• 9.383.048 stemmen

Der Untergang (2004)

Historisch / Oorlog | 155 minuten / 178 minuten (extended version)

Genre: Historisch / Oorlog

Speelduur: 155 minuten / 178 minuten (extended version)

Alternatieve titels: Downfall / The Downfall

Oorsprong: Duitsland / Italië / Oostenrijk

Geregisseerd door: Oliver Hirschbiegel

Met onder meer: Bruno Ganz, Alexandra Maria Lara en Corinna Harfouch

Gesproken taal: Hongaars, Duits en Russisch

Releasedatum: 4 november 2004

Plot Der Untergang

"April 1945, a nation awaits its... Downfall"

De Duitse tiran Adolf Hitler (Bruno Ganz) brengt de laatste dagen van zijn heerschappij door in zijn bunker onder Berlijn. Het Rode Leger heeft met grote overmacht Berlijn omringd en daarbij vooral burgerslachtoffers gemaakt. De bunkers zitten vol met zwaar gehavende soldaten en het ontbreekt aan verpleging en medicijnen. Hitler wil Berlijn in geen geval verlaten en bevindt zich, na zijn 56e verjaardag te hebben gevierd met Eva Braun en zijn handlangers in een benauwende, uitzichtloze situatie.

Adolf Hitler

Gerda Christian

avatar van Hannibal

Hannibal

notorious_kim schreef:

De kracht zit hem voor mij vooral in het feit dat hij Duits gesproken is

Dat gebeurt wel vaker in Duitse films. In Franse films praten ze dan vaak weer Frans, en in Hongaarse films Hongaars, etc.

avatar van Mezelf

Mezelf

Hannibal schreef:

Ja maar je hebt ook een film over Hitler en de 2e wereld oorlog enz en daar spreken ze engels. Denk dat die dat bedoeld. Want met dat Engels wordt het een stuk minder echt dan dat de film in het Duits is, zoals deze.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Zeker een verhelderend portret van de laatste dagen der nazi's.. maar ook wel een beetje plechtstatig. Ik had iets meer afwisseling verwacht en iets meer inzichten.. het bleef bij de retoriek die je kan verwachten bij dit soort taferelen. Ik was wel erg onder de indruk van de rol van Evan Braun, vooral die optimistische manier waarop ze weer met een glaasje aanschoof bij het bezatten was ontwapenend en verontrustend tegelijkertijd. Al met al geen meesterwerk, maar een zeer interessante weergave.

avatar van riefenstahl

riefenstahl

Erg goede, realistische verfilming.

Topacteur Ganz is een enorm pluspunt maar van hem had ik niet anders verwacht dan deze topprestatie.

Juist het realisme maakt het zo shockerend; de scene met de kinderen...hartverscheurend; geeft wel aan hoe sterk de overtuiging geweest moet zijn.

Hitler in amerikaanse films is altijd een soort ééndimensionale clown; op de fantastische Chaplinvertolking na is dat altijd ongeloofwaardig en irritant.

Wie had deze film beter kunnen maken dan de duitsers zelf?

avatar van mayhemblik

mayhemblik

Wat had die Goebbels een prachtige enge kop zeg, volgens mij had ie geen ogen maar zaten er twee steenkolen in z'n kassen.

Eigenlijk vond ik iedereen zeer goed acteren. Ik werd op een gegeven moment zelf een beetje claustrofobisch.

Een film die ik zeker nog eens ga kijken.

avatar van JeanMaurice

JeanMaurice

Vorige week nog eens gekeken. Blijft een zeer realistische weergave van de man die je met gemak de grootste hufter uit de moderne geschiedenis kunt noemen. En Bruno Ganz blijft schitteren in zijn akelige benadering van deze tiran!

avatar van Zinema

Deze visie op Hitler's nadagen kon wel eens dichter bij de waarheid liggen dan menig andere, mede door zorgvuldige research en nauwkeurige bronnen. Toch is de film niet altijd even boeiend, een geweldige Ganz ten spijt. De film is misschien geen meesterwerk, maar hij absoluut goed.

avatar van Bart Simpson

Bart Simpson

Meesterwerk.

avatar van Niveath

Niveath

Erg realistisch portret over de laatste dagen van een van de verschrikkelijkste mensen ooit. 4.0*

avatar van ajckiller

ajckiller

Mooie en realistische verfilming. Nu je de 2e wereldoorlog van de kant van de Duitsers ziet, zie je gelijk alles anders... Ik tenminste.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

De film die het icoon Hitler genadeloos van zijn voetstuk trapt als een zielige oude man. Alleen al daarom is het een van de meest gedurfde films van de laatste tijd.

FilipSTG

Ik zal nooit de stilte vergeten in de cinema hier toen de film afgelopen was.

avatar van depri83

depri83

Donkerwoud schreef:

Wie, op de rechts-extremisten na, had Hitler dan nog op een voetstuk staan?

depri83 schreef:

Wie, op de rechts-extremisten na, had Hitler dan nog op een voetstuk staan?

Vraag ik me ook af.

avatar van dvd-me

dvd-me

wel een goede film met veel dramatische aspecten.

FilipSTG

Ik kan iedereen de boeken aanraden waar deze film op gebaseerd is. Ik wist ook niet hoe "juist" deze film was, tot ik ze las... Toen besloot ik hem tot mijn favoriete film allertijden uit te roepen.

avatar van starbright boy

Aanvallend bericht verwijderd.

83Utreg!

Alsof je gewoon naar de echte Hitler zit te kijken.

Er was toen de film uitkwam kritiek over de menselijke belichting van Hitler. Gaat nergens over, het is voor mij slechts duidelijker geworden wat een totale psychopaat het is, totaal doorgeslagen in grootheidswaanzin en zijn eigen legende, en totaal vervreemd van de realiteit.

Wel een erg indrukwekkende, en historisch belangrijke film.

avatar van Mandera

Mandera

Heb hem net bekeken. Absoluut 1 van de beste oorlogfilms ooit gemaakt. Prachtig verhaal wat een heel goed beeld geeft van de werkelijkheid.

Heel indrukwekkend!

avatar van DONNI

DONNI

Super verfilming!

Acteerwerk van de bovenste plank, vooral de manier waarop Ganz Hittler speelt!

Deze film heeft toch een zekere indruk achter gelaten op mij, ondanks dat het ''oorlog'' genre niet direct mijn ding is.

avatar van bollepeer

bollepeer

Mandera schreef:

Heel indrukwekkend!

ja zeker. helemaal mee eens

avatar van speranza

speranza

Adolf Hitler wordt in deze film als mens van vlees en bloed neergezet. Ondanks zijn verschrikkelijke daden was hij dat natuurlijk ook. Desondanks is het gelet op de enorme sentimenten en schuldgevoelens binnen de Duitse samenleving bijzonder gedurfd van de makers van deze film om hem op deze manier uit te beelden. Bruno Ganz speelt Hitler niet, hij is het! Hij is niet het minst sympathieke personage in deze film. Mevrouw Goebbels is naar mijn mening met afstand het minst sympathieke personage in dit drama. De scène waarin zij haar oudste kinderen die beseffen wat er met hun gaat gebeuren de dodelijke pil toedient is ijzingwekkend.

speranza schreef:

opzich een mooie analyse van de film. ik vind alleen de manier waarop Hitler word uitgebeeld, toch allerminst sympatiek. En de controverse die er was bij het uitkomen van de film, vond ik dan ook opmerkelijk. het is toch van dichtbij zien, wat je eigenlijk al wist. Een door grootheidswaanzin en paranoia verteerd mannetje, die alle grip op de realiteit verloren is. ik kan nou niet zeggen dat ik hem als mens echt meer ben gaan waarderen.

avatar van Roel-

Roel-

• 1978 berichten

83Utreg! schreef:

Hij zegt dan ook dat Hitler niet het minst sympathieke personage was in de film, niet dat hij hem sympathiek vond. Verder sluit ik me aan bij je mening (wat op zich best opmerkelijk is gezien onze gigantische(?) meningsverschillen bij andere films ).

avatar van speranza

speranza

83Utreg! schreef:

Dit zou kunnen leiden tot gevoelens van medelijden met een monster. De Duitse bevolking schrok hiervan. Ze stelden zichzelf de vraag "we mogen toch geen medelijden krijgen met een monster dat een onuitwisbare schande over ons land heeft afgeroepen?" Dit is de kern van de controverse die bij het uitbrengen van deze film ontstond.

83Utreg!

oke, op die fiets. ergens is het inderdaad ook wel treurig om te zien. maar maar medelijden? al met al echt een sterke rol, zeer overtuigend in elk geval. sowieso een informatief heel goede film, dit is voor iedereen indrukwekkend, voor duitsers in het bijzonder.

Roel- schreef:

eigenlijk wel raar, zeker 7 van de 10 films in je top 10, vind ik goed. maar sommige films ben je geneigd onder te waarderen.

avatar van Grover

Grover

Interessante film over de laatste dagen van Adolf Hitler. Sterk gespeeld ook. Blijft gissen natuurlijk hoe het werkelijk is gegaan. Maar er zitten wel een aantal scenes in die de waanzin goed weergeven, waar menigeen zich toen in bevond. M.n die scene in de bunker met die 6 kinderen van Goring, was zeer indrukwekkend.

Grover schreef:

Van Goebbels

avatar van Grover

Grover

Klopt, Goring, was die oversized drugsgebruiker, minister van propaganda.