• 9.381.526 stemmen

Aliens (1986)

Sciencefiction / Actie | 137 minuten / 154 minuten (special edition)

Genre: Sciencefiction / Actie

Speelduur: 137 minuten / 154 minuten (special edition)

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: James Cameron

Met onder meer: Sigourney Weaver, Michael Biehn en Carrie Henn

Releasedatum: 9 oktober 1986

Plot Aliens

"This time it's war."

Na 57 jaar hyperslaap wordt Ripley toevallig opgepikt door een ruimteschip. Ze krijgt tijd om zich te ontspannen en hoopt dat de nachtmerrie met het levensgevaarlijke buitenaardse monster eindelijk voorbij is. Helaas heeft een kolonie terraformers op de planeet LV-426 het ruimteschip ontdekt waar de Alien vandaan kwam. Een paar weken na Ripley's terugkeer verliest het controlecentrum het contact met LV-426. Ripley besluit om samen met een elite-commandogroep naar LV-426 te gaan om te kijken of ze de kolonisten kunnen helpen. Maar bij aankomst op de planeet blijkt dat de kolonie helemaal verlaten is. Of toch niet?

avatar van Threeohthree

Threeohthree

Come out come out who(m)ever you are,

Zeven jaar na het succesvolle eerste deel Alien, komt James Cameron (Terminator 2: Judgment Day, Avatar) met een vervolg, een sequel wiens bagage met actie veel directer is dan zijn voorganger, en houdt de vlam die Ridley Scott (Gladiator) in het eerste deel heeft angewakkerd, er goed in. De setting is 50 jaar na de gebeurtenissen van het eerste deel, precies waar de aliens in het eerste deel ontdekt zijn, bevind zich nu een hele kolonie. De spanning, er is in lange tijd niets meer vernomen van het station in kwestie, een groep mariniers worden op verkenning gestuurd, daar zullen zij, niet één, maar honderden aliens ontdekken, die met smart zaten te wachten op de jonge, frisse en sappige mariniers.

De film geeft tijd voor karakterontwikkeling, nieuwe gezichten worden geïntroduceerd, en de helden worden voorzichtig naar de voorgrond getrokkend door middel van spanning en drama, en in tegenstelling tot de eerste film, zijn de effecten om te smullen, en er zit genoeg diepgang in om je goed in te kunnen leven. Oh en, Ellen Ripley (Sigourney Weaver) is awesome.

Met de rol van 'Nancy' in "A Nightmare on Elm Street" als opstapje, Is dit knallen met vrouwen op hoog niveau. Zij is het voorbeeld van een sterke vrouwlijke hoofdrol, zowel het uitgediepte karakter als haar daden. Natuurlijk is ook zij bang voor de aliens, maar in plaats van huilie huilie te doen, confronteerd zij haar angst met een flammenwerper. Hier komt het allemaal vandaan, een vrouw als bink, die de boel lekker overhoop wil knallen, nee geen afwas voor deze dame, uitstekende prestatie. En bedankt, dat we tot op de dag van vandaag nog van dit recept kunnen genieten.

De driehoek is mooi rond, zelfs de pakken van de aliens zijn bijzonder gedetailleerd en angstaanjagend, geen houterig gehamer, maar vlekkeloos en soepel geacteerd/gechoreografeerd. De gehele film op mijn tenen gestaan en op mijn tanden gebeten. zittend op die O zo comfortabele bank, maar ben ik veilig? Er gebeurd van alles en tijd voor ademen is er bijna niet. Toch moet gezegd worden dat de film soms enigzins traag is. Ik vond het prima zo, maar vast niet iedereen.

avatar van DVD-T

DVD-T

Er zijn maar weinig vervolgfilms die beter zijn of dan wel van hetzelfde niveau zijn. Aliens is daar wel een van.

Aliens is gelijkwaardig aan Alien, maar dan op een andere manier. Een James Cameron manier. De film speelt met ongeveer hetzelfde idee, maar Cameron geeft daar geheel zijn eigen draai aan. Het verhaal is anders, sfeer is anders, de manier waarop het geschoten werd is anders. Enkel het idee van het monster is hgetzelfde gebleven, maar toch weer met een eigen idee erbij.

De film drijft niet echt meer op de horror aspecten die in Alien zo aanwezig zijn. Scott heeft dat met verve gedaan en daarmee een van de meest claustrofobische, spannende sci-fi horror film ooit gemaakt. Cameron gebruikt dit keer een andere insteek. Hij maakt er een oorlog/actie film van. Toch heeft hij goed naar Scott's film gekeken. De sfeervolle beelden heeft hij overgenomen, de belichting en ook weet hij een aantal erg spannende scènes te creëren. Voorop staat echter wel de actie, die veel aanwezig is. De ene spectaculaire scène na de andere volgt elkaar in een snel tempo op. De film is zo rijk aan grote, maar ook zeker kleine mooie momenten. Heb beide versies van de film gezien, en ik vind de film in zijn verlengde versie completer aanvoelen. Normaal waar in verlengde versies sommige scènes wat overbodig voelen, is dat bij Aliens niet het geval.

Verhaal is best simpel, het is echter niet een herhaling van het eerste deel maar een compleet nieuw verhaal. Van begin tot eind komen er ingeniueze momenten voorbij. Ook leuk is de terugkeer naar LV-426, waar we dit keer wat langer blijven. Het mysterie rond het ruimteschip blijft. Dit keer is er niet een monster maar zijn er meerdere. Dit maakt ze nog dreigender dan het monster in het eerste deel al was, zeker omdat ze ook in groepen jagen. Het ruimteschip is veruild voor een soort van complete stad. Om elke hoek kan er gevaar schuilen. Dat het allemaal wat groter is doet niets af aan de soms wel aanwezige claustrofobische sfeer. Toch erg goed gedaan. Maar waar de film boven zichzelf uitstijgt is toch wel naar het einde toe met twee geweldige scènes. Dat is wat Aliens net zo goed maakt. Het is hetzlefde concept, maar Cameron weet telkens met het idee te spelen en gaande weg steeds iets nieuws toe te voegen. De actie en spannende momenten completeren het geheel alleen maar.

Film technisch is het weergaloos. Alle technieken die toen mogelijk waren zijn in de film gebruikt. Het is dan ook een special effects extravaganza geworden. De designs zien er werkelijk weer verbluffend uit. De creaturen zijn mooi vormgegeven, met als toppunt de queen alien . Erg mooi en ook sfeervol geschoten, met veel rook en vuiligheid. De muziek van Horner behoort toch wel bij een van zijn beste scores die hij gemaakt heeft.

Acteerwerk is dik in orde. Weaver speelt nog beter haar rol dan in het eerste deel, ook omdat ze wat meer diepgang heeft meegekregen. Henriksen zien we toch wel in zijn beste rol ooit. Ook leuk om Paxton en Biehn weer te zien na Terminator. Henn speelt ook erg goed, en dat voor die leeftijd.

Cameron bewijst hier wat voor een talentvolle schrijver/regisseur hij is. Hij weet van een bestaande concept/film iets geheel eigens te maken en naar zijn hand te draaien door veel dingen uit te bouwen en toe te voegen. Daarmee maakt hij zijn versie van Alien samen met die van Scott de beste delen uit de reeks. Qua spanning komt het niet helemaal in de buurt, maar qua intensietijd overtreft hij het eerste deel makkelijk.

avatar van Insignificance

Insignificance

Herkijkje met wisselend succes. Uiteindelijk kan ik wel mee in de actiegigant die dit nog steeds is, maar er zijn toch wat elementen die schuren. Ik hou niet zo van vergelijken en eigenlijk ook niet zo bij Alien en Aliens omdat het een wezenlijk andere insteek heeft, maar tegelijkertijd is het lastig om er aan te ontkomen. De bezetting bevalt in ieder geval wat minder. Er zitten wat vervelende mariniers tussen, Carter Burke is doorprikbaar en de ongewilde dubbelfunctie van het meisje heeft een kant die niet helemaal lekker zit. Bepaalde designs pakken ook wat minder uit dan bij de voorganger.

Neemt niet weg dat Cameron een geweldige opvolger in huis had door het over zijn boeg te gooien, enkele facetten uit het eerste deel te recyclen en met aan aantal knetterende ideeën op de proppen te komen. Het beklemmende is er natuurlijk af, maar het wordt bij tijd en wijle wel degelijk nerveus. Die verkenning mag er zijn, de facehuggers tintelen en de actie is nog altijd zinderend. Zo'n horde aliens, al zijn het maar stipjes op een schermpje, het dreigt de pan uit. Het leeglopen van de robotguns idem. Bishop is best een beetje legendarisch, wat sowieso geldt voor de finale. Topvermaak, dat zeker.

avatar van james_cameron

Sublieme sequel, mijn favoriete film aller tijden. Op blu-ray disc gezien ditmaal, viel niet tegen qua beeld- en geluidskwaliteit. Was in ieder geval weer genieten. Wat een fantastische film dit, van de geweldig spannende opbouw tot de nagelbijtende suspense en de geweldige aktiescenes. Om over de eersteklas cast, de eindeloos 'quotable' dialogen en de nog steeds prachtige special effects nog maar te zwijgen. En die muziek! Ik kan zo wel even doorgaan...

avatar van rep_robert

Toch met een halve ster verlaagd. Gisteren in full HD gezien op dit scherm:

Dit levert dan ook gigantisch mooie plaatjes op. Extreem zitten genieten van de actie, muziek, special effectes, designs van de Aliens, de voertuigen en gewoon het algehele verhaal. Mooie ervaring.

Toch kan dit deel ondanks zijn extreme goedheid bij lange na niet tippen aan het origineel.

De aliens worden aan de lopende band geslacht en de onderhuidse spanning is soms voelbaar, maar niet zo extreem als deel 1. De mysterieusheid heb je gewoon nauwelijks in deze film.

Als je helemaal wilt gaan lopen bitchen kan je de details afzeiken, waarom hebben ze een android in zo'n ouwe lullen lichaam van Henriksen gestopt en niet 1 of andere frisse twintiger. Niet bepaald logisch. Maar ik zie dit verder niet als kritiek.

Qua actie en vermaak gigantisch goed, maar voor de horror/spanning zoek ik mijn heil toch bij het superieure eerste deel. Een klassieker van de bovenste plank.

avatar van xxc

xxc

Hmm.. Deze vind ik wel iets minder dan deel 1.

Ik had de verlengde versie opgezet.. En ik vond hem toch wel iets te lang duren.. Nu vroeg ik daar zelf om natuurlijk, ik had ook gewoon de afgekorte versie op kunnen zetten.. Maar ja, dan zou ik weer het idee gehad hebben dat ik een heleboel mis.

Ja, deel 1 vond ik toch wel wat sterker. Naar mijn mening is deel 1 een stuk enger, spannender.

Wel vond ik het een erg mooi gegeven dat Ripley 57 jaar in de ruimte heeft rondgezweven.. Origineel.. (voor mij tenminste).
Michael Biehn en Sigourney weaver kwamen erg sterk en overtuigend over. Ja, mooi plaatje!

Morgen is deel 3 aan de beurt!

avatar van centurion81

centurion81

• 2068 berichten
  • 1996 stemmen

Ik heb deze ooit gezien toen ik n jaar of 10 was en verwachtte inderdaad een spannende klassieker....De film is nog steeds onderhoudend maar bij vlagen traag, slecht geacteerd en nooit echt eng of spannend. Wat mij betreft heeft deze film de tand des tijds slechts matig doorstaan.

Derhalve 3*

avatar van killerfreak

killerfreak

Na het geweldige Alien keek iedereen uit naar het vervolg, Aliens.

En het is wat mij betreft de beste uit de reeks geworden. Dezelfde sfeer en spanning als in Alien, maar dan ook nog een pak geslaagde actie erbovenop. Ongetwijfeld de beste Alienfilm ooit gemaakt. Oververdiende 4.5* en een plaatsje in mijn top 10 allertijden

avatar van Dennissssss

Dennissssss

Het einde is wel spannend en maakt veel goed. Verder vind ik de film bij vlagen saai, vooral het eerste uur. Ook wordt er niet erg goed geacteerd door sommige acteurs. In 1986 was dit misschien een topper, maar nu vind ik het een lange zit.

avatar van boozebelly

boozebelly

• 1914 stemmen

De eerste 2 delen uit de Alien-reeks heb ik deze week achter elkaar bekeken en ik vind dit 2e deel toch een stuk minder dan de 1e.

Alhoewel er meer actie & tempo zit in dit 2e deel, vond ik de spanning toch een stuk minder. Zeg maar een soort 'overkill' aan actie i.p.v. de meer subtiel gedoseerde spanning uit het 1e deel.
Ook had ik zo'n gevoel dat het einde maar een stuk uitgerekt is omdat ze wilden laten zien wat voor technische foefjes ze allemaal in huis hadden. Het wrong zich in allerlei bochten en dat vond ik ten koste van de kwaliteit gaan.

Waarom gaat Ripley bijvoorbeeld terug om dat meisje te halen? Dat is totaal niet spannend omdat je al weet hoe (zoetsappig) het af zal lopen. Ik had liever gezien dat ze gewoon weg waren gevlogen.
Maar goed, dat is typisch het handje van Cameron die zich zo focust op de effecten waardoor het verhaal tot een standaard puddinkje transformeerd (zie ook Avatar, The Abbys). Kwestie van 'even laten zien wat we kunnen'. Ik ben dan ook verre van een fan van het werk van deze man.

De pluspunten:... Degelijk acteerwerk (enkele uitzondering daargelaten), mooie setting, lekker opbouwende spanning (dat dus helaas door de 'overkill' afneemt naarmate de film vordert) en leuk gemaakte Aliens.

Nu moet ik Aliens3 nog zien te regelen en daarna kan ik Resurrection gaan bekijken en heb ik de hele reeks gezien.

Krappe 3,0* voor dit deel.

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Nogal matig. Waar het eerste deel nog een beetje sfeer had, is dit echt oninteressante rotzooi geworden. Alleen dat eerste uur al, verschrikkelijk! Hoe Sigourney Weaver ( ) zich 1, 2, 3 aanpast, een zwaar neppe woede uitbarsting heeft en daarna de zorgzame moeder en heldin uit gaat hangen, 1 + 1 = 2 en het is uitzitten geblazen. Het uitzitten van 2 en een half uur aan middelmatige actie en gekloot tussen oninteressante personages is geen pretje, kan ik je vertellen..

Met hun landing op LV-426 hoopte ik op wat verbetering. Die macho marine bullshit vind ik altijd wel tof, big-ass guns Maar zodra de aliens tevoorschijn komen wordt het een vlakke schietpartij op alles wat los en vast zit, waardoor er geen sfeer, geen verrassing en voor mij geen plezier meer te behalen valt. Nu ben ik daar doorgaans ook wel fan van, maar een goede richting voor het 'Alien universum' vind ik dit alles behalve. Erg origineel of groots pakt het ook niet uit, viel me bijzonder tegen na alle grootspraak hier.

De toevoeging van het meisje Newt is ook te belachelijk voor woorden, waar zat hij met z'n kop Beetje dezelfde fout die hij met T2 maakte, fu-cking zielig gedoe blijft dat, totaal geen toegevoegde waarde, tenzij je je kijkers probeert te frustreren. Good job! Wat verder nog overblijft zijn aliens zonder dreiging (leggen makkelijk het loodje, meer = niet beter) en actie zonder verrassingen. Alleen de queen was verschrikkelijk tof Maar ook dat werd opgevolgd door een flauw einde, beetje sneue beslissingen die Cameron allemaal neemt..

Ben benieuwd hoe Fincher het doet met 't 3e deel..

avatar van Awake78

Awake78

Leuke slasher. Na Alien, een paar maanden terug, ook deze maar eens opgezet.

Moet zeggen dat Cameron toen al wist wat de kijker 'lekker' vindt en wat de kijker wilt zien. Echte blockbuster-cinema, met wat humor, wat opgedirkte one-liners, grappige gadgets, typische personages en gewoon vlot camerawerk. Leuk hoor. Deed me wat denken aan Pitch Black.

Je weet op een gegeven moment precies wie er het eerst de pijp uitgaat en wie het nog een tijdje uithoudt. Wat dat betreft een beproefd concept. Binnenkort maar eens deeltje 3 opzetten.

avatar van dave

dave

In mijn stoffig geheugen een ongezien pareltje, maar thans een tamelijk overgewaardeerd vervolg, zeker in vergelijking met zijn magistrale voorganger. Gelijkenissen tussen sequel en origineel zijn weliswaar voorradig, zeker op het spannende einde. Momenten zoals die op het winderige platform en de wanhopige reddingsmissie van Ripley zijn als het ware op mijn netvlies gebrand en zullen steeds onder de dubieuze, doch vaak erg prettige noemer 'nostalgie' vallen. De laatste twintig minuten waren sowieso uitermate zenuwslopend, mede dankzij de verrassend pientere koningin. Wat betreft clichés maken ze het echter wel bont. Een zeer voorspelbaar verhaalverloop dat haast nergens de bek doet openvallen. Er werd voorzichtig gespeeld, met veel respect voor de arbiter van filmland. Enfin, de SFX oogt daarnaast compleet achterhaald. Meer nog dan in de eerste 'Alien', al waren er hier een pak meer snufjes te zien. De 'videotelefoon', het kleine vliegtuig dat op potsierlijke wijze heen en weer slingert, de koddige bliksemschichten, enzovoort. Charmant gedateerd, zij het tot op zekere hoogte. De aliens daarentegen, die nu in bosjes neergemaaid worden, zien er treffend uit. Slijmerig, kwiek, dodelijk. In combinatie met een stoer commandoteam kan dat in feite niet mislopen.

Goed.

3,50

avatar van %%%%%%

%%%%%%

Je zou denken dat het bedje mooi gespreid gelegd is met haar onzettend sterke voorganger

Maar niets is minder waar want eenzelfde vervolg zou niks speciaals of van toevoeging hebben op deel 1, want deel 1 klaar.

Dat heeft James Cameron geleid om een andere recept te gebruiken, dat zal voor verschillende mensen ( liefhebbers ) verkeerd uitpakken, o.a mij.

Ik had voordat ik de dvd in mijn dvd spelertje duwde niet verwacht dat zij het niveau van deel 1 zou halen,laat staan evenaren. Het is daarom absoluut geen schande dat er een mindere versie zou worden geproduceerd, aleen ik had wel van een gevestigde naam in hollywood als James Cameron verwacht dat hij de film met een bepaalde rispeckt zou benaderen de film met fluwelen handschoentjes zou begeleiden,maar helaas is dat voor een film romanticus als mij niet het geval. Want ik had gehoopt dat hij niet zo eigenwijs zou zijn als hier gebeurd is. want de basis wat er in deel 1 is gemaakt is in Aliens ( 1986) vernietigd,zoals ik boven al zij de verleiding om een kopie te maken is ontzettend snel gemaakt. Daarom moeten ze dus creatief te werk gaan,tja.. De film draait van Thriller/Horror naar platte action ze zijn dus wel creatief geweest .
Dat is naar mijn mening gewoon een slechte keuze want je haalt gelijk alle spanning meteen weg want is het nog spannend als er 5 atoombommen, 180 kogels en geweren nog een paar gekke wapens erbij en een groepje afgetrainde soldaten daar alles uit de weg moeten ruimen. Als missie hebben ?. Je weet dan eigenlijk wel ongeveer waar de film naar heen wilt. Harde Actie !!

Het is opzich behoorlijk spijtig,maargoed geen catastrofe want dat is niet meteen de reden waarom ik deze film zou gaan kijken want stiekem kijk ik de film natuurlijk voor de sfeer en mijn favorieten schurken de heerlijke plain-evil aliens De ooit zo krachtige/power wezens die onverwoestbaar leken zouden naar mijn mening genoeg spanning moeten kunnen leveren,maar dat viel mij ontzettend tegen ze lijken hier in dit deel wel domme insecten die niet meer dan verveelend zijn ( Ok als ze met 20 komen worden ze gevaarlijk ) Ik denk dan ook dat Ridley Scott hoofdschuddend op de bank heeft gezeten. Het word dan ook behoorlijk schrijnend door wat voor soldaten dat gebeurd,dat is pijnlijk en doet het "wezen" absoluut geen eer aan vind ik.

De sfeer wat je in deel 1 had de knappe cinomatografie dat wat naar artistiek vloeit word ingeruild voor bombastisch special effects. Het sympathieke vrouwtje van deel 1 word ook effe onderhanden genomen door '' mister avatar'' en word getransformeerd tot Rambo in de ruimte.

Het einde is ook.

De film is best vermakelijk en de film kent zo zijn memorable momenten gelukkig.Maar om een vervolg te worden genoemd van Alien

Hij krijgt de score wat dit gekost heeft. 2,50

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Ik zie dat ik hier nog geen mening bij heb geplaatst destijds. Nu kan ik me hem natuurlijk alweer wat minder herinneren. Wel weet ik nog dat dit gewoon een erg sterke S-F film was. Mooie effecten en sterk acteerwerk. Heel spannende fragmenten. Ik geloof dat op het laatste een van die aliens nog aan het schip zat ofzoiets en dat ik toen benieuwd was hoe ermee afgerekend zou worden. Ik heb hem toen voor €2,50 bij de Blokker gekocht. Die prijs is deze film zeker wel waard! Mooi werk van Cameron. Deze ga ik denk ik binnenkort nog wel eens bekijken.

avatar van Spetie

In dit spectaculaire vervolg neemt James Cameron die regie over van Scott en doet dat met verve.

Cameron heeft de neiging altijd alles erg groot te willen aanpakken in zijn films, iets wat ik meestal wel kan waarderen en in Aliens is dat niet anders. Wat kan er enger dan 1 Alien? Juist, meerdere van die wezens en in deze film zijn het er nogal wat. Dat wil ook niet gelijk zeggen dat deze film beter is. Ik vind van niet, maar met een goed concept en goede uitwerking komt Cameron een heel eind.

Wat mij altijd bijstond is het feit dat in deze film de spanning uit het eerste deel ingerekend wordt voor actie. Dat is ook zeker zo’ al duurt het nog best wel een tijdje voordat de actie begint. Maar als die begint, barst die dan ook los en is het echt knallen geblazen. Ik blijf het wel een sterke zet vinden. Een herhaling van het eerste deel had waarschijnlijk niet gewerkt, omdat deze qua spanning bijna niet geëvenaard kon worden. Qua actie zit het wel snor en vooral in het tweede gedeelte van de film, is het op dat gebied meer dan in orde met ook prima Sfx voor die tijd.

Een nadeel van dit alles, is toch wel dat de film wat minder spannend is. Natuurlijk zijn er meer Aliens, maar ze lijken ook veel minder slim dan degene uit de vorige film en dienen af en toe echt letterlijk tot schietvoer. Weaver doet het in deze film wederom prima en blijft een stoere vrouw, die hier zowaar ook wat meer diepgang mee krijgt. Toch wordt de show gestolen door good Old Lance Henriksen, die altijd wel voor een rol te porren is, maar hier een van zijn beste rollen ooit neerzet.

Toch maakte Aliens in tegenstelling tot Alien onlangs net wat minder indruk dan vroeger. Het blijft een prima actiefilm, dat zeker, maar toch waardeer ik de film met een halve ster af.

avatar van VincentL

VincentL

Goede film. Het enige opmerkelijke vind ik toch dat Ripley er door haar lange slaap niet ouder is uit gaan zien. Het verhaal is goed, alleen vind ik het jammer dat de Aliens in dit deel meer als schietschijf dan als vijand worden gebruikt.Toch komt hij redelijk dicht in de buurt van het succes van deel 1.

Deze film mag van mij het genre Actie/Sciencefiction krijgen, want ik vond hem niet in Horror passen.

Wel een film die je na twintig keer gewoon nog een keer wilt zien.

Van mij krijgt hij een mooie 3.5

avatar van scorsese

Sterk vervolg waarbij James Cameron aan het roer staat en het geheel over een andere boeg gooit door een flink portie actie toe te voegen. Het claustorfobische van zijn voorganger is verdwenen, maar de donkere toon blijft intact. Uitstekende special effects. Spannend, eng en onderhoudend. De film ziet er opnieuw mooi en spectaculair uit waarbij de finale een absoluut hoogtepunt vormt. Ook de cast is wederom goed. Bill Paxton heeft een leuke bijrol en Sigourney Weaver is sterk en staat volkomen haar mannetje hier. Met kop en schouders het beste deel uit de Alien-reeks. Ik heb overigens de director's cut gezien, wat mij betreft de enige versie van de film is.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Waar de herziening van Alien goed uitpakte doet het nou net niet bij Aliens. De laatste keer dat ik deze zag waren mijn favoriete films ook toevallig Steven seagal titels, dat verklaart veel. Want deze is op elk vlak behoorlijk dumbed down vergeleken bij het magistrale eerste deel. Helaas iets te veel een actiefilm, te veel spektakel en vooral audiovisueel is het geen schim van het eerste deel. Spanningsopbouw is hier ook niet al te best. Ook de personages zijn geen schim van de personages uit het eerste deel waar Vasquez echt zo tenenkrommend slecht is. Een veel geprezen sequel maar wat mij betreft onterecht omdat op de Alien na de hele sublieme vorm verloren is gegaan.

avatar van tristanrc1

tristanrc1

'Aliens' zou het vervolg moeten zijn op 'Alien', maar daar kan ik het maar niet mee eens zijn. Niet dat het een slechte film is, maar doordat 'Aliens' meer een doorsnee film is. 'Alien' had een hoog niveau door de psychologische spanning, de ietwat vreemde personages en de intense traagheid die de originaliteit alleen maar verhoogden. In 'Aliens' is dit allemaal verdwenen. Deze film moet het van de actie hebben. Natuurlijk zitten er nog spannende momenten in, van bovengemiddeld niveau zelfs, en Weaver speelt weer goed, maar dat was het ook. Maar goed, ook al is deze film anders dan zijn voorganger, het neemt natuurlijk nog niet weg dat deze film wel erg vermakelijk is.

avatar van LOTR-lover

LOTR-lover

Heb deze film deze week weer gekeken en het blijft toch een film die je bij de strot grijpt. Ook al is het al wat veroudert allemaal, ik denk dat deze film nog prima op kan boksen tegenover het hedendaagse Hollywood geweld. Op alle fronten zit de film geweldig in elkaar (verhaaltechnisch, bepaalde shots, acteerwerk) en is het dubbel en dwars genieten. Natuurlijk zijn er minpunten en soms irriteer ik me echt heel erg aan ongeloofwaardigheden maar zodra je dat loslaat zit je inderdaad te kijken naar één van de beste films over aliens ooit.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Ietwat teleurstellend.

Ik had op voorhand wel wat reacties gelezen, en was dus wel op de hoogte van het feit dat dit geen sciencefictionthriller zoals Alien ging zijn. Ook James Cameron als regisseur bracht gemengde gevoelens teweeg.

Waar Alien simpel maar spannend is, heeft deze sequel te veel doodlopende eindjes. De spanning heeft plaatsgemaakt voor een hoop sentimenteel geneuzel (Ripley die op het einde nog eventjes Newt gaat redden - kom op, zeg!) en ook de actie stelt wat teleur (waarom ook van die cheesy one-liners erbij flikkeren?).
De kracht van het Alien-gegeven wordt helemaal tenietgedaan door er tientallen te laten opdraven als schietvoer. Voeg daar nog een hoop lege blockbusterpersonages bij, en het moge duidelijk zijn dat het niveau van Alien nooit gehaald wordt.
Ik klink nu negatief, maar dat ben ik niet helemaal. Als geheel kijkt dit nog steeds goed weg, en enkele scènes zijn top (Ripley en Newt die in het nest belanden).

Over het acteerwerk valt weinig tot niet te klagen. Sigourney Weaver staat haar mannetje en ook de ondersteunende cast is niet onaardig. Carrie Henn maakt eveneens een goeie indruk - het is niet veel (kind)acteurs gegeven om niet irritant te worden ondanks zoveel geschreeuw.

Ook visueel haalt Aliens het niveau van z'n voorganger niet. Hoewel 7 jaar later gemaakt, zien de special effects er veel gedateerder uit (de shots van vliegende ruimteschepen zien er hopeloos goedkoop uit).

Niet slecht, maar komt niet in de buurt van het origineel.

avatar van Metalfist

Metalfist

This time it's war

Zoals gezegd ben ik van plan om Prometheus eens op te zetten maar daarvoor wou ik de Alien films eerst nog eens een keertje kijken, kwestie van in de goede sfeer te zitten. Ik heb de reeks altijd wat overgewaardeerd gevonden maar in het eerste deel bleek er echt wel wat kwaliteit te schuilen. Het tweede deel vond ik vroeger echter een aanfluiting dus ik begon eigenlijk met een beetje tegenzin aan de film.

En dat is geheel onterecht want Aliens kan zich perfect meten met zijn voorganger, ik zou hem zelfs een klein tikkeltje beter willen noemen. Ridley Scott is ingewisseld voor James Cameron en dat is er aan te merken doordat de film veel energieker lijkt te zijn en dat is zeker en vast een groot pluspunt. Het is dan ook zo ontzettend jammer dat de film op zich een paar keer uit de bocht gaat, vooral naar het einde toe lijkt Cameron af en toe de draad te zijn kwijtgeraakt. We krijgen dan ook volstrekt belachelijke momenten zoals de alien die de lift pakt. Alsjeblieft zeg, van een mood killer gesproken. Toch kent de film net als zijn voorganger een aantal iconische scènes (die rioolscène is toch geniaal) waardoor deze sequel zeker en vast zijn goede punten heeft. Visueel is dit zowat van hetzelfde niveau als de voorganger, al is er hier en daar toch lelijke CGI te bewonderen. Zeker wanneer we het ruimteschip effectief zien reizen ziet het er allemaal maar redelijk kitscherig uit. Langs de andere kant is dit natuurlijk wel een film van al meer dan 25 jaar oud maar het steekt gewoon enorm hard af met de voor de rest uitstekend vormgeving. Het design van de aliens zelf blijft natuurlijk nog altijd wel van een erg hoog niveau en de queen is het visuele hoogtepunt daarvan.

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat James Remar de rol van Hicks ging spelen. Deze werd echter vervangen door Michael Biehn wegens artistieke verschillen met James Cameron en het is een keuze die ik enorm hard betreur want volgens mij had dit echt een kolfje naar de hand van Remar geweest. Niet dat Biehn het slecht doet, verre van eigenlijk, maar Ajax als militair, het had cool kunnen uitdraaien. Wie ze beter hadden buiten gesmeten waren Bill Paxton en Jenette Goldstein die de rollen van Hudson en Vasquez op zich nemen. Paxton heeft te stomme humor en doet de helft van de tijd niets anders dan jammeren en Goldstein wilt overkomen als een soort van futuristische G.I. Jane maar faalt hier compleet in. Ik was er in ieder geval niet kwaad voor dat ze het loodje legden. Wie wel erg geslaagd is, is Lance Henriksen als Bishop. De Alien films hebben precies iets met robots want zowel Ian Holm in het eerste deel als Lance Henriksen in deze film zijn erg sterk. Sigourney Weaver blijft ook nog altijd rondhuppelen, onvoorstelbaar dat die maar blijft leven, maar ik moet zeggen dat ik ze hier beter kon waarderen. Dat is misschien wel te wijten aan een aantal sterke scènes met de jonge Carrie Henn.

Oorspronkelijk stond de eerste Alien op 3.5* en de tweede op 2.5*. Dat de sequel een verhoging verdient is duidelijk maar ik ga hem uiteindelijk toch niet op 4* zetten want daarvoor zijn er nog altijd teveel oneffenheden in de film in de vorm van personages zoals Hudson en Vasquez. Toch vind ik hem net iets beter dan zijn voorganger maar dit is in zo'n kleine mate dat het niet uit te drukken valt in MovieMeter score.

avatar van K. V.

K. V.

Ook deze eens her bekeken en direct eens de langere versie bekeken. Het eerste uur is vooral opbouw. De aliens komen er dan haast ook niet in voor. Het tweede uur bevat veel meer actie en aliens. De cast was redelijk nieuw, enkel Sigourney Weaver keert terug en doet dit met verve. Verder valt vooral Bill Paxton op.

Verder komen we ook nog wat meer over de aliens te weten. De film is natuurlijk heel wat anders dan z'n voorganger. Iets minder horror/science-fiction, maar meer gefocust op actie (vooral dan het tweede uur).

avatar van TMP

TMP

Degelijk vervolg op Alien. In tegenstelling tot het eerste deel, ligt in deze film wat meer nadruk op de actie in plaats van op het verhaal of de spanningsopbouw. De acteerprestaties zijn niet al te best, op Sigourney Weaver en Carrie Henn na. Verhaaltechnisch zit het best aardig in elkaar, al is het feit dat Ripley terug gaat om Newt te redden wel erg voorspelbaar.

avatar van NYSe

NYSe

Waar Ridley Scott met het concept van een monsterfilm aan de haal ging en zo één van de meest sfeervolle en engste horrorfilms van de afgelopen decennia maakte, daar weet James Cameron's Aliens de status van B-film eigenlijk niet te overstijgen. Zijn niet al te subtiele hand weet alles wat de alien uit het eerste deel zo eng maakte teniet te doen: Aliens bevat nauwelijks sfeer, een matig tempo, een alien die de lift pakt en bovendien verschijnen de monsters te pas en te onpas en met zo weinig spanningsopbouw dat er zelfs van goedkope schrikeffecten geen sprake is.

Niet eng, nauwelijks spannend, maar wel veel platte actie, bordkartonnen personages waar je eigenlijk niet om kan geven, irritante oneliners en een afwikkeling die volledig uit de eerste film gejat lijkt te zijn.

Waar de consensus vandaan komt dat dit tweede deel beter is dan het origineel is mij een raadsel.

avatar van The Beast

The Beast

waarschijnlijk voor mij het meest spectaculaire deel, veel aliens, veel schieten etc. flink veel spanning ook, alleen wel een simpel "search and destroy" verhaaltje wat normaal jammer zou zijn maar gezien de verhaal lijn er gewoon bij hoort.

Dit deel heeft het hem van de spannende schietscenes en toen al gaaf uitziende space soldiers, ook sterk acteerwerk op de paar vervelende soldaten na, dat halfkale vrouwtje en die macho man soldaat begonnen me na een tijdje wel te vervelen met het ge-high five-wij zijn de beste gedrag en slechte bijdehante opmerkingen.

Het einde was ook goed, alleen jammer van dat herhalende einde.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Twintig jaar geleden vond ik Aliens de top en Ridley Scotts werk matig. Nu is het omgekeerd. De herziening van Alien smaakte me beter dan die van Aliens. De stoere militaristische bullshit waar Aliens mee uitpakt swingt vlug de pan uit, terwijl de opgebouwde suspense van Alien blijft werken zoals het moet. Maar Camerons SF-actiespektakel is daarom nog geen ramp. Het plot was best goed gevonden en de sequel werd en wordt nog steeds door velen beter bevonden dan het origineel. De levendige regie en duistere sfeer beklijven maar het duurt nogal even voor het allemaal in gang schiet en daarom is de film, zeker de special edition, te lang. Het laatste half uur is een stukje filmgeschiedenis.

avatar van Eraser2

Eraser2

Van de week weer eens bekeken. Ik moet zeggen dat dit vervolg de tand des tijds minder goed doorstaan heeft dan zijn grote broer. De special effects zijn erg knap gemaakt (zeker voor die tijd) maar het maakt gewoon minder indruk op mij. Dit zal natuurlijk ook komen doordat ik deze film pas twee jaar geleden voor het eerst zag. Hierdoor heb ik natuurlijk de impact gemist die deze film ongetwijfeld destijds gehad heeft in de bioscoop. Er blijft echter nog steeds een zeer vermakelijk en tevens sfeervolle film over. Hij bouwt wat traag op, maar heeft uiteindelijk toch nog genoeg memorabele en spannende scènes in huis op tot het eind te blijven boeien. Over de cast ben ik iets minder te spreken helaas. Ripley, Hicks, Newd en Bishop zijn erg cool, maar de rest is verwaarloosbaar en irritant. Ik was dan ook blij toen ze stuk voor stuk gepakt werden door de, verrassende hoeveelheid, bloeddorstige Aliens.

avatar van IcU

IcU

De serie aan het herbekijken, dit keer op op Blu-Ray. Opvallend hoe zo'n grootse en indrukwekkende serie als deze in de loop van jaren mijn herinnering uit gesijpeld is. Ik kan mij vrij weinig herinneren en bekijk de films als nieuw. Dit is helemaal niet erg. De beleving is nu optimaal.

Nu deel 1 t/m 3 bekeken. De conclusie is dat ook ik Aliens tot nu toe het minste deel vind. Het banale afschieten van Aliens zonder de continue dreiging uit het schitterende deel 1 en sterke deel 3. Deze film kan mij zeker bekoren, mede door de spectaculaire finale, maar het draagt geen enkele vorm van magie met zich mee. Snap ook niet waar de prent zijn grote schare fans aan verdiend.

Maar... Het is absoluut een film die de moeite waard is. Het is zeker geen niemendalletje en past verhaal technisch lekker in de serie. Jammer dat de spanning weg ebt en er lukraak op wezens geknald wordt, iets waar deel drie van geleerd heeft.