Genre: Oorlog / Drama
Met onder meer: Matthew Modine, R. Lee Ermey en Vincent D'Onofrio
Releasedatum: 29 oktober 1987
Bekijk via Prime Video
Plot Full Metal Jacket
"Vietnam can kill me, but it can’t make me care."
Het eerste deel van de film volgt een groep militairen die door Sgt. Hartman op onmenselijke wijze klaargestoomd worden voor de Vietnam oorlog. Het tweede deel van de film laat zien hoe één van deze militairen, Joker, de oorlog verslaat als reporter, tijdens het Tet-offensief.
- Trailer (YouTube)
- Spoilertopic
- The Short-Timers (BoekMeter)
- Full Metal Jacket (MusicMeter)
- Kijk op Amazon Prime
Lt. Touchdown
Lt. Lockhart
Poge Colonel
The Last
Er zijn genoeg serieuze oorlogsfilms, dan is het wel leuk om zo een minder serieuze film te zien.
Ik vind deze film net zo serieus als andere oorlogsfilms..
Turkeyloverz
Ik vind deze film net zo serieus als andere oorlogsfilms..
Van mij mag je dat vinden. Ik miste alleen de dramatische ondertoon dit keer. Het was veel luchtiger, er zat humor in, zag er niet zo serieus uit.
Reticulated
Zeer spannende oorlogsfilm!
Nu weet ik ook gelijk waar de 2 Live Crew zijn intro voor het nr: "So Horney" vandaan heeft.
What do you give for 10 dollars??
-everything you want,
everything?
-everything!
missl
normaal houd ik niet van oorlogsfilms maar deze is absoluut te doen.
ze zijn ook zeer creatief met taal.
White Trash
Wat is die Kubrick toch briljant.
Wat een onzin zeg
OneVision
Full Metal Jacket is als tragikomedie absoluut geslaagd maar ik vraag me af of Kubrick die bedoeling had. De film steekt boven andere oorlogsfilms uit alhoewel ik het bepaald niet Kubricks beste film vindt. Het eerste deel van de film is een kostelijke uiting van verbale agressie. Het lijkt wel of de tekstschrijvers jarenlange frustratie's erin leeg hebben laten lopen.
Als het gaat om hard realisme vindt ik Platoon echter wel een stuk overtuigender.
orbit
- 12092 berichten
Waar in Full Metal Jacket de horror op verschillende manieren aan je voorbij trekt.. is Platoon een plichtstatig stukje goed vs. kwaad zonder enige verdieping in dat thema. Ik weet wel welke beter is en met de oscars had moeten strijken
Toch was de impact van Platoon destijds vele male groter en is de timing van Kubrick met deze film misschien een beetje ongelukkig. Als Kubrick deze film voor Platoon had gemaakt had de film meer indruk gemaakt denk ik. Bovendien kun je je afvragen wat deze film nog toevoegd over oorlog in het algemeen of die van Vietnam. In mijn ogen vrij weinig, al is ook dit best een goede film.
wwelover
Mooie film. Heb met name van het begin genoten. Heel mooi gedaan. En aangrijpend hoe die jongen zich moet voorttrekken terwijl iedereen hem begint te haten.
Ook het oorlogsgedeelte is goed in beeld gebracht. De gevechtsscene's waren erg mooi.
Net als in 2001: A space Oddesy weer geweldig gedaan qua muziek door Kubrick.
Heftig einide met dat jonge meisje
Pastichio Rocker
De eerste helft in het trainingskamp was, mede dankzij het goede spel van Ermey en D’Onofrio, goed te pruimen. De tweede helft daarentegen was maar een saaie bedoening. Hoewel de acteurs hun best doen wilde het maar nergens spannend of interessant worden, wat wellicht te maken heeft met het feit dat we dit al zo vaak hebben gezien, en beter. Ook irriteerde ik me aan sommige acteurs die hun teksten opdreunden alsof ze het van de autocue aflazen. Ik geef de eerste helft 4* en de tweede helft 2*, dat maakt samen 3*
orbit
- 12092 berichten
Vele malen groter valt wel mee.. de prijzenregen was inderdaad wat voorbarig. Dat kwam inderdaad door een jaar eerder verschijnen. Terwijl er al allerlei films over Vietnam waren gemaakt, en stukken beter. Maar de tijd was rijp denk ik, zoals wel vaker in Hollywood geldt.
FMJ laat itt Platoon de impact van de opleiding zien, en het genadeloze proces dat soldaten doorgaan voordat ze de oorlog worden ingestuurd. Dat vind ik een redelijk vernieuwende blik. Het algehele mechanisme van geweld en oorlog wordt hier veel beter verwoord!
Dat bedoelde ik ook met groter t.o.v. FMJ. Timing kan soms heel belangrijk zijn voor een film, zo bleek toen. Natuurlijk waren er al meerdere en soms betere Vietnamfilms verschenen. Platoon haalt het in mijn ogen ook niet bij Apocalypse Now, die als film nog veel meer indruk maakt.
Oke de opleiding voegt inderdaad wel wat toe, al denk ik niet dat iedere soldaat zo'n training heeft genoten destijds. Het eerste gedeelte is dan ook duidelijk het beste van FMJ.
MiSs CrY bAbY
Het begin van de film was heel goed en confronterend, omdat je goed te zien krijgt hoe ze worden opgeleid en eigenlijk vanaf het begin hun 'identiteit' soort van kwijtraken en echt voor America in moeten zetten.
Op de helft van de film begon mijn intresse af te zwakken, het werd allemaal een beetje van hetzelfde, ik vond de karakters eigenlijk ook helemaal niet meer zo belangrijk zoals in het begin.
Jammer, als hij bleef boeien was het zeker 5 sterren waard geweest.
Omdat het een goed beeld geeft van ' klaargestoomde soldaten' toch nog 4*
LaDistancia
Jammer, als hij bleef boeien was het zeker 5 sterren waard geweest.
Omdat het een goed beeld geeft van ' klaargestoomde soldaten' toch nog 4*
Indeed.
Goldenskull
Indeed.
indeed indeed
. De eerste 10 minuten moest ik janken van het lachen
. Ik vond verder de muziek erg goed gekozen. Wat het meeste 'indruk' op mij maakte, was de scène (met erg goede muziek) waarin Pyle Hartman en zichzelf neerschiet. 2e deel van de film was een beetje standaard, minder leuk dan het 1e deel.deel 1 4.5*
deel 2 3.5*
Dus 4* (en een slag leuker dan Platoon)
combi
- 20609 berichten
Deze moet je gewoon gezien hebben!!!
The Last
In het tweede deel zijn de personages juist het belangrijkst. In het eerste deel wordt meer aandacht besteed aan alleen Pvt. Pyle en de opleiding zelf.
Dark Miracle

Voor iedereen die van oorlogsfilms houdt is het sowieso een aanrader.
Malick
Nu tweeënhalf jaar later naar de eerste kijkbeurt bevalt deze anti-oorlogspamflet me vele malen beter. Waar dat aan ligt weet ik niet precies. Maar waar ik de eerste keer problemen mee had zag ik dit keer niet als een probleem.
De film is niet alleen verdomd grappig denk aan de manier hoe Stanley Kubrick een streek uithaalt met Disney. Als de mannen al zingend de duister in marcheren zingen ze het marcheerlied van de Mickey Mouse Club. Maar de film is ook genadeloos gruwelijk denk aan de scene als de wat klunzige dikkerdje zichzelf en de beul doodschiet. Diezelfde blik in de ogen van Pvt. Pyle viel me ook bij een eerdere film van Kubrick op. Denk aan de scene van Jack Nicholsen in The Shining als hij compleet doordraait en een waanzinnige blik in ze ogen heeft. Griezelig om aan te zien hoe mensen kunnen veranderen tot aan beesten. De schepper van dit alles de drilmeester Hartman hij is iemand die zijn rekruten het liefst schoffeert. Daarvoor heeft hij een voorkeur aan denigrerende verwijzingen naar anaal geslachtsverkeer. Hij is trots op mensen als Lee Harvey Oswald (JFK moordenaar) die bij de mariniers geleerd hebben om te schieten.
Oftewel de herkijkbeurt heeft me goed gedaan niet alleen kijk ik nu anders tegen de film aan maar ook tegen de nog jongen acteurs die op het punt stonden om door te breken. Want zo was ik bijvoorbeeld de vorige keer totaal niet te spreken over het acteerwerk van Matthew Modine maar zie nu pas in dat zijn karakter zoveel humor in zich heeft dat dat alleen al een pluspunt op zich is. Dus een sterk verslag van een oorlog die nooit plaats heeft mogen vinden!
MiSs CrY bAbY
Ik vond het juist in het begin heel boeiend, opmdat je daar ziet wat voor ' soort figuren' het zijn, in deel twee zag je wel dat ze elkaar weer zagen en wat ze uiteindelijk deden, maar je zag de karaktertrekken veel minder, en zoals in iedere oorlogsfilm gaat er natuurlijk iemand dood waar ze goed mee bevriend waren, maar dat was niet echt verassend meer. Het verbaasde me ook helemaal niet. In de tweede helft zag je veel van het zelfde wat je in iedere oorlogsfilm wel ziet, en er kwam gewoon niks boeiends meer bij qua verhaal ofzo, vandaar dat het me niet echt meer kon boeien, ook de karakters dus niet.
decsss
In het eerste deel leerde je de karakters echt kennen zoals ze altijd geweest zijn. En in het 2de deel zoals ze gemaakt zijn. Prachtig gedaan door Kubrick
drlina
Ik vond het een indrukwekkende film. Het was eel erg goed geacteerd. Het liet goed zien hoe soldaten getraind worden! Heel erg interessant dus...5 sterren
tonnyhk

Ik vond ook juist het begin boeiend. De tweede helft kon mij niet meer boeien. Toen was het gewoon een standaard oorlogsfilm met niet echt een verhaal meer. Voor het eerste gedeelte een 4 het tweede gedeelte een kleine 3 punten gemiddeld voor mij dus een 3,5
®Tc
Echt superfilm. Deel 1 was praktisch perfect met veel zwarte humor, deel 2 was ook enorm goed. Goede film met harde scenes, schitterende soundtrack, goed geregisseerd. Must-See.
*****
Lee72
Onvergetelijke goede film, deze zit al lange tijd in mijn persoonlijke top 10. Geweldig!
Beitel
Een bijzonder degelijke Kubrick. Zijn oorlogsfilms zijn wat directer dan de rest van zijn oeuvre, maar dat maakt ze ook wat makkelijker te behappen. Het is prachtig geschoten, met een goed gevoel voor opbouw en prachtige decors. Het vult Paths of Glory goed aan: hier wordt alles vanuit het hoogpunt van de soldaten bekeken. Ook wordt hier de strijd getoond, in tegenstelling tot de politieke spelletjes in Paths of Glory.
Toch is zijn dertig jaar oudere film wat krachtiger en voegt Full Metal Jacket weinig toe aan andere oorlogsfilms. Kubrick heeft geen slechte films gemaakt, maar meestal had hij meer dan alleen degelijkheid te bieden.
tommykonijn
Een erg mooie Oorlogsfilm, Ik weet niet waar maar ik heb ergens gelezen dat dit de aller de ergste Oorlogsfilm is, Stanley Kubrick (Meester - Regiseur) heeft weer eens zijn Goede kant laten zien en heeft het prachtig ingedacht maar het is ook Goed uitgevoerd naar mijn mening kortom : Ik kom niet Goed uit mijn woorden want dit is gewoon stomweg een grote Topper
Ik heb Saving Private Ryan nog eens gezien en verlaagd naar 4* dat doe ik ook met deze want ik vindt deze namelijk niet beter dan SPR maar hij blijft wel in mijn ogen (deze film) echt helemaal geweldig, zeker een meesterwerk van Kubrick.

Legendarische Vietnamoorlog-film 'Full Metal Jacket' van Stanley Kubrick is vandaag te zien op televisie

In de ban van de geprezen bioscoopfilm 'Civil War'? Dan zijn deze films waarschijnlijk ook iets voor jou

Geboortedag Stanley Kubrick (1928): Zijn tien best beoordeelde films

Absolute Vietnam-oorlogklassieker vanavond op tv te zien

The Godfather

Il Buono, il Brutto, il Cattivo
Western, 1966

Schindler's List
Oorlog / Drama, 1993
zelfmoordprostituerenhelikoptergebaseerd op boekjournalistieksluipschutterpropagandavietnamvietnamese oorlogrecruitwar photographerwar correspondentoorlogboot campreddenjungleinfantrysergeantracismegeweldgenocidevechtenplatoongevechtdisciplineu.s. marineobstacle course legeranti warmass graveblanket party