Der Untergang (2004)
Genre: Historisch / Oorlog
Speelduur: 155 minuten / 178 minuten (extended version)
Alternatieve titels: Downfall / The Downfall
Duitsland / Italië / Oostenrijk
Geregisseerd door: Oliver Hirschbiegel
Met onder meer: Bruno Ganz, Alexandra Maria Lara en Corinna Harfouch
Gesproken taal: Hongaars, Duits en Russisch
Releasedatum: 4 november 2004
Bekijk via Videoland
Plot Der Untergang
"April 1945, a nation awaits its... Downfall"
De Duitse tiran Adolf Hitler (Bruno Ganz) brengt de laatste dagen van zijn heerschappij door in zijn bunker onder Berlijn. Het Rode Leger heeft met grote overmacht Berlijn omringd en daarbij vooral burgerslachtoffers gemaakt. De bunkers zitten vol met zwaar gehavende soldaten en het ontbreekt aan verpleging en medicijnen. Hitler wil Berlijn in geen geval verlaten en bevindt zich, na zijn 56e verjaardag te hebben gevierd met Eva Braun en zijn handlangers in een benauwende, uitzichtloze situatie.
Adolf Hitler
SS-Gruppenführer Hermann Fegelein
Reichsführer SS Heinrich Himmler
Gerda Christian
The Caped Knight
Ik vind een film niet snel 5 sterren waard...maar bij dit meesterwerk kan ik niet anders. Werkelijk 1 van de mooiste en meest indrukwekkendste films die ik ooit heb gezien. Bruno Ganz speelt echt verschrikkelijk goed.
Ruudie
Nog nooit is de persoon van Hitler zo uitgebreid en overtuigend vertolkt als door Bruno Ganz. Het vernielde Berlijn, de overtuiging van de laatste verscholen Nazi-kopstukken en de wanhoop van Adolf Hitler, de film laat al deze elementen op een indrukwekkende en overtuigende manier terugkomen in een prachtige film.
jumpstylemovie
Moet deze binnenkort gaan herzien.
Ik herriner me hier bar weinig van, maar ik weet wel dat ik hem erg goed vond.
Metalfist
Der Untergang
Oorlogsfilms hebben me nooit echt kunnen boeien maar de laatste tijd had ik er toch wel een paar goede gezien en een goede maat van mij is verzot op deze film dus heb ik hem eens geleend. Ik ben blij dat ik hem alleen maar heb geleend en geen geld heb verspild.
De acteerprestaties zijn magistraal, zeker Bruno Ganz als Hitler en er was ook niemand van wie ik vond dat die echt slecht acteerde. Waar knapt de film dan op af? Het verhaal, het wordt verschrikkelijk langdradig gemaakt en had volgens mij beter gediend als film van misschien 90-110 minuten. Wanneer Hitler voor het eerst zijn gedachte uitspreekt van zelfmoord te plegen moet je bijna nog een uur zien! Ook werd het veel te chaotisch verteld. Ik ken bijna niets van hoe heel de affaire met zijn generaals in elkaar zit en ook op het einde, toen er van veel mensen de namen op kwamen en wat er met was gebeurd, wist ik amper wie het allemaal waren.
Voor de rest is het wel een knap portret van Hitler, een paar sterke scènes (met de kinderen in die bunker van Goebbels volgens mij?) en door de acteerprestaties krijgt de film nog 1.5*
Warren Stantin
Meesterlijke film met een absolute glansrol van Bruno Ganz. 5 sterren krijgt de film niet door een paar overbodige actie-scenes die mijns inziens afbreuk doen aan deze verder beklemmende film.
Thiadure
Bruno Ganz overweldigde me met zyn acteerprestaties. Geweldige verfilming van Hitler
SandLover
Mooi gemaakte film, maar toch niet helemaal mijn ding.
Einde review.
wingstone
Als je eerst deze film hebt gezien, vind je de personages van de pas uitgekomen Valkyrie echt een lachertje. Hitler is echt geweldig neergezet. Als een mens, niet als 1 of ander beest zoals in de geschiedenisboeken. En natuurlijk komen in deze film ook wel de verschrikkelijke dingen van Hitler naar voren, maar het is niet allemaal negatief. En ik vind het fantastisch dat Oliver Hirschbiegel zo'n stap heeft durven nemen. Beste oorlogsfilm voor mij.
Manoah007
Briljant!
Behalve de actie scenes. Jammer. Doet afbreuk aan de film....
Maar wat een vertolking!
Angstaanjagend
Piirre
Voor wie actie in een oorlogsfilm zoekt, moet verder blijven zoeken en deze vooral niet in de DVD speler schuiven!
Enorm sterke vertolking, aangrijpende film, waarbij Adolf Hitler inderdaad bijna als meest menselijke uit de hoek komt (in tegenstelling tot de familie Gübels). Gedurfd, gewaagd, en geslaagd!
Enige minpuntje misschien is de lengte, de film blijft en blijft duren ...
Tyva
Wat komt Hitler echt over in deze film. Erg aangrijpende film, ook hoe goed in beeld gebracht werd dat Berlijn, wat allang gevallen was, tegen beter weten in met 10 jarigen tegen de Russen blijft vechten. En een prachtige actrice die volgens mij Hitler's secetaresse speelt. Een voice-over , van de befaamde bunkerscene in de filmv, door Lucky TV is trouwens ook een aanrader. Voor deze film: 4.5/5
Bart Simpson
De film duurt 2.5 tot 3 uur (maximaal).
Dat is niet veel voor een heel erg belangrijke gebeurtenis uit WO2. Misschien wel één van de belangrijkste. De Slag om Berlijn (en met name de dood van Hitler) betekende het einde van de oorlog en dát is verfilmd in 150 minuten...
MNV2
- 1901 stemmen
Volgens mij heeft er nog nooit iemand zo overtuigend Adolf Hitler neergezet als Bruno Ganz deed. Der Untergang is het bewijs dat Duitsers ook goed films kunnen maken.
Pastichio Rocker

Dat was al een feit voor Der Untergang.
Mezelf
Geweldige film
Als ik erna kijk geloof ik gewoon echt dat het in de tweede wereld oorlog is.. (ook al weet ik natuurlijk niet hoe het er toen uitzag enz)
En Hitler, fantastisch gespeeld, lijkt net echt.. krijg helemaal de rillingen van die man
Ik vind dit echt een super mooie film en geef hem 4 *
Indrukwekkende film, waarin Bruno Ganz een voortreffelijke acteerprestatie neerzet. Daar is iedereen het wel over eens denk ik. Soms leek het haast wel alsof je naar de echte Hitler zat te kijken. Daarnaast biedt de film een interessant verhaal, waarin Hitler eens op een menselijke manier wordt belicht en je tevens ook te zien krijgt dat Hitler, hoe onmenselijk hij ook was, daarnaast ook wel menselijke trekjes bevat. Cinematografisch ziet de film er verder ook mooi uit, met een mooie donkere belichting, die tevens voor de juiste sfeer zorgt. Het is jammer dat de film na Hitler's dood wel inzakt al was het einde, waarin je te zien krijgt hoe het met de overlevenden is afgelopen wel weer sterk.
Devoo
Der Untergang
Een te laag cijfer volgens je verhaal. Als ik je verhaal lees, zou je eerder een 2.5 of 3 verwachten, maar goed.
G to the J
Seize....
Tis wel goed gemaakt.. maar het deed me niks...
en je weet het eind al.
Dit is ook het geval bij de film: Valkyrie.
Nja.. deze film is meer voor een geschiedenisles of zo..
DaanVG
Ik heb deze film gister voor het eerst gezien, ik verwachte er heel erg veel van, en het was mijn tijd zeker waard.
Een betere vertolking van Hitler vind je volgensmij nergens.
Deze film blijft mij, en ik denk iedereen die 'm gezien heeft, nog lang bij.
Lukk0
Echt een geniale vertolking van Hitler in deze film. Menselijker en dichter bij jezelf dan hier ga je het niet vinden. Hij wordt niet neergezet als de onmenselijke machine die miljoenen mensen heeft laten vermoorden, maar juist als iemand met angsten, zwakheden. Nu wil ik niet zeggen dat dit eerste beeld niet terecht is, maar in een film als deze is dit tweede beeld erg goed neergezet en goed dat je bijna medelijden zou krijgen met de man. Ook de manier van filmen is hier erg goed aangepast aan het verhaal, erg donker en realistisch. Hij duurt alleen veel te lang en dat houdt deze film van een topscore af.
kimberlyVD
Volledig eens met deze stelling.
AC/DC
Geweldige acteerprestatie van Bruno Ganz, die in mijn ogen de beste Hitler ooit speelt. Je hebt totaal niet het gevoel dat je naar een acteur zit te kijken.
systemofadown.be
Topfilm! Fantastische vertolking van Hitler! De sfeer is gewoon gek! Je waant je echt in het midden van de oorlog! 5*
Drs. DAJA
Der Untergang is het bewijs dat Duitsers ook goed films kunnen maken.
Hooguit alleen deze film dan, voor de rest maken ze daar alleen maar troep met hun raare taaltje. Sowieso valt nog te betwijfelen of deze film niet enkel persoonsverheerlijking is, wel typisch dat het juist de Duitsers zijn die een film over Hitler maken.
R1992
'Persoonsverheerlijking'? Waar slaat dat op, denk je dat Duitsers trots op Hitler zijn? uh..
Er zijn btw genoeg films gemaakt over Hitler, zo typisch is dat niet.. en Amerikaans is volgens jou een normale taal-,-
De film vond ik precies goed met als einde de portretten van de personages en hun afloop, het duurde te lang toen de secretaresse nog aan het woord kwam.. 4*
Justinw
Ik vind het goed dat de duitsers deze film hebben gemaakt. zo klopt de taal ook een keer i.p.v dat engele gepraat van een duitse commandant. Dat maakt deze film ook geloofwaardiger.

Welke biopics mag je behalve 'Oppenheimer' nog meer niet laten liggen?

In de ban van 'Napoleon'? Deze vijf films zou je ook moeten bekijken

Netflix-verwijderalarm: de dienst verwijdert 40+ titels, dit zijn de best beoordeelde

Drie ijzersterke WOII-films op Netflix die nog maar korte tijd beschikbaar zijn

Schindler's List

Nuit et Brouillard
Documentaire / Historisch, 1956

Das Boot
Oorlog / Drama, 1981
berlijn, duitslandvergiftigendictatorgebaseerd op boekclerkideology tweede wereldoorlogtraitordespairbunkerdestroynazitestamentcapitulation soviet militaryrace politicsnational socialismultimate victory ministernational socialist partysterven en doodhistorisch figuurgerman shepherdjaren 40nazi bunker adolf hitleradolf hitler