menu

Mijn Updates +
Film / Spoilers / Full Metal Jacket (1987)

zoeken in:
Deel 1:
Training van soldaten, Hartman vs de groep. Maar daarnaast nog twee houdingen tov het trainingsproces: Joker & Pyle.
Joker: afstandelijk, ironisch, kritisch (Is that you John Wayne? en hij gelooft niet in Maagd Maria, wat hij wel moest van Hartman).
Pyle: eerst kan hij het proces niet volgen, hij is te naïef of kinderlijk. Nadat hij een keer 's nachts geslagen wordt neemt hij een heel andere houding in: over-identificatie met het proces, hij neemt het gezag serieus en volgt alle opdrachten (te) goed op. Hierdoor verliest hij zichzelf, zijn eigen identiteit in dit proces (Hartman: Did you forget your fucking name?!).

Deel 2:
Joker blijft een 'grappemaker', neemt het gezag niet serieus. Hij maakt grapjes bij de vergadering van het tijdschrift, en met Animal Mother. Dit deel draait tevens om "Vietnam the Movie": Hoe kijkt V.S. in film naar Vietnam? Tevens is hier vergelijking met westerns, in Westerns krijgen we ook een blik van Hollywood (V.S.) op de mindere, 'inferieure' Indianen. "We'll let the gooks play the indians" en de soldaat Cowboy klaagt dat er geen "horse is" in Vietnam. De vietnamezen worden in dit deel ofwel als Indiaan (Chief) ofwel als prostitue ofwel als Bruce Lee gezien.

Deel 3:
Als Joker voor de keuze staat om de (Vrouwelijke!) Sniper wel of niet te vermoorden, is de vraag: "Weet hij zich nou uiteindelijk wel of niet buiten de militairemachine te bevinden?" Hoewel de andere soldaten ervoor kiezen om haar daar achter te laten, weet Joker te rationaliseren dat hij haar dient dood te schieten. Hij is dus wellicht het goed-gevormde militaire subject, die deels een afstand heeft weten te behouden van het proces, maar zonder het te weten wel degelijk een onderdeel ervan is. "Welcome to the Mickey Mouse Club, that's made for you and me" "Boys and girls from everywhere you're as welcome as can be".

Gast
geplaatst: vandaag om 03:15 uur

geplaatst: vandaag om 03:15 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.