor- en nadelen tegen elkaar afweeg, komt dit vervolg op een zelfde beoordeling als het origineel uit. Waar ik na dit deel alleen wel een beetje klaar mee ben is het personage Ellen Ripley. Ik moet zeggen dat ik niet zoveel met het personage heb, en wetende dat ze ook weer in het derde en vierde deel op gaat duiken waar ze waarschijnlijk ook weer een grote rol in gaat spelen maakt me niet super enthousiast. Ik ken het personage nu wel en ik vindt haar niet leuk genoeg om nog eens twee films naar te gaan zitten kijken. Het Alien universum in zijn geheel smaakt voor mij echter nog steeds naar meer.
TheManInBlack
Net als het vorige deel is dit ook absoluut weer een topper! Van dit deel heb ik de special edition gekeken. Ik vindt beide delen even goed, dus ik kan niet kiezen welk deel er beter is. Weer een prima cast en goed acteerwerk. Net als in het vorige deel heerst er weer een spannende maar wel een wat mindere duistere sfeer, overigens is er wel veel meer actie! Spanningsopbouw van de film is ook weer uitstekend vooral wanneer het bleek dat de kolonie verlaten is. Special effects waren ook weer mooi voor de tijd wanneer deze film gemaakt is.
Fisico
Aliens is één van die weinige sequels die niet perse moet onderdoen voor het origineel. T2 is er ook zo eentje. Aliens is net zoals Terminator 2 meer gericht op de actie, al verliezen beide films zich er niet in en blijft het verhaal overeind. "Aliens" dus en niet "Alien II", de titel is alvast een voltreffer. Waar je bij "Alien" af te rekenen krijgt met één Xenomorph, heb je er hier tientallen, meervoud dus. Meer actieprent dan horror dus, niet onlogisch als je het effect van de verrassing kwijt bent.
De aliens komen veel en in grote getale aan bod. Ze zijn erg knap gecreëerd met als koninginnenstuk de euh ... welja, de prom queen dus. Zeer fraai allemaal. Ook de omgeving, leefwereld (als een bijen- of mierenkolonie) van de aliens zag er fijn ook. Het decor zag er fraai uit met al die eieren en al dat plakkerig gedoe. Het concept ook om toch wat donoren in leven te houden, is goed bedacht. Hoe moeten ze zich anders voortplanten? De film heeft zeer sterke punten: in de eerste plaats met Weaver zelf die de film echt draagt. De sfeer, decor, spanning en actie is top.
Wel jammer dat de mariniers wat karikaturen van zichzelf zijn en de clichés in het rond dwarrelen (Ik ergerde me blauw aan het personage van Bill 'bange wezel' Paxton en die machovrouw Vazquez). Ook het feit dat de Xenomorphs "simpele" schietschijven zijn die je met bosjes kon neerhalen, ergerde me toch een beetje. Het effect van het rondvliegend acid-bloed kwam te weinig aan bod (en daarin boet de film in aan geloofwaardigheid, zeker wanneer het de ene keer wel zijn effect had en even erna dan weer niet). Ook hier en daar wat plotgaten zoals die zendertjes die in verschillende scènes dingen toch verschillend zagen, ... Desalniettemin een sterke prent en goed vervolg van Alien. Helaas gaat het vanaf nu alleen maar crescendo naar beneden. 4,0* in een milde bui.
Met Alien op nr 1 werd het tijd om deze geroemde sequel nog eens te herzien. James Cameron kiest er gelukkig voor om een geheel andere film te maken dan het origineel, en toch weer in de lijn van de kern van het verhaal. Aliens (die met een s dus) is eerder een actiefilm en wat mij betreft iets minder sfeervol dan de voorganger. Wat niet wegneemt dat het een goeie actiefilm geworden is. Licht verouderd misschien, maar de spanning en testosteron is wel aanwezig. Dit doet soms wat denken aan de films van Paul Verhoeven. Ripley is weer van de partij en is meer dan enkel hetzelfde van deel 1. Sigourney Weaver weet haar rol opnieuw mooi in te vullen en doet dit dus duidelijk niet enkel voor het geld. De rest van de cast zweeft tussen cliché en kleurrijk met figuren als Bishop, Hudson en Vasquez die best wel blijven hangen.
De effecten van Cameron's Terminator 2 zijn best wel indrukwekkend en had Aliens enkele jaren later gemaakt geweest, had dit nog veel beter kunnen worden. Al had het nooit het origineel kunnen overtreffen.
Kondoro
Ik heb met mijn beste kameraad de deal gesloten om alle Alien films eens te kijken, na het zien van de leuke ‘ Alien: Covenant (2017) ‘ in de bioscoop dit jaar zijn we toch wel benieuwd geweest hoe het nou precies allemaal zit, hoe is het begonnen maar, hoe is deze geweldige serie die wij nog niet eerder hebben gezien. Ik klink erg enthousiast, ik ben enthousiast en dat komt puur omdat ik gisteren naar een nieuwe topper heb gekeken, een film die in mijn top 10 is gekropen en waar ik mij geen seconde bij verveeld heb. Ridley Scott, het brein achter de Alien film liet James Cameron het op zich nemen om een tweede deel te produceren en wat een geslaagde actie. Ik weet niet hoe Cameron het doet maar, net zoals bij ‘ Terminator 2: Judgment Day (1991) ‘ weet Cameron zijn eigen top productie te overtreffen met een sequel die ook weer beter is. Dit keer weet Cameron de schot in de zaak te steken en laat het Alien concept een nieuwe en nog steeds erg fris daglicht zien waartegen je ‘u’ kan zeggen, het blijft een topper. Zoals ik al zei, de film is ontzettend fris en oogt totaal niet jaren ’80, dit is mijn nieuwe topper.
Aliens is weer echt zo’n film waarvan ik niet genoeg kon krijgen, toch word hij op een moment iets te langdradig en dat vond ik vooral het eind waar de Alien Queen mee reist met hun schip en hun opnieuw aanvalt, ik denk dat het misschien beter was om dit wat eerder in de film te plaatsen. Al maakt het niet teveel uit want we vegen dat gewoon weg omdat de rest van de productie erg fijn is en dan ook de spannende stukjes dat ik daadwerkelijk op het puntje van mijn stoel zat. De film kent een fijne spanning, een spanning die je vast houd en je laat kijken daarbij is de actie erg tof en zijn de Aliens erg mooi geproduceerd. Ook de speciale effecten zien er gelikt uit, het kan misschien zo zijn omdat ik de Special Editie in HD kwaliteit heb gekeken maar, ik kan weinig films uit het tijdperk ’80 die er zo mooi uit zien.
Ik wou deze film eigenlijk voor de horror challenge kijken, maar het is blijkbaar geen horror want ik mis overal (alleen Letterboxd niet) de tag ‘horror’ dus ik heb een klein beetje gefaald in deze challenge. Al niet te vergeten dat ik dit zelf wel een beetje snap omdat ik het bloedgebruik een beetje miste, je ziet niet hoe de mensen worden gedood door de Aliens. Ik ken Cameron gelukkig al wel wat langer dus ik sta er persoonlijk ook niet echt van te kijken. De camera beelden in deze film waren piekfijn en ook de acteurs deden het leuk. Jammer om te zien dat Carrie Henn haar carrière niet door heeft gezet want IMDb laat zien dat ze maar één film op haar naam heeft: Aliens. Toch zonde want met zo’n mooie titel op je naam kon je het eventueel ver schoppen, misschien heeft ze er wel spijt van?!
Het verhaal was erg tof, Ripley komt aan op een basis waar ze een erg slecht bericht komt vertellen, haar floot is aangevallen door Aliens en iedereen is dood behalve zij zelf. Ze heeft alles opgeblazen en moet een team Mariniers leiden in de jacht op de aliens. We zien daarna ook nog dat er een planeet is waar een man en een vrouw zijn aangevallen door de Xenomorph baby’s, ze noem ik ze maar. Nadat er een noodkreet uitgestuurd worden gaat de team Mariniers er op af samen met Ripley, zij heeft tevens goeie informatie over de Aliens en hoe ze die het beste kunnen uitschakelen. Wanneer het team zich klaar maken en aankomen op een planeet waar de Aliens leven gaan ze op onderzoek uit, toch om de Aliens uit te schakelen en waarschijnlijk bepaalde informatie te vertoeven. Eenmaal aangekomen en op hun eerste ontdekking missie komen ze een meisje genaamd ‘Newt’ tegen. Newt was de dochter van de mensen die aanwezig waren bij LV-426. LV-426 is de planeet waar Ripley haar schip op gevonden is en men raakt het contact kwijt op dat planeet. Wanneer ze op onderzoek uit gaan komen ze er achter dat ze niet alleen zijn maar dat er allemaal Aliens leven op de planeet die ze moeten uitschakelen. Tijdens hun gevechten verliezen ze continu meer man waarop Ripley, Newt en Bishop overblijven en ze met z’n drieën proberen te ontsnappen van de Alien Queen die op het eind Bishop neer haalt en zo zelf vermoord word door Ripley. Omdat Ripley het luik open deed en de Queen zo de ruimte ingezogen werd.
Wat ik zo tof vond aan Aliens en haar scénes was het punt waarop ze op onderzoek uit gingen met hun Radars in de handen en zo konden zien waar vijanden verbleven. Toffe scénes werden hier uit geschoten en zo vond ik het ook aardig spannend omdat je continu verwacht dat er iets komt. Ondanks de sommige cliché scenes en vooral de typische Hollywood scenes zoals het moment dat Ripley in gevecht is met de Alien Queen en deze door een luchtsluis de ruimte in laat zuigen was natuurlijk niet realistisch. Je zou dan op zo’n moment een bepaalde kracht ondervinden waarvan ik zelf denk dat je dit niet vast kan houden. Ook zou de luchtdruk weg moeten vallen en er geen zuurstof meer zijn omdat de sluis een aardig tijdje open stond zodat Ripley en Newt problemen met ademen kregen en misschien wel overlijden. Gelukkig maakt dit de film niet slechter en blijft het mijn Alien topper, toch wel weer tof om zo’n goeie film te zien!
IH88
“Did IQs just drop sharply while I was away?”
Aliens blijft indruk maken. Cameron heeft de regie overgenomen van Ridley Scott en pakt het grootser aan. De spanning wordt net zoals in Alien rustig opgebouwd, maar zodra de personages op maan LV-426 landen en in aanraking komen met de Xenomorphs explodeert de film in een spectaculaire en ijzingwekkende doodsstrijd. Meer personages, meer actie, meer doden en veel meer Xenomorphs, Cameron kiest duidelijk voor uitbreiding van de Alien wereld, en het is een keus die uitstekend uitpakt.
De regie en de production design zijn indrukwekkend, en de nagelbijtende spanning is weer volop aanwezig. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat Weaver weer terugkeert als Ripley, en nog wat meer backstory krijgt en een karakterontwikkeling ondergaat. Ripley blijkt een moeder te zijn, die haar kind nooit heeft zien opgroeien en te maken krijgt met de jonge Newt, fantastisch gespeeld door Carrie Henn. De beste scene van Aliens blijft voor mij die met Ripley en Newt, opgesloten in een ruimte met twee facehuggers. Alles wat Aliens zo goed maakt komt samen in deze scene. Met het weergaloze laatste gedeelte wat er niet voor onderdoet. Aliens is beklemmend en ijzingwekkend, maar ook keer op keer weer een vermakelijk meesterwerk.
Moeilijk.
De Director's Cut bidet eigenlijk geen enkele meerwaarde. Wat meer character building in het begin van de film, maar de personages zijn toch ruk dus who cares. Het vertraagt de boel ook alleen maar, terwijl de film toch vooral actie en xenomorphs te bieden heeft. Beter dus maar de originele cut kijken.
Visueel heeft deze film het ook wat moeilijk. De effecten zijn echt op het randje en je merkt veel te sterk dat ze de xenomorphs maar zelden écht in beeld durven brengen. Cameron doet z'n best om de suggestie hoog te houden, maar anno 2017 is dat nog amper afdoende. Gelukkig is de BR oppoetsbeurt wel de moeite en ziet de setting er nog steeds cool uit.
Wat de film ondertussen mist aan afwerking wordt deels opgevangen door randnostalgie. Omdat ik de Alien games eigenlijk beter vind dan de films zijn er een hoop details in deze Aliens (de motion tracker, de sound effects) die een stuk leuker zijn vanwege game nostalgie eerder dan film nostalgie. Waarbij deze film nog steeds de oorspronkelijke bron is natuurlijk. Het maakt de waardering voor deze film wat complexer, maar anno 2017 werkt het nog net. Ik vrees alleen of dat binnen 10 jaar nog steeds het geval zal zijn.
4.0* en een uitgebreide review
Gang_Star
Met Aliens maakte James Cameron het tweede deel in de Alien reeks. Voor velen veel voer voor discussie. De film zou te weinig horror zijn en veel actie bevatten waardoor Aliens eerder als actiefilm wordt bestempeld dan horror. In mijn ogen is het dan ook een zeer geslaagde toevoeging.
Ripley keert na een langdurige hyperslaap terug en Cameron neemt dan ook de tijd om de film langzaam op te bouwen. Een commando groep wordt geïntroduceerd, welke met Ripley naar planeet LV-426 gaat, en dan... dan wordt het pas écht leuk. De film komt op gang en raast op volle snelheid voorbij met zo'n gigantische hoeveelheid actiescènes en een grote voorraad kogels. Dit keer niet slechts één Xenomorph want de hele planeet zit er vol mee. Cameron maakt met Aliens een opvolger die op het vlak van spektakel grootser is en weet voor mij daarmee zonder meer de beste film uit de reeks neer te zetten.
Shadowed
Leuk vervolg.
Minder dan Alien, dat is zeker. Dit deel heeft de meeste spanning vrijwel teniet gedaan. In plaats daarvoor is lompe actie in de plaats voor gekomen. Lekker lomp maar je merkt de 1986 wel.
Meerdere Aliens die soms er makkelijk afgaan, waardoor ze niet meer erg dreigend overkomen. De koningin blijft een iconisch dingetje. De film kent een overdosis aan vermaak, waardoor hij erg makkelijk uit te kijken is. Alhoewel het niveau van deel 1 niet meer behaald is, is dit nog steeds vrij geslaagd.
Leuk deel. Cameron is wel een favoriet van mij.

Alien: Resurrection
1997

Alien³
1992

Alien
1979

'Alien: Earth' is een hit op Disney+: zó kijk je alle 'Alien'-films in chronologische volgorde

'Het kreng is weer terug': filmjournalisten overspoelen 'Alien: Romulus' met lof in eerste reacties

Nauwkeurigheid is troef voor Fede Álvarez: 'Alien: Romulus' moest stylistisch geheel overeenkomen met origineel

De Xenomorph is terug: eerste beelden van 'Alien: Romulus' uitgebracht

Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back
Fantasy / Sciencefiction, 1980

Terminator 2: Judgment Day
Actie / Sciencefiction, 1991
androidextraterrestrial technologyspace marinespaceman cryogenicsvacuum ruimtekoloniewarrior womansettlerruimtereiscolonyhorrorruimtebuitenaards wezenvrouwelijke hoofdrolspelerschepseldesolatefemale hero aggressivexenomorphdesolate planet criticalstrong female protagoniststrong female leadfemale lead hilarioussinisterassertivecommandingempatheticexhilarated