• 9.379.410 stemmen

Geregisseerd door: Stanley Kubrick

Met onder meer: Matthew Modine, R. Lee Ermey en Vincent D'Onofrio

Releasedatum: 29 oktober 1987

Plot Full Metal Jacket

"Vietnam can kill me, but it can’t make me care."

Het eerste deel van de film volgt een groep militairen die door Sgt. Hartman op onmenselijke wijze klaargestoomd worden voor de Vietnam oorlog. Het tweede deel van de film laat zien hoe één van deze militairen, Joker, de oorlog verslaat als reporter, tijdens het Tet-offensief.

Animal Mother

Gny. Sgt. Hartman

Pvt. Cowboy

Lt. Touchdown

Lt. Lockhart

Poge Colonel

Beitel schreef:

en voegt Full Metal Jacket weinig toe aan andere oorlogsfilms.

Oneens. FMJ is (net als Dr. Strangelove) juist een satire en het voegt - op basis van 1 grote gebeurtenis - veel toe.

Beitel

Heb m'n mening intussen ook wat bijgesteld (zoals dat hoort bij Kubrick-films ). Pas later besefte ik hoe Kubrick mij mee liet voeren met de soldaten (en Joker in het algemeen). De manier waarop Joker langzaam in een 'Killing Machine' verandert voelt heel logisch en natuurlijk aan, maar door de wat afstandelijke manier van filmen zorgt Kubrick er meteen voor dat je er vraagtekens bij zet.

Er zijn veel films die je laten ervaren hoe het is om een oorlog meegemaakt te hebben, maar Full Metal Jacket laat je ervaren hoe het is om een soldaat te worden. De impact van de training wordt duidelijk gemaakt door Gomer Pyle. Joker vecht tegen de onmenselijkheid van oorlog met zijn humor, maar op het einde blijkt dat niet genoeg.

Zijn meest subtiele oorlogsfilm en het is ook bijzonder om te zien op hoeveel verschillende manieren Kubrick oorlog in zijn films bekeek. Ik geef mijn ongelijk dan ook meteen (en graag!) toe.

The Last

Goed om te horen, maar ik ben vooral blij dat je je stem hebt verhoogt.

The Last schreef:

Goed om te horen, maar ik ben vooral blij dat je je stem hebt verhoogt.

Wat? Het draait allemaal uiteindelijk maar om het cijfer dat er gegeven wordt!? Bij deze verwijder ik mijn stem.

The Last

Nee joh tuurlijk niet, zo bedoelde ik het ook niet. Ben gewoon blij dat je tot een andere inkeer komt en je cijfer verhoogt. Excuses als je het verkeerd hebt begrepen.

avatar van Milan07

Milan07

Die actrice die als straatsletje " me so horney, i love you long time " zingt is later gesampeld in Me So Horney van The 2 Lives Crew(1990)

avatar van gauke

gauke

Memorabele film. Hoe Kubrick de ook wrede psychologische gevechten afschildert die de militairen moeten ondergaan en hoe door de oorlog de kijk van de militairen op de Vietnemese man heel negatief en racistisch wordt. En natuurlijk de corruptie.

avatar van Hip-Hop Drunkie

Hip-Hop Drunkie

Toen ze in de opleidingsbasis van Amerika zaten vind ik het een goede film. Maar eens ze in Vietnam zijn vind ik het niet veel bijzonders dan eender welke andere oorlogsfilm.
Toen ze marcheerden met dat Mickey Mouse lied , verschoot ik echt dat de film al gedaan was, ik had echt gedacht dat ze allemaal gestoord zouden worden.

Kort samengevat : het begint zeer goed, maar eens ze in Vietnam zitten wordt het niet veel anders of meer bijzonder dan eender welke andere oorlogsfilm.
Ik had veel meer verwacht aangezien deze film zo hoog wordt aangeschreven, en ik een paar stukjes uit deze film had gehoord in Silent Weapons For Quiet Wars , een album van Hip-Hop groep Killarmy.

avatar van Lee72

Lee72

Beitel schreef:

Doe niet zo kinderachtig, hij stelde het alleen op prijs dat door zijn argumenten/uitleg de ander de film beter begreep waardoor hij de film gevoelsmatig dus beter vond. Vandaar waarschijnlijk zijn verandering. Waarom zou dat niet kunnen? Grow up.

filmfan17 schreef:

. Wat ik dan wel weer grappig vind is dat het eerste deel alles heel erg statisch gefilmd is. Alles is in orde, goede symmetrie enzovoorts.

Dan heb jij een andere FMJ gezien dan ik. In het eerste deel gaat de camera regelmatig ' over de as'. Bij elke andere regisseur zou ik dat een beginnersfout durven noemen, in geval van Kubrick wil ik me geen woede van anderen op de hals halen. Kubrick doet dit regelmatig en ik iriteer met er mateloos aan.

Had bij deel 2 het idee dat ongeveer 90 procent van de shots óf en (handheld)pan- óf een (handheld)trackshot was.

Lee72 schreef:

Ik weet niet zeker of ik je bericht volledig begrijp, maar het verwijderen van mijn stem was ook vooral een nogal kinderachtig grapje. Niet dat ik voorlopig van plan ben 'm voorlopig terug te zetten.

Jeauhan schreef:

Dat 'over de as gaan' viel mij totaal niet op, maar Kubrick gebruikte ze schijnbaar nogal graag (bij iedere professionele filmset gebeurt een asfout ook niet onopgemerkt), waarschijnlijk net zoals Hitchcock vaak met reden over de as ging.

Het tweede deel zat volgens mij inderdaad vol met tracking shots en waarschijnlijk een hoop steady-camwerk. Ik moet maar eens een keer wat aandachtiger naar de shots kijker in Kubrick-films, dat zou best interessant kunnen uitpakken.

Beitel schreef:

Dat het op het eerste gezicht niet opvalt (mij in eerst instantie ook niet) vind ik nu juist het rare eraan. Er zijn ook fragmenten van Kubrick waarbij ik kan begrijpen dat hij over de as gaat, je raakt er immers van gedesoriënteerd, het effect dat hij wil. Op het moment dat het geen effect heeft is de keuze van Kubrick eigenlijk mislukt

Jeauhan schreef:

Mja, het kan veel meer betekenen dan slechts desoriëntatie, het kan ook bepaalde wendingen aangeven. Bijvoorbeeld in de relaties tussen mensen, de manier waarop een bepaalde situatie zich ontwikkeld... Hitchcock wisselde bijvoorbeeld van as wanneer in een duel de rollen omgedraaid werden (de rechterkant was volgens hem sterker, dus wanneer iemand vanuit een zwakke positie terugkwam wisselde hij van links naar rechts door een aswisseling). Kubrick gebruikte wel meer van dat soort trucjes om kijkers onderbewust mee te slepen.

Maar ik moet de film nog een keer zien, net zoals je alle films van de beste man gerust nog een paar keer kunt zien.

Beitel schreef:

Om heel eerlijk te zijn heb ik van Hitchcock nog niet heel veel gezien, zal ik toch eens moeten doen. Van Kubrick veel fragmenten gezien tijdens colleges audiovisueel (ermee doodgegooid, vandaar misschien mijn lichte aversie tegen hem), maar weinig films als geheel (alleen fmj en the shining). Het echte effect van de truc krijg je dan niet mee, meestal resulteerde het bij mij alleen in een omgekeerde wereld. Ik zal er toch eens serieus voor moeten gaan zitten...

avatar van Zinema

Deze Kubrick bestaat eigenlijk uit twee delen. Het eerste deel is zeer goed, het tweede helaas gewoon goed. De soundtrack is meesterlijk. Met de schitterende Ermey. Goed.

avatar van lykathea

lykathea

Veel vinden het eerste deel briljant en 't tweede deel standaard of zelfs erg matig.

Ik vond geen van beide.

Het begin was sterk maar nooit briljant. Ik kan begrijpen dat men de unieke manier van het tonen van zo'n boot camp briljant vinden, maar zo goed werd hij voor mij nooit, want buiten dat perspectief zag ik niks exceptioneels, zelfs niet Emrey's acteerwerk, wat ik "gewoon" goed vond.

Het deel waar ze in Vietnam zaten was dóór dat begin juist wel erg sterk, alhoewel hij standaard lijkt. Door die onmenselijke drilling begrijp je waarom mensen handelen zoals ze handelen, denken wat ze denken en zeggen wat ze...you get it.

Toch zag ik maar een aantal keer de meester Kubrick aan 't werk, en dan vooral de manier waarop het tweede deel gefilmd is, de haast documentaire-achtige stijl waarbij de manschappen hun weg proberen te vinden naar hun eindbestemming. - Ook de "born to kill" en het "vrijheids-symbool" bij Joker wordt érg goed uitgewerkt op 't eind.

avatar van jeroenboeve1

jeroenboeve1

Vanmiddag nog eens gekeken op de pas gekochte dvd.

Een enorm goede film, die me de hele tijd blijft boeien.. Het eerste deel is erg goed, maar het tweede deel brengt toch weer iets meer 'actie', wat ik ook geweldig vind.

Naar mijn mening één van de allerbeste Vietnam-films ooit.

avatar van Tha Luz

Tha Luz

Wat een geweldige film zeg!
Ik heb deze film 5 jaar geleden gezien en vond het toen helemaal niks.Heb de film nog een keer gekeken en vond het helemaal geweldig.De training was erg goed gelukt met name door Ermey die weer zijn schreeuwerige zelf speelt net zoals in The Boys From Company C.Het einde van pyle vond ik erg schokkend maar toch geweldig in beeld gebracht.Daarna kwamen de vietnam scenes,die erg sterk waren.De intervieuws waren erg leuk gedaan met de nodige humor.Daarna kwam het serieuze gedeelte waarbij ze een voor een gedood werden door,boobytraps of snipers.Vooral de scniper scene was erg sterk in beeld gebracht het kwam ook redelijk onverwachts aan.Ik kreeg wel het gevoel dat het hele vietnam gedeelte een beetje leunde op de sniper-scene waardoor je eigenlijk een erg korte tijd van vietnam ziet maar 50 minuten vooral om die rede haal ik er 0.5 vanaf en ook omdat ik vond dat de film mischien eerst 15 minuten langer had moeten duren voordat de sniper-scene zou komen.Het einde met de mickey-mouse song was wel weer geweldig bedacht.
een dikke 4.5 !

avatar van hulkio

hulkio

Zeer sterke oorlogsfilm van Stanley Kubrick. De film valt eigenlijk op te delen in twee delen. Het eerste deel vond ik briljant mede door het zeer sterke acteerwerk van R. Lee Ermey als Sgt. Hartman. Heerlijke dialogen en je krijgt een goed beeld van het klaarstomen van jonge kerels voor de bloedige oorlog in Vietnam. Het tweede deel vond ik persoonlijk een stuk minder, maar zeker niet slecht. Het bestaat voornamelijk uit losse fragmenten en een lijn is er niet echt in terug te vinden, verder wordt het allemaal wat langdradig. Ondanks het wat mindere tweede deel nog steeds een zeer sterke film!

avatar van thysum

thysum

Mega simpel geacteerd, lijkt wel n tv serie van het A team. Soldaatjes die dramatisch nep neervallen als ze geraakt worden en daarbij een oninteressante hoofdrolspeler..heb de film niet af kunnen kijken. Misschien was t 20 jaar geleden een top film..maar nu heb ik mn bedenkingen bij de hoge waarderingen.

thysum schreef:

Weet je zeker dat je FMJ hebt gekeken?

''Soldaatjes die dramatisch nep neervallen als ze geraakt worden...''

Tja, nep neervallen moet zowieso in een film alleen alles komt briljant en realistisch/echt over in de film. Jij zult ook wel dramatisch neervallen als je geraakt wordt door een aantal kogels of granaatscherven. Ik denk niet dat jij dan op de grond gaat liggen en zegt dat het kietelt...

Bart Simpson

Ik heb me stem op dit moment op een 3.5* staan voor de normale dvd uitgave. Ik ga hem straks herkijken na vele maanden op blu-ray kijken wat het gaat worden dit keer!

avatar van Dutchmeister

Dutchmeister

1e deel van de film is vet. 2e deel wat saaier en serieuzer.

avatar van Jeewee

Jeewee

maar hoort een oorlogsfilm dan niet serieus te zijn? het is in ieder geval niet de bedoeling geweest om er een komedie van te maken. ik vind het tweede deel juist beter (hoewel het eerste deel ook uitstekend was). je ziet dat ze in het tweede deel pas langzaamaan ECHT hard worden, terwijl ze in het eerste deel eigenlijk daar al voor getraind werden.

ik vond het echt mooi in elkaar gezet; eerst de training, en daarna het echte werk, waarbij blijkt dat je je nooit echt goed kan voorbereiden op een oorlog.

avatar van Louis-Rich

Louis-Rich

Ik heb me rot gelachen om die scene waarin die dikke soldaat steeds moet lachen als hij iets te horen krijgt van de generaal

avatar van tal1b

tal1b

mja wel goed, vooral op het eind dat telkens de hoogste in rang werd neergeschoten.

echter was het langdradig aan het worden voor enkel een sniper..

maargoed.

avatar van Minotaures

Minotaures

Gomer Pyle.

Bart Simpson schreef:

Inmiddels de BD versie gekeken, blijft een indrukwekkende film.

Ik zat nog te twijfelen om mijn stem op een 3.5* te houden, maar ik verhoog mijn stem toch: 4.0*

avatar van MaxiJazz

MaxiJazz

Pastichio Rocker schreef:

De eerste helft in het trainingskamp was, mede dankzij het goede spel van Ermey en D’Onofrio, goed te pruimen. De tweede helft daarentegen was maar een saaie bedoening. Hoewel de acteurs hun best doen wilde het maar nergens spannend of interessant worden, wat wellicht te maken heeft met het feit dat we dit al zo vaak hebben gezien, en beter. Ook irriteerde ik me aan sommige acteurs die hun teksten opdreunden alsof ze het van de autocue aflazen. Ik geef de eerste helft 4* en de tweede helft 2*, dat maakt samen 3*

Pcies zo denk ik er ook over.

avatar van Loki87

Loki87

1 van de betere oorlogsfilms door 1 van de betere regisseurs.